Tesztelünk és élesítünk

 

Amikor WordPress alapú weboldalt készítesz, előfordulhat, hogy nem szeretnéd megosztani rögtön az egészet a nagyközönséggel – csakhogy egy online szerkesztőnél ez nem is olyan egyszerű. Persze telepíthetsz egy localhost szervert a saját gépedre, de ha nem érzed magadat vérprofinak a számítástechnika területén, akkor valószínűleg jobban tetszene valami más megoldás. Szerencsére van is ilyen.

A legegyszerűbb, ha a félkész, feltöltés alatt álló WordPress oldaladat “eldugod” egy alkönyvtárba, amíg el nem készülsz vele teljesen, a főoldalra pedig kiteszel egy egyszerű html üzenetet (ide kattintva le is tölthetsz egy mintát, illetve erre jó a Maintenance Mode nevű plugin is, lásd Ádám hozzászólását), hogy még nem vagy kész – így nyugodtan dolgozhatsz a háttérben.

FRISSÍTÉS: Ezt a módszert használhatod arra is, ha a domainen már van egy weboldal, ami nem eshet ki, amíg az új, WordPress alapút szerkeszted. Tehát a domainen megy a régi oldal addig, amíg el nem készülsz a háttérben, és amikor kész vagy, akkor jöhet az alább leírt élesítés.

Vagyis hozz létre egy alkönyvtárt a tárhelyeden, mondjuk wordpress néven, oda telepítsd a WordPresst a szokásos módon, és ott dolgozz; ilyenkor a www.domainneved.hu/wordpress címen lesz az épülő oldal, és a www.domainneved.hu/wordpress/wp-admin oldalon tudsz belépni a Vezérlőpultba.

De mi a teendő, amikor végre a nagyvilág elé mersz lépni a műveddel? Csak nem kell elölről kezdeni mindent? Új, üres adatbázist létrehozni (esetleg kikönyörögni a tárhelyszolgáltatótól), újra mindent telepíteni, beállítani, az átírt sablonfájlokat átmásolni, az alkönyvtárbeli rendszerből a megírt oldalakat és bejegyzéseket exportálni, a végleges helyre importálni, mindent ellenőrizni?!… Jaj, ne!

Valójában sokkal egyszerűbb a megoldás, és ott van a WordPress Vezérlőpultodon. Lépj csak be a Beállítások menüpontba, és rögtön ott, ahol vagy, azaz az Általános beállítások fülnél nézd meg a felső négy sort. Az első ugye az oldalad neve, a második a leírása – ezeket bármikor megváltoztathatod. A második kettőhöz viszont alapesetben ne nyúlj, mert káoszt okozhatsz: az első a WordPress cím (URL) – ide az kerül be a telepítéskor automatikusan, ahová felmásoltad a WordPress motor fájljait, azaz esetedben a www.domainneved.hu/wordpress cím, a második pedig a Honlap cím (URL), amely többnyire ugyanaz, mint a WordPress motor címe – de mellette ott van egy rövid magyarázó szöveg és egy link: Itt kell megadni a címet, ha a honlap elérési címe eltér a WordPress telepítési címétől.

Hohó! Mi is ez?

Ha a linkre kattintasz, a WordPress hivatalos oldalára, a dokumentációhoz jutsz, mégpedig a “Giving WordPress Its Own Directory” (azaz “Adj a WordPressnek egy saját könyvtárat“) című részhez. A leírás elmagyarázza (angolul), mi a teendő, ha azt akarod, hogy a domained a WordPress oldaladra mutasson, de magukat a fájlokat nem szeretnéd a tárhelyed gyökérkönyvtárában elhelyezni, hogy ott ne legyen sok minden, hanem inkább egy alkönyvtárba tennéd.

A leírás a továbbiakban azt részletezi, hogy egy gyökérkönyvtárba telepített WordPresst hogyan tudsz áthelyezni egy alkönyvtárba károsodás és pluszmunka nélkül. Csakhogy ez fordítva is működik! Azaz innen megtudhatod, mi a teendő, ha azt akarod, hogy a domained mostantól az immáron elkészült és “élesíthető” WordPress oldaladra mutasson, de ebből a külvilág semmit ne vegyen észre.

