WordPress alkönyvtárban – vajon mi a baja?

Ahogyan a nyílt blogon írtam, a Tesztelünk és élesítünk című bejegyzésben, egyes esetekben előfordul, hogy nem oda telepítjük a WordPresst, ahová a domain-név mutat, hanem egy alkönyvtárba. Ez igen hasznos megoldás, ha a domainen már van tartalom, és annak látszania kell, amíg mögötte felépítjük az új, WordPress alapú weboldalt. Azonban pár apróságra nem árt figyelni.

Az “élesítés” (a fent említett bejegyzésben leírtak elvégzése) után a WordPress automatikusan javítani fogja a linkeket, tehát azzal nem kell foglalkoznod, hogy ha mondjuk a wordpress nevű alkönyvtárba telepíted a motort, akkor a Kapcsolat című oldal linkje ne http://domainnevem.hu/wordpress/kapcsolat, hanem http://domainnevem.hu/kapcsolat legyen. Ha a Közvetlen linkeket a szokott (és javasolt) módon állítod be, azaz a /%category%/%postname%/ szerkezetet használod, akkor ez működni fog az élesítés után is.

A képeknél szintén nem gond, hogy az uploads könyvtár eggyel “mélyebben” van, mint ha a főkönyvtárba telepítenénk a WordPresst, ezekkel sem lesz semmi probléma az élesítés után, helyesen meg fognak jelenni.

Mindennek azonban van egy alapvető feltétele: az alkönyvtárban is el kell helyezned egy .htaccess fájlt, mégpedig egy kicsit megváltoztatva. Ha ezt nem teszed meg, akkor a tartalom elkészítésekor azt nem fogod tudni megnézni, akárhová kattintasz, 404-es hibát kapsz.

A .htaccess fájl alapesetben így néz ki:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
</IfModule>

Alkönyvtáras telepítés esetén azonban az alapkönyvtár ugye nem a gyökér, hanem az alkönyvtár (például a wordpress nevű), ezért ilyen esetben az alábbiakat kell írnod a .htaccessbe:

<IfModule mod_rewrite.c>
RewriteEngine On
RewriteBase /wordpress/
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /wordpress/index.php [L]
</IfModule>

Ezzel a beállítással már gond nélkül tudsz dolgozni.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta