A menük logikája a WordPressben

A WordPress ugyan blogmotorként indult, de ma már sokkal, de sokkal többre képes, mint pusztán blogot megjeleníteni. Régebben csak kategóriák és oldalak lehettek menüpontok, de amióta bevezették a saját menük funkcióját, azóta néhány kattintással könnyen elkészítheted az igényeid szerinti menüpontokat. Ezzel a WordPress alkalmassá vált bármilyen célú weblapok elkészítésére.

A tartalomkezelés logikája

Alapesetben kétféle tartalom létezik a WordPressben: bejegyzések és oldalak. Leegyszerűsítve azt mondhatjuk: amiből sok van, az bejegyzés, amiből egy, az oldal. A bejegyzéseket kategóriákba kell sorolni. Ezek legtöbbször az egyes témák, de ha nem klasszikus blogot írsz, hanem egy céges honlapot vagy egy szakértői oldalt szeretnél létrehozni, akkor a kategóriáid lehetnek például a “Híreink”, a “Szolgáltatásaink”, a “Rendezvényeink”, az oldalak pedig a “Rólunk”, a “Partnereink” és a “Kapcsolat”.

A kategóriák illetve az oldalak egymás alá rendezhetőek, tehát például létrehozhatsz a “Szolgáltatásaink” kategória alatt egy “Vállalkozóknak” és egy “Magánszemélyeknek” kategóriát, a “Rólunk” oldal alatt pedig egy “Cégünk története” és egy “Munkatársaink” aloldalt. A WordPress a felső szintű kategóriát vagy oldalt szülőnek hívja.

A menük logikája

Mielőtt a technikai kivitelezésnek nekilátnál, érdemes végiggondolnod, hogy pontosan mit is szeretnél. Viszonylag könnyű kitalálni a menüpontokat, de azt is el kell döntened, hogy melyek lesznek a kategóriák, és melyek az oldalak.

Abban is határoznod kell, hogy mi legyen a felsőszintű menüpontokkal (amelyeknek vannak almenüpontjaik), mármint hogy ezek kattinthatóak legyenek-e vagy sem. Ha úgy döntesz, hogy legyenek kattinthatóak, akkor oda külön tartalmat kell tenned – viszont sok weblap-olvasó nem kattint a felsőszintű menüpontokra, csak hagyja, hogy lenyíljanak, és rögtön alattuk választ, úgyhogy életbevágóan fontos információt, amelyet máshol nem találnak meg, ide nem érdemes tenned.

Például a céges weboldalunkon én azt akartam, hogy a “Szolgáltatásaink” főmenüpontra kattintva látszódjon minden szolgáltatásunkról egy bevezető szöveg, és egy “Tovább” gombra kattintva lehessen a teljes ismertetést elolvasni, de ha valaki nem akar a főmenüpontra kattintani, és azután a megfelelő szolgáltatásra újra kattintani, akkor ezt is megtehesse, mehessen a lenyíló menüből egyenesen a neki érdekes szolgáltatáshoz.

Erre a feladatra az a megoldás, hogy a “Szolgáltatásaink” egy kategória, az egyes szolgáltatások pedig bejegyzések. A menüt úgy alakítottam ki, hogy főmenüpontnak a kategóriát, almenüpontoknak pedig az egyes bejegyzéseket állítottam be.

Ha azt akarod, hogy a felsőszintű menüpontok ne legyenek kattinthatóak, akkor egy egyszerű trükköt kell alkalmaznod – erről a bejegyzés legvégén írok.

A menük technikai létrehozása

Erről egyszer már írtam (a bejegyzés második részében), de jobb, ha minden megvan egy helyen.

Először is: a WordPress “fordítva gondolkozik”, vagyis nem a menüpontokat kell létrehozni először, majd megtölteni tartalommal, hanem először létre kell hozni a szükséges kategóriákat, bejegyzéseket és oldalakat (a linkeket nem), azután ezekből összeállítani a menüt. Természetesen nem kell mindent azonnal feltöltened tartalommal, azt később is bármikor megteheted – most elég, ha beírod a címüket és közzéteszed őket.

A menü létrehozásához kattints a Vezérlőpulton a Megjelenés -> Menük menüpontra. Itt két fület látsz, az egyik (az alapértelmezett) a “Menük kezelése”, a másik a “Menü megjelenési helyek kezelése”. Kattints a “hozzunk létre új menüt” linkre, nevezd el az új menüt, kattints a Menü létrehozása gombra, majd a bal oldali ablakokban pipáld be, hogy mely elemeket akarod beletenni a menübe. Látható, hogy választhatod akármelyik statikus oldalt, akármelyik kategóriát, akármelyik bejegyzést (ha webáruházad van, akkor termékkategóriákat is választhatsz), illetve saját linkeket (hivatkozásokat) is megadhatsz. (A “Főoldal” csak akkor jelenik meg a listában, ha az “Összes” linkre rákattintasz.)

Válassz ki néhány elemet, a Hozzáadás a menühöz gomb megnyomásával ezek bekerülnek a jobb oldali mezőbe, ahol kattintással és húzással rendezd el őket a kívánt sorrendbe. Ha egy almenüpontot akarsz létrehozni, kicsit húzd el jobbra az adott menüpontot. Ha azt akarod, hogy valamelyik menüpont új oldalon nyíljon meg, akkor az oldal tetején a “Képernyő beállításai” rolón pipáld be, hogy mutassa a “Hivatkozás cél”-t is, ott tudod ezt beállítani. A menüpontok alatt találsz egy olyan beállítási lehetőséget, hogy “Automatikus oldal hozzáadás“, ha ezt bepipálod, akkor új oldal létrehozása esetén az automatikusan bekerül a menübe.

Ha a sablonod támogatja a saját menüket (manapság már ritka, hogy ne támogassa), akkor ez alatt találsz még egy “Sablon helye” lehetőséget is – ez kicsit félre van fordítva, valójában éppen a menühelyről van szó, azaz itt jelölheted meg, hogy a menü a sablonban hol jelenjen meg. (Ugyanerre való egyébként az oldal tetején a másik fül, a “Menü megjelenési helyek kezelése”.) Vannak sablonok, amelyeknél csak egy menühely van, a legtöbbnél kettő, de van olyan, ahol akár három is. Végül ne felejts el a Menü mentése gombra kattintani!

Ha azt akarod, hogy egy felsőszintű menüpont ne legyen kattintható, akkor a következőt kell tenned. Hozz létre egy linket (“Hivatkozás”-t, ahogy a WordPress magyar változata fogalmaz a 3.6 verzió óta). A “Hivatkozás szöveg”-hez írd be a menüpont nevét, az URL-hez pedig semmi mást, csak egy kettőskeresztet, azaz egy # jelet (http:// nélkül). Kattints a “Hozzáadás a menühöz” gombra – ő lesz a főmenüpont. Add hozzá az almenüpontokat, húzd őket jobbra, és mentsd el – készen is vagy. Egyszerű, de működik.

Azt hiszem, ez minden, de ha kihagytam valamit, kérdezz rá bátran a hozzászólások között.

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“A menük logikája a WordPressben” bejegyzéshez 121 hozzászólás

 1. klassz, szájbarágós, érthető! 😉

  Annyit tennék hozzá gyakorlati – mind SEO, mid felhasználó – szempontból, hogy a kategóriákat, célszerű(bb) amolyan FŐ kulcskifejezések számára fenntartani, a címkéket alkulcsszavak számára.

