Oldalsáv nélküli oldalak

Akik nem ismerik a WordPresst, csak hallottak róla, azok így aggódnak: de én nem akarok blogot, én “normális” weboldalt akarok! Te már nyilván tudod, hogy a WordPress jóval több, mint egy blogmotor, de azt talán még nem tudtad, hogy a “blogos kinézet” legfontosabb elemét, az oldalsávot ki is lehet kapcsolni. Lássuk, hogyan!

Ha “normális” weboldalt szeretnél, azaz nem blogbejegyzéseket és oldalsávot, hanem egy állandó, úgynevezett “statikus” oldalt, amelynek nincs oldalsávja, akkor a következőket kell tenned.

Az oldalak kinézetét a page.php nevű fájl adja meg, amelyet a sablonod fájljai között találsz. Ebben van egy olyan utasítás, amely az oldalsávot hívja be: ez a <?php get_sidebar(); ?> utasítás. Ha azt szeretnéd, hogy az oldalaidon ne legyen oldalsáv, ezt kell kitörölnöd (Vezérlőpult -> Megjelenés -> Szerkesztő -> Oldal sablon). És kész…

No, azért ne legyünk ennyire durvák 🙂 A fenti módszer ugyan valóban használ, de akkor mindenhonnan eltűnik az oldalsáv. Lehet, hogy nem egészen ezt akartad…

A helyes megoldás a következő.

Töltsd le a page.php fájlt a tárhelyedről, és nevezd át, mondjuk statikus.php névre. Nyisd meg a Jegyzettömbbel vagy a PSPad Editorral (nehogy Wordöt használj!!!). A tetejére másold be az alábbi sorokat:

<?php
/*
Template Name: statikus
*/
?>

Ezután töröld ki az oldalsávot hívó sort (<?php get_sidebar(); ?>), mentsd el a fájlt, és töltsd fel FTP-vel a tárhelyedre, a sablonod könyvtárába.

Lépj be a Vezérlőpultba, és az Oldalak menüpontban válaszd azt, hogy Új hozzáadása. A szerkesztőablaktól jobbra, a Tulajdonságok dobozában van egy olyan lehetőséged, hogy Sablon. Itt eddig csak egy választásod volt, az Alapértelmezett sablon használata, de most, hogy van egy másik is, a statikus nevű, már ezt is felkínálja a rendszer. Válaszd tehát a legördülő menüből a statikus sablont (vagy azt, amilyen nevet adtál neki), készítsd el az oldalt a szokásos módon, és próbáld ki, hogy néz ki most.

Azt fogod tapasztalni, hogy az oldalsáv valóban eltűnt, ám a helye üres – és ez így nem valami szép. A jó hír az, hogy ez a probléma megoldható. A rossz hír az, hogy ezt egyedileg kell kitalálnod, ugyanis minden sablon más… Vannak olyanok, ahol span-24 és hasonlók adják meg az adott oldalelem szélességét, és vannak olyanok, ahol a style.css-ből kell kikeresned a lap tartalmának (content) a szélességét, illetve azt, hogy ezt hogyan igazíthatod középre. Az is elképzelhető (mint itt, a wp-suli sablonjában), hogy egy 1px magasságú kép ismétlődik, és ez adja meg a hátteret, nem egy szín, ezzel is gondod lehet. Jobbat nem tudok: próbálgass! Légy bátor, hiszen nem ronthatod el – ha próbálgatás előtt készítesz egy biztonsági mentést a sablonod fájljairól, akkor nyugodtan változtathatsz benne bármit, legfeljebb majd visszamásolod az eredetit, ha elrontottad. De erről semmiképp ne felejtkezz el!

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Oldalsáv nélküli oldalak” bejegyzéshez 35 hozzászólás

 1. …VAGY, van ennél sokkal könnyebb és egyszerűbb megoldás:

  Feltelepítjük és bekapcsoljuk ezt a bővítményt, amivel ezentúl a Megjelenés > Widget menüponton belül minden egyes aktív widgetnél külön-külön beállíthatjuk, hogy mikor és hol jelenjen meg.

