Száz kis WordPress trükk

Még számomra is hihetetlen, de ez a századik bejegyzés a WP-Suli szakmai blogban! Egy éve, négy hónapja és tizenöt napja jelent meg az első, azóta 1.390 hozzászólásban beszéltük meg a WordPress rendszerrel kapcsolatos tapasztalatainkat, és már megszámolni sem tudom, hány e-mailben nyújtottam segítséget Nektek. Az elmúlt hetekben is jó pár kérdésre válaszoltam, és a válaszok között sok olyan volt, amelyek mindenkinek érdekesek lehetnek.

Lássuk, miben tudtam segíteni mostanában!

 

Feltelepítettem a tárhelyemre a WP-t, fel is települt, létrehozta az adatbázist – ez OK, be is tudok lépni a WP kezelőfelületére. DE ha beírom a domaint és az oldalt meg akarom nézni, akkor nem adja a megszokott WP alapoldalt, hanem a tárhelyem belépési felületét hozza fel! Mit rontottam el?

A hibának nagyon egyszerű az oka: a tárhelyszolgáltatód feltett egy ideiglenes oldalt a tárhelyedre, ezt látod. Mielőtt a WordPresst telepítetted, ezt el kellett volna távolítanod. De semmi gond, megoldható most is: töröld le az index.html nevű fájlt, az csinálja ezt az oldalt. Az index.php viszont a WordPress része, arra szükséged lesz, tehát légy óvatos, figyelj, hogy mit törölsz!

Ha tudod, mit csinálsz, kitörölheted a többi felesleges mappát is, amit az ideiglenes oldal csinált, a WP működéséhez csak három könyvtárnak kell lennie: wp-admin, wp-content és wp-includes, a gyökérben pedig 27-29 db fájlnak (attól függően, hogy a licensz és readme fájlok fent vannak-e vagy sem). Minden más törölhető.

A Google-ban egy fura szöveg jelenik meg a találatnál, mint leírás, egészen pontosan a honlapom jogi nyilatkozatának egy része. Hogyan tudom ezt megváltoztatni?

Sajnos ez nem befolyásolható, vagyis nem teljesen. Annyiban igen, hogy minden bejegyzésnél, oldalnál és persze az All-In-One-SEO-Pack nevű bővítményben is ki tudod tölteni a description részeket, meg a kivonatot (ahol van). De hogy ez mennyire befolyásolja a Google-t, azt csak ők tudják, vagy talán még ők sem 🙂 Nem árulják el, hogy pontosan mi alapján kerül ki a leírás, és mindig változik. És az sem mindegy, hogy mire keresve találtad ezt. Mert pl én is rákerestem valamire a honlapod témájából, és teljesen jó, releváns szöveget láttam a leírásnál. Szóval fontos tudni, hogy nem mindig ugyanaz a leírás!

Nekem csak arra volna szükségem, hogy a különbözö aloldalaknál individuális oldalsávokat tudjak használni. Lehetséges ez?

Vannak erre a feladatra ingyenes bővítmények, körülnéztem a témában. Korábban például már írtam a “Widget Context” nevű bővítményről (https://wp-suli.hu/haladoknak/meg-egy-kis-oldalsav/), de vannak még mások is. A “Graceful Sidebar Plugin” például (http://wordpress.org/extend/plugins/graceful-sidebar-plugin/) létrehoz egy saját widgetet, és ez csak akkor jelenik meg, ha az adott oldalon a szerkesztőben alul megadod a címét és a tartalmát. A többi widget közé el lehet ezt helyezni, a többi minden oldalon meg fog jelenni, ez csak akkor, ha az adott odalhoz be van állítva. Természetesen ha semmi más widget nincs megadva, akkor csak ez az egy jelenik meg. A kényelmetlenség csak annyi, hogy ide csak szöveget vagy html kódot lehet tenni, WordPress widgetet (php-ban megírva) nem. Viszont pl hirdetések megjelenítésére ez kiválóan alkalmas.

Találtam még pár hasonlót, volt, amelyik a leírás szerint widgeteket is képes így kezelni (“Core Sidebars” – http://wordpress.org/extend/plugins/core-sidebars), de ez, úgy látszik, még nincs frissítve, mert noha kényelmesebb a kezelése, viszont sajnos nem működik a WordPress 3.1 alatt…

Mindenesetre javaslom ilyen esetekre a keresést a http://wordpress.org/extend/plugins/ oldalon, hiszen itt többezer bővítmény között lehet keresni.

Eldöntöttem, hogy az ajánlásod alapján megveszem a Silihost Autorespondert, meg is néztem a tájékoztató oldalt, de nem tudom eldönteni, melyik csomagot válasszam. Te mit javasolsz?

Mindenképpen az 1. változatot válaszd, hogy az ő szerverükön legyen telepítve a rendszer. Azon belül mindegy, melyiket választod – ha az éves díjat, akkor mindig 12.700 Ft-ot fizetsz évente, ha a másikat, akkor 26.000-et fizetsz egyszerre, majd utána egy kisebb összeget éves díjra. De semmiképp nem javaslom, hogy a saját tárhelyedre telepítve kérd a rendszert. Egyrészt azért, mert akkor Neked kell gondoskodnod a frissen és biztonságos állapotban tartásáról, másrészt meg azért, mert a Silihostnál az Autoresponder egy teljesen külön erre a célra használt szerveren fut, és ez minden szempontból jobb, mint ha a normál, a honlapod rendszerét futtató tárhelyszerveren lenne, és azt terhelné.

(1) A sablonomban van egy diavetítés a főoldalon, és abban mindig a legfrissebb néhány bejegyzés látszik. De én azt szeretném, ha ez nem így lenne, hanem fix lenne a tartalmuk, és alattuk látszódnának az új bejegyzések. Meg lehet ezt csinálni?

A diavetítőben ki kell választani, hogy melyik kategória utolsó x bejegyzése kerüljön bele. Én a pagonymedia.hu oldalon csináltam egy külön kategóriát erre, és abban csak az az x db bejegyzés van, tehát a slider tartalma nem változik akkor sem, ha utána írok új bejegyzést, mert azok más kaetgóriában lesznek, így nem kerülnek bele a sliderbe.