  Röviden:

  Ugyebár a blognak, weboldalnak, van jellemzően minimum 5, max 10 kulcskifejezése úgy globálisan, ezek lesznek a potenciális kategóriák. Az aloldalaknak illetve blogposztoknak is van 3-7 kulcskifejezése, ezek pedig a címkék. A kategóriák osztoznak a globális attribútumokon, a bejegyzések

  • Igen, annak szántam, főleg kezdőknek, de haladóknak is jó sorvezető lehet.

   SEO-ügyben: ha az All-In-One-SEO-Packot használod, abban be lehet állítani, hogy a kategóriákat és a címkéket is vegye figyelembe kulcsszóként.

   • Valóban, de…

    1. ezt nem elsősorban, mint seo technika javasoltam, hanem mint stratégia a távlatos blogoláshoz
    2. attól tartok, hogy sokak számára túl szofisztikált a All-In-One-SEO-Pac, bár kiváló cucc.
    3. tehát, ha a gondolkodásmódunk rááll akkor hasznosabb, mint bármely plugin 😉

 2. Köszönöm, Móni!
  Kár, hogy amikor összeraktam a menüimet, még nem volt ez az írás! Igaz, akkor is sokat tudtak segíteni a bejegyzéseid.
  A következő “rendrakás” alkalmával elő is veszem ezt az új sorvezetőt! Már nagyon pókhálós az eredeti rendszerem.
  Sok sikert Neked!
  Kati

 3. Tudom, hogy nem feltétlenül ide illő kérdés-habár elvileg az ingyenes wordpress.com blog és a tárhelyre telepítős egyformán műkszik…?

  Egy tárhelyre telepített wp mellett egy ingyenes wp blogon is “gyakorlok”:a problémám a következő:van az “Oldalak” widget, amivel a szélső sávba oldalakat tudok tenni-kvázi menüpont szerűen.
  Ha nem szeretném minden oldalt ott látni, oldal id címével ki tudom “venni”-ez a tárhelyre telepített wp weboldalon tökéletesen működik is.

  Az ingyenes blogon viszont nem:szeretnék kivenni oldalakat a widgetből, amit az oldal id azonosítójával lehetne megtenni…de ott az oldalaknak nincs id azonosítójuk, mint a tárhelyes wp oldalon:akkor nincs is lehetőség arra, hogy ne mindegyik oldal szerepeljen a widgetben, és nem lehet szelektálni az oldalak megjelentetését illetően?
  Vagy persze valami nagyon tudatlant kérdeztem, és az ingyenes wpblogon- mivel nincs tárhelyre telepítve-nem is lehet id címe az oldalaknak?

  De akkor minek van benne az ingyenes blogba is widgetként az “Oldalak” ha nem is lehet használni..mivel én nem találom az oldalak id címét-ami a tárhelyesen “csont nélkül” megvan?Mert ott is ugyanúgy megvan az egyes oldalak kizárásának lehetősége, csak oldal id nincs hozzá..vagy béna vagyok:)

  Köszönöm előre is:)

  a:)

  • Nem, a wordpress.com sajnos nem pontosan úgy működik, mint a saját tárhelyre telepített. Például bővítményeket és sablonokat sem tudsz hozzáadni, csak a meglévők közül válogathatsz.

   Az Oldalak widget arra való, hogy minden oldalt megjeleníts az oldalsávban. Ha nem ezt akarod, akkor más megoldást kell választanod. (A másik hozzászólásodra válaszul leírtam, hogy mit, de ide is átmásolom, hogy meglegyen ennél a cikknél is.)

   Tehát az egyik lehetőség: hozz létre egy újabb menüt a szükséges oldalakkal, és az Egyéni menü widgettel tedd ki ezt az oldalsávba. Végtelen számú menüd is lehet akár, ezekből elhelyezel a menühelyeken annyit, amennyit lehet, a többit pedig az oldalsávban.

   A másik lehetőség a Linkek (Hivatkozások) widget használata. Ez az újabb WP-ből kikerült, csak akkor van Hivatkozások menüpontod most már, ha régen is használtad ezt a funkciót, de bővítményként továbbra is elérhető.

   Persze akár egy Szöveg widgettel is meg tudod csinálni ugyanezt – némi html ismerettel. De az már nem lenne “programozói tudás nélküli” eljárás, ugye 🙂

 4. Drága Móni:)

  Nagyon köszönöm-mint mindig, nagyon sokat segítettél:)-a következő, kimondatlan kérdésem az egyéni menü widget lett volna-eddig ezzel még nem tudtam mit kezdeni-de mostmár megy:)-Köszönöm:)

  a:)

 5. Szia Moni!

  A szoptatós könyvem honlapját wordpress-re cserélemépp, és persze megint elakadtam. A sablonban (http://smthemes.com/demo/forlady/) a felső menüsor automatikusan megjelenteti az új oldalakat. Ezt szeretném kiküszöböli, mert az oldalakat csak menüként szeretném a slider alatt. (most bejegyzésként tettem fel őket, és a kategóriák lettek a menüsorban, de így meg egyéb gondjaim vannak…) Tudom, hogy volt már erről leírás, meg vmi oldal id dolog… amit viszont egyáltalán nem találok a szerkesztőmben (Ami egyébként 5szöri nekifutásra is angol maradt…)
  Köszönöm előre is!
  Gyömbi

 6. Szia Móni!

  Hát nekem eltűntek a bejegyzéseim. Próbálgattam az adatbázis mentést, visszatöltést, és pikk, azóta nem jönnek be a bejegyzések. Ráadásul kezdőlapnak is ez volt beállítva, és sitty-sutty nincs sehol. Illetve az adminban minden ott van, csak a főoldal nem jön be. Ilyennel már találkoztál? Az lenne a kérdésem, hogy alapból mi a linkje a bejegyzéseknek? Mert valahol csak tárolódnak, és ha azt adnám meg kezdőlapnak akkor talán ott lennének a főoldalon a bejegyzések.

  • A Beállítások -> Olvasás menüpontban tudod beállítani, hogy a kezdőlapon a bejegyzések legyenek vagy valamelyik statikus oldal.

   “Alapból linkje” nincs a bejegyzéseknek (helyesebben mindegyiknek saját linkje van, pl domainneved.hu/bejegyzes-cime); viszont ha egy menüpontnak egy kategóriát választasz, akkor az abba a kategóriába tartozó bejegyzések meg fognak jelenni rákattintva.

   Vagy ha egy statikus oldal a kezdőlapod, akkor készíts egy Blog nevű, teljesen üres oldalt, és azt add meg a bejegyzések oldalának a Beállítások -> Olvasás menüpontban. Akkor a bejegyzések linkje az lesz, hogy domainneved.hu/blog. Ezt a megoldást egyébként a Google nagyon szereti és nagyra értékeli, ezért van így nálam is.

 7. Szia

  Egy olyan kérdésem lenne a legutolsó hozzászólással kapcsolatban, hogy:
  Nálam a kezdőoldal a legfrisebb 1 db blogbejegyzés + vannak még más dolgok is alatta. A lényeg, hogy szeretnék egy blog menüpontot is a fölső menüsorba. Mivel nem egy statikus oldal a kezdőoldalam, így nem tudom kiválasztani a blog oldalt a bejegyzések oldalának. Szerinted hogy lehetne máshogy? Köszönöm a választ.

  • Szia!
   Tegyél ki menüpontnak kategóriát. Ha az összes bejegyzést szerepeltetni akarod, akkor készíts egy “Blog” nevű kategóriát, és minden bejegyzést ebbe (is) kattints be, azután ez a kategória legyen a menüpont.

