Többnyelvű weboldalak WordPressben

Többnyelvű weboldalt alapvetően kétféleképpen lehet készíteni, az egyik módszer egy “többnyelvűsítő” bővítmény (például a WPML) használata, a másik az, hogy minden nyelvhez külön weboldalt készítünk. Utóbbira egy jó példa a bakolegal.com (az ennél látható „sok zászlós” nyitóoldalt természetesen nem feltétlenül szükséges elkészíteni, főleg, ha csak két nyelvről van szó). Milyen előnyei és hátrányai vannak a két megoldásnak?

1. WPML (WordPress MultiLanguage) bővítmény használata

Feladatok:

 • WPML bővítmények telepítése, beállítása;
 • minden szöveges tartalom felvitele minden szükséges nyelven.

Előnyök:

 • egyetlen Vezérlőpultról kezelhető az egész weboldal, mindegyik nyelven;
 • nem kell klónozni az elsőként elkészült oldalt;
 • bármikor később könnyen hozzáadható egy újabb nyelvi változat.

Hátrányok:

 • a design és a szerkezet (menüpontok) azonosak lesznek minden nyelvi változat esetében;
 • néha bizonyos tartalmak (főleg a widgetekben) nem hajlandóak engedelmeskedni – ilyenkor külön el kell készíteni az adott widgetet minden nyelven, és a Widget Context bővítménnyel beállítani, hogy mely oldalakon mely változat jelenjen meg – ez elég bonyolult és nagy a hibalehetőség;
 • nincs lehetőség arra, hogy egy-egy Szerkesztő csak a saját nyelvének megfelelő részeket láthassa és tudja módosítani (arra van, hogy mely tartalmakat ki fordít, de mást nem lehet korlátozni).

2. Külön weboldal (nyelvi mutáció) készítése

Feladatok:

 • másik domainen, aldomainen vagy alkönyvtárban új WordPress rendszer telepítése;
 • az elsőként elkészült változat klónozása az adatbázis átmásolásával;
 • a design, a szerkezet és a funkciók ellenőrzése, igazítása a magyar oldallal megegyezően, különös tekintettel a widgetekre;
 • a weboldal külsején látható üzenetek beállítása (szükség esetén fordítása) az adott nyelvre;
 • nyelvválasztó ikonok elkészítése és elhelyezése valamennyi oldalra (mint a bakolegal.com -on is).

Előnyök:

 • a különböző nyelvi változatok designja, felépítése, szerkezete, funkciói terén teljes a szabadság: lehetnek ugyanolyanok is, de egészen mások is;
 • egészen biztosan minden tartalom az adott nyelven jelenik meg, nem kell küzdeni a WPML időnkénti “makacsságával”;
 • lehetőség van arra, hogy egy-egy Szerkesztő csak a saját nyelvének megfelelő részeket láthassa és tudja módosítani.

Hátrányok:

 • minden egyes nyelvi változat Vezérlőpultjába külön be kell lépni;
 • ha később újabb nyelvi változatot akarunk hozzáadni, megint klónozni kell az egész weboldalt, majd kiszedni, ami nem kell, hozzáadni, ami kell, azaz elölről kell kezdeni az egészet.

A tartalmak lefordítását természetesen mindkét megoldás esetében el kell végezni.

A WPML bővítmény egyébként három díjcsomagban érhető el:

 • “Blog”: kezdeti díja 29 USD, utána évente 15 USD, eléggé korlátozott funkciókkal;
 • “CMS”: kezdeti díja 79 USD, utána évente 39 USD, teljes funkcionalitás;
 • “CMS Lifetime”: egyszeri díja 195 USD, utána nincs szükség megújításra, teljes funkcionalitás.

(lásd: https://wpml.org/purchase/)

Mindegyik csomag korlátlan számú weboldalon használható. Nekünk a harmadik csomag van meg, tehát ha ránk bízod a többnyelvű weblapod elkészítését, akkor jogosultak vagyunk telepíteni a bővítményt a Te oldaladon is, és soha nem lesz frissítési díja. Teljes funkcionalitással tudod használni akkor is, ha nem mi tartjuk karban az oldalt, időkorlát nélkül.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Többnyelvű weboldalak WordPressben” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  • Igen, az is jó lehet. Van bennem némi nemszeretemség 🙂 a Multisite-tal szemben, de nincs igazán alapja 🙂 Úgyhogy igen, a Multisite határozottan jó erre.

   Viszont a munkát csak annyiban csökkenti le, hogy nem kell x-szer telepíteni a motort. A többit (a klónozást) már itt is el kell végezni.

 1. Kedves Móni! Van egy elég egyszerű one page sablonra épített, félkész oldalunk, amit szeretnénk majd többnyelvűsíteni. Amit nem tudok sajnos, hogy a nyelvválasztó gombokat, hogyan-miként tudnám elhelyezni rajta. Ebben szeretnék egy kis segítséget kérni. Előre is köszönöm! Üdv: Kriszti

  • Kedves Kriszti!
   Ha WPML-t használsz, ott be tudod állítani, hogy hogyan jelenjenek meg a nyelvválasztó gombok. Egyébként olyat is tud, hogy amilyen nyelven használod a böngészőt, ha van olyan nyelvi változat, akkor automatikusan arra áll át a weboldal.)
   Ha más megoldást választasz, akkor viszont szerezned kell kis képeket zászlókról, és egy egyszerű HTML kódot kell elhelyezned a fejlécben vagy az oldalsávban. Ha a fejlécben akarod, akkor egy gyereksablont (child theme) kell erre használnod.
   Egy ilyen megoldást láthatsz például a http://www.bakolegal.com/magyar/ oldalon.

 2. Kedves Moni!

  Kicsit kétségbe estem!

  Nekem van egy wp sablonom, amit testreszabtam. Nincsenek külön még oldalaim, hiszen testreszabáskor kiválóan jelent meg minden. Most szeretném más nyelven is megjeleníteni. Ha almappát hozok létre a public_html-en belül és telepítek wordpresst/akár duplikálom a magyar nyelvű, és az almappában elkezdem testreszabni a sablont, mivel ugyanaz a sablon, így a magyar nyelvem is megváltozik angolra..
  Ha másik domainre teszem fel, nyilván működik minden, de pont az a lényeg, hogy az angol nyelvűn ugyanazon a domainen legyen damain.hu/eng könyvtárban.

  Hogy tudom azt megoldani, hogy a sablon testreszabásakor beállított magyar is megmaradjon és még domain.hu/eng mappába egy angolt is tudjak tenni úgy, hogy nem akad össze?

  Előre is köszönöm a tippeket!

  • Kedves Emese!

   Ne ess kétségbe 🙂

   Nem az a baj, hogy ugyanaz a sablon, hanem az, hogy ugyanaz az adatbázis. A két oldalnak külön adatbázisban kell lennie, vagy legalább a tábla előtagoknak kell másnak lenniük.

   Remélem, ez segít!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..