Védett oldalak létrehozása

 

Új, átfogó anyagon dolgozom, ezért ritkábbak mostanában a bejegyzések, de szeretnék nyilvánosan válaszolni az egyik kérdésre, amely mostanában gyakran felmerült. Sokan kérdezték, hogy hogyan lehet rejtett oldalt létrehozni a WordPressben, azaz mit tegyenek, ha kifejtenének egy adott témát egy bejegyzésben, de azt nem láthatná mindenki, csak akinek erre külön engedélye van.

Ez nyilván nem ugyanaz, mint a múltkori téma, a zárt oldal létrehozása, hiszen ott egy komplett WordPress weboldalt, egy teljes blogot rejtettünk el az illetéktelenek elől, itt pedig a védelem csak egy-egy bejegyzésre vonatkozik.

A megoldás erre a problémára egyszerű: a bejegyzés szerkesztőjében a Közzététel dobozban állítható a bejegyzés Nyilvánossága. Ez lehet Nyilvános (mindenki láthatja), Jelszóval védett (meg kell adni egy jelszót az elolvasásához) és Magánjellegű (csak a szerzője számára jelenik meg). Ha tehát az alapértelmezett Nyilvános szó melletti Szerkeszt linkre kattintasz, akkor az alábbi kép tárul eléd:

 

Védett oldal

 

Itt válaszd a Jelszóval védett lehetőséget, és a megjelenő sorba írd be a választott jelszót. Ezek után, amikor közzéteszed az új bejegyzést, azt csak azok olvashatják el, akik tudják a jelszót. Ezt például elárulhatod az e-mail tanfolyamod résztvevőinek, így ők láthatják a bejegyzést, de akik nincsenek feliratkozva, azok nem fogják megtalálni.

  

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Védett oldalak létrehozása” bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. Szerinted a magánjellegű cikk mire jó? Nem sikerült még megfejtenem. Minek írkálnék magamnak? 🙂 Mi lehetett a létrehozásának a kiváltója?

 2. Igen, én is valami ilyesmire gondoltam. Meg arra is, hogy elkezdek gyűjtögetni anyagokat egy új cikkhez, és egyből a bejegyzésbe írom, és majd csak a végén publikálom. Persze erre a célra a Vázlat is jó 🙂 Lehet még ötletelni 🙂

 3. “Private – Posts are only visible to blog Editors and Administrators. Private posts are not visible in Blog Surfer, feeds, or in any search. A post can be private without being password protected.” – így se sok értelmét látom…

  Forrás: en.support.wordpress.com/posts/post-visibility/

 4. Igen, a lényeg – ha kissé rejtve is – benne van az Ádám által idézett angol szövegben: a privát bejegyzéseket a szerkesztők és adminisztrátorok láthatják. Többes számban. Vannak ugyanis blogok, amiket akár több tucatnyian is szerkesztenek, tehát számos blog-editor és több adminisztrátor is van a képben, akik pl. így (is) kommunikálhatnak egymással. Korántsem az lehet tehát az egyedüli felállás, hogy csak magamnak írogatok.

  A másik pedig, hogy mégha én vagyok is az egyedüli adminisztrátor, akkor sem kizárólag azért lehet értelme, mert bárhonnan elolvashatom, hanem főként azért, mert bárhonnan írhatom. Pl. ha a munkahelyemen jön valami jó gondolatom, ahol nincs velem a saját gépem stb.

  Vagy (hátha később fontos lesz alapon) egy privát bejegyzéshez minden nap hozzáfűzhetem, hogy aznap mi lényeges történt, mit csináltam, hol voltam stb., tehát személyes naplófájlnak is használom. Aki vezet valami munkanapló-félét, az tudja, hogy ennek mi a haszna.