  Bővítmény: Widget Context

  Nekem widgetek Főoldalnál és bejegyzéseknél vannak, de már a statikus oldalaimnál nincsenek, mert én így akartam a kinézetét a honlapomnak.

  Sok sikert hozzá, nagyon egyszerű a kezelése, csak azt pipálod be, ahol akarod, hogy megjelenjen! 😉

  Válasz
 2. Na de várjál, az csak azt kapcsolja ki és be, hogy egy widget megjelenjen-e vagy sem (ha jól értem). Itt viszont arról van szó, hogy komplett eltűnik az oldalsávnak még a helye is. Nézd meg mondjuk a Segítség! oldalt itt nálam, olyanra gondolok.

  Válasz
 3. Eddig a részig oldja meg a bővítmény a dolgot:

  “Azt fogod tapasztalni, hogy az oldalsáv valóban eltűnt, ám a helye üres – és ez így nem valami szép.”

  Utána – ahogy írtad style.css-nél – a szélességet, már nekünk kell kifürkészni.

  Viszont ezzel a bővítménnyel nem kell a page.php módosítással bajlódni.

  Válasz
  • De igen, kell, mert a style.css-ben átírt szélességre hogyan hivatkozunk? Azt a page.php hívja meg, és ha átírjuk, akkor minden oldal olyan széles lesz. Éppen ezért kell kétféle oldalsablon, hogy lehessen választani, az adott oldalt melyikbe szánjuk.

   Válasz
 4. Kedves Moni!
  a sablonom olyan, hogy dupla oldalsávom van jobb oldalon, a bejegyzéseknél viszont a kommentek vannak az oldalsáv helyén.
  azt szeretném megoldani, hogy a kommentek lekerüljenek a poszt alá, hogy ez a hely felszabaduljon.
  Szeretnék “legfrissebbek”, “utolsó kommentek” és “hirlevél-feliratkoztatás” widgetet meg ebook-bannert kitenni (hiszen aki mélylinkből vagy keresőből jön, az nem látja a főoldalamat) a többi hely pedig remélhetőleg hirdetéseké lesz.
  Nagyon tetszik ez a sablon, és már sok mindent át is írtam benne, jó lenne megtartani 🙂
  Köszönöm, és várom mielőbbi válaszodat!

  Válasz
  • Szia!
   Megnéztem, ezt valószínűleg csak programozással lehet megoldani. Ez a sablon ilyen. Biztosat akkor tudok mondani, ha adsz egy admin hozzáférést az oldaladhoz, hogy belülről megnézzem a fájlokat, de 99%, hogy “kódturkászás” lesz belőle. Keress meg az info kukac wp-suli.hu e-mail címen, hogy megbeszéljük.

   Válasz
  • Megcsináltam úgy, hogy az oldalsáv az egyes bejegyzéseknél most ugyanolyan, mint a főoldalon. Jó így? Ha a főoldalra más widgeteket akarsz, mint a bejegyzések oldalára, akkor pedig használhatod erre a Péter által fentebb említett Widget Context bővítményt, amellyel ki-be kapcsolhatod a widgeteket a különböző helyeken. Innen tudod letölteni ezt a bővítményt: http://wordpress.org/extend/plugins/widget-context/

   Válasz
 5. Szia!
  Ez a honlap, amit csinálok folyamatosan, még nagyon nem kész, de bírkózom vele. Amivel nem bírok, az az oldalsávokban lévő widgetekben lévő alapszín. Egyszerűen nem bírom megtalálni, hol tudom megváltoztatni. És a benne lévő betűknek a színét? És a widgetek címsorainak a színét? Végigolvastam az összes bejegyzésedet (majdnem), de nem találtam olyat, ami segített volna. Megtennéd, hogy megnézed?
  Köszönöm!

  Válasz
 6. sziasztok,

  kicsit megzavarodtam, amikor a fent leírtakat alkalmazni próbáltam, mert az én sablonom nem úgy hívja be a sidebar-t, hanem így:

  Lehet, hogy másnak ez nem okoz gondot, de gondoltam, hátha van, akinek segítek vele, ha leírom 🙂

  Válasz
 7. A leírásod alapján neki szerettem volna állni egy ilyen statikus oldal létrehozásának, de kiderült, hogy a sablon (Elagant Grunge) alapból tudja ezt. 🙂 Hiii! Most úgy örülök magamnak.