Ezzel a szemmel nézve a szükséges lépések a következők:

1. Lépj be a Beállítások menüpontba.

2. Írd át a Honlap cím (URL) sort úgy, hogy a domained mögül kitörlöd a WordPress alkönyvtárának nevét.

(Ekkor tehát a WordPress cím (URL) sorban ez lesz: http://www.domained.hu/wordpress, a Honlap cím (URL) sorban pedig az, hogy http://www.domained.hu.)

3. Kattints a Változások mentése gombra a lap alján.

4. Menj fel FTP-vel a tárhelyedre és másold át (ne mozgasd át, hanem másold!) az index.php és a .htaccess nevű fájlokat a WordPress alkönyvtárából a tárhelyed gyökerébe. (A .htaccess nem látható, csak ha be van kapcsolva az FTP-programod rejtett fájlokat is mutató lehetősége; egyébként ha nem használsz “csinos” közvetlen linkeket, akkor lehet, hogy nincs is .htaccess fájlod.)

5. Nyisd meg az index.php fájlt a Jegyzettömbbel vagy a PSPad Editorral vagy más hasonló programmal (nehogy Worddel, mert az “belepiszkít” a kódba!), változtasd meg az alábbit, majd mentsd el a fájlt. Ezt a sort kell átírnod:

require('./wp-blog-header.php');

Ehelyett írd ezt:

require('./wordpress/wp-blog-header.php');

6. Menj vissza a Vezérlőpultba, módosítsd a Beállítások alatt a Közvetlen linkeket. A WordPress automatikusan kijavítja a .htaccess fájlodat, vagy ha esetleg nincs hozzá írási joga, akkor kiírja egy üzenetben, hogy mit kell tartalmaznia az új (a tárhelyed gyökerében lévő) .htaccess fájlnak. Ezt másold be a fájlba (a gyökérben lévőbe).

Ezek után ha beírod a domain-nevedet a böngésződbe, akkor a korábbi “feltöltés alatt” üzenet helyett már az elkészült WordPress oldalad fog megjelenni, és az összes közvetlen link is jó lesz, nem fog látszódni bennük, hogy minden a wordpress alkönyvtárban van. Egyetlen helyen kell ezt használnod mostantól: a Vezérlőpultod belépési címe továbbra is az lesz, hogy www.domainneved.hu/wordpress/wp-admin.

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Tesztelünk és élesítünk” bejegyzéshez 65 hozzászólás

 1. Úristen Móni!

  Rengeteget dolgoztál ezzel a cikket, de csak annyit mondok, hogy Maintenance Mode plugin, és nem kell html fájlt létrehozni, és nem kell a WordPresst költöztetgetni a fent leírt módon, minden pofonegyszerűvé válik a halandók számára is, mert a fent leírtakat tuti, hogy a legtöbb olvasó nem tuja végrehajtani hiba nélkül.

  A plugin használatával csak szerkesztesz, és csak Te látod a weboldalad, amíg a bővítményt ki nem kapcsolod 🙂

  Ádám

  Válasz
  • Emlékeztem, hogy van ilyen plugin, kerestem is, de úgy látszik, rossz kulcsszóval, mert nem találtam. Jó, hogy Te tudtad a nevét.

   Ettől függetlenül nem baj, ha tudjuk, hogy van ilyen lehetőség is. Szerintem nem is bonyolult 🙂

   Válasz
 2. Szerintem sem bonyolult, meg követhető a leírás, de a költöztetés nem a legegyszerűbb művelet azok számára, akik nem napi szinten csinálják ezt, főleg ha valami extra is történik közben 🙂

  Válasz
  • Az igaz. Viszont tudod, mikor nagyon hasznos ezt a módszert követni? Ha van a domainen egy régi oldal, ami működik, de a tulajdonosa át akarja rakatni WordPressbe. Akkor Te nyugodtan szerkesztgetsz a háttérben, amíg az ügyfél késznek nem nyilvánítja az új oldalt, és akkor élesíted. Most két ilyen esetem is volt. Amíg nem lettem kész az újjal, addig nem volt szabad levenni a régit, mert nem lehetett kiesés a szolgáltatásban. Így viszont pár másodpercig nem ment csak az oldal, szombatról vasárnapra virradó éjjel (ilyen tájban 🙂 ) élesítettem az újat.

