Sok-sok kérdés…

 

Ismét itt az ideje, hogy egy jó nagy adag kérdésre válaszoljak, amelyeket az elmúlt időszakban tettetek fel nekem. A kérdezők természetesen már régen tudják a választ, hiszen általában még aznap írok nekik, de a közérdekűeket most itt is megosztom. Váljék egészségedre! 🙂

“Letöltöttem egy új angol nyelvű sablont, és elkezdtem magyarítani. Sikerült is szinte mindent, kivéve a menüsávban lévő Home linket. Ez is php kóddal van “odaírva”, meg is találtam a kódrészletet minden oldalon, de amikor átírom a szöveget Főoldalra, akkor az ő betű helyett kérdőjel jelenik meg az oldalon. Először azt gondoltam, a MySql beállítás a ludas mivel az illesztés utf8_general-on volt alapból, ezért átállítottam utf8_hungarian-ra, (természetesen újra is telepítettem a WP-t) de a probléma még mindig fennáll.”

Nekem a következő szokott segíteni. Lementem a kérdéses fájlt FTP-vel a gépemre. Megnyitom PSPad Editorral vagy Jegyzettömbbel, előbbi esetben a Formátumnál kiválasztom az UTF-8-at (akkor is, ha az van bepipálva, akkor is rákattintok még egyszer) és elmentem, Jegyzettömb esetén a Mentés másként során választom ki az UTF-8-at és elmentem. Utána visszamásolom a fájlt a tárhelyre és kész.

Nagyon furcsa, de előfordult már, hogy bár látszólag UTF-8-ban volt elmentve a fájl, miután ezt végigcsináltam, már jó volt a karakter. Amúgy általában jó szokott lenni a wp-configban az utf-8-general beállítás, de mondom, velem is előfordult már ez.

“A sablonom egyedi mezőkkel csinál diavetítést, úgy, ahogy a múltkor le is írtad. De hova kell feltölteni a képeket? Eddig mindig csak szövegbe szúrtam be úgy, hogy oda kattintottam, ahol szerettem volna, hogy megjelenjen.”

A kiemelt bejegyzésekhez tartozó képeket FTP-vel kell feltölteni, oda, ahova akarod, és aztán ezt a helyet megadni a featured-nek. Tehát ha pl feltöltöd a tárhelyeden létrehozott “kepek” nevű könyvtárba a “kep1.jpg” nevű fájlt (vigyázz, ékezeteket, nagybetűket, szóközt ne használj se a képek, se a könyvtár nevében!!!), akkor a featured változó értéke http://domainneved.hu/kepek/kep1.jpg

Ha nem tudod, hogy hogy kell FTP-vel feltölteni, akkor a Vezérlőpult -> Média menüpontban is feltöltheted a képeket, így: Új hozzáadása; Fájl kiválasztása; utána kicsit vársz, amíg feltölti, majd megjelenik egy ablak, amiben legalul ott van a “Link URL”, amelyre szükséged van. Ilyesmi lesz: http://domainneved.hu/wp-content/uploads/kep1.jpg

“Sikerült a tárhelyemre telepíteni a wordpresst, csak az a baj, hogy nem tudok feltölteni sablont. 🙁 Amikor fel akarom tölteni a .zip fájlt, akkor ezt írja ki a wp: Nem sikerült létrehozni a(z) /home/a5531634/public_html/wp-content/uploads/2010/10 könyvtárat. Ellenőrizni kell, hogy a szülő könyvtár írható-e! Ilyenkor mit kell csinálni?”

Itt van a válasz a kérdésedre: https://wp-suli.hu/szotar/ – a Fájl attribútumok szekcióban.

“Végre sikerült telepíteni a sablont meg minden tök jó, csak az a baj, hogy bejegyzéseket nem tudok írni… Ezt a hibaüzenetet dobja ki a gép, ha rákattintok az új bejegyzésre: Fatal error: Call to undefined function get_editable_user_ids() in /home/a5531634/public_html/wp-admin/edit-form-advanced.php on line 152 Ilyenkor mi a teendő?”