   • Köszönöm! Pont így tettem. Érdekes, hogy ha rászánom magam a kérdés feltevésére, tuti rájövök magamtól is…:D köszi, hogy mindig válaszolsz! jó éjt!

 8. Szia,

  A következőben kérem a segítségedet, sehogy sem tudok rájönni van-e megoldás.

  Azt szeretném, ha a nyitóoldalként megjelenő statikus oldalon ne legyen menü, míg a többi oldalon legyen.

  Erre tudsz valamilyen megoldást?

  Köszi előre is
  Robi

  • Szia!
   Persze, van erre egy tuti kis bővítmény, az a neve, hogy “If Menu”. Telepítsd a Bővítmények -> Új hozzáadása menüpontban, kapcsold be, és lesz egy plusz sor a menüpontok szerkesztődobozában. Ha bepipálod az “Enable Conditional Logic” lehetőséget, akkor egy csomó feltétel közül választhatsz, például azt, hogy “Hide” és “Front Page” – ezzel eltünteted az adott menüpontot a főoldalról. Persze ha az összesre megcsinálod ezt, akkor egy menüpontod sem lesz a főoldalon.

 9. Szia Móni, azt hogyan tudod megoldani, hogy egy adott oldalról elrejted a menüt. Egy sales oldalt akarok csinálni ahol nincsenek menüpontok. Használom már az általad javasolt If Menu plugint is (amire korábban kellett azt sikerült vele megoldanom), viszont ezzel a bővítménnyel csak azt tudom kiválasztani (a különféle user jogosultságokon kvül), hogy az adott menüpontot pl. elrejti ha az oldal a “főoldal”, “oldal” vagy “bejegyzés”.

  Köszi előre is
  Robi

 10. Van egy wp oldalam, amit duplikáltam egy aldomainre. Ezen az aloldalon minden ugyanúgy néz ki, a menüpontok is ugyanazok, de a menüsorban jött hozzá még egy új (ami ráadásul kezdő oldalnak van beállítva) Azt szeretném, hogy az aloldal menüire való kattintással az eredeti oldal megfelelő menüi jöjjenek be. (kivéve azt az egyet, ami új, az természetesen maradjon az aldomainen. Ez hogyan lehetséges? Előre is köszönöm a segítséget!

 11. Kedves Móni!

  Azzal a feladattal fordulok hozzád, hogy sajnos nem jelennek meg a kategorizált bejegyzéseim az azonos nevű oldalakon. Azt szeretném, hogy ha valaki ránéz a főoldalra és épp nem olyan érdekes neki az aktuális bejegyzés de épp egy menüpont (oldal) érdekli akkor ott is el tudja olvasni a cikket. Ne kelljen lefelé görgetnie a bejegyzéseket percekig hogy megtalálja.
  Például itt ez a cikk:
  https://kepkedo.wordpress.com/2015/01/09/d-i-y-regi-szekreny-komodda-szuletese/
  Remekül ott van a bejegyzéseknél de a diy menüpontba nem tudom bevarázsolni. Tehát lényegében duplikált megjelenést akarok. Segítenél nekem?

  • A menüpontok nemcsak oldalak, hanem kategóriák, bejegyzések, termékek, címkék, és még számtalan más is lehetnek.

   A “DIY” menüpont ne oldal, hanem kategória legyen, és az adott bejegyzést kategorizáld be ebbe a kategóriába.

 12. Lehet kicsit nem ide illik, akkor elnézést érte, de már nagyon nem lelem a választ kérdésemre. Adott egy oldal, amin szeretnék olyat, h a bejegyzések meghatározott külön-külön oldalon jelenjenek meg. Akár a kategória szerinti csoportosításban. Nos… gondolom ez egy apró dolog, hogyan tudom ezt megtenni? http://negyenklub.hu/ Itt a híreink alatt.

 13. Tisztelt Móni!
  Az lenne a kérdésem hogy hogy lehet úgy elkészíteni a menüt hogy telefonon nézve ne egy gomb legyen a menü ami ha rányomunk szétnyílik, hanem ott is hozza a teljes menüt?

  • Kedves Ádám!
   A mobilon ez szándékos, hogy a kisebb felbontású telefonokon is könnyű legyen navigálni.
   A style.css fájlban át lehet írni a @media hivatkozásoknál, hogy hány pixeles szélesség alatt váltson át erre a lehetőségre a sablon.
   Vagy olyan sablont kell használni, ami nem reszponzív – de ezt az ügyfelek sem szeretik, illetve a Google is büntetni fogja, úgyhogy nem ajánlom…

 14. Szia Móni!
  Apró dolog, de nem tudok továbblépni most, új menüpontot szeretnék létrehozni, minden oké, odahúzom, almenüpontot is létrehozom, és amikor menteni szeretném a menüt, az addig bepipált Sablon helye: Primary Menu -ről eltűnik a pipa, a frissen odahúzott menüpontok is eltűnnek, nem tudja elmenteni.

  Mi lehet a gond?

  Köszi szépen, Csicsu

  • Milyen érdekes az élet – én is pont ezzel küzdök most. Mintha korlátozná valami, hogy hány menüpont lehet egy menüben. Nekem egy olyan menüt kellett volna létrehoznom, amelyben 107 db menüpont van, de 90 után ugyanazt tapasztaltam, amit Te.

   A WordPress fórumban utánaolvastam a kérdésnek, és kiderült, hogy ez azért van, mert minden egyes menüpont 10-11 változóval (hidden mezővel) kerül elmentésre, így a max_input_vars változó alapértelmezetten 1000-re állított értéke nem enged elmenteni több menüpontot.

   Elméletileg a php.ini fájlba be lehet írni, hogy php_value max_input_vars 2000 (mondjuk) (vagy akár nagyobb számot is) – ez a legtöbb esetben segített, de pl ahol a Suhosin PHP be van kapcsolva, ott további módosításokra is szükség van.

   Ha a tárhelyhez tartozik cPanel, és van benne PHP változók menüpont, akkor ezt a módosítást ott is meg lehet tenni.

   Ha ilyen lehetőség nincs, akkor kézzel (Jegyzettömbben) létre lehet hozni egy fájlt ezzel a sorral, elmenteni php.ini néven és feltölteni a tárhely gyökerébe (ahol a WordPress fájlok is vannak).

   Én most mindenesetre megírtam ezt a szóban forgó tárhely ügyfélszolgálatának, hogy ők mit tanácsolnak.

   A fórumban a vonatkozó beszélgetést itt lehet elolvasni:
   https://wordpress.org/support/topic/menu-size-limit

 15. Szia Móni!

  A Storefront sablont használom woocommerce pluginnal, és szerettem volna a termékkategóriákat menüpontként létrehozni. Nem tudom, hogyan lehet kiválasztani, mert a kiválasztható kategóriák nem a termékkategóriák, hanem gondolom a bejegyzésekhez beállított kategóriákra vonatkoznak. Ezen felül csak woo commerce végpontok közül lehet választani. Remélem, hogy érthetően fogalmaztam. 🙂 Tudsz tippet adni?

  Köszi előre is!

  • Szia!
   Jobb fent kattints a szürke Mit lássunk? gombra, és a legördülő “rolóban” pipáld be a termékkategóriákat, akkor már azok is megjelennek a választható menüelemek között.

 16. van egy üzleti oldalam és létrehoztam egy oldalt benne és közzétettem és ezt írja ki Felhasználói oldal (Front Page), Bejegyzések oldala ez normális?
  10 napja csináltam az oldalt és nem lát a google

  • Bocs, ez kellett, mert én már írtam ide egy kisregényt, de nem küldte el. Valami token hibát dobott, és annyi. Na próba 2…

   Szia!