   Válasz
  • Igaz, igaz – ez történik, ha félálomban írsz blogbejegyzést 😀 (Minnyá’ frissítek egyet rajta.) No, megyek, élesítem a párnámat. Ja, nem. Az nem lenne túl kényelmes… 🙂

   Válasz
  • Sokszor összecsomósodnak így a dolgok az éterben 😀 Már napok óta ezt a bejegyzést akartam megírni, mert épp most zártam le egy ilyen folyamatot sikeresen, és közben Te is hasonló problémába futottál bele. Van ez így.

   Válasz
 3. Nem sikerül… 🙁
  Azt hiszem, lépésről lépésre betartottam mindent.
  Eddig itt volt az oldal: http://domainem.hu. De mivel itt egy index html oldal lesz, át szeretném tenni ide: http://domainem.hu/blog

  Az index oldalt ideiglenesen töröltem, és most a főoldal ott látszik, ahol eddig is, a gyökérben… :/ a menüpontokra ill. a kategóriákra kattintva a /blog -os linkek jelennek meg a böngészőben, de csak egy hibaüzenet az oldalon.

  És még egy kérdés: A főoldal is a http://domainem.hu/blog oldalon lesz, ugye? (Mert a sima címen – http://domainem.hu – majd az index oldalt szeretném…)

  Ne csináljam meg mégis az új telepített helyre a költöztetést…?
  bocs az értetlenkedésért…

  Válasz
  • Szia!

   Tudom, hogy késő van, de én nem ezért nem értek ebből egy szót sem… Kezdjük elölről privátban, jó? Küldd el e-mailben, hogy mit szeretnél, mert azt eddig nem írtad, hogy a főoldali index.html fájlt meg akarod tartani, és így egészen más lesz a megoldás.

   Válasz
 4. Én is megcsináltam ugyanezt,de nekem még mindig ott van a /wordpress/…
  És amúúgy mit kell átírni a Közvetlen linkeknél?
  (a /wordpress nélkül is működik az oldal, de a közvetlen linkeknél még mindig ezt használja: valami.bplaced.net/wordpress/?p=123, és a blogban a kategóriánál is)

  Válasz
  • Alapesetben csak rá kell kattintani a beállítások frissítésére a Közvetlen linkek menüpontban, és akkor automatikusan kijavítja a .htaccess fájlt. De ez a lépés kihagyható, ha átírod kézzel a változást a fájlban, ha értesz hozzá.

   Az, hogy a linkjeid még mindig /?p=123 szerkezetűek, az teljesen más kérdés. Akár közvetlenül telepítés után, akár bármikor a WP-oldalad élete során, bemehetsz a Közvetlen linkek menüpontba és az Alapértelmezett (/?p=123) helyett választhatsz egy másik szerkezetet is a felsoroltak közül, vagy amilyet csak akarsz. Az én kedvencem a /%category%/%postname%/ szerkezet, de ez ízlés dolga.

   Válasz
 5. Köszi, Móni sikerrel alkalmaztam, amit a cikkben leírtál.
  Arra használtam, hogy egy alkönyvtárban lévő wordpress honlap úgy jelenjen meg, mintha a gyökérben lenne.

  Válasz
 6. Szia Móni!

  A kérdésem az lenne, hogy ha ilyen módszerrel tesszük láthatóvá a honlapot aminek a részei gyakorlatilag egy külön könyvtárban vannak azzal rosszabb helyre kerül a honlap a keresőben?

  Válasz
 7. Szia Móni!

  Egyszerűen nem tudom ezt a .htaccess-es feladatot megoldani.
  Nekem alapból üres ez a fájl, nem ír bele a wp automatikusan semmit.
  Olvastam egy fórumon, hogy ezt kell beleírni:

  RewriteEngine On

  RewriteBase /

  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f

  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d

  RewriteRule . /index.php [L]

  Hát beleírtam de megmaradt a gondom, miszerint az alap permalink struktúrán (az a page id-s) kívül hiába állítok át mást a közvetlen linkekben, átírja, de a honlaon 404-es hibát jelez.