(2) …ez jó megoldás is lenne, azonban én ebben az esetben nem szeretném, ha ez a kategória látszana vagy másképp elérhető lenne az oldalon. Szóval a slider jó, ha egy kategóriát jelenít meg, de ez a kategória nem kéne, hogy szerepeljen máshol is az oldalon. Ezt sem tudom, hogy hogyan kell beállítani 🙁

Ha egyedi menüket használsz, akkor Te mondod meg a sablonnak, hogy mi látszódjon és mi ne. A menüpontok lehetnek ugye statikus oldalak vagy kategóriák vagy egyes bejegyzések.

De még ha a hagyományos wp-s menüt használnád is, abban is lehet olyan paramétert adni a wp_list_categories függvénynek, hogy exclude és meg kell adni a kategória ID-jét, és akkor azt nem jeleníti meg – illetve van erre plugin is.

De az egyedi menü használata a legegyszerűbb.

Plusz még egy trükk: a szóban forgó x db bejegyzést keltezd régebbre, mint a normál bejegyzések, és akkor nem kavar bele olyan esetbe sem, amikor valaki az egész blogot kilistázná. Bár Nálad úgysincs bejegyzések oldala, ugye? Mert az időrendben kiírja az összes bejegyzést. De ha van, akkor is ezek leghátra kerülnek, tehát nem lesznek zavaróak.

Most raktam fel először hanganyagot a blogra, és az a gondom vele, hogy mikor kinyílik a lejátszó, akkor szeretnék mellé tenni egy linket vissza a blogra. Remélem, van rá lehetőség.

Ezzel a megoldással, ahogy beillesztetted a hanganyagot, a felhasználó saját (a saját számítógépén levő) Media Playere fogja lejátszani a hanganyagot. Abba nem tudsz linket tenni. Viszont amikor vége a hanganyagnak, és bezárja a Media Playert, akkor megint a Te oldaladon találja magát. Tehát nem kell változtatnod semmit, így is visszakerül az oldaladra a látogató.

Használhatsz erre a célra valamilyen bővítményt is, például az “Audio Link Player” nevűt (http://wordpress.org/extend/plugins/audio-link-player/), de az csak mp3 fájlokat játszik le. Vagy kereshetsz más bővítményeket, amelyek hanganyagokat tesznek fel a blogba szépen beállítva, rengeteg van belőlük.

Nálam statikus oldal van beállítva kezdőlapnak, és ott nem működik a pagenavi. Ha nem állítom be kezdőlapnak a statikus oldalt, akkor viszont gond nélkül működik. Mi lehet a gond?

A pagenavi arra való, hogy ha a bejegyzésekből több van, mint egy oldalnyi, akkor az oldalak között lehet lapozni. Ebből következik, hogy ha statikus oldal a kezdőlap, abból csak egy van, tehát ott nincs mi között lapozni. Ilyenkor ha készítesz egy üres, pl “Blog” című oldalt és azt jelölöd meg a bejegyzések oldalának, akkor ott működni fog a pagenavi.

A Google website optimizerrel szeretnék egy A/B tesztet csinálni a weblapomhoz. El is készítettem a két oldal verziót és a konverziós oldalt is, ahogy a Google kérte. De a következő lépésben el is akadtam. Ugyanis a <head> tag után kellene mind a három oldalon be rakni a google scripjét. Igen ám de WordPressben az egyes oldalak kódjához ilyen szinten nem férek hozzá. Az meg ugye jelen esetben nem járható, hogy a szerkesztőben a fej részbe illesztem a scriptet. De akkor vajon mi a megoldás?

Csináld meg a három oldalt. “Játszd le” az elsőt a böngésződben, azaz nézd meg. Jobb egérgombbal kattints, az egész html kódot mentsd ki a saját gépedre egy index.html nevű fájlba. Nyisd meg a fájlt egy html szerkesztővel és szúrd be a szükséges kódot. Készíts egy alkönyvtárat FTP-vel a tárhelyeden (pl http://www.domainneved.hu/egyikteszt/). Ide másold fel az előbb elkészített index.html fájlt. Ismételd meg ugyanezt az eljárást a másik két oldallal is. A Google-ban állítsd be, hogy a három cél ez a három alkönyvtár legyen. És kész.

Ez így érthető? 🙂 Programozó vagyok, bocs 😀

A Home menüpontom beduplázódott. Hogyan tudom eltüntetni a másodikat? A menüpontok sorrendjét is szeretném megváltoztatni. Hol lehet ezt elvégezni?

Ha jól látom, a főoldalnak egy statikus oldal van megadva, és ezért van a duplázás. Ha bele mersz nyúlni a kódba, a header.php fájlból kell kivenni ezt a részt, a wp_list_pages elől azt a <li> és </li> közötti részt, amely a Home szót kilistázza. A menüpontok (azaz az oldalak) sorrendjét pedig úgy tudod megváltoztatni, ha beállítod az oldalak sorrendjét (a szerkesztőben tudod ezt megtenni).

De ennél sokkal jobb megoldás, és a kódban sem kell turkálnod, ha a sablonod támogatja az Egyedi menük használatát. Erről itt írtam bővebben: https://wp-suli.hu/haladoknak/sajat-menuk-letrehozasa/

Megnéztem az oktató videót, de az Akismet spamszűrőhöz a kulcsot nem tudom megkérni. Amikor a kulcs kérésére kantintok, egész más oldal jön be és fizetés, már nem ingyenes? Vagy ilyenkor mi a teendő?

Az Akismet is frissített azóta az oldalán, sőt folyamatosan változtatják, most kicsit másként néz ki, mint a videóban. Van három doboz, cégeknek (Enterprise) 50 dollár havonta az ára, a Pro (ha keresőtevékenységet folytatsz a blogoddal) 5 dollár havonta, most éppen a harmadik a Personal változat, itt Te döntöd el, hogy mennyit fizetsz. Itt az űrlap mellett jobbra van egy csúszka, alapból évi 36 dolláron áll, ezt kell elhúzni balra nulláig, kitölteni az űrlapot, így ingyenes, és az API kulcsot megkapod e-mailben.

 

Ez eddig csak tíz “apró” WordPress trükk volt, nem száz 🙂 – de talán elég is ennyi egyszerre. Folytatom majd, szokás szerint, és ha Neked volna kérdésed, tedd fel itt a hozzászólások között! Sok sikert továbbra is!