   Hát én sajnos elég hamar elakadtam. Még teljesen új vagyok WP-ben. (Eddig csak Joomlát használtam) Innen-onnan tájékozódva próbálok haladni, plusz saját kútfőből.

   Nálam nincs “Menü megjelenési helyek kezelése” fül.

   A “Hozzáadás a menühöz” gomb inaktív.

   Sajnos nem találtam sehol olyat az egész képernyőn, hogy…
   “Képernyő beállítasi”,
   “Hivatkozási cél”,
   “Automatikus oldal hozzáadás”,
   “Sablon helye” (bár a leírás alapján ez nem is feltétlenül lenne ott, sablontól függ)

   (Pedig még Ctrl+F-eztem is.)

   Tudsz segíteni esetleg, hogy ez mind mitől lehet? :S

   Hálásan köszönöm előre is!

   • Elsőre azt tippelem, hogy nem vagy Adminisztrátor. Másodikra azt, hogy a sablonod nem támogatja a Saját menüket. Harmadikra azt, hogy nem vagyok én a delphoi jósda, hogy távolból gyógyítsak 🙂 Úgyhogy légyszíves küldj egy hozzáférést az info kukac wp-suli pont hu címre, megnézem és megfejtem a rejtélyt.

   • Először is: a “Képernyő beállításai” az új fordításban már “Mit lássunk?” lett, az ott van, működik.

    A többi tényleg nincs ott, mégpedig azért, mert még nem hoztad létre a menüt. Mielőtt bármit csinálnál, létre kell hoznod egyet. Amit most látsz, az csak egy minta, még nem élő menü.

    Tehát kattints először a kék “Menü létrehozása” gombra, és utána már mindent látni fogsz. Hajrá! 🙂

    U.i. A jelenlegi admin nevű felhasználó helyett hozz létre egy másikat, ezt pedig töröld, mert ezzel csak idő kérdése, hogy mikor törik fel az oldalad… Lásd https://wp-suli.hu/kezdoknek/telepites-frissites/az-elso-ot-tennivalo/

   • Oh, öcsém, én teljesen abban voltam, hogy a menü létrehozásának folyamata az is, hogy mit pakoljunk bele a menübe (ezért volt problémám, hogy ez a része inaktív volt), ez a lépés valahogy nagyon kimaradt nálam :$ Köszönöm szépen a segítséget! Sajnos néha az ember nem látja a fától az erdőt :$ 🙂
    A jó tanácsot köszönöm, olvastam róla, de úgy vagyok vele, hogy ez még csak abszolút egy gyakorló oldal, nem igazán veszne kárba semmi, ha fel is törnének.

 17. Szia Moni! Szeretném kérdezni, mikor látható egy létrehozott oldal/blog? Vagy beállitást hagytam figyelmen kívül? Mert a keresőmotorok nem találják. Köszi a segítséget 🙂

 18. Kedves Móni!
  Most kezdem a wp használatát (joomláról tértem át).
  Nem olvastam végig mindent, ha a kérdésemre benne van a válasz, akkor csak annyit írj.
  A kérdésem:
  Van egy intézmény, annak van 3 iskolája. Azt szeretném, ha a fenti (vízszintes) menüben lenne a 3 iskola neve, esetleg egy kezdőlap. Ez mindég kint lenne. Ha rákattintanék az egyik iskolára akkor a megjelenő lapon bal oldalon lenne egy menü (függőlegesen). Pl. Iskoláról, Tanárok, Dokumentumok, Képek, stb.
  Ha másik iskolára kattintanék (fent), akkor ugyan az a menü jelenne meg a bal oldalon, de értelemszerűen a menüpontok már mást nyitnának meg (ugye másik iskolába más tanulók járnak, más tanárok vannak)
  Megoldható-e ez a wp-es, lehetőleg ingyenesen. Előre is kösz! Vári László, Békés

  • Kedves László!
   Igen, megoldható. Csak annyit kell tenni, hogy létre kell hozni egy főmenüt a három iskola nevével, valamint három további menüt mindegyik iskolának a saját menüpontjaival.
   Ezeket a menüket az oldalsávba, widgetként kell betenni, az “Egyedi menü” nevű widgettel.
   Kell még a “Widget Context” nevű bővítmény, amellyel be kell állítani, hogy melyik aloldalakon melyik widgetek jelenjenek meg.

   De az is jó megoldás, ha három alkönyvtárba telepítesz három további WordPresst, és minden iskolának saját külön weboldala lesz. Így (hidd el nekem) kevesebb macera lesz a szerkesztéssel.

   • Kösz Móni!
    Megpróbálom az előbbi megoldást. A második megoldás az nem szolgáltató függő? domain név is kell az új honlaphoz. Nekem a tárhelyen van egy web mappa, és abba raktam a wordpress cuccokat.
    Hova kellene mappákat létrehozni?
    De mondom először az elsőt próbálom meg, de elég lassan haladok. Mégegyszer kösz!

   • A web mappa alatt létrehozhatsz almappákat, és mindegyikbe külön kell telepítened egy-egy WP-t. Nem szolgáltatófüggő.

 19. Most rögtön a kezdetekkel baj van. Szerverhibát jelezve leállt a rendszer. A szolgáltató javaslatára letöröltem és újraraktam a wp-t. Most a következő a problémám: kategóriákkal készítek menüpontokat. Készítek egy bejegyzés, hozzárendelem a kategóriához, akkor a főoldalon megjelenik a bejegyzés, de bármelyik menüre kattintok a “Not found” oldal jelenik meg.

  • A Beállítások -> Közvetlen linkek menüpontban beállított linkszerkezet csak akkor fog működni, ha a tárhelyen van egy .htaccess fájl. Ez egy sima szöveges fájl, Jegyzettömbben is létrehozhatod, csak figyelj arra, hogy ne .htaccess.txt legyen a neve, mert akkor nem fog működni. A tartalma ez legyen:

   (kacsacsőr)IfModule mod_rewrite.c(kacsacsőr)
   RewriteEngine On
   RewriteBase /
   RewriteRule ^index\.php$ - [L]
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
   RewriteRule . /index.php [L]
   (kacsacsőr)/IfModule(kacsacsőr)

   Alkönyvtáras telepítésnél az alkönyvtár (almappa) nevét is bele kell írni, két helyen:

   (kacsacsőr)IfModule mod_rewrite.c(kacsacsőr)
   RewriteEngine On
   RewriteBase /almappa/
   RewriteRule ^index\.php$ - [L]
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
   RewriteRule . /almappa/index.php [L]
   (kacsacsőr)/IfModule(kacsacsőr)

   A (kacsacsőr) helyett persze a “kisebb” illetve a “nagyobb” jelet írd majd be.

 20. Hol lehet belepiszkálni a sablonokba. Konkrétan a színek, vonalak, betűk, hátterek. Valamelyest értek a html-hez. Vagy csak azokat a dolgokat lehet változtatni, amiket a sablon felajánl a szerkesztő menüben?
  Hol vannak olyan sablonok (free) amelyeket elég jól lehet változtatni?

 21. Valóban! A css-el a html oldalak megjelenését írjuk le. Meg is találtam a sablonban. Most barátkozom ezzel és az Egyedi menükkel.
  Még egyszer kösz az eddigi segítséget!