Ez elég rosszul hangzik. Úgy tűnik, hibás a php fájl. Lehet, hogy feltöltés közben volt egy mikropillanatnyi net-szakadás, amit talán észre sem vettél, és ezért hibásan töltődött fel. Próbáld a motor fájljait (tehát a főkönyvtárban lévő 28 fájlt, plusz a wp-admin és a wp-includes alkönyvtárakat) újra felmásolni. A sablon meg a bővítmények meg a beállítások részben a wp-content alkönyvtárban, részben az adatbázisban vannak, tehát azoknak nem lesz bajuk, ha az összes többi fájlt felülírod. Lépj ki a Vezérlőpultból, töröld le az előbb említetteket és másold fel újra.

“Telepítettem a SlideDeck nevű bővítményt, látszólag működik is, de mégsem. Nem tudok diákat beszúrni. Van valami ötleted?”

Egy óráig kísérleteztem vele, aztán feladtam… Akármit csináltam, vagy nem történt semmi, vagy 500-as hibát kaptam. Végül azt javasoltam a kérdezőnek, hogy kapcsolja ki az összes plugint, hátha úgy működik, és ha igen, akkor egyesével kapcsolja vissza őket, amíg elő nem jön a hiba, mert így kiderül, melyik bővítménnyel akad össze a SlideDeck. (Ezt bármilyen hasonló, “vajon miért nem működik?”-jellegű probléma esetén javaslom!!!)

Végül kiderült, hogy az FCK Editorral akadt össze! Kikapcsolása után már működött a beillesztés, utána pedig már nyugodtam vissza lehetett kapcsolni az FCK Editort, innentől rendben működött az oldal.

“Mit tegyek, ha egy bővítmény telepítése után nem érhető el a honlap adminisztrációs felülete?”

Sajnos ilyenkor nem elég FTP-vel törölni a tárhelyről a bővítményt, hanem phpMyAdminnal be kell lépni az adatbázisba is és kipucolni belőle, amit az a bővítmény beleírt.

“Bekapcsoltam az Akismetet, de valami API kulcsot akar, az mi?”

Az Akismethez kérned kell egy API kulcsot. Ha rákattintasz a hibaüzenetre, odavisz, ott rákattintasz arra, hogy Kulcs kérése, átkerülsz az oldalra, ott látsz három fizetős változatot, de nem ijedsz meg, hanem alatta az ingyenesre kattintasz. Megadod az adataidat, és megkapod e-mailben a kulcsot. Visszamész a Vezérlőpultba, bemásolod a kulcsot.

“Telepítettem a Google Analyticatort – és most mit kell csinálni vele, hogy mérjen?”

Bemész a menüjébe és megadod az Analytics fiókod kódját. UA-1234567-1 kinézetű szokott lenni. Ha bemész az Analytics fiókodba, onnan megtudod. Kattints a hosszú linkre (“Authenticate with Google”). Ez köti össze a kettőt. Fogja kérdezni, hogy engedélyezed-e a Google-nak, hogy hozzáférjen az adataidhoz, akkor engedd meg neki 🙂

“Nem tetszik a sablonom menüje. A sablon maga nagyon szép, de a menüpontok mögött látszik egy fekete doboz, azt el lehet tünteni valahogy?”

Meg kellene keresni a header.php-ban, hogy milyen stílusosztályt használ a menüre, aztán a style.css-ben, hogy hol van ez a stílusosztály, amely beállítja a menü hátterét, és abban kicserélni a színt egy átlátszó háttérképre. Egy nagyon jó tanító oldal a css-hez: http://www.w3schools.com/css

Ha csak a Főoldal menüpontja mögött látszik ez a fekete doboz, a többinél pedig csak akkor, ha föléviszed az egeret (és ez így jó is Neked, csak a Főoldal mögé nem akarod a dobozt állandóan), akkor pedig a header.php-ban az oldalak (wp_list_pages) vagy a kategóriák (wp_list_categories) függvénynél kell kitörölni azt a részt, hogy

(kacsacsőr) ?php if(is_home()) (kapcsos zárójel) ? (kacsacsőr) class="current_page_item" (kacsacsőr) ?php (kapcsos zárójel) ? (kacsacsőr)

(bocs, de ha nem így írom, a WP végrehajtja 🙂 )

“Muszáj volt átlépnem a HTML szerkesztőbe, és ott javítani valamit, de amikor visszamentem a Vizuálisba, eltűnt, amit csináltam. Megint átmentem a HTML-be és ott sem volt már meg a változtatás. Mi lehet a baj?”