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Száz kis WordPress trükk” bejegyzéshez 71 hozzászólás

 1. Gratulálok Moni!

  Ezek szerint 19 nappal idősebb a Te oldalad az enyémnél, igaz én már 258 cikknél járok! 🙂

  Kitartást a következő 100 cikkhez!

  Ádám

 2. Kedves Móni!
  Én most nagyon nagy bajban érzem magam, mert kiderült, hogy amikor a WP oldalon valaki hozzászól, nem kapom meg azt a szöveget, amit az erre a célra szolgáló ablakba beír. A contact form 7 pluginnal készítettem, de nem tudom hogyan kell beállítani.
  Addig eljutottam, hogy megcsináltam az ablakot az oldalon, de aztán nem értem, hogy amit nekem küld a rendszer, abba hogyan kell beállítani, hogy a látogató egyedi üzenetét is megkapjam.
  Nem tudom, érthető-e a kérdésem, kérlek segítsetek!
  Köszi előre is!
  Vámos Kati
  UI.
  Itt nálad alább melyik plugin is az, amelyikkel értesítést lehet kérni, ha új üzenet érkezik?

  • A hozzászólást nem a Contact Formmal kell csinálni! Van erre a WP-nek saját funkciója. Engedélyezd a hozzászólásokat a bejegyzésekhez (és az oldalakhoz, ha oda is kell), az kezeli ezt a dolgot. És fogsz értesítést is kapni e-mailben, ha valaki hozzászól.

   Ha külön üzenetet akarsz kapni, akkor kell a Contact Form. És ez elő van készítve, be van állítva, akár hozzá sem kell nyúlnod. Az adminként beállított e-mail címre fog levelet küldeni Neked az üzenet tartalmával.

   Én itt a hozzászólásoknál a WordPress Thread Comment nevű bővítményt használom, azzal lehet válaszolni egy hozzászólásra így közvetlenül, mint most én is, és ezzel lehet feliratkozni is a hozzászólások értesítőjére.

  • Kedves Mónika!
   Köszönöm, hogy ilyen gyorsan válaszoltál!
   Azt hiszem, félreérthető volt a kérdésem:-(
   A hozzászólás működik, ott az oldalon tud kérdezni, látszik, amit írt, tudok, válaszolni rá, ezzel nincs baj.
   A Contact Form bővítménnyel pont az bajom, hogy azt az előkészített választ küldi el, amit előre megírtam magamnak, (Jót levelezgetek így magammal) és azt a mezőt, amit az üzeneteknek csináltam, és amit kitöltenek, nem kapom meg. Úgy szeretném beállítani, hogy adok hozzá 1-2 mezőt, amit kitöltenek, és be tudják írni, pl. hány db-ot kérnek, hová kell szállítani, 4-5 féle lehetőség közül bepipálják, melyiket szeretnék, meg ilyesmi. De amikor a Contact Form-ot beállítom, akkor mindig csak azt az undok előre megírt üzenetemet kapom, és az általam hozzáadott sorok, amiket kitöltenek, sehol sincsenek. Nem tudom, azt hogyan lehetne elérni, hogy beszúrja a levélbe az általuk pluszban beíratott dolgokat is.
   Tiszta ciki, mikor végre kérdeznek az oldalon, elküldik az üzenetet, és én kapok egy sablont, a saját szövegemmel.

   Kedves Ildikó!
   Olyat szeretnék, mint amilyen a Te oldaladon van, hogy amikor ajánlatot kér, akkor ki tudja tölteni a saját kérdéseit.
   Azt láttam, hogy lehet mindenféle mezőket hozzáadni a Contact Form-nál, mikor “cimkéket” adok hozzá, (ahol fájlt is lehet csatoltatni), de ott elakadok, hogy “Másolja- és illessze be ezt a kódot a bal oldali űrlapba.” és hogy:
   “és helyezze be ezt a kódott az alul található email-mezőbe.” (Az melyik?)
   Mi van???? De hova????????????? Úgy, hogy az üzenetben meg is kapjam… Illesztettem már mindenhova, de mindig csak azt az utálatos sablon előre megírt üzenetet kapom meg:-(

   Tudnátok segíteni?
   Előre is köszönöm!! Bocsi, hogy ennyit írtam.
   Kati

   • A kérdésedben benne van a válasz 🙂

    Hozd létre a kívánt új “címkét” azaz mezőt, csak rosszul fordították… Állíts be mindent úgy, ahogy szeretnéd. Kattints egy üres pontra valahol, és alul a két kód át fog változni a megfelelő paraméterekkel ellátva.

    A “Másolja- és illessze be ezt a kódot a bal oldali űrlapba.” alatti kódot balra másold át (előtte csinálj neki helyet, másold le az egyik meglévő sort). A lényeg, hogy szögletes zárójeltől szögletes zárójelig legyen.

    A másik kódot pedig, amely az adott űrlapmező tartalma lesz majd (tehát az, amit beírnak az oldaladon), amelyik a “és helyezze be ezt a kódott az alul található email-mezőbe.” alatt van, azt pedig alulra, az általad megírt e-mail sablon közepébe másold be.

    A szögletes zárójelben egy változó van, olyan, mint radio-773 vagy ilyesmi, de ezt át is nevezheted bármivé, lényegtelen, csak ugyanaz legyen az űrlapban és az e-mailben is.

    Ha nem megy, szólj, és elküldöm a képernyőfotót az én egyik űrlapomról, hogy lásd, miről beszélek.