 22. Szép napot!
  Olyannal küzdök, hogy szeretnék egy olyan menü felépítést, hogy gombra kattintva megnyisson egy google-drive megosztott mappát. Egy menü-fa lenne, amiből kronológiai sorrendben lehetne a feltöltött képeket megnézni, amik külön mappákban vannak…Remélem nem fogalmaztam túl lilán 😀 Előre is köszönöm a segítséget 🙂

 23. Kedves Móni!

  Egy sablon beállítása után, a tartalom feltöltésekor már nem jeleníti meg az oldalakat.
  Real expertet használom, és szerkesztés során minden rendben lévőnek tűnik, és látszik.
  Találkoztál már ilyen problémával? Az eddigi példák, próba tartalmak(ingatlanok) eddig látszódtak, már ezeket sem tudja meghívni:(
  Előre is köszönöm a segítséged.

   • Köszi.
    Közben megtaláltam a hiba megoldását, bár az okát még nem.
    A közvetlen link beállítása okozta, hogy nem jelenítette meg a kész, és nézetben működő oldalt. Ezt átállítva minden megjelenik újra, rendesen. Hogy ez miért nem működik egyik napról a másikra, ilyen jellegű módosítások nélkül, azt nem tudom.
    Üdv
    vpetya

   • Ja, bocs, azt nem írtad, hogy a hiba a MENÜPONTOKRA kattintva adódik… Mert akkor a közvetlen linkeket mondtam volna én is.

    Azért van szükség ennek a beállítására, mert ilyenkor hozza létre a WP a .htaccess fájlt, és anélkül valóban nem működnek rendesen a menük.

    Örülök, hogy megjavult!

 24. Kedves Móni,

  Először is ne haragudj, ha butaságot kérdezek, még kezdő wordpress-es vagyok 🙂
  Azt szeretném megtudni, hogy lehetséges e, hogy különböző oldalakon különböző főmenük jelenjenek meg? Vagy ugyanaz a menü, de más menüpontok látszódjanak?
  Segítséged előre is köszönöm!
  Ani

 25. “Válassz ki néhány elemet, a Hozzáadás a menühöz gomb megnyomásával ezek bekerülnek a jobb oldali mezőbe, ahol kattintással és húzással rendezd el őket a kívánt sorrendbe. Ha egy almenüpontot akarsz létrehozni, kicsit húzd el jobbra az adott menüpontot. Ha azt akarod, hogy valamelyik menüpont új oldalon nyíljon meg, akkor az oldal tetején a “Képernyő beállításai” rolón pipáld be, hogy mutassa a “Hivatkozás cél”-t is, ott tudod ezt beállítani.”
  – idéztem az oldalról. Sokat dobna a lap érthetőségén, ha ilyen helyekre képernyőmentéseket szúrnál be. Így nehézkesen, vagy alig értelmezhető.

  • Igazad van, de ott van az is az idézett helyen, hogy “erről egyszer már írtam”, és ott a link az eredeti cikkre (https://wp-suli.hu/haladoknak/extrak/sajat-menuk-letrehozasa/) – ott vannak a képernyőfotók.

   Más kérdés, hogy azóta ez már kicsit másképp néz ki, és jó lenne frissíteni a cikket, új képernyőfotókat betenni – tervbe van véve a régi cikkek frissítése, de többszáz van, és ez nagyon időigényes.

   Addig is, amíg ezt lesz időnk megvalósítani, azt javaslom, hogy a böngésződ egyik fülén olvasd a cikket, a másik fülén legyen megnyitva a saját oldalad Vezérlőpultja, és ahogy olvasod, rögtön csináld is. Így fogod a legjobban megtanulni, még jobban is, mintha csak látnád.

   Remélem, ez segít.

 26. Kedves Móni!

  Elakadtam a menüvel…
  Ékszerekkel szeretnék foglalkozni – bejegyzésekként hoztam létre az egyes termékeket, ezeket kategóriákba soroltam (pl. fülbevaló, gyűrű… stb.), majd ezekből egyéni menüt hoztam létre.
  Lenne egy Blog is, úgy rendesen, írogatósan. (Olvasva a hozzászólásokat, annyira megvilágosodtam, hogy ha ezt is kategóriának veszem fel oldal helyett, akkor a “blog” kategória bejegyzései ott fognak megjelenni – bár szerintem az eredeti minta oldalon ez oldalként van.)
  Ilyen a mintaoldal: http://demo.onedesigns.com/pinboard/?page_id=6, hasonló lenne a cél.
  A problémám az, hogy a bejegyzések egy részét (konkrétan a fülbevalókat) betette a Portfólió oldal alá, az összes többit pedig a Blog oldal alá, ahova nem kéne. + ha a Fülbevalók menüpontra (ami kategória) kattintok az oldalsávban, akkor már máshogy jelennek meg uazok a bejegyzések. Próbálgattam már sokat, összehasonlítottam, hogy melyik bejegyzést hogy vettem fel, a beállításokat, de nem találtam a különbségek okát. Olyan, mintha a fülbevalók kategória hozzá lenne rendelve a portfólió oldalhoz, mert ha veszek fel új fülit, uúgy viselkedik, mint a régiek – mit csinálhattam máshogy???

  Köszi!!!

  • Írtam részletesebb e-mailt, de a lényeg:

   Az természetes, hogy a Blog oldal tartalmazza az összes bejegyzést, akár termék az a bejegyzés, akár blogbejegyzés, hiszen ez a dolga. Ezt úgy tudod kikerüni, hogy készítesz egy Blog nevű kategóriát, a cikkeket ebbe teszed, és menüpontként nem a Blog nevű oldalt, hanem a Blog nevű kategóriát használod. (A Blog nevű oldalt töröld is.)

   Az is természetes, hogy a kategóriaoldal másként néz ki, mint a blog oldal – más-más a felépítésük – ez egyébként sablonfüggő.

   A portfolio probléma oka pedig az, hogy a sablon beállításainál (Megjelenés -> Theme Options) a “Fülbevalók” kategória van megadva, mint “Portfolio Category”.

 27. Kedves Móni!

  Elég hasznosnak tűntek a hozzászólások és az oldalad is.
  Lenne egy néhány hete fennálló problémám.
  Nemrégiben kaptam meg egy projektet, céges weblap magyarosítása… Tartalom feltöltés, linkek létrehozása.
  Az eredeti oldal úgy működik, hogy van egy főoldal, és sliderek vannak benne, a menüpontok nagy része pedig ezekre hivatkozik, mégpedig úgy, hogy a főoldal linkje végére kiteszi a #-el a slider admin label-jét.
  Ott csodásan működik ez a funkció, katt és már oda is görget az adott szekcióhoz.
  viszont az újonnan létrehozott menüben (nevezzük magyar menünek), hiába másoltam le ezt a történetet, katt-ra csak betölti újra a főoldalt és ki teszi fent a cimsávba a linket #Adminlabel-el együtt.
  Lehet, hogy alapvető wordpress tudásom még nincs, de tudnál támpontot adni, hogyan oldhatom meg, hogy működjön ez a fajta menü?

  • Kedves János!

   Maga a # egy linkben annyit jelent a böngésző számára, hogy “maradj, ahol vagy”. Ha mögötte van valami, azt horgonynak nevezik, az eljárást pedig, amelyre szükséged van, oldalon belüli ugrásnak. Ha egy ilyen linkre kattint valaki, akkor a böngésző keresni kezdi a horgonnyal megjelölt részt az oldalon. Ha nem talál ilyet, akkor megint csak az lesz az értelme az utasításnak, hogy “maradj, ahol vagy”.

   Az eredeti sablonban nyilván el voltak helyezve ezek a horgonyok. Ha most nincsenek, akkor kézzel is létrehozhatod ezeket.