  Egyúttal szeretném is megköszönni a sablon fordítását! Sok időt megspóroltál! KÖSZÖNÖM!

  Egy kérdésem azért lenne ezzel a sablonnal kapcsolatban: bejelöltem a sablon saját beállításainál, hogy keretes képeket szeretnék a bejegyzésekhez. Még csak két próba bejegyzésem van, de az egyiknél a szöveg rálóg a képre. Mi okozhatja a problémát? Ha egyébként nem kérek keretet, akkor nem tapasztaltam ezt a “rálógást”.

  Sablon átszínezésével kapcsolatban esetleg találok nálad leírást? Ha szeretnék egy kis színt is belevinni a sablonba.

  Válasz
  • Szívesen 🙂

   A keretes dolgot nem tudom így kívülről megmondani. Adj meg mondjuk 10 px értéket a vízszintes szünetnél (Kép beállítások -> Haladó beállítások) (ezt akkor látod, ha a bejegyzésszerkesztőben a kép fölé viszed az egeret és rákattintasz az ilyenkor megjelenő kép ikonra).

   Nem írtam az átszínezésről, mert ez css feladat.

   Válasz
   • Nagyon tetszik ez a Rejtő – beszólás :-)!

    Egyébként az a spéci kérdésem, hogy hogy tudom megoldani, hogy a TAB SLIDE – oldalfül plugin beírt adatai ne tűnjenek el, ha oldalt vált a látogató? (megrendelő lap van benne, és a temékoldalak között lavírozva kellene megtartani a küldés gomb megnyomásáig a tartalmát)

    Tudsz segíteni? Köszönöm előre is!
    Vali

   • Na most ezt a kérdést nem egészen értem, ebben ludas lehet az is, hogy negyven fok meleg van árnyékban, de csak meleg van, árnyék nincs, hogy ismét Rejtő apánkat idézzem (igen, kívülről tudom a legtöbb regényét 🙂 ), de az is segítene, ha pontosítanád, hogy hol van ez az oldaladon, mert vetettem rá néhány pillantást, de nem találtam.

   • ne keresd a megoldást! Egy másik hasonló plugin, a SLIDING WIDGETS megtartja a tartalmat az oldalváltások között is, de még van vele egy kis gond, lehet, hogy jövök vele.

    Nagyszerű a sulid! Tök jó osztályfőnök vagy! 🙂

 8. A video friss (október 4.) FF, Chrome, Opera és Safari alatt sem látható. A helye Chrome és Safari alatt látszik, egyébként az sem. Érdekes, IE9 alatt ott van, FF-ben és Chrome-ban IETab-bal szintén látható.

  Válasz
  • Fura. Kösz, hogy szóltál. Az ég áldja ezt a sokféle böngéazőt, hogy képtelenek a kompatibilitásra…
   Most egy másik módszerrel tettem fel, léci ellenőrizd, hogy így látszik-e! (Nálam igen, de az nem mérvadó, nálam eddig is látszott…)
   Kösz, szia!

   Válasz
 9. Kedves Móni!

  Megint itt vagyok Sliding Widgets nevű rejtŐlyes pluginommal. Valami összeférhetetlen kód lehet a weblapommal, mert ahányszor oldalt váltok, annyiszor kezd ki-be csukódni. Az ötödiknél már nem is bújik el, hanem középre ugrik, és ott ugrál. Tudnál segíteni, hogy hogy lehetne meggyógyítani?

  előre is köszönöm szépen!

  valeriebergee-mirrors.com

  Vali

  Válasz
  • Kedves Vali!
   Sajnos nem ismerem ezt a plugint, még nem használtam, így csak hosszasabb tanulmányozás után tudnék választ adni – az viszont már megbízásos munka, a blog kereteibe nem fér bele…
   Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni.

   U.i. rejtŐlyes 🙂

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..