   • Ezer hála és köszönet Móni!
    Sikerült!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Valóban, a megoldás a lábam előtt hevert, de mégis kellett hozzá egy ilyen segítőkész tudós! Így már rájöttem, mit csináltam rosszul, egy kis apróság volt, mégsem nem működött.
    Sok-sok sikert kívánok a munkádhoz!
    Üdv:Kati

 3. Szia Moni!
  Gratulálok a 100 blogbejegyzéshez! 🙂
  Én a Contact Form 7-et használom az árajánlatkéréseknél, közvetlen kapcsolatfelvételi űrlapként. Azonban itt ugye, ha vki üzenetet küld nekem, akkor ugyanezen az oldalon kap egy visszaigazoló mondatot, hogy köszönjük árajánlatkérését stb. Én azonban egy olyant szeretnék, ahol a köszönő szöveg egy plussz oldalon jelenik meg, ahova be tudok illeszteni akár hosszabb szöveget is és egy képet is. (ezzel a képpel köszönném meg az érdeklődését). Ezt hogyan lehet szerinted megoldani? Valamilyen plugint kell erre használni?
  (olyan lenne mintha az űrlap után lenne még egy plussz oldal)
  Köszi szépen előre is!
  Ildikó

 4. Én már próbáltam script-tel is átirányítani, át is irányította, csak az a baj, hogy rögtön, és nem csak a Megrendel gomb megnyomása után. 🙂 Nyilván kellene bele valamilyen feltétel, amire a mai napig nem sikerült rájönnöm. Köszönöm a tippet a másik bővítményre.

 5. Kedves Móni!

  Én is gratulálok a jubileumi 100. bejegyzésedhez. Úgy gondolom, önmagában nem a darabszám az érdekes, hanem a tartalom. Ehhez viszont szükséges egy kritikus tömeg is. Ez nálad már megvan!
  Én nem olyan régen csatlakoztam a rendszeres olvasók és rendszeretlen kommentezők közé, de nagyon sok hasznosat találtam és tanultam nálad.
  Azt hiszem most jött el az a pillanat, amikor hétvégén végignézem az összes eddigi bejegyzésedet. 🙂

  További sok sikert, üdvözlettel: Gábor

  • Bocs a moderációért, ha kettőnél több link van a hozzászólásban, a rendszer automatikusan moderálja…

   Sajnos általános receptem nincs erre, belülről kellene látnom hozzá az oldalt. Első ötletem ilyenkor mindig az, hogy vajon mivel akad össze az adott bővítmény. Ezért ilyenkor alapértelmezett sablonra (TwentyEleven) váltok, és minden bővítményt kikapcsolok. Ha akkor működik a pagenavi, akkor jó, elkezdek mindent egyesével visszakapcsolgatni, és így ki szokott bukni, mi okozta a gondot.

   • Bocs a linkekért, nem reklám miatt szúrtam be őket, és kösz a választ, ki fogom próbálni. Bár a legutóbbin csak az akismet és a contact form van még bekapcsolva.

   • Tudom, persze, hogy nem reklám volt, csak a beállítások miatt ez a moderációba küldés automatikus.

    Még annyi ötletem van, hogy tölts le egy friss pagenavi-t egyenesen a wordpress.org-ról, hátha kijött közben egy javítás valamihez. http://wordpress.org/extend/plugins/wp-pagenavi/

    Tényleg, a php5 ugye fut a tárhelyen? Mert az kell hozzá. De gondolom, ez alap.

 6. Kedves Móni!

  Szerettem volna egy kicsit a seoban és a googlében elmerülni.Még kezdőként.Az lenne a problémám,hogy a googlénak szüksége lenne egy un.konverziós oldalra na az mi?Hol találom esetleg hova melyik oldalra szúrjam be a kódot amit a google akar?

  Remélem érthetően fogalmaztam.
  Köszönöm

  • A konverzió azt jelenti, hogy adott lapmegnézésből hányan csinálják azt, amit szeretnél, amit vársz tőlük. Tehát az, hogy melyik a konverziós oldal, attól függ, hogy mi a célod. Például ha az a célod, hogy iratkozzanak fel a blogértesítődre, akkor a feliratkozást megköszönő oldal megpillantásakor teljesül a konverzió, tehát a Google Analytics konverziókövető kódját ebbe az oldalba kell beszúrnod.

 7. Kedves Móni!

  Feltettem a Raindrops sablont. Az oldalak rendben megjelennek,
  de a szerkesztő html fülén nincsenek a bekezdések tagok
  közé zárva.
  Így amikor a Smooth Slider plugint felraktam, egybefolyik benne
  a szöveg, még akkor is, ha beírtam a “Retain these html tags”
  dobozba a -t.
  Mit szúrtam el?
  Köszönöm előre is a segítséget.

  Üdv: Csaba

  • Bocs, de én ebből egy nyekket se értek… 🙂 Sem az említett sablont, sem az említett plugint nem használom, de ami a legfontosabb: nem látom az oldaladat, mert nem írtad meg a címét.

   Annyit viszont tudok, hogy ha szerkesztőről beszélsz, akkor be kellene lépnem a Vezérlőpultodba, hogy lássam, mi a baj, csakhogy nem tudom a felhasználónevedet meg a jelszavadat sem. Így sajnos nem tudok segíteni.

   (Ámbár egyvalamire felfigyeltem a kérdésedben: “a szerkesztő html fülén nincsenek a bekezdések tagok közé zárva”??? Miért html fülön dolgozol, miért nem vizuálban?)

   Nem akarlak kicsúfolni, de ez egy kicsit olyan, hogy mondjuk Te orvos vagy, és én írok Neked egy e-mailt a következőkkel: “Doktor úr, ha itt megnyomom, akkor fáj, ha viszont itt nyomom meg, akkor szúr, Ön szerint mi a bajom?” Látatlanban az orvos sem gyógyít, és látatlanban én sem tudok hibát megoldani.

 8. Kedves Móni!
  Megcsináltam a wp sulit, ami úgy van nálam is, mint a videón, az teljesen világos, de ha nem, akkor megáll a tudomány…
  Nálam a bejegyzések alatt nem lehet beállítani, hogy legyen -e kommentelés vagy ne. A beállításoknál be tudom állítani, hogy alapértelmezetten IGEN vagy NEM, de valamikor ezt módosítanám egy-egy bejegyzésnél. Az oldalaknál ugyanez a problémám. Mi lehet az oka?
  Help! 🙂 Köszönöm előre is!

  • Amikor a bejegyzés vagy az oldal szerkesztőjében vagy, akkor kattints a jobb felső sarokban a Képernyő beállításai feliratú szürke dobozra. Lejön egy “roló”, ahol beállíthatod, az adott képernyőn mely dobozok jelenjenek meg. Pipáld be az Interakció előtti dobozt, akkor meg fog jelenni ez a lehetőség a szerkesztőfelület alatt.