   Menj oda a tartalomban, ahová akarod, hogy ugorjon a böngésző, amikor a menüpontban az a link van megadva, hogy (mondjuk) “fooldalneve.hu/#valami”.

   Ide azt a kódot kell elhelyezned, hogy {a name=”valami”}{/a}

   (A { és } jeleket cseréld ki “kacsacsőrre”, azaz < és > jelekre – ha én itt megteszem, akkor a böngésző “lejátssza a kódot”, és nem fogod látni 🙂 )

   Remélem, ezzel meg tudod oldani. Sok sikert!

   • Szia,

    Mikor olvastam a válaszod totál megörültem, hogy végre meg van a megoldás.
    Viszont nem működik jól a horgony.
    Be tettem a megfelelő helyre, de az oldal nem úgy működik ahogy az eredeti. Elkezd tölteni és amikor újra tölti a főoldalt akkor ugrik oda, de nem pont oda hanem jóval alá, annyival alá, hogy már kicsúszik a képből az említett rész.
    Plusz az eredeti oldalon a kódban nem találtam ilyen linket amit írtál, és ott nem tölti be újra a főoldalt hanem szépen oda görgeti a szöveghez az oldalt.
    Nem tudom mit rontok el, vagy mit nézek félre?

   • Lehet elhamarkodottan írtam, közben sikerült össze tákolnom és már működik.
    A linkek helyére csak a #valamit írtam, úgy ment, viszont amikor másik oldalról akartam vissza navigálni akkor ugye csak a hastegelt részt írta ki, nem tért vissza a főoldalra. Utána a #részek elé tettem a főoldal linkjét és azóta szépen működik. 🙂
    Oda ugrik ahova kell. Azt a részt úgy csináltam meg, hogy a linket az elejére tettem a szövegnek, első sor első betűje elé és egy szóközt írattam ki, így megy.
    Köszönöm a segítséget! 🙂

    Még egy kérdésem lenne, ami felmerült. A sliderek között van margó, kisebb kutakodással arra jutottam, hogy csak a css-ből lehet ezt állítani. Ezt a css fájlt én elérem valahol a wordpress felületén?

   • Szia!

    Igen, azt elfelejtettem mondani, hogy ez így csak oldalon belül működik, másik oldalról már nem (csak a teljes linkkel). De rájöttél Te is – örülök, hogy sikerült, ügyes vagy!

    A style.css fájlt a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban érheted el, de ha itt írod felül, és utána később valamikor frissíted a sablont, akkor kezdheted elölről. Ezért ezt nem ajánlom.

    Ha van a sablonod beállításai közt olyan hely, ahová Custom CSS-t be lehet tenni, akkor oda írd be, amit szeretnél megváltoztatni. Ha nincs ilyen, akkor gyereksablont kell készítened (pl a Child Theme Configurator bővítménnyel).

 28. Szia, Móni!

  Végigolvastam a hozzászólásokat, és meg kellett állapítanom, hogy én még a kezdőnél is kezdőbb vagyok.
  Először arra kerestem megoldást, hogyan kell az aloldalt a szülőhöz kapcsolni. Aztán ilyet találtam, hogy menü (ez még megy), kategória, címke, bejegyzés (itt már megáll a tudomány).

  Annyit kiokoskodtam, hogy először el kell döntenem, melyik tartalmat hova osztom be. Tehát a kérdések: először-mitől függ a beosztás, másodszor-technikailag hogyan valósítom ezt meg, és harmadszor-hogyan kell az aloldalt a szülőhöz kapcsolni.

  Köszönöm a válaszod ezekre a nekem bonyolult kérdésekre (egyébként kétdiplomás menedzser közgazdász vagyok). :-)))
  Ácsné Andrea

  • Kedves Andrea!
   Egy percig se aggódj, senki nem WordPress oldallal a szájában születik 🙂 Nekem meg a közgazdasági témák hangzanak kínaiul 🙂

   Először is azt javaslom, hogy olvasd el még egyszer a cikkben “A tartalomkezelés logikája” című részt, amelyben az van, hogy “amiből sok van, az bejegyzés, amiből egy, az oldal“. Ha ezt (és ami még ott le van írva) megérted, akkor azt már el tudod dönteni, hogy melyik tartalmadat hová sorold be, bejegyzésként vagy oldalként hozd létre.

   A Vezérlőpulton a Megjelenés -> Menük menüpontban bal oldalt látni fogod az elemeket, amelyeket menüpontnak választhatsz. Olvasd el itt a cikkben “A menük technikai létrehozása” részt: ebből most az a legfontosabb, hogy ha beteszel a menübe egy főmenüpontot, és alá egy almenüpontot akarsz tenni, akkor annak a dobozát kicsit jobbra kell húzni. Ettől lesz ő a másiknak az aloldala.

   (Megjegyzem, ha akarod, ezt megteheted az egyes oldalakkal is az Oldalak menüpontban, úgy, hogy az aloldal beállításaiban megadod a Szülő oldalt, azaz az ő főoldalát, de ezt nem muszáj megtenned, elég, ha a menüt alakítod ki így.)

   Most segítettem, vagy még jobban összezavartalak? 🙂

   • Szia, Moni!

    Köszönöm a gyors válaszodat. Először égnek állt tőle a hajam, de aztán elvileg sikerült létrehoznom a menürendszert. Gyakorlatilag természetesen nem.

    Már tudom, mit nevezel doboznak, 🙂 Betettem a menübe egy főmenüpontot és alá egy almenüpontot, de biztos, ami biztos, az aloldal beállításaiban is megadtam a Szülő oldalt. És nem történt semmi. Tulajdonképpen mit kéne látnom? Azt, hogy a menü egyik szavára kattintva lenyílik egy sor? Na, ez nincs. És, ha olyat szeretnék, hogy egy szövegben lévő szóra kattintva nyíljon meg az aloldal? Van erről leírásod valahol? Elnézést kérek, nem volt időm végigolvasni mindent.

    Köszönöm előre is a segítséged.
    Ácsné Andrea

   • Ha az aloldal dobozát elhúztad jobbra, akkor almenüpont lesz. (Ki is írja a menü szerkesztő, hogy Altétel.) Viszont ahhoz, hogy legördülő menüd legyen, ahhoz a sablonodnak tudnia kell ezt a funkciót. Úgyhogy ha nem történik semmi, amikor az egeret ráviszed a főmenüpontra (mármint a weboldal külsején természetesen, nem a Vezérlőpultban), akkor a sablonodba ez nincs beprogramozva. Nézd meg a demóját ellenőrzésképpen.

    Ha a szöveg egy szavát akarod linkké tenni, akkor jelöld ki, és kattints fent a szerkesztőikonok között a láncszemre.

 29. Szia, Moni!

  És…. teljes siker! Na jó, csak fél, de az is siker. A top menu nem változik, de a main menu (mert nekem kettő is van) igen. Viszont elég ronda ez a megoldás (nagy fehér lenyíló négyzet a színes oldalon), úgyhogy a szöveg szava lett a link. (AMIT A LEÍRÁSOD ALAPJÁN MÉG ÉN IS KÉPES VOLTAM BEÁLLÍTANI :-)) !)

  Itt a következő kérdés: most, hogy már van szövegből megnyíló aloldalam, hogyan tudom elérni, hogy ez ne jelenjen meg a menüben (mert, ugye, az ott ronda)?

  Köszi szépen
  Ácsné Andrea

 30. Szia, Moni!

  Időközben egy fölöttébb releváns piackutatást végeztem: megkérdeztem a fiamat, mennyire zavaró a megjelenő fehér négyzet, és azt mondta, hogy maradhat.