  Mi lehet a gond?

  Válasz
  • Mindenkinek alapból üres a fájl, telepítéskor kell létrehozni, és alapesetben ez legyen benne:

   (kacsacsőr) IfModule mod_rewrite.c (kacsacsőr)
   RewriteEngine On
   RewriteBase /
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
   RewriteRule . /index.php [L]
   (kacsacsőr) /IfModule (kacsacsőr)

   Tehát az, amit Te is megtaláltál. Viszont ha alkönyvtárban van telepítve a WP-d, akkor az alkönyvtár nevét is bele kell írnod. Pl ha a “magyar” alkönyvtárban vannak a WP-fájlok, akkor a .htaccessnek így kell kinéznie:

   (kacsacsőr) IfModule mod_rewrite.c (kacsacsőr)
   RewriteEngine On
   RewriteBase /magyar/
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
   RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
   RewriteRule . /magyar/index.php [L]
   (kacsacsőr) /IfModule (kacsacsőr)

   (A kacsacsőrök a “kisebb” és a “nagyobb” jelek helyett vannak, mert ha bennehagyom, a WP lejátssza az utasítást, és/vagy kihagyja a hozzászólásból…)

   Válasz
 8. Most látom csak, hogy félreérthető volt az üzenetem, mert nem a megfelelő topicban tettem fel, bocsánat!

  Nem alkönyvtárban vannak a honlapfájljaim, a .htaccess a gyökérben van, vagyis ott, ahol az index.php és a többiek.

  Ennek ellenére nem működnek az oldalak, mikor átállítom a permalink szerkezetet pl: /%category%/%postname%/ -re.

  Válasz
 9. És műűködik!!

  Nem volt bekapcsolva a tárhelyen a rewrite mod!
  Sokáig küzdöttem, mire rátaláltam, de most nagyot könnyebbültem.

  Elnézést a kavarásért és köszi az igyekezeted!

  Manya

  Válasz
 10. Szia, látom, hogy már 3 éve nem frissült ez a bejegyzés, de nekem költöztetéssel van problémám. Én lustaságból a Cpanel-es admin felületről telepítettem a Worpress-t és nem tűnt fel, hogy egy wp nevű alkönyvtárba telepítődött. Még a lap fejlesztés alatt van, de egy ismerősömnek elküldtem a linket. Ő szólt, hogy nem látszik semmi, ekkor derült ki számomra a wp-be installálás. A WP ver. 3.9.1 A fenti leírások ha jól emlékszem a régebbi motorokra, tökéletesen működtek volna, de ebben a verzióban a Beállítások alatt a telepített könyvtárat nem lehet átírni, vagyis a wp masszívan tartja magát. Esetleg van valami egyéb tanácsod? Köszönöm ( mivel még fejlesztés alatt van ezért az angol és a magyar nyelv még keveredik a weboldalon, ez nem befolyásolja a problémámat) a segítségedet. Van egy másik gondom is, de arra megkeresem a megfelelő topicot. (max file size) Minden leírást kipróbálva sem tudom rávenni, hogy 1 Mbyte-nál nagyobb file-t elfogadjon.

  Válasz
  • A tesztelés és élesítés funkció a mostani verzióban is pontosan ugyanúgy működik, ahogy itt leírtam. Éppen pár hete végeztem el egy ilyen élesítést.

   Viszont az, hogy nem engedi átírni magát, meg hogy 1 MB-os feltöltési korláttal találkoztál, az gyanús – nem lehet, hogy WP Multisite-ot telepítettek Neked?

   Újra kellene telepíteni a WP-t kézzel, az a legegyszerűbb. Ettől a már feltöltött tartalom nem vész el (az adatbázisban cserélni kell persze a linkeket).