 9. Szia Móni,
  Tudnál nekem egy kérdésben segíteni?
  A wordpress-t egy “wp” mappába telepítettem, ami mindig látszik a domain név után.
  A gyökérben egy idex.php mutat rá.
  Be lehet ezt valahogy úgy állítani hogy a domain név után ne látszódjon a “wp” könyvtár neve? Csak az alkönyvtárak.
  Vagy ehhez muszáj a wp-t közvetlenül a gyökérbe telepíteni?
  Köszi, Attila

   • Szia,
    Köszi a linket, át is állítottam.
    De így viszont nem működnek az oldalak a “barátságos” linkek beállítással csak az alapértelmezett linkekkel (?page_id=16).
    Ha vissza állítom hogy látszódjon az alkönyvtár neve akkor működnek az oldalak rendesen a barátságos linkek beállítással is .
    Megnéztem a wordpress által mind a kétféleképpen létrehozott htaccaes fájlt.

    Tehát ha beállítom hogy látszódhat az alkönyvtár neve akkor ezt hozza létre és működik rendesen:

    # BEGIN WordPress

    RewriteEngine On
    RewriteBase /wp/
    RewriteRule ^index\.php$ – [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /wp/index.php [L]

    # END WordPress

    Ha azt állítom be hogy ne látszódjon az alkönyvtár neve, akkor pedig ezt a fájlt hozza létre, és nem működnek a “barátságos” linkek:

    # BEGIN WordPress

    RewriteEngine On
    RewriteBase /
    RewriteRule ^index\.php$ – [L]
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
    RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
    RewriteRule . /index.php [L]

    # END WordPress

    Próbáltam kitörölni a htacces-t de úgy sem működik.
    Gugliztam már minden felé, de nem találom a megoldást.
    Esetleg tudnál segíteni hogy mi kerülhette el a figyelmemet?
    Vagy lehet hogy a szolgáltatómat kéne b….gatnom valamivel,
    mert már kezdek tényleg az avatár képemre hasonlítani. 🙂
    Köszi, Attila

   • Látnom kellene a tárhelyedet, hogy pontos választ tudjak adni, de addig is azt ellenőrizd, hogy mindkét helyen legyen htaccess, a gyökérben és a wp alkönyvtárban is. És mindkét htaccessben benne kell lennie a /wp résznek.

    Ha ez megvan, akkor lehet, hogy a szolgáltató nem engedélyez valamit (tegnap éppen így jártunk egy oldallal, nem volt bekapcsolva a tárhelyen a rewrite mod). A céges oldalam (a pagonymedia.hu) ugyanígy alkönyvtárban van és tökéletesen működik. Meg még jó pár ügyfelemnél is így van és nincs gond.

    Ha nem boldogulsz, adj egy FTP-hozzáférést és rákukkantok.

 10. Húú…
  Király vagy, azaz királynő!
  A gyökérben valóban nem volt htacces fájl, csak wp mappában. Másoltam oda egyet és már működik is.
  Csak azt nem értem, hogy a wordpress miért nem hoz egyet létre oda is. Én mint mezei felhasználó ilyen mélyen nem látok bele.
  Ez talán valami bug amit majd később orvosolnak?
  Viszont egy valami még mindig hibádzik. Ha a logóra klikkelek (homepage) továbbra is a wp alkönyvtárra mutat, ahol így most már értelem szerűen nincs semmi ezért 404-et mutat.
  Egyáltalán azt hol lehet a wordpressben beállítani hogy hova linkeljen a logó?
  Köszi, Attila

  Ja igen az avatár kép. Véletlenül a Pinkfloyd fanos e-mail címemet adtam meg, de most orvosoltam. 🙂

  • …tudom… ((ál)szerény mosoly 🙂 )

   Elvileg ha az átállítás után bemész a Vezérlőpultba és ott rányomsz a Közvetlen linkeken a mentésre, akkor megcsinálja a WP automatikusan az odavalósi .htaccess-t, de ha nem tette, akkor nem tudom, miért. Nekem anno megcsinálta. De én (biztos, ami biztos) általában ezt nem szoktam megvárni, hanem rutinból létrehozom illetve javítom őket.

   A Beállításokban jól van a két URL? Mert a logó elvileg a főoldalra mutat, és azt a sablon függvényhívással állítja (php bloginfo(‘url’);), tehát annak a többi linkkel együtt kell változnia. Persze lehet, hogy a sablonod ezt valamiért másképp csinálja. Ha minden jól van beállítva és mégis az alkönyvtárra mutat a logó, akkor oldd meg erőből – a header.php-ban cseréld ki a linket. (Megjelenés -> Szerkesztő menüpont.)

 11. Hát érdekes a dolog mert a sor így néz ki:

  <a href="”>
  azaz a “site_url”-t hívja meg, az pedig valóban a “www.zsoltrimes.com/wp” és nem is lehet megváltoztatni mert akkor a wordpress nem tudja hogy alkönyvtárban van.

  Átírtam hogy mutasson a “home” -ra (kinéztem az adatbázisból a nevét)
  <a href="”>
  De így meg megakad az oldalbetöltése. (fogalmam sincs miért)

  Úgyhogy maradt az általad javasolt konkrét cím beírás így:

  És így most jól működik.
  Nagyon köszönöm a segítséget, tényleg nagyon rendes tőled.
  Üdv, Attila

  • Ha úgy csináltad, ahogy a leírásban van, akkor a Beállítások menüpontban a “WordPress cím (URL)” sorban az van, hogy “www.zsoltrimes.com/wp”, a “Honlap cím (URL)” sorban pedig az, hogy “www.zsoltrimes.com”. Nekem is így van a pagonymedián, és így működik, mert a bloginfo(url) függvény értéke a “Honlap cím” – legalábbis az én sablonom így csinálja.

   De végül is mindegy, az a lényeg, hogy működik.

   Szívesen 🙂

  • Igen, ha kacsacsőrt lát, azt megpróbálja “lejátszani” 🙂 Én { -ot szoktam használni helyette, ha azt akarom, hogy látszódjon egy kód.