  Tehát… elmondhatom, hogy van egy normális alap weboldalam! Ezer hála és köszönet érte! Most már csak üzemeltetni kell, amihez mindenfélét fel kell töltenem rá.

  A kérdésem: A Profitárhelytől bérelek egy 2,5 GB-os tárhelyet. (Ebbe beleugrottam, azóta már tudom, hogy ez nagyon kevés.) Melyek azok a bővítmények, amiket te fontosnak gondolsz szolgáltatásértékesítéshez? Esetleg próbáljam meg a tárhelyet 4,5 GB-osra cserélni?

  Még egy dolog eszembe jutott. Hogyan tudok az oldal teljes fejlécét kitöltő videót betenni a fejlécbe? Az Adobe Sharkon kívül mivel lehet még fényképekből videót készíteni? Ekkor a mostani, fejlécben levő szöveget el kell pakolni vagy a fejléc fölé, vagy alá. Nem találtam ilyen funkciót, gondolom akkor sablont kéne cserélni. Hol lehet a sablonok demóját megnézni?

  Köszönöm szépen:
  Ácsné Andrea

  • Szia!

   Ha gondolod, nézd meg a mi tárhelycsomagjainkat a Profitárhelynél: https://profitarhely.hu/pagony

   Sok sablon kínál diavetítést, a Live Demo gombra kattintva tudod megnézni a demójukat. De van diavetítés-készítő bővítmény is, több is, pl a MasterSlider vagy a Revolution Slider. Próbálgasd őket!

   Sok sikert
   Moni

   • Szia, Moni!

    Ezer hála és köszönet Neked külön, meg a honlapod tartalmának is, amiért egy nagyon-nagyon kezdőből egy kicsit kezdőt sikerült faragni. Webfejlesztő, WordPress és SEO szakember nyilván nem leszek, de a segítségeddel lett egy alap honlapom.

    Még egyszer ezer köszönet érte:
    Ácsné Andrea

   • Köszönöm szépen a kedves szavakat! Örülök, hogy segíthettem, és gratulálok Neked a gyors tanuláshoz. További sok sikert kívánok és kérdezz nyugodtan, ha elakadsz!

 31. Szia, Moni!

  Köszönöm a felajánlást, és már többször is hozzáfogtam a levélíráshoz, hogy éljek vele. Aztán végül magamtól kísérleteztem ki a megoldást. Most rendben működik, amit szerettem volna, de biztosan nem így a legelegánsabb. Tehát megkérdezem:

  Azt szerettem volna, hogy a “szolgáltatásaink” menü az oldal jobb szélén is jelenjen meg. Ehhez létrehoztam bejegyzéseket a szolgáltatásokról (átmásoltam a menüből) és a “szolgáltatásaink” kategóriába osztottam be. Úgyhogy most “legutóbbi bejegyzés”-ként és “kategória”-két is kint van.

  Jól gondolom, hogy van erre egy egyszerűbb megoldás?

  köszi a választ:
  Ácsné Andrea

 32. Na, újra írom az egészet, a rendszer eltüntette az egész hsz-omat….
  Szóval számít-e valamit SEO terén, ha nem teszünk úgy különbséget a honlap lapjai között, mint ahogy írod a cikkben: Oldalra egyedi tartalom, Bejegyzésekre hasonló, de több tartalom? Illetve ez mekkora gond a honlap szerkezeti felépítését tekintve. Van egy 2 hete kész honlapom, amit csak Oldalakból építettem fel.

  Köszönöm,

  Miklós

  • Ha kezelhető úgy is és nem zavarodsz bele, akkor teljesen mindegy.

   SEO szempontból az számít, hogy gyakran kerüljön fel új tartalom. Hogy ez technikailag oldal vagy bejegyzés, az SEO szempontból nem számít, kívülről ugyanúgy néznek ki. Viszont Neked lesz egyszerűbb, ha bejegyzéseket készítesz, mert csak azokat tudod témánként csoportosítani, és az egész úgy kezelhetőbb lesz.

   Állítólag a Google szereti, ha van egy domainnevem.hu/blog oldal, de ez csak pletyka 🙂 Nálam mindenesetre van, de nem emiatt, hanem hogy egyszerűen kezelhető legyen a weblapom. A lényeg úgyis a tartalom.

 33. Szia!

  Köszönöm! Igen, én is így készítem éppen: domainnevem.hu/blog . Itt már jók lesznek a kategóriák, használni is fogom, mert kellenek (csak most fogok feltölteni vagy 30 cikket….). Ugye, ilyenkor a …blog linken van egy blog-nyitóoldal, amin fent vannak a cikkek bevezetői/ablakakok, majd ez az oldal alatt vannak a cikkek egyedi oldalai a konkrét tartalmakkal?

  Köszönöm!
  Miklós

  • Igen, így van. Csak létre kell hoznod egy üres, Blog nevű oldalt, és a Beállítások -> Olvasás menüpontban megadnod, hogy a “Bejegyzések oldala” ez legyen.

   Vagy azt is megteheted (Divi, Extra, stb esetén), hogy a Blog nevű oldalba beteszed a page builder Blog modulját. Ezt én azért szeretem, mert így ki tudom választani, hogy mely kategóriák bejegyzései jelenjenek meg itt.

 34. Kedves Móni!

  Átvettem egy honlap kezelését, ahol minden lap tetején egy rögzített Custom Header Widget, ami egy kép. Eddig itt volt a főmenü, ami szintén egy kép, alatta pedig egymás mellett egy sorban a 6 menüpont. Átszerkesztettem a főmenüt, erre szétcsúszott az egész, a főmenü és ez a kép lekerült a custom header widget sávja alá és így rácsúszik a tartalomra. Hogyan tudom ezt orvosolni, és a menüt újra fentre rögzíteni? Várom mielőbbi válaszát, mert addig sajnos így marad a honlap 🙁 Kérem, nézzen rá a honlapra.

  Köszönettel: Flach Viki

  • Kedves Viki!

   Sajnos így kívülről nem tudok semmi okosat mondani, mert ez nem általános WordPress kérdés, hanem a sablontól függ. Belülről kellene látnom a weboldalt, megfejteni, hogy hogyan működik a sablon, és kideríteni, hogy az, aki készítette a weboldalt, hol és hogyan nyúlt bele a sablon kódjába, ami ezt a szétesést okozta.

   Kérem, hogy írjon az ajanlatkeres kukac pagonymedia pont hu címre, és ott megbeszéljük.

 35. Kedves Móni! Sok wp weboldal van a környezetünkben. Hogy tudom megnézni, hogy egy adott weblap így készült-e? Akár fizetős, akár open source? van erre lehetőség?
  Köszönöm
  Edit

  • Kedves Edit!

   A weblapon kattints jobb egérgombbal, és válaszd az Oldal forrásának megtekintése (Chrome) vagy az Oldal forrása (Firefox) lehetőséget a felugró ablakból. Ekkor megjelenik a weblap forráskódja. Ebben szinte azonnal látni lehet a hivatkozott linkeket, amelyekben a WordPressre utal a wp-content/themes (a sablonok helye) és a wp-content/plugins (a bővítmények helye) részlet. Ebből még azt is kideírtheted, hogy melyik sablont használja a weboldal (ha csak nem a saját nevükön lévőt, mert átírták), és hogy mely bővítmények vannak bekapcsolva.