   Válasz
 11. Bocsi a lényeget felejtettem el ! Hálozatos telepítést állítottam be, amikor a Softacoulous -sal telepítettem. Mivel ez oldal aldomain alatt van, és a domaint is ezzel telepítettem, én balga azt hittem ez felismeri az előző telepítést, de nem. Létrehozott egy teljesen külön hálozatot. A tárhely root jában pedig a .softaculous/installations.php fileban hozzáfűzte az előző telepítéshez.

  Válasz
 12. Miközben napok óta szenvedtem az 1 Mbyte-tal (még az előbb is) egy fénysugárként feleszmélt, hogy esetleg a hálózatos telepítés végzi a méretkorlátozást. És lőn. A világ legegyszerűbb módján (ugye a WP alapból az 🙂 ) be lehet állítani a max feltölthető méretet, a file típusokat (mert az lv, és az mp4 -eket sem akarta megenni). Szóval ez a probléma a múlté.

  Válasz
 13. Sajnos az alapproblémát nem sikerült megoldani a aldomain/domain.ccc/wp/ ből az aldomain/domain.ccc/ könyvtárba helyezni a wordpress oldalt. 🙁

  Válasz
 14. Szia, most ismerkedem a WP-vel és van egy régi weblap, amit WP-vel csináltak. Elég nagy a káosz a szerveren, több olyan könyvtár is található ami tartalmaz WP-s fájlokat. De be tudtam azonosítani melyik fut alapból. Ez egy nonprofit szervezet és az alkotója már nem elérhető. Viszont a weblapot frissíteni kellene, belátásom szerint inkább egy teljesen újat kellene létrehozni, amit átláthatnák. Ez alapból egy társadalmi jellegű tevékenység lenne.
  A gondom az, hogy a régi lapot addig szeretném futtatni, míg nincs kész az új lap. Ehhez a cikkben leírtak teljesen jó lenne, de sajnos már ott leakadok, hogy az új alkönyvtárban lévő WP install.php sem tudom elindítani, ehelyett betölti a régi oldal használt sablonját, oldalsávjait, a nem létező elérési útvonal üzenettel. A gyökérben van index.php illetve .htaccess, ezeket átírva sem működik. A szolgáltatóról nem sok infom van. FTP, WP, és adatbázis elérhetőségeket ismerem. De hogy csak ők szolgáltatják e a WP-t is, és ezért máshova nem telepíthető, arról nem tudok.
  Esetleg van ötleted, mi történhet, vagy mit próbálhatok még ki?

  Válasz
  • Annyi csak a gond, hogy ugyanazokat az adatbázis-táblákat használod az új könyvtárban is. A wp-config.php fájlban keresd ki a TABLE PREFIX utasítást, és az ott látható értéket (pl wp_) írd át valami másra (pl uj_) és úgy indítsd el a http://domainneved.hu/ujkonyvtar/wp-admin/install.php függvényt, ezzel egy új telepítést fogsz tudni létrehozni. Sok sikert! (Ha nem megy, írj e-mailt az info kukac wp-suli pont hu-ra.)

   Válasz
   • Köszi, a válasz hasznos volt. Rájöttem, hogy nem jó helyre volt másolva az új-könyvtár. így a domainen keresztül nem lehetett elérni. Most már megy. Köszi a segítséget.

 15. Szia,
  szeretnék élesíteni egy új weboldalt a régi helyén. Az új egy aldomainen van telepítve és ott el is érhető a Net-ről. A szolgáltató admin felületén tudtam új aldomain-t létrehozni. Itt tudom beállítani azt is, hogy melyik domain illetve aldomain melyik könyvtárból dolgozzon az FTP szerveren. Kérdésem az lenne, hogy a fent leírtak nem csak alkönyvtárra, hanem aldomainre is alkalmazhatóak-e és a wordpressen kívül még a domain könyvtárát is át kell állítanom, vagy ez egy kissé bonyolultabb ettől? Mielőtt elkezdeném az “áttelepítést” szeretném kikérni a véleményedet, nehogy tönkre tegyem mind a kettő oldalt.
  Tudnál esetleg informálni mire is kellene figyelni ilyen esetben (természetesen a mentésen kívül), vagy lehet e ezt egyáltalán egyszerűen megoldani?