 12. Kedves Mindenki!

  Hogy kell angol alapértelmezett nyelvre a Contact form 7-et? Már van egy letöltve, és az magyar. Ha új kapcsolati űrlapot adok hozzá, angolul is be tudom állítani, de a fájlmelléklet szót magyarul írja ki 🙁

  köszi, aki tud segíteni!

  Valérie

  • Azok a bővítmények, amelyeknek van szabványos nyelvi fájljuk, azok olyan nyelven fognak “megszólalni”, amilyen a Vezérlőpult nyelve, tehát ha magyar a WP-d, a Contact Formod is magyar lesz.

   Két megoldás van:
   1. Átállítod a WP-det angolra (ha az egész weblapodon mindent angolul akarsz kiíratni), vagy
   2. A tárhelyeden a Contact Form languages könyvtárából letörlöd a wpcf7-hu_HU.mo nevű fájlt, így a Contact Formod minden részében angolul lesz, de a többi (a sablon, a bővítmények) maradhat magyarul is.

   • Drága WordPress Móni!

    Nagyon szépen köszönöm, hogy Hozzád mindig fordulhatok!!!
    Ha nem veszed rossz néven: puszillak! 🙂
    Sok szeretettel: Vali

   • Kedves Móni!

    Nem találtam a vezérlőpulton a nyeli átállítási lehetőséget. Az egész honlap angol nyelvű, mindent angolul szeretnék kiíratni. Mit kell tennem?

    köszönöm előre is: Vali

   • Szívesen 🙂

    A Vezérlőpultról nem tudod átállítani, a tárhelyeden a wp-config.php fájlban kell átállítani. A define (‘WPLANG’, ‘hu_HU’); sorból kell kitörölni a hu_HU-t, tehát így fog kinézni: define (‘WPLANG’, ‘ ‘);, plusz a wp-content mappa alól kitörölni a languages mappát.

 13. Kedves Móni!
  Először is szeretném megköszönni, hogy üzemelteted ezt az oldalt, baromi sokat segített, és tudom, hogy még sokat is fog! 🙂
  Az előttem hozzászólók kérdéseiből ítélve azt hiszem, elég kezdő vagyok a témában. Egy kinézetbeli problémám van: szeretném megváltoztatni az egyéni menüm kinézetét, de nem tudom, plugint keressek-e (ha igen, hogyan keressek rá?), vagy a css-be nyúljak-e bele. Pagelines sablont használok, ha ez fontos. Előre is köszi a válaszodat!

  • Szia!
   Örülök, hogy hasznodra van az oldal! 🙂
   Sajnos a kinézetet mindig a sablon css-ében kell átírni (erre nincs bővítmény), hacsak nincs a sablonnak olyan felülete, ahol megadhatod a színeket, betűtípusokat, stb – a prémium azaz fizetős sablonoknál szinte mindig van ilyen, de az ingyeneseknél ritkán.

 14. Szia!

  Először is szeretnék gratulálni a blogodhoz, nagyon tartalmas és lényegre törő. 🙂

  Lenne néhány kérdésem:
  1. Hogyan lehetne azt megoldani, hogy a bejegyzéshez tartozó kiemelt képet ne a szerverre töltsük fel, hanem URL cím segítségével egy másik oldalról “húzzuk be”?

  2.Hogyan tudnék olyan keresőt csinálni (vagy van-e ilyen bővítmény) ami segítségével csak olyan bejegyzéseket listázna ki ami benne van minden kiválasztott kategóriában.?
  Például: van sok repülőterem, és pl ilyen kategóriáim: kontinens (pl. afrika, ázsia), kategória: nyilvános, nem nyilvános… –# és ha azt választjuk akkor csak az európai nem nyilvános repülőtereket listázná ki..
  Egy kicsit egyszerűbben: csak az olyan bejegyzéseket listázza ki, ami mindkét kijelölt kategóriában benne van.

  Illetve hogy azt meglehetne-e oldani, hogy az egyik legördülő lista tartalmának megfelelően változzon a másik?
  Például ha az első listában európát választjuk, akkor a másodikban csak az európa szülő kategória gyermek kategóriái látszanak (pl. farnaciország, stb…)..

  3. Ki lehetne-e íratni valahogy az egy kategóriába tartozó bejegyzések számát?

  4. Szeretnék az oldalak tetejére egy kis “segítség dobozt”. Az lenne a lényege, hogy egy div-be egy-egy poszt tartalmát hívnám be az oldalnak függően. Szerinted ezt hogy lehetne megoldani?

  Nagyon szépen köszönöm: Balázs

  • Szia! Bár e-mailben már válaszoltam, azért itt is közzéteszem, hogy meglegyen publikusan.

   Köszönöm, igyekszem 🙂 és örülök, ha a segítségedre van a lapom.

   Kérdéseidre:

   1. Van ilyen lehetőség, ha a bejegyzésszerkesztőben a Média hozzáadása gombra kattintasz, a feljövő ablakban baloldalt a Beillesztés webcímből lehetőséget válaszd. Előfordul olyan sablon, amely ezt nem engedi meg, de elég ritka az ilyen. A Kiemelt képeknél viszont ilyen nincs, tehát más módszer kell: ha a képnek megvan a linkje, akkor “játszd le” a böngésződben, mentsd el jobb egérgombbal, és töltsd fel a normál módon a Médiatárba, onnan már beállíthatod Kiemelt képnek..

   2. Ezt sajnos csak külön programozással lehet megvalósítani. A WP tartalomkezelő, azaz elsősorban arra való, hogy a tartalmakat csinosan megjelenítse, fejlettebb adatbáziskezelő funkciói nincsenek – és amit Te szeretnél, ahhoz az kellene. Van persze rengeteg bővítmény, a http://wordpress.org/extend/plugins oldalon jelen pillanatban 26 313 db közül válogathatsz (és lehet, hogy mire olvasod a levelemet, már több lesz 🙂 – és én eléggé el nem ítélhető módon nem ismerem az összeset, úgyhogy simán lehet, hogy van olyan, ami megoldja a problémádat, csak nem tartom valószínűnek, a fentiek miatt.

   3. Ez sablonfüggő, azaz egy WP php függvény kell hozzá. Sajnos nem tudom, melyik. Ötlet: nézegess a sablonok között, pl itt: http://www.pagonymedia.hu/webdesign/wordpress-sablonok/ – és ha találsz egy olyat, amelyben benne van ez a funkció, akkor töltsd le és “lopd ki” belőle (természetesen ez nem lopás, hiszen a WP nyílt forráskódú).