A WP beépített szövegszerkesztője valóban elég furcsa dolgokat képes produkálni, ha az ember valami külső kódot akar beilleszteni. Nálam az vált be, hogy elkészítettem az oldalt html-ben egy külső szerkesztővel (pl PSPad Editor), kipróbáltam, javítottam, ha kellett, majd CTRL+A (mindent kijelöl), CTRL+C (mindent kimásol), át a WordPress szerkesztő html-nézetbe, CTRL+V (mindent beilleszt), majd Bejegyzés frissítése, és azonnal kilépni a szerkesztőből, anélkül, hogy visszakattintanék a Vizuális fülre. Így tutira megmarad a kód. Ha átmegyek vizuálisba, elvész.

Utána megnézem, jó lett-e, de ha valami még nem jó, akkor a külső szerkesztőben javítom, és ismétlem az egész folyamatot. Kicsit macerás, de a végeredmény biztosan működni fog.

 

“Cannot modify header information – headers already sent by” hibaüzenet

Az alábbi fontos tudnivalót a WordPress Magyarország Fórumról másoltam át:

“Kiemelkedően nagy számban szokták kérdezni a Fórumon, hogy a címben szereplő hibaüzenetet kapják a WordPress telepítésekor, és az oldalukra belépve csak egy nagy üresség fogadja őket, aztán “se tűled, se hozzád”… A szemfülesebbje ezt a három karaktert is észreveszi az oldal betöltésekor: ???

Nem kell megijedni, nem WordPress-hiba, hanem annyi történt, hogy a wp-config.php fájl elejére került ez a három karakternyi szemét. Ha sima szerkesztővel nyitjuk meg a fájlt, akkor nem látni a hiba okát, ezért a kipucolásra, eltávolításra egy hexaeditort kell használni. Amit ajánlani szoktak: PSPad, vagy a NotePad++ – mindkettő beszél magyarul, és mindkettő ingyenes. És a későbbiekben is jó szolgálatot fognak tenni a honlap szerkesztésénél, átírásánál, érdemes bármelyiket alap-szerkesztőnek megjelölni (nem csak hexát tudnak, de ezt majd meglátjátok használat közben).

A feladat annyi, hogy a hexa szerkesztővel megnyitott wp-config.php fájl legelején a (kacsacsőr) ?php kifejezés előtt látható 3 karaktert ki kell törölni, a módosítást menteni, majd visszatölteni a helyére, és máris menni fog.

FIGYELEM: Hexaeditorral kell megnézni, nem sima szövegszerkesztővel! A sima Notepad (Jegyzettömb) nem nyerő, a WordPad meg a Word pláne nem!!!

(Farkas Győző, WordPress Fórum)

*     *     *

Még rengeteg kérdés van, már látom, hogy nem fér bele egyetlen bejegyzésbe – folytatása következik!

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Sok-sok kérdés…” bejegyzéshez 20 hozzászólás

 1. Szia Moni!

  Ezeket találtam ma a vezérlőpulton. Az utolsó kettőt leírtad feljebb, hogy hogyan kell orvosolni. De a legelsővel szerinted mit csináljak?
  (fogalmam sincs mi történhetett, múlt héten csak annyit csináltam, hogy a H1 sor méretét kisebbre vettem. Beszúrtam egy “parancsot, sort” a custom.css fájlba)

  Köszi előre is!
  Szép napot,
  Ildikó

  Warning: call_user_func_array() [function.call-user-func-array]: Unable to call wpssUtil::addDashboardWidget() in /home/users/dah/public_html/wp-includes/plugin.php on line 395

  Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/users/dah/public_html/wp-includes/plugin.php:395) in /home/users/dah/public_html/wp-includes/functions.php on line 851

  Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/users/dah/public_html/wp-includes/plugin.php:395) in /home/users/dah/public_html/wp-includes/functions.php on line 852

  • Milyen szerkesztőt használtál a css-be íráshoz? Csak “rendes” php (html) szerkesztőt használj, pl PSPad Editor, mert a szövegszerkesztők elrontják. A legjobb, ha magából a WordPress Vezérlőpultból a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban nyúlsz bele a fájlba.