  Válasz
   • Szia Móni,

    köszönöm a választ kicsit elhúzódott a dolog, de sikerült aldomainről fődomainre költözni.
    Közben találtam egy hasznos plugint az esetleges linkek (text és kép alá) átírására az SQL táblákban. Ez a “Search and Replace” a vezérlőpultból lehet közvetlenű a hivatkozásokat cserélni az SQL táblákban. De biztos ismered. Sajnos az export-import (domain módosítással) nálam nem volt 100%-os, így találtam ezt a plugint. Köszönöm még1szer a hasznos tanácsokat.

   • Szia Móni,

    és aldomain költöztetés esetén bukó a google organikus első oldalas találati helyezése? A mostani lecserélni kívánt html oldal, nagyon jó találati helyen van, amit nagyon nem szeretném, ha ez megváltozna. Bár szerintem, mivel a tartalom is változik valamennyire, biztos, hogy ez valamilyen rangsorbeli változást eredményezni fog…. (Szerinted?)
    Vagy jobban járnék, ha egy új könyvtárba feltelepíteném a WP-t, belemásolnám a wp-content mappát, importálnám (mint költöztetéskor), majd végigcsinálnám a fent leírtakat, mintha eredetileg is egy külön mappába csináltam volna meg az új oldalt.
    Ez szerinted segítene? Működne így?
    Szeretném, hogy a régi oldal megmaradjon, mert már maga a weboldal és a domain név is bejáratott, pénzkieséssel járna a nem működése….

   • Szia!

    Bármilyen domain-név-változással járó költöztetés esetén megmondhatod a Google-nak, hogy hol találja az eddigi tartalmakat. Azaz ha például volt egy népszerű cikked a http://domained.hu/blog/cikkneve linken, és költöztetés után ez átkerül a http://masikdomain.hu/cikkek/cikkneve linkre, akkor ezt meg kell írnod a Search Console-ra (“leánykori nevén” Webmaster Tools), és akkor nem veszítesz helyezést. (MINDEN linket meg kell adnod sajnos, úgyhogy elég pepecs munka, de megéri.)

 16. Szia Móni!

  Van egy régi, nem WP oldalam (http://jogameditacio.hu/) és nem egy alkönyvtárban hoztam létre az új weboldalt, mert folyamatsoan menne az áttérés az újra: http://mail.jogameditacio.hu/ (az új levelezést raktam át ide először) és amikor kész lesz, akkor másolnám vissza a régi helyre az új WP oldalt. Ebben az esetben is jó megoldás a fenti eljárás vagy valami mást kell tenni? köszi,
  péter

  Válasz
  • Úgy érted, hogy az egyik alkönyvtár helyett egy másik linkjén szeretnéd megjeleníteni a kész weblapot? De annak mi értelme van?

   Egyébként elméletileg lehet, csak akkor más a kód, bele kell tenni az egy könyvtárral feljebb lépést, majd vissza a másik alkönyvtárba, és őszintén szólva azt nem tudom, hogy hogyan kell.

   De valahogy nem tudok elképzelni olyan helyzetet, amikor ennek értelme lenne. Persze ha elmondod, mire kell ez, talán tudok egy jobb megoldást.

   Válasz
 17. Szia Moni!

  Érdekesnek találtam az írásodat, nagyon tetszett de engedd meg, hogy azért kérdezzek.
  Mivel kezdőbb vagyok a kezdőknél és ezért kicsit kiselefánt módra lassan fog az agyam.

  Szóval a kérdésem az lenne, hogy én is ez alapján rendbe tudom hozni a honlapom?
  ha: az aldomainra van telepítve a WordPress, itt szerkeztettem meg a honlapot, míg nem szóltam a szolgáltatónak hogy közzéteheti a honlapot. Igen ám, de úgy gondoltam, hogy majd tudom továbbra is szerkezteni, 4 linket nem állítottam be a kezdő oldalon, gondolván, hogy úgy is pár perc és a közzététel után a jó hivatkozásokat tudom majd beállítani, előtte csak az aldomaineseket tudtam volna.
  Most az van, hogy feltöltötte a file-okat az adminisztrátor, tehát nyilvános a honlap, viszont nem tudok javítani, nem tudok tartalmat fejleszteni (posztolni).
  Az aldomain-nen maradt a WordPress, ott tudok javítani, de nem tudom az oldalakat megnyitni a böngészőben, mert azt írja már túl sokszor nyitottam át. Mivel kezdő vagyok, nekem fontos, hogy tudjam ellenőrízni a munkám.