   De rá is kereshetsz a CTRL+F billentyűkombinációval a generator szóra – a legtöbb esetben a weblap tulajdonosa nem törődik vele, hogy ezt elrejtse, és ilyenkor ott van, hogy a weblap a WordPress melyik verziójával fut.

   Ezen kívül vannak erre eszközök is a weben: ha rákeresel a “what cms is this website using” kifejezésre, rögtön feljön pár találat.

 36. Kedves Móni,

  nem igazán értem mi az érdemi különbség a portfólió és a blog bejegyzés között. Szerkesztés szempontjából teljesen egyformának tűnnek. A portfólió statikus oldal lesz? vagy? mikor érdemes egyiket, mikor másikat használni?
  Válaszodat előre is köszönöm!
  Flóra

  • Kedves Flóra!
   Portfolio típusú tartalom nincs mindig, ez sablonfüggő. Ahogyan az is, hogy a sablon pontosan hogyan, mire használja ezt a formátumot.
   Például a Divi sablon esetében lehet szűrhető portfóliót készíteni. Erre egy példát láthatsz a teszt oldalunkon: https://pmto.eu/

 37. Szia Móni!

  Egy régebbi bejegyzésedben olvastam, hogy hogyan lehet egy menüpontot kattinthatatlanná tenni, de azóta eltelt néhány év…Lehetséges, hogy az már nem úgy műxik? (nem mintha megértettem volna..:) Szóval ebben kérném a segítségedet, hogy azt hogyan kell. Köszönöm!

  • Szia!

   “Saját hivatkozások” típusú menüelemet használj, az “URL” mezőből töröld ki a http:// részt, és ott ne lgyen más, mint egy # (ez azt jelenti a böngészónek, hogy “maradj, ahol vagy”), a “Hivatkozás szövege” mezőbe pedig írd a menüpont nevét (pl. “Szolgáltatásaink” vagy “Rólunk” vagy bármi). Amikor valaki erre a menüpontra viszi az egeret, akkor az alatta lévő almenüpontok lenyílnak, de a felső menüpont nem lesz kattintható – pontosabban ha valaki rákattint, akkor nem történik semmi. (Legfeljebb, ha egy oldal alján volt, akkor visszaugrik ugyanannak az oldalnak a tetejére.)

   Sok sikert!

 38. Szia,

  Nekem egy beállítási gondom van.
  A leugró menüben lévő almenüknél beírtam pár közvetlen hivatkozást, magyarul nem egy benti oldalt nyit meg, hanem egy külső linket.
  Viszont azt szeretném, hogy ezt egy üres oldalra tegye, nyisson meg neki egy másik oldalt, maradjon meg az az oldal, ahonnan elnavigált.
  A footerben sikerült megoldanom egy target=blank megoldással, de itt tanácstalan vagyok.

  Válaszodat előre köszönöm 🙂

  Üdvözlettel:
  Bánkuti László

  • Szia!
   A jobb felső sarokban van egy “Mit lássunk?” gomb. Kattints rá, és a legördülő “rolóban” pipáld be a “Hivatkozás cél” lehetőséget. Így minden menüpontnál meg tudod adni, hogy ezen a lapon, vagy egy új lapon nyissa meg a linkeket.
   Ugye, milyen cuki ez a WP? 😉

 39. Szia Móni,

  Tegnap nagyon sokat segítettél, de ma ismét elakadtam hasonló gond miatt.
  Csak most ez egy olyan változat, ami magában az oldalban. Van egy “Service area” rész, amiben egy “Services” fülön lehet meghatározni a “READ MORE” linket. Ott is azt szeretném elérni, hogyha valaki rányom a Read more gombra, akkor egy új oldalon megnyílva jelenjen meg az oldal. Nincs semmi pipa lehetőség, csak egy read more link felirat, alatta egy box-szal, amibe be lehet írni a linket. Oda ugye a http.// … kerül.
  Itt hogy tudom ezt megoldani?

  Előre köszönöm a válaszod 🙂

  • Az a baj, hogy ezt a sablonban írják meg így, tehát a kódban kellene átírni. Persze nem simán durrbele a kódba, hanem egy child theme-et létrehozni, és abban.

   Amúgy nem javaslom: a belső linkek nyíljanak inkább ugyanabban az ablakban. Elég idegesítő, ha minden folyton új ablakban nyílik. A kívülre mutató linkeknél okés, de belül nem jó.

   • Ez egy kifelé mutató link, ugyanoda mutat, mint amit tegnap megoldottunk.
    Tehát kint kellene nyílnia.
    Ha nem megy, akkor kénytelen leszek készíteni egy belső oldalt, ahonnan lehet majd kinavigálni… De ez úgy elég snassz lesz.

    Igen, a child theme jó ötlet enne, de mivel tök hülye vagyok én ehhez, nem lesz child theme 🙂
    De a durrbele jól hangzik.

   • Értem.

    Nem, a durrbele nem jó 🙂 Ha később jön egy frissítés a sablonodhoz, akkor újra be kell írnod a változtatást.

    A Child Theme Configurator bővítménnyel könnyen tudsz készíteni Child Theme-et.

 40. Szia Móni, abban szeretném a segatségedet kérni, hogy az Egyéb kategória menű ne látsszon a kategóriáknál. Jelszóval védett termékeket nem szeretnék egyik kategóriához sem rendelni, de ugye ilyen esetben az Egyéb kategóriához rendelődnek automatikusan, az pedig látszik – vagyis annyi titkosságnak 🙂 Van erre valamilyen lehetőség? Előre is nagyon szépen köszönöm a segítségedet! Ditta

  • Szia!

   Bocs, de kicsit össze vagyok zavarodva… 🙂 Hogy kerülnek a termékek kategóriákba? Úgy érted, hogy TERMÉKkategóriákba?

   Másrészt az Egyéb kategória egyrészt átnevezhető (például “Védett termékek”-re vagy bármi másra), másodszor át lehet állítani, hogy ne az legyen az alapértelmezett, és akár törölhető is ezután.

   De ami a legfontosabb: a menüben az jelenik meg, amit akarsz. Nem kell megjeleníteni menüpontként azt a kategóriát, amelyiket nem akarod, hogy megjelenjen. Ehhez kell az egyénileg definiált menüt használni (lásd Megjelenés -> Menük), és nem pedig a sablonok régifajta megoldását, amikor kitették az összes oldalt és (bejegyzés)kategóriát.

   Ma már bármi lehet menüpont, ahogy azt a bejegyzés második részében, a technikai leírásban meg is írtam, és ott van az is, hogy hogyan lehet a menüket létrehozni.

 41. Sziasztok!
  Az lenne a kérdésem, hogy miután elkészítettem egy wordpress honlapot és a kívánt domain név alatt élesítettem, eltűntek a főmenüpontok ( amelyekből a legördülő menüpontok nyílnak ) mellett lévő nyilacskák. Pontosabban a nyilak helyett most kis fordított “P” betűk jelennek meg. Mi lehet ennek az oka?
  Ez kifejezetten az után történt, miután már a tényleges domain névre áttettem, előtte a szerkesztőfázisban még tökéletesen működött.
  Válaszotokat előre is köszönöm
  Hester

  • Szia!
   Látatlanban nehéz megmondani, de ha a két weboldal (a dev és a live) között csak a tárhely a különbség, akkor elsősorban azt kell megnézni, hogy a live tárhelyen ugyanaz a (legalább 7.0) PHP fut-e és a többi beállítás is egyezik-e.
   Ha igen, akkor ki kell kapcsolni az összes bővítményt, és így felderíteni, hogy esetleg melyikkel akad össze a sablon.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..