   De ugye megvan az eredeti fájl? Másold vissza, és ha akkor megjavul, azzal bebizonyosodik, hogy szerkesztéskor romlott el valami.

 2. Szia Moni!
  még mindig ezzel küzdök. 🙁
  Warning: call_user_func_array() [function.call-user-func-array]: Unable to call wpssUtil::addDashboardWidget() in /home/users/dah/public_html/wp-includes/plugin.php on line 395

  (a másik 2 hibaüzenet már eltűnt.:)
  Azt már kinyomoztam, hogy a wpssUtil a Wp security scan-re utal. Te találkoztál ilyen problémával már? Újra letöltöttem a fenti bővítményt, felmásoltam ftp-vel a tárhelyre, de nem csinál semmit. Azaz még mindig ott van a hibaüzenet.
  Azon gondolkozom, hogy mivel kikapcsoltam az All in One Seo packot (Thesist használok, abban benne van a seo), csinálnom kellett egy MySQL-t. Szerinted ott romolhatott el vmi?
  Köszi előre is a segítséget!

  ui: Ha egyszer meglesz a megoldás, mindenképpen elküldöm neked, hogy felhasználhasd.:)

  • “mivel kikapcsoltam az All in One Seo packot (Thesist használok, abban benne van a seo), csinálnom kellett egy MySQL-t” – hogy mi van??? Kellett neki egy MÁSIK adatbázis?! Minek?! Nem értem. De különben attól, hogy a sablon tudja a SEO-t, még nem kell kikapcsolni az AIOSP-et. Az én Elegant Themes sablonjaimban is van SEO rész, de attól én még az AIOSP-et használom, és teljesen rendben is van.

   A Security Scant meg nyugodtan kapcsold ki, túllihegi a dolgokat. Nem az fog megvédeni, hanem az, ha a saját gépedet nagyon tisztán, féregmentesen tartod (és most nem a poratkákra gondolok 🙂 )

   • Moni, köszi a gyors választ. 🙂 Kikapcsolom a security scant, talán eltűnik a probléma.
    A MySQL-t a neten írták, hogy meg kell csinálni, mielőtt az AIOSP-t kikapcsolom. Így jár, aki nem profi informatikus, elhisz mindent… Mint én 🙂

 3. Moni, még egy… Most látom, hogy a vezérlőpulton alul van egy Security fül. Rákattintottam és ezt találtam ott:
  WordPress version: 3.1.4 You have the latest stable version of WordPress.
  Your table prefix should not be wp_. Click here to change it.
  Your WordPress version is successfully hidden.
  WordPress DB Errors turned off.
  WP ID META tag removed form WordPress core
  No user “admin”.
  The file .htaccess does not exist in wp-admin/.

  Lehet, hogy itt van a dolog nyitja?
  Köszi szépen előre is!
  Ildikó

  • Ez megint a sok (…..khm, sípolás….) csacsiság, amit a Security Scan magyaráz. Hagyd a csudába, én már vagy egy éve nem használom. Ez mind a Security Scan felmérésének az eredménye. De ezek mind JÓK, egyetlen kivétellel (hogy a tábla előtag jobb, ha nem wp_, de ez azért nem akkora probléma, és utólag már úgysem lehet vele mit csinálni, helyesebben nem ajánlom…), szóval az összes többi kiírás JÓ, azt mondja, hogy ezek nagyon okosan ilyen állapotban vannak. Tehát megint csak: ne foglalkozz vele. Az oldalad az átlagosnál sokkal védettebb.

