Az SSL tanúsítványról röviden és egyszerűen

Az SSL tanúsítvány azt jelzi, hogy a weblap és a látogatója közötti adatforgalom titkosított csatornákon keresztül történik, és így illetéktelenek nem tudnak ebbe “belehallgatni”. Meglétét egy weblapra kívülről ránézve úgy látod, hogy a weblap linkje https-sel kezdődik sima http helyett, valamint egy kis zöld lakat és a “Biztonságos” szó is látszik a böngésző címsorában (lásd pl https://uk.godaddy.com/).

Ez elsősorban olyan weblapoknál érdekes, amelyeknél bankkártyás fizetés van, ezeknél kötelező is. A normál weblapoknál (ha még jelszó sem szükséges a használatukhoz) azt gondolhatnánk, hogy nem sok értelme van, viszont a Google kijelentette tavaly, hogy fokozatosan bevezetik, hogy a https-es oldalakat előnyben részesítik a keresőben. Főként emiatt lett ez téma az elmúlt néhány hónapban.

Az SSL tanúsítványnak több fokozata van, a profi (fizetős) változatnál már nemcsak https és egy kis zöld lakat jelzi a titkosítást a böngésző címsorában, hanem a cég neve is ki van írva (lásd pl https://www.elegantthemes.com/)

Vannak azonban ingyenes SSL tanúsítványok is – például a Profitárhelynél elhelyezett weblapok esetében is ingyenes ez a szolgáltatás, csak kérned kell tőlük, és beállítják. (De mostanra már a legtöbb tárhelyszolgáltató kínálja ugyanezt – kérdezz rá a sajátodnál!)

A legszélesebb körben (tárhelytől függetlenül) elérhető ingyenes SSL szolgáltatás a Let’s Encrypt. A többek közt a Mozilla, a Chrome, a Facebook és az Electronic Frontier Foundation által finanszírozott ingyenes szolgáltatás már 2015 decembere óta létezik. Az egyetlen kikötés, hogy a Let’s Encrypt segítségével beszerzett Domain Validation (DV) tanúsítványokat 90 naponta meg kell újítani, azonban ez akár teljesen automatizáltan is elvégeztethető a szolgáltatás linuxos kliensprogramjával. (forrás: PC World)

(Megjegyzés: a cikk nem teljeskörű, csak a legfontosabb tudnivalókat ismerteti. Ha többet szeretnél tudni, keress rá az “SSL tanúsítvány” kulcsszóra.)

FOLYTATÁS: SSL tanúsítvány beállítása WordPressben »

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.