Szolgáltatófüggetlen levélküldés, azaz SMTP

Az SMTP a szolgáltatófüggetlen levélküldés. Nem teljesen WordPress téma, de azért leírom. És van köze a WordPresshez, mivel van köze a levélküldéshez, a hírlevélküldéshez is.

Alapesetben, amikor domain-nevet és tárhelyet vásárolsz, és e-mail címet is kapsz hozzá, akkor a bejövő leveleid kiszolgálója a mail.domainneved.hu. De a kimenő levelek kiszolgálója mindig az aktuális internetszolgáltatód, így az asztali levelezőprogramodban (Outlook, Thunderbird) kimenő szolgáltatónak azt kell beállítanod, hogy mail.upc.hu vagy smtp.datanet.hu vagy mail.telenor.hu vagy hasonló, és ezt mindig át kell állítanod, ha mondjuk az irodádban UPC van, otthon Datanet, és időnként a Telenor mobilnetjét használod.

Ez a folytonos átállítgatás elég kényelmetlen. Három lehetőséged van a kikerülésére:

 • mindig webmailt használsz (a tárhelyszolgáltatód levelezőjét, mint amilyen például a mi partnerünknél, a Profitárhelynél ez a felület);
 • átirányítod az e-mail címedet egy ingyenes webes szolgáltatóhoz, mint amilyen a GMail és társai;
 • vásárolsz egy saját SMTP szolgáltatást a tárhelyedhez, és így a kimenő leveleid kiszolgálója az smtp.domainneved.hu lesz.

 

A WordPress használatakor alapesetben erre nincs szükség, de ha például WordPress alapú hírlevélküldőt használsz (a mi kedvencünk a MailPoet), amely a php programnyelv mail() funkciójával küldi a leveleket, akkor ez az első időkben, amikor még csak néhány tucat feliratkozód van és csak néha küldesz nekik levelet, nem okoz problémát, de nagyobb ügyfélszámnál és levélmennyiségnél már igen.

Ekkor jó esetben magadtól kéred, rossz esetben a tárhelyszolgáltatód szólít fel rá, hogy vásárolj SMTP szolgáltatást (különben kitilt a szerverről a túl nagy terhelés miatt, amit okozol).

Várom a Ti tapasztalataitokat is a témáról!

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Szolgáltatófüggetlen levélküldés, azaz SMTP” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Nem tudom, hogy szabad-e itt mint hírlevélküldő rendszer üzemeltetőként hozzászólni, de úgy gondolom, hasznos információkat tudok adni.
  Kétféle hírlevélküldő progam létezik. A dobozos, vagy a felhő alapú. A dobozos termékeknél alapvetően a felhasználó saját szerverét használja a küldésre. Itt fordulhat elő a fenti probléma, vagyis a tárhelyszolgáltató olyan lassan enged kiküldeni leveleket, hogy nagy tömegű levélnél kivárhatatlan a levél küldésének vége, vagy egyszerűen órás, napi és havi korlátot ad.
  Pedig a saját domain név alól küldésnek vannak előnyei. A legfontosabb, hogy a küldő domain és az úgynevezett válaszcím ugyanazon a szerveren van. Ez a célbajutási arányt javítja. (spam szűrők jobban elfogadják ezeket a leveleket.)
  Miért beszélek én erről egy olyan szolgáltató nevében, aki felhő alapú levélküldőt kínál? Vagyis éppen látszólag magam ellen.

  Az ok egyszerű: fel szeretném hívni a figyelmet arra, hogy jól kell tudni hírlevélküldőt választani – és ezzel nem csak a saját szolgáltatásomat szeretném fényezni, hiszen a jobb felhő alapú hírlevélküldők ezt mind tudják.

  A következő kérdéseket kell feltenni (mind a dobozosnál, mind a felhő alapúnál):
  – mi a célbajutási arány – mondjuk freemail esetén. Jó arány a 0.3 % vagyis 3 ezrelék alatti hiba, de a jobb szolgáltatók 0.1 %-os (vagyis egy ezrelékes) arányt tudnak produkálni akár freemail es célnél is. (Ez tényleg csak a valós megszűnések, fiók betelések, olvasók általi visszautasítások aránya. Ennél jobb küldési arány nagy tömegű levélnél nincs. Aki azt állítja …)
  – van-e lehetőség arra, hogy a küldést a felhasználó saját szerverére tegye, vagyis kvázi dobozos szolgáltatást biztosítson? / dedikált IP címre tegye?* / “korlátlanul” terhelhető felhőből menjen ki (A jó felhő szolgáltatóknál ezek választhatók)*

  * ezzel levegye az smtp vásárlás problémáját a vevő válláról

  Ezek azért fontos kérdések, mert ha elindul valaki egy irányba és rosszul választ, akkor a későbbiekben – egy rossz döntéssel – sokkal többe fog kerülni a küldés egy smtp bérléssel.

  Próbáltam nem szakmai szöveget írni a jobb érthetőségért. Nem tudom, sikerült-e. Ha van kérdés szívesen válaszolok itt.

  Válasz
 2. Moni, köszönöm, hogy megemlítettél a cikkben, és szeretném kiegészíteni, amit írtál:
  Nálunk, a Profitárhelynél a tárhelyszolgáltatásban eleve adunk külön díj nélkül SMTP szolgáltatást, amit a normál levelezéshez lehet használni. Ezzel már eleve kikerüljük azt a problémát, hogy az irodában más SMTP szervert kellene beállítani, mint otthon.

  A webtárhelyről hírlevél küldésre vonatkozó észrevételek valóban így vannak, ahogy leírtad. Mi azon ügyfeleink számára, akiknek erre szükségük van, külön e-mail marketing célú tárhelyet tudunk biztosítani, ahol nem kell attól tartani, hogy a nagy mennyiségű levélküldés lassítaná a weboldalakat.

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..