  Tehát ha alkalmazom amit írtál a file-ok másolásával és URL cím változtatásával, akkor amit dolgozok háttérben az nyilvános lesz, amit javítok az WordPress-ben az fog látszódni a honlapon? És ha megnyitom az aldomain-es oldalakat a böngészőben, akkor fogom látni?

  Válaszod előre is köszönöm 🙂

  Válasz
  • Itt a blogban (főleg pontos adatok híján, általánosságban) nem tudok a kérdésedre válaszolni. Be kellene lépnem a tárhelyedre, végignézni a beállításokat, azután javítani, amit kell. Ez legalább egy óra munka, és már a fizetős kategóriába tartozik. Ha kéred, hogy végezzük el ezt a munkát, kérlek, írj az ugyfelszolgalat@pagonymedia.hu címre és megbeszéljük.

   Válasz
 18. Kedves Móni!

  A cikked alapján próbálkozom átvinni wordpressbe egy oldalt, és nagyon sokat segített. Azonban volt egy kis gondom, amire rákérdeznék mielőtt nekiállok a munka javának. Szóval az oldalon van egy statikus tartalom aminek maradnia kell míg kész az új oldal. Telepítettem az wp-t úgy ahogy leírtad, ment is, de a végén azt írta, hogy a wp már volt telepítve , és előtte töröljem ki a régit az adatbázissal együtt. Megnéztem mert elkerülte a figyelmem, valóban volt fent egy wp egy teszt nevű mappában. Ezt kitöröltem, de nem mertem belenyúlni az adatbázisba, mert nem nagyon ismerem, és féltem, hogy kitörlök valamit ami a látható oldalhoz tartozik. De a régi rendszergazdától megszereztem a wp teszt belepési adatokat, és a most be tudok lépni a wp vezérlőfelületre,úgy hogy a wp -t én telepítettem, de a régi adatbázist nem töröltem le a phpmyadminról. Ez így maradhat? Vagy kezdjem totál előröl?.
  a másik pedig… ha eljutok az élesítésig, akkor ugye a statikus tartalmat előtte ki kell törölni az adatbázissal együtt?

  köszönöm a választ előre!

  Válasz
  • Kedves Emil!

   Ha a wp-config.php fájlban más tábla előtagot adsz meg az új telepítésnek, akkor egy adatbázisba is tudsz több WordPresst telepíteni. Ha a teszt telepítésnek ugyanaz volt a tábla előtagja, akkor egy új telepítés azt felülírja, ha nem, akkor pedig jól látható a phpMyAdminban, hogy melyik melyik, hiszen más az előtag.

   A statikus tartalmat ki kell törölnöd, igen, de milyen adatbázist? A statikus tartalomhoz nem tartozik adatbázis. (Ha tartozik, akkor nem statikus 🙂 )

   Válasz
 19. Kedves Móni!

  Most készítem az első wp oldalamat és nagyon sok segítséget nyújtottál hozzá, amit ezúton is nagyon szépen köszönök!
  Most azonban elakadtam. Mégpedig elkészítettem az oldalam és nem tudom élesítni. Már kipróbáltam a fent leírtakat is de valahogy nem jön össze.
  A szolgáltatót is hívtam szerintük a wp telepítésének a helyével van a gond. Megpróbálom vázolni, de mivel nagyon kezdő vagyok így lehet hogy kicsit zavaros lesz:P.
  Tehát a wp-t softacoulos segítségével telepítettem, de mivel nem töröltem ki a telepítés helyét így a gyökérkönyvtárban található www nevű alkönyvtárba telepítette wp mappa néven. Tapasztalat híjján azt hittem ez nem probléma. Most azonban egyszerűen nem tudom megoldani, hogy a http://www.csa13invest.hu/wp helyett csak símán a http://www.csa13invest.hu url-en keresztül legyen elérhető az oldal.
  Kicsit elkeseredtem, mert a szolgáltató (forpsi) azt mondta, hogy mivel nem jó helyre telepítettem, le kell törölnöm mindent és újratelepíteni, no de azt fogalmam sincs hogy hogy csináljam és tartok tőle, hogy az eddigi munkám teljesen kárbavész :(.
  Véleményed szerint van erre a problémára valami más megoldás, ami nem ilyen drasztikus?
  Nagyon szépen köszönöm a segítséged!
  Dóri