   4. Ez is WP-programozás. A style.css-ben definiálni kell a kívént divet, majd egy php függvénnyel behívni valamelyik post tartalmát – vagy egyszerűen kézzel cserélgetni ezt a tartalmat. (Bocs azoktól, akik ezt most nem értették…)

   Tudtam segíteni?

 15. Szia Móni!
  Mindenre csináltál már valami lényeges cikket, tehát nem hiszem, hogy előről kell magyaráznod, de én elveszek a sok érdekes újdonság között, és sosem azt valósítom meg amit akartam.
  A kérdéseim a következők lennének:
  1. Weblapomon ott van a “Home” gomb, amit nem szeretnék ott látni. Hogyan tudom eltüntetni?
  2. A sablonomhoz ragaszkodnék. Nagyon tetszik és ugyanilyen árnyalatú kék szín nincsen egyik-másik sablonban sem. Tehát a kérdés, hogy ha nem támogatja a “szülő-gyerek” oldal létrehozását a sablonom és nem tudom megoldani legörülő menüvel az alá és fölérendeltséget, akkor milyen kódot kellene beillesztenem? Gondolom sok a munkád ezért csak egy link is megfelelne.
  A sablonom: Jet
  Már annyi fejfájást okozott, hogy ezt nem tudom megoldani…. de akkor is ragaszkodok ehhez a sablonhoz.
  Üdv.

  u.i.: Az egyik “*” itt a hozzászólásnál elcsúszott. Gondolom a hozzászóláshoz tartozna. Gondoltam szólok.

  • Kösz, de minek is lenne szükség erre? A 3.0 óta lehet egyedi menüt készíteni a WP-ben.
   (Egyébként az oldalon, amelyet belinkeltél, nincs is olyan cikk, amely a lenyíló menükről szólna, legalábbis én nem találtam.)

 16. Kedves Móni! Az ingyenes tárhelyről ma áttettem a blogomat egy fizetősre. Sajnos a korábban használt, akkor ingyenes Chateau sablont itt még választani sem lehet, de megtaláltam a neten és meg tudtam vásárolni. Letöltöttem a zip filet, nem csomagoltam ki, mert a telepítő azt írta nem kell, viszont ezt a hibaüzenetet kaptam: A művelet végrehajtása sikertelen volt. Egy könyvtár. (NSPOSIXErrorDomain:21) Meg tudnád mondani, hogy ez mit jelent? És hogy hogyan tudnám mielőbb visszavarázsolni a megszokott sablont?
  Köszönettel, Katica

 17. Kedves Móni!
  WordPress-es weblapom van, Woocommerces webáruház kezelővel.
  Webáruház feltöltése alatt egy bújtatott oldalon volt elrejtve a tartalom.
  Miután megnyitottunk, a Webmester kivette az oldal bújtatására szolgáló php részt,
  azóta viszont azt vettük észre, hogy a Google kereső nem találja meg az oldalunkat, csak archív oldalt talál. Hiába másoltam ki a termék pontos nevét,(olyat ami csak nálunk kapható) vagy a termékkategória url-jét úgy sem talál ránk!
  A Webmester már többször átnézte hogy mi lehet a probléma, de sajnos semmi eredmény!
  Tudna segíteni, hogy mi lehet a probléma?
  Köszönettel, Attila

  • Kedves Attila!
   Egyrészt a Google robotoknak is beletelik némi időbe, amíg feltérképezik az oldalt, ezt egyébként fel is lehet gyorsítani azzal, ha bejelented a Google-nak az oldal elkészültét.
   Másrészt az oldal ideiglenes elrejtésére kár volt beleírni a php-ba, egyszerűbb lett volna a Maintenance Mode bővítményt telepíteni és bekapcsolni. Azt sajnos kívülről nem tudom megítélni, hogy ez okozott-e problémát.
   Mindenesetre ez nem tűnik WordPress problémának (ha csak nem romlott el valami a php módosítása miatt), inkább a Google Webmester Eszközöktől kellene megpróbálnod segítséget kérni.
   Annyit még megtehetsz, hogy a WordPresst újratelepíted. Vagy ha a sablonba írt bele a programozó, akkor a sablonnak azt a fájlját eredeti állapotában vissza kellene tenni. De ezek csak kósza ötletek így látatlanban.

 18. Szia Moni

  En csak most talaltam ra a weblapodra mert rakerestem egy problemamra amit sajnos nem ertek es nem tudok megoldani.
  ( Egybol betettelek kedvencekbe sok segitseget adsz. )
  Ha esetleg tudnal segiteni nekem is nagyon orulnek.
  Keszitettem egy honlapot es engedelyeztem a blog nevu oldalamon a hozzaszolasokat.
  Kaptam is egy kedves hozzaszolast a baj csak az hogy nem jelenik meg a honlapomon. Nem tudom mit rontok el, engedelyezes alapbol meg van hiszen ezert is tudtak irni nekem, admin feluleten latom, de nem tudom az oldalon megjeleniteni. Ranyomtam az Approve gombra de semmi.
  ( Elotte az Akismeret pluginhoz kertem kulcsot az azota megjott de eloszor azt hittem fizetos igy kikapcsoltam. Tehat bar gondoltam erre is de az nem zavarhat be. )
  Hogyan tudnam lathatova tenni a megjegyzeseket az oldalamhoz ?

  Elore is koszonom

  • Kedves Kata!

   Valószínűleg a sablonod olyan, hogy nem jeleníti meg a hozzászólásokat. A demójában láttad, hogy hogy kellene kinéznie? Ha ott vannak hozzászólások, akkor lehet, hogy valami a sablon kezelőfelületén nincs megadva, bekapcsolva, illetve az is lehet még, hogy egy bővítmény akad össze a sablonnal.

   Sajnos többet így kívülről nem tudok mondani, főleg, hogy még a wrblapcímedet sem írtad meg.

