Ne másolj be Wordből!

 

Ha megszoktad a Word használatát a gondolataid leírásához, és nincs túl sok kedved ahhoz, hogy átszokj a WordPress beépített szerkesztőjére, akkor van egy jó hírem a számodra: nem kell lemondanod a Wordről, csak nem szabad egy az egyben bemásolnod, amit ott írtál.

A Word ugyanis egy halom kódot ad a szövegedhez a formázás érdekében, és ha ezeket az emberi szem számára láthatatlan kódokat a szöveggel együtt bemásolod a WordPress bejegyzés-szerkesztőjébe, az tönkreteszi az oldaladat. Hogyan lehet ezt elkerülni?

Erre három módszer is adódik.

Az egyik, hogy a Wordben kijelölt és kimásolt szöveget beilleszted egy Jegyzettömb fájlba (vagyis egy .txt kiterjesztésű egyszerű szövegfájlba). Ezáltal elveszíti a formázási kódokat, és innen már nyugodtan átmásolhatod a WordPressbe. Igaz, ezzel csak magát a szöveget nyerted meg, vagyis nem kell az egészet újra begépelned, viszont a formázást mindenképpen a WordPress szerkesztőben kell elvégezned.

Hasonló az eredmény, ha a bejegyzés-szerkesztőt átkapcsolod HTML nézetbe, és egyenesen ide másolsz a Wordből. Ekkor is elvész a formázás, de amikor visszaváltasz a Vizuális nézetbe, ott megformázhatod a szövegedet, ahogy szeretnéd. Ha mondjuk egy másik weblapról szeretnél idézni, akkor kifejezetten előnyös, hogy az ott látható betűméretek, színek, stílusok elvesznek, és a sajátjaidat használhatod.

Rendben, de mi van akkor, ha egyszer régebben fáradságos munkával megformáztál egy szöveget, és nem szeretnéd elölről kezdeni?

Erre való a WordPress bejegyzés-szerkesztőjének Beszúrás Wordből nevű gombja. Az alábbi képen jól látható, hogy ezt hol találod:

 

Word 1

 

Erre a gombra kattintva felugrik egy kisebb ablak (a háttér elhalványodik), és ebbe már nyugodtan bemásolhatod a megformázott szöveget, nem fog semmi gondot okozni:

 

Word 2

 

Ha esetleg nem találod a kérdéses gombot, mert a Te szerkesztődben csak egy sor látszik, akkor se ijedj meg; a jobb szélső gomb (További lehetőségek) hozza ki azt a második sort a szerkesztőben:

 

Word 3

 

Azt hiszem, a következő gondolat Neked is sokszor eszedbe jut majd, ha a WordPress használatára adod a fejed:

“Nyugalom, minden megoldható, csak meg kell keresni a megoldást!” 🙂

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Ne másolj be Wordből!” bejegyzéshez 64 hozzászólás

 1. Köszi!
  Én nem vagyok “word-függő” (sőt: egyre többet használom a jegyzettömböt), de azért hasznos volt a bejegyzés. Lehet, hogy egyszer szükségem lesz rá, amikor pl. korábbi írás akarok majd betenni.
  Az utolsó mondat különösen megnyugtató 🙂 Köszönöm!
  Már csak az kellene még mellé, hogy “nyugalom, nem tudsz végzetes hibákat, csinálni, minden visszaállítható” – de hát tudom, hogy van, ami mégsem. És néha vannak rejtélyesnek tűnő “történések”…
  Anikó

 2. Szia Móni!

  Bár én így ebben a formában nem használom a Word-öt, erről a funkcióról nem tudtam. Most is tanultam valamit. 🙂 Köszönet érte!

 3. Szia Móni!
  A “word- dologgal” én is befürödtem,ám lassan rájöttem ezekre a megoldásokra! Örülök, hogy az általam is használt módszert olvashattam soraid között,és megerősítetted bennem ,hogy jól csinálom!Várom a következő hasznos infókat! (igaz én néha fordítva dolgozok, előbb bejegyzésként megírom, majd mentem word-ba, ha a “szuper” netszolgáltató miatt elszállna minden 🙂 )
  Viki

 4. Ha bárhonnan másolunk be szöveget és nem akarjuk a forrásnál használt formázást megtartani (tehát betűtípus, színek stb) akkor a Beszúrás Word-ből ikontól eggyel balra lévő kis gombra “Beillesztés egyszerű szövegként” kell kattintani. Felesleges a leírt első két módszer, amikor a WordPress megoldja egyszerűen 😉

 5. Szerintem meg az a legegyszerűbb, ha egyből a szerkesztőfelületen szerkesztem meg a bejegyzéseket. Pár percenként rá kell menteni => nőni fog az adatbázis mérete, mert minden egyes mentett verzió tárolódik => törölni kell pl. havonta a nem használt verziókat. Van erre egy remek plugin.