 5. Igazad van János, erre tényleg hasznos lehet! Bár biztos azért nem tudom értékelni, mert még nem volt szükségem rá! 🙂

  Móni! Hol vannak a WordPress 3.0 cikkek, videók? 🙂

 6. Szia! Nekem a következő kérdésem lenne a jelszóval védett oldalhoz. Ha jelszóval levédem, akkor az oldalamon annyi látszik, hogy “Ez egy privát bejegyzés. Megtekintéséhez jelszó szükséges:”
  Nem egy szép látvány, ha ennyi díszeleg a főoldalamon. 🙁
  Azt szeretném elérni, hogy néhány sor látszódna a bejegyzésből és utána írná ki, hogy ha tovább szeretnéd olvasni, akkor a megtekintéshez jelszó szükséges.
  Rengeteg oldalt elolvastam, de sehol nem találtam rá megoldást.
  Van erre valami épkézláb megoldás? köszönöm.

  • Az lemaradt, hogy ettől az oldaltól függetlenül a fenti módszerrel készítettem el a bejegyzésemet, de ha más gépről néztem meg az oldalt, akkor jött a hideg zuhany, mert a “more” gomb feletti részt sem írta ki, csak a “Ez egy privát bejegyzés. Megtekintéséhez jelszó szükséges:” mondatot.
   (így már érthetőbb a problémám… legalábbis remélem 🙂 )

  • Sajnos nekem sincs ötletem. Egy bejegyzés vagy védett, vagy nem… Ádám ezt úgy oldotta meg, hogy külön bejegyzések vannak a tagoknak, és külön a nem tagoknak – ez utóbbiaknál a cikk csak pár sorból áll, és a végén ez van: még nincs vége, kattints ide, ha tag akarsz lenni, mert akkor elolvashatod az egészet. És ha már tag, akkor az egész cikket látja, de az egy másik bejegyzés igazából. (Legalábbis azt hiszem, így van, de majd Ádám kijavít 🙂 )

  • Közben kipróbáltam én is, és van egy trükk: ha egy thumbnailt (előnézeti kép) rendelsz a bejegyzéshez, az mindenképpen megjelenik, még a jelszó megadása előtt. Tehát a főoldalon a kép lesz, és mellette az, hogy ez egy védett bejegyzés, és add meg a jelszót. Nos, a képen lehet akár szöveg is 🙂 Csak egy ötlet.

 7. Én olyat szeretnék, hogy egyáltalán ne látszódjon a blogban a többi bejegyzés között a cikk… Tehát aki rákattint a blogra, ne láthassa az aktuális bejegyzések között, hanem csak pl. a hírlevélben lévő linkről lehessen rákattintani. Az oldalon böngészve ne lehessen rátalálni. Ilyen lehetséges vajon?

   • Kis kódturkászással meg lehet oldani, hogy az oldalak alatt is megjelenjen a hozzászólás panel. A comments template függvényt kell meghívni. Vagy ha Elegant Themes sablont használsz, ott kattintással beállítható.

  • Három megoldás lehetséges (ami most hirtelen eszembe jutott):

   1. Jelszóval véded, és a hírlevélben kiküldöd a jelszót is.

   2. Ha a menüsorodban nincs olyan menüpont, ami a teljes blogot kilistázza, akkor rakd külön kategóriába, és abban a kategóriában ez legyen az egyetlen cikk, és az a kategória ne szerepeljen menüpontként, így sem fog sehol látszani.

   3. Vagy tedd magánjellegűvé, jelenítsd meg a böngésződben, és a jobb egérgombbal nézd meg a forráskódot, mentsd el index.html-ként és tedd fel FTP-vel egy alkönyvtárba, mint ahogy azt az értékesítési oldalak létrehozásánál is leírtam:
   https://wp-suli.hu/haladoknak/ertekesitesi-oldal/

   • Az 1. -nél akkor látszik, hogy valami van ott… A 2. nálam nem jó, mert listáz, a 3. meg… Hát nekem ezt sokszor meg kellene tennem…
    Azt hiszem, maradok az oldalnál – és a hozzászólás panel odavarázsolásánál. ha nem boldogulok, (amire van esély, leadom a rendelést! :))

    Nagyon köszönöm a kreatív megoldásokat!:)

   • Beillesztettem – és ahogy sejtettem, nem lett tökéletes… A hozzászólás panel teljes szélességű lett, a hozzászólás a cikk mellett jelenik meg, az oldalsáv a lábléc alá került 😀 de nem mertem belepiszkálni, inkább visszacsináltam… Elküldhetem a sigle.php és a page.php kódjait privátban, megrendelésként, hogy varázsold bele a page-ébe a panelt?