 19. Szia Móni!
  Esetleg tudnál segíteni? (vagy valaki? 🙂 )
  Használok egy “lightbox”-ot (foobox) képek, illetve egyéb dolgok (iframe, html, form-ok stb…) popup megjelenítéséhez.
  A tartalom csak akkor nyílik meg ebben a “lightbox”-ban ha “target”-ként beállítom hogy “foobox”.
  Ez mind szép, és jó ha szövegbe teszek egy linket.
  Egyszerűen megírok egy linket és beleírom a “target”-et.

  pl: INDEX

  De én szeretnék a wordpress menüből is a “lightbox”-omban megnyitni dolgokat.
  Viszont itt és a wordpress linkeknél (editor) is sajnos csak a “Hivatkozás megnyitása új ablakban/új fülön” “target”-et tudom kiválasztani.
  Ez valahogy hiányossága a wordpress-nek. 🙁 ???
  A kérdésem az lenne hogy hogyan lehet egyéni “target”-et beállítani a menüben illetve a linkek hozzáadásánál. Esetleg te tudsz-e ilyen plugin-ról, mert én nem találok.
  Köszönöm előre is a segítséget.
  üdv, Attila

  • Szia!
   Ezt simán a Megjelenés -> Menük helyen nem fogod tudni megoldani. A legegyszerűbb, ha a headerben a menü mögé kézzel írsz be egy menüpontot. Ez esetben persze csak ez az utolsó menüpont lesz lightboxos. Ha az összeset ilyenre akarod, akkor a teljes menüt cseréld ki így.
   Nem vágom, miért jó ez Neked, de biztos megvan rá az okod 🙂
   Plugint nem tudok rá, még nem merült fel ilyen igény a “praxisomban”.
   Sok sikert – írd meg, ha találsz megoldást!

 20. Üdv!

  Nekem olyan problémám lenne, hogy a cikkeknél nem csak 12 db jelenik meg egy oldalon. Hogyan tudom megoldani hogy lapozható legyen az oldal, illetve van ilyen hogy “csúszka beállítás” elvileg van egy slide funkció de angolul van és annyira nem tudok sajnos, hogy be tudnám állítani. Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! 🙂

  Szép Napot!

 21. Segítséget kérnék… a wordpress oldalamon a különböző elemekről át lehet lépni a kontakt oldalra, viszont az így küldött e-maileken nem mutatja, hogy melyik oldalról küldte, milyen tag-et használhatnék, ami esetleg beilleszti az előző oldali linket?

  • Ha a kontakt oldal az egyetlen oldal, ahol van űrlap, akkor természetesen csak azt tudja a rendszer, az előzményeket nem. Ha követni akarod, hogy melyik oldalon döntötte el az érdeklődő, hogy írni fog, akkor másold le az űrlapot annyiszor, ahány “előzmény-oldal” van, és mindegyikbe illeszd be külön. (Persze a Hozzád érkező értesítő levél tárgysora is mindig más legyen, hogy el tudd különíteni őket.)

 22. Szia!

  Légyszíves segíts nekem! Felraktam a smartsupp bővítményt a honlapomra, de azt szeretném, hogy csak azok lássák akik be vannak jelentkezve.
  Azaz regisztrációhoz kötött a használata.

  Köszönöm

  • Szia!

   A WordPressben el lehet rejteni oldalakat, védeni lehet őket jelszóval. De ez a chat-ablak (ha jól értem) nem a weblapodnak egy bizonyos aloldalán jelenik meg, hanem mindenhol. Így ebben a kérdésben sajnos nem tudok Neked segíteni – szerintem fordulj a bővítmény fejlesztőjéhez, lehet, hogy ők már gondoltak erre és van rá megoldásuk.

 23. Szia!
  Tudsz nekem segíteni, vagy tanácsot adni? A weboldalam a Webhosticon tárhelyen van, aminek van egy Direct Admin része és oda van az Installatron felrakva alapból. Ez a webtárhelyen a WP kezelő felülete. A weboldalamat szerkeszteni szerettem volna, be léptem az admin felületre, majd az oldalak menüpontba, de minden oldal eltűnt onnan. Nem találhatóak meg. Azt írja, hogy 9 oldal közzétéve, a weboldalam a google keresőben megtalálható, csak szerkeszteni így nem tudom. Rákattintok a fejlécben lévő oldalak szerkesztésre szövegre, akkor a következőt írja ki: Nincs megfelelő jogosultság a bejegyzés szerkesztéséhez ebben a bejegyzés-típusban.
  Mit lehetne csinálni ilyenkor. Van még valami: Csináltunk egy új oldalt ami most vázlat, mert eltűnt a közzététel doboz is. Köszi szépen.

  • Az Installatron csak arra való, hogy telepítsd a WordPresst, utána már nem kell onnan belépned, mehetsz a szokásos WP-s módon, a domainneved.hu/wp-admin oldalon keresztül.

   De ami Nálad probléma, az ettől független. Az ilyen hibát szinte mindig az okozza, hogy egy hibás sablon vagy bővítmény van fent az oldalon. Ezt ki kell tesztelni. Itt írtam le a menetét: https://wp-suli.hu/kezdoknek/altalanos/shrek-hagyma-wordpress/

   Sikeres probémamegoldást kívánok!

 24. Kedves Móni!
  Nekem is nagy szükségem lenne a segítségedre, ha még aktív az oldal.
  “Megkaptam” egy kész,működő oldalt, amit kezelnem kellene, de én ég csak az alapoknál járok, így az időközben felmerült problémára nem tudok megoldást, kérlek segíts. A főoldallal van valami gebasz: írtam bejegyzést, töltöttem fel képeket illetve sablont váltottam, és pár nap múlva azt tapasztaltam, hogy a főoldal teljesen megváltozott, a menüsor eltűnt! Ezzel párhuzamosan jönnek e-mailek, amik eddig nem voltak és mind spam egytől egyig. Ez a kettő szerintem összefügg, de lehet mégsem?!
  A problémára egyszerűen sablont váltottam, ami meg is oldott pár napig, utána ott is eltűnt az egész menüsor. Most már ott tart, hogy ha bemegyek a sablonokhoz és az alapra váltok, már a testreszabásnál nem mutat semmit.
  Mi lehet a fő probléma? mit szúrtam el? vagy vírusos lett? Te mit tanácsolnál?
  Előre is köszönöm a segítséged!
  Üdv,
  Ági

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..