 6. Igazad van, Ádám, csak ha mondjuk kapsz egy cikket valakitől Wordben, amit fel szeretnél tenni az oldaladra, arra kell ez a megoldás.

  A nem használt verziók törlése nagyon jó ötlet, kösz szépen.

 7. Ha Wordben kapok szöveget, akkor meg inkább ahogy Te is írtad feljebb, a html nézetbe szúrom be, mert tapasztalataim szerint a beszúrás Wordből funkciónak vannak gondjai a formázással. A html nézetbe beszúrt szövegből meg eltűnik a Word által generált borzalmas forráskód is 🙂

 8. Én is így szoktam, ahogy Te 🙂

  Csak gondoltam, írok erről a gombról, mert itt vannak kezdők, akiknél előfordul ilyen.

  Épp most kínlódtunk egy félórát az egyik ügyféllel, mert Wordben megírt, középre igazított, sárga hátterű táblázatot akart beszúrni… Jó kis móka volt. Mit mondjak, nem a szívem csücske a WP html szerkesztője. Amint mentek, önhatalmúlag átírja a kódot. Most már azt szoktam csinálni, hogyha ilyesmit kell beszúrnom (pl megrendelő form egy aloldalra), akkor azt külön megírom PSPad Editorban, Ctrl A – Ctrl C – Ctrl V és gyorsan elmentem, aztán nem megyek vissza a szerkesztésbe többé. Ha valamit változtatni kell, azt is a PSPadban, utána bemásolom újra, mert különben, ha visszamegyek a kódba a WP szerkesztőben, ott már az átírt kóddal találkozom… Ezen olyan jó lenne, ha javítanának végre…

  • Kedves Ádám!
   Ezekkel a bővítményekkel meg lehet azt oldani, hogy ha valaki megadja a regisztáció alkalmával, hogy hol született, az megjelenik térképen egy kis zászlóval, felhasználónév jelöléssel vagy anélkül? És olyat, hogy egyik térképen hol született, a másikon hol él most? Régóta keresek erre megoldást. Neked esetleg van ötleted rá?
   Előre is köszi.
   Móni, imádom az oldaladat. Köszi a rengeteg tudást, amit megosztol velünk! 🙂

  • Köszönöm mindkettőtök válaszát!
   Bocsi, de a bejegyzés dátumát nem is néztem, csak a tartalmat 🙂

   Most kínlódok a honlapommal, és nagyon kezdő vagyok.
   Móni, már majdnem minden cikkedet sikerült elolvassam, és csak tanulok és tanulok. De már jó volna a gyakorlatba is átültetni az olvasottakat, csak sokszor már nem is tudom melyik résznél olvastam, ami épp kell nekem.

   Ádám a te oldaladra is rátaláltam már. Ott is szétnézek. 🙂
   Ez a bővítmény amit írtál tud “magyarul”? Sokszor az a bajom, hogy nem tudom mit lehet beállítani?

   Szerintetek külön regisztrációt tegyek ki a honlapra, és ott kérjek be több adatot (ezt a kettőt), vagy már a hozzászóláshoz írjam elő a regisztrációt és bejelentkezést? Kell hozzá valamilyen bővítmény? A sablonhoz (Weaver II) van olyan rész, hogy regisztráció/bejelentkezés a Meta résznél. Ez az lenne? Bocsi a banális kérdésért, de tényleg nagyon kezdő vagyok. 🙂
   Szép estét Nektek!

   • Szia!

    A “regisztráció/bejelentkezés a Meta résznél” nem a sablonban van, ez egy alapértelmezett WP widget illetve funkció. A Beállítások menüpontban kattinthatod be, hogy akárki regisztrálhasson-e. A Beállítások -> Interakció menüpontban állítható be, hogy a hozzászólásokhoz előírod-e a regisztrációt és bejelentkezést, vagy elég, ha megadja az illető a nevét és az e-mail címét.

    Tessék szíves lenni a cikkeken kívül a WP Vezérlőpult minden szegletét is alaposan áttanulmányozni és kipróbálni, hogy mely kattintásokra mi történik 🙂 Persze a hozzászólás részt csak kilépve fogod látni, mert ha be vagy lépve, Neked nem jelenik meg.

 9. Én a szövegbeillesztésre csak a beszúrás word-ből nevű ikont használtam eddig, de jó látni, hogy legalább 5 féle megoldása létezik.
  Moni! Mi ez a PSPad Editor? Hol találom?
  Nekem az szokott gondot okozni, hogy beírok egy html kódot, pl: , és amikor átmegyek a vizuális nézetbe, hogy minden rendben van-e, akkor még úgy jelenik meg, ahogy szeretném, de ha később bármikor átalakítok bármit ezen a html felületen, akkor az előzőleg beírt kód eltűnik, és kezdhetem előlről. Ennek elkerülésére mit tudtok ajánlani?