  Válasz
 20. Kedves Móni!

  Közben felhívtam a szolgáltatót akik azt mondták, hogy talán csak úgy fog menni a dolog ha törlöm a www könyvtár tartalmát és az adatbázist és visszatöltöm. Nos időközben találtam egy másik megoldást, ami azt javasolta h másoljam ki a www könyvtárba a wp mappa tartalmát. Majd ha működik az oldal az uj url-en, akkor töröljem a régi wp mappát. Ezt meg is tettem, az oldal működött, csak néhány kép hiányzot. erre felbuzdulva töröltem a régi mappát és ahogy ezt megtettem az egész széthullott :D-már csak nevetek rajta. Bár egy szakember biztos még valamit tudott volna ezzel kezdeni, de én teljesen elvesztettem a fonalat és mérgemben mindent letöröltem és újra kezdtem 😛 ismétlés a tudás anyja…
  Azért köszönöm szépen a gyors válaszod, és az oldalad, mert nagyon sok információhoz innen jutottam 🙂

  Válasz
  • A gond ott van (és aki “csak” tárhelyszolgáltató, de a WordPresshez nem ért, az hajlamos erről elfelejtkezni), hogy a WP nemcsak a tárhelyen lévő fájlokból áll, hanem egy adatbázisból is, és a kettő közötti kapcsolatot a wp-config.php fájl állítja be.

   Kár, hogy belekezdtél ebbe a másolgatásba, a .htaccess és az index.php fenti módszerrel történő beállításával 5 perc alatt megoldottad volna a problémát… Most már mindegy, lényeg, hogy működik.

   Válasz
 21. Kedves Móni!
  Teszteltem a módszert, sikerült, nagyon köszi!
  Viszont most vissza szeretném csinálni, újra “eldugni”, de nem megy úgy, hogy visszafelé csinálom 🙂 Segítesz?

  Válasz
 22. Nagyon hasznos ez a cikk, pont most lett aktuális a számomra, viszont egy részletét nem értem:
  “Menj vissza a Vezérlőpultba, módosítsd a Beállítások alatt a Közvetlen linkeket.”
  Mit értsek közvetlen linkek alatt? Továbbá egy meglévö CMS-el készült oldal mellé kellene feltelepítenem a fenti módszerrel, de nem vagyok biztos benne, hogy használhatom ugyanazt az MySQL adatbázist, mint amit a meglévö használ, vagy sem. Remélem nem okoz galibát.

  Válasz
  • Szia!

   1) A “Közvetlen linkek” az egy almenüpont a “Beállítások” menüpont alatt. Csak rá kell kattintani a mentésre, és a WP automatikusan frissíti a .htaccess fájlt.

   2) Igen, lehet egy adatbázisba két (vagy több) WP-t telepíteni, csak mindegyiknél telepítéskor más adatbázis-előtagot kell megadni.

   Válasz
 23. Kedves Móni!

  Egy aldomain (energie.ifralalo.com) alatt hoztam létre az új wp-honlapot. Élesíteni szeretném, vagyis a gyökérkönyvtárból (www.ifralalo.com – ahol nincs wp telepítve) .htaccess segítségével egy átirányítást létrehozni az aldomainre. Az aldomain mappája a gyökérkönyvtárral (fődomain-el) AZONOS szinten van. Ebben az esetben hogy adom meg a .htaccess fáljban az átirányításra vonatkozó elérési utat?

  Segítséged előre is hálásan köszönöm!

  Üdvözlettel, Bea

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..