   Az az egy nem igaz, hogy a 3.1.4. az utolsó stabil verzió, mert ugye nem az. Lásd fentebb…

 4. Kedves Moni!

  Adott egy következő konfig: FF 3.6, WP 3.2.1, Analyticator 6.2
  Telepítem a bővítményt, google-nál csinálok kódot, majd beírom.
  Engedélyezem az authentikációt, lent a mentésre kattintok.
  A Vezérlőpulton a Google dobozban a Loading… felirat fogad.
  Visszamegyek a Settings-be és megint az Authentic with google fogad.
  Mit szúrtam el? (A Google fiókban látszik a hozzáféréseknél, hogy a weblap csatlakoztatva van.)
  🙁

  Csaba

  • Sajnos ebben csak úgy tudnék segíteni, ha be vagyok jelentkezve a WordPress Vezérlőpultodba és a Google fiókodba is – sőt, lehet, hogy még akkor sem, mert az igazság az, hogy kb 100 esetben állítottam már be a Google Analyticatort, és ebből 3 esetben volt hasonló hiba, és aztán valahogy “magától” megoldódott – úgy tűnik, valami ideiglenes Google kompatibilitási probléma lehetett, vagy a gép (a böngésző, a kémprogram-figyelő, stb) túl erős biztonsági beállításai eredményezték.

   Tehát nem WordPress hiba, és nem is lehet rá egyszerűen válaszolni, látnom kellene belülről, hogy egészen pontosan mi történik.

  • Jól érted, igen. De azért most ki is próbáltam a biztonság kedvéért, hogy ne írjak csacsiságot: kijelentkeztem a Google-ből, és úgy néztem meg a Vezérlőpultot, és látom így is az Analytics statisztikát.

 5. Konfiguráció: WordPress 3.0.5 Analyticator 6.1.1.

  Hitelesítés során Google fiókba belépve a következő üzenet fogad:

  “A cél AuthSub elérésiút-előtagja nem felel meg a megadott “következő” URL-nek.”

  Utána üres.

  Találkoztál már ezzel a hibával?

  • Végre egy hibajelenség, amelyet még sosem láttam 🙂 De a tréfát félretéve: sajnos nem, nem tudom, mi lehet ez. Milyen permalinkeket használsz? Fődomainen van a WP oldalad vagy alkönyvtárban, esetleg aldomainen? .htaccess jól van beállítva? Csak ötletek így hirtelen…

 6. Kedves Móni,

  Egyenlőre Wampon szépítgetek és amikor minden tökéletes, akkor szeretném telepíteni, de van pár szépséghiba…

  Kettő komoly problémám van.

  Az egyik, hogy egy oldalba ágyazott regisztrációs űrlapba szemét kerül be.
  Ezért ha valaki rosszul vagy hiányosan tölti ki, akkor átugrik a hírlevél szoftver (külön program oldalára), ami nem jó, mert megtéveszti az érdeklődőt. A lényeg, hogy a wp felületén akár, hogy trükközök nem tudom kiszedni a rossz karaktereket, amelyek ezt okozzák. Csak bekerül ez a nyamvadék 4 karakter. Próbáltam mindegyik böngészőben, IE kompatibilitás módban, de ott marad. Persze a wp szerkesztőben nem látom, csak a kódban. A baj, hogy ezt nem tudom fájlként leszedni és editorral szépen helyrehozni. Próbáltam adatbázisban, de ott sem látszik. Töröltem, újra bemásoltam, de ugyanaz. Nem vagyok fejlesztő, más megoldást pedig én nem ismerek, ezért fordulok hozzád.

  Íme, a kód, a lentiben látni fogod, hogy ez már bent van és megakadályozza a helyes lefutást: #038;

  A szerkesztőben jónak látszó :

  (kitöröltem a kódot, mert úgysem látszik… de a kérdéses helyen az amp szó látható a 038 helyett – Moni)

  Nem bírok vele, kérlek segíts.

  A másik az FB comments plugin.