   • Inkább engedj be és megcsinálom online, egyszerűbb, mint ide-oda töltögetni, és akkor látom is azonnal az eredményt, hogy jó-e, amit csináltam.

    Amit írtál, arra utal, hogy egy div rosszul lett lezárva, azért esett szét az oldal. Olyankor szokott az oldalsáv elmászkálni a helyéről.

 8. Kedves Moni!

  Olyat lehet valahogy csinálni, hogy az oldalakhoz (lásd fenti eszmecsere) érkezett hozzászólások ne látszódjanak a “legújabb hozzászólások” között az oldalsávban?

  Köszönöm előre is a választ!

 9. Sziasztok!

  Az lenne a kérdésem, hogy ha beállítom a jelszóval védettséget, akkor a poszt címe elé odaírja a sablonom, hogy “Védett:” ezt valahogy át lehet írni, hogy ne azt írja a poszt címe elé, hogy “Védett”, hanem mondjuk az általam leírt szöveget (ez most csak példa: “Zárt írás”)? Sablont nem szívesen cserélnék.

 10. Sziasztok,

  Szuper jó ez a fórum, rengeteg kérdésemre találtam választ általatok. 🙂
  Jelenleg az lenne a problémám, hogy a jelszóval védett oldalamon elmenti a jelszót. Tehát, ha becsukja az oldalt a böngészőben, majd újra kinyitja, akár pár nap eltéréssel, akkor már nem kéri újra a jelszót. Ez veszélyes is lehet, pl. egy közösen használt gépnél, vagy internet kávéházban, hiszen ha nem kéri a jelszót újra, akkor már borki megnézheti a tartalmat. Ezt szerintetek, hogy lehet megoldani.

  • Szia!
   Örülök, hogy hasznodra van az oldal! 🙂

   Az a helyzet, hogy amit kérdezel, arra azt szoktuk válaszolni, hogy “ez nem hibája, hanem tulajdonsága”, és a tetejében ennek a dolognak nincs is köze a WordPresshez. Ugyanis a jelszó elmentésének lehetőségét nem a WordPress alapú weboldal, hanem a böngésző ajánlja fel. (Gondolj bele, hogy milyen sok helyen találkozhatsz ezzel Te is – GMailben, Facebookon, az Ügyfélkapun, és még egy csomó másik oldalon, amelyek nem WordPress alapúak.)

   Sok felhasználó valóban elmenti a jelszavát minden weboldalon, a saját gépén, de akinek egy kis esze van és odafigyel, az egy közös gépen vagy egy netkávézóban nem tesz ilyet. De ezt sajnos rá kell bíznod a felhasználóidra – mert ezt Te nem tudod befolyásolni.

 11. Na, most meg új helyzet állt elő. Az oldalt eddig csak a szerkesztőfázisban (lehet, hogy nem ez a szakkifejezés), tehát nem a végleges domain alatt szerkesztgettem. és eddig tökéletesen működött a jelszóval védett oldal(tehát beírtam a jelszót, utána láttam a tartalmat). Most átkapcsoltam az oldalt a végleges domain név alá, azóta nem működik a jelszó mező. Ha beírom a jelszót, nem enged be, tehát ne mutatja az oldal tartalmát. De nem ír ki semmit, hogy hibás jelszó vagy valami. Megpróbáltam csak próbaképp más oldalaimat is levédeni jelszóval, csak hogy teszteljem, esetleg más aloldalakon működik-e, de nem működik 🙁 Vajon mi lehet az oka?

  • Erre is kb azt tudom írni, mint a másik kérdésedre (a menüvel kapcsolatban):
   hogy látatlanban nehéz megmondani, de ha a két weboldal (a dev és a live) között csak a tárhely a különbség, akkor elsősorban azt kell megnézni, hogy a live tárhelyen ugyanaz a (legalább 7.0) PHP fut-e és a többi beállítás is egyezik-e.
   Ha igen, akkor ki kell kapcsolni az összes bővítményt, és így felderíteni, hogy esetleg melyikkel akad össze a sablon.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..