  Ezt komplett nem értem.
  Telepítettem és más emberek, számomra idegenek hozzászólásai jelennek már meg benne alapból.
  Aztán kikövetkeztettem, hogy mert valószínűleg a fejlesztő tesztelte.
  Létrehoztam egy alkalmazást a Facebookon. Kipróbáltam egy éles oldalon is a lényeg, hogy nem értem ez hogyan integrálható és bírható működésre. Már mérges vagyok magamra, hogy nem tudok rájönni. Beillesztettem a létrehozott app számot a pluginbe és így is ugyanazok a – gondolom tesztnek szánt hozzászólások maradtak benne.

  Előre is nagyon köszönöm.

  Marika

  • Szia!

   Most akkor Norbert vagy Marika? 🙂

   Az első kérdésedre: (bár itt kint a WP külső felületén ez nem látszik, mivel a böngésző “lejátssza” a kódot) ha összehasonlítod a két kódot, láthatod, hogy az elsőben ez van: amp, a másik helyen ugyanott: 038. Emiatt nem kell aggódnod, az űrlap nem ettől nem működik. Ugyanis mindkettő az & jel kódja, az amp-ot a html2 használta, a 038-at az újabb html verziók.

   Valójában az űrlap és a hírlevélküldőd is tökéletesen jól működik. Viszont be kell állítanod a hírlevélküldődet, hogy hiányos kitöltés esetén mit csináljon, milyen hibaüzenetet írjon ki. Vagy szólnod kell a fejlesztőjének, hogy segítsen ezt megoldani. De az űrlappal és a kóddal igazából nincs gond.

   A másik kérdésedet nem értem, mert nem látom – de ha látnám, sem tudnék vele foglalkozni sajnos. Egy bővítmény hibás működése esetén a fejlesztőjét kell megkeresni, én nem tudok mit tenni vele. Ha pedig a Facebook működik rosszul, esetleg ott kell valamit másként beállítani, akkor pedig megint csak nem én vagyok a jó ember, akit meg kell kérdezned, mert a Facebook-hoz csak alapszinten értek.

   Sajnálom, hogy nem tudtam megoldani a problémáidat, de azért remélem, segített, amit írtam.

   • Szia Móni,

    Köszi a gyors választ.

    A fejlesztők mondták, hogy forduljak wp szakemberhez, mert az űrlap a bekerülő szemét miatt nem dolgozik jól.

    Amennyiben a “#038;” nincs benne a kódban, akkor ha rosszul, hiányosan tölti ki valaki az űrlapot, akkor is a kapcsolat oldalon marad. És egy felugró ablakban kap visszajelzést, hogy ez és ez hiányos vagy rossz.

    Most viszont, hogy ez a kéretlen részlet bekerült a wp szerkesztőjében, ezért ha hibás a kitöltés vagy hiányos nem marad a Kapcsolat oldalon, hanem átugrik egy design nélküli csúf felületre.

    Igazából a kérdésem arra irányul, hogy dinamikus tartalomból – azt hiszem Ti szakemberek így mondjátok (mi laikusok meg valahogy úgy, hogy nincs fájl amiben átírhatnám) – hogy azon belül, hogy lehet kiszedni ezt a “#038;” furcsa és kéretlen karaktersort.

    Még egyszer köszi,

    Marika és Norbert, ketten szenvedünk, de nem ez a szakterületünk 🙂

   • Szuper, akkor egymásra mutogatunk 🙂 Ők a WP-re, mi rájuk.

    Mondd meg nekik léci, hogy az amp helyett 038-ra alakítja a WP a kódjukat. Azazhogy tulajdonképpen nem a WP, hanem a szerver, amely a php és html utasításokat öszerendezgetve végül készít egy html végeredményt – vagy a böngésző, amely ezt lejátssza. Ehhez én sem értek igazán, de a mai böngészőknek elvileg mindkettőt érteniük kell, mindenesetre az amp a régi (HTML2), a 038 az új (HTML4 mondjuk, vagy tudomisénhány – az 5 az már más), de mindkettő az & jelet kreálja.

    Próbáld meg ezt továbbítani a programozóknak, hátha ebből rájönnek, mit kell csinálni.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..