 10. Szívesen 🙂

  Ha feliratkozol az utánad jövő válaszok értesítőjére, akkor naná, hogy megkapod e-mailben is 🙂 Bámulatos, hol tart ma már a tudomány, igaz? 🙂 (Mondd csak el még egyszer, lovag, hogyan is lehet borjúvesével földrengést megelőzni? 😀 )

 11. Piros, ide a hozzászólásba nem tudsz kódot beszúrni, mert azt végrehajtja vagy kihagyja.

  A PSPad Editor egy ingyenes html-és php- és css-szerkesztő. Keress rá, töltsd le, használd 🙂

  A html/vizuális szerkesztő talán az egyetlen gyenge pontja a WP-nek. Konkrétan egészen idegesítő tud lenni, ráadásul a sablon css-beállításai is befolyásolják. Jobb ötletem nincs, mint hogy ki kell tapasztalni. Elég sokat kínlódom vele én is, főleg, amikor űrlapot szúrok be.

  A bevált módszerem az, hogy ha a html-nézetben muszáj valamit átírnom, akkor az egészet kijelölöm és kimásolom Jegyzettömbbe, utána frissítem a bejegyzést, majd átváltok Vizuális nézetbe és gyorsan kilépek a szerkesztőből. Ha ilyenkor visít, hogy ha most kilépek, elvész az utolsó változtatás, azzal nem szabad törődni! Mert épp ilyenkor rontja el! Szóval gyorsan kilépni onnan! Aztán ha gubanc van, jobb visszatölteni az elmentett html-t.

  Szumma szummárum, már nagyon várom, amikor “az Automattic-os srácok” végre írnak egy normális szerkesztőt a WP-hez…

  • Na még egy- két kérdés a négy éves bejegyzésedhez 🙂
   A PSPad Editor-t honnan érdemes letölteni, mert sok helyen láttam.
   Amit ebben megírok tartalmat, milyen formátumba menti? És hova kell felmásolni a tárhelyemen? Melyik fájlba? Hirtelen nem találom, hol írtál ezekről a fájl mappákról.
   A képeket már tudom, hogy a Media fájlba. Abban az a jó, hogy nem kell Total Commander-t használni hozzá (nem annyira látom át, hogy pontosan hol is vagyok olyankor 🙂 ), de a WordPress Médiatár részből indulva fel tudtam képet tölteni.

   • A PSPad Editort innen töltsd le (itt magyar):
    http://download.chip.eu/hu/PSPad.editor_559111.html
    (és a CHIP amúgy is megbízható letöltőhely)

    A sablonod teljes könyvtárát másold le a gépedre. A wp-content/themes mappában találod a sablont, valószínűleg weaver a mappa neve. Ezt másold le. Ebben php fájlokat találsz, ezeket tudod szerkeszteni a PSPaddal, ugyanilyen formában fogja menteni őket, majd pedig simán másold őket vissza a helyükre, tehát a wp-content/themes/weaver mappába, felülírva az eredetit.

    Azért javaslom, hogy legyen egy mentésed a teljes eredeti sablonról is… Persze ha bármikor újra le tudod tölteni, akkor nem muszáj, oda mindig visszanyúlhatsz, ha nagyon szétesne valami.

    A Médiatárba felöltött fájlokat egyébként a wp-content/uploads mappában fogod megtalálni.

    Valamint tisztelettel jelentem, hogy elérted az ingyenes válaszok lélektani határát 🙂 – a továbbiakban nagyon szívesen állok rendelkezésedre klubtagság, konzultáció vagy tanfolyam keretében.

    Sok sikert!

   • Igenis! Értettem! 🙂
    Nagyon köszönöm a segítséget!

    A tanfolyamra úgy láttam mindenképp kell laptop (ami sajnos nekem nincs), hogy a gyakorlatban azonnal hasznosítani tudjuk a tanultakat.

 12. Kedves Moni!
  Nem enged lágy sortörést (br-t) tenni egy szövegben.
  Vizuális mód Shift+Enterrel rendben megtöri, átteszem
  Html módba, ott megjelenik a br, de mellé betesz egy tabulátort is.
  Egy másik fülön behozom a bejegyzést, ott meg nem töri meg.
  Ugyanezen fül forráskódjában pedig már nincs is benne a br.
  Mintha nem tudná “lefordítani”. Találkoztál már ilyennel?
  Szerinted mi lehet a gond?
  Köszönöm.
  (Egy régebbi WP van fent, de nem tudom a verziószámát.)

  • Kedves Csaba! Ha ide-oda kapcsolgatsz a Vizuál és a HTML nézet között, azzal sajnos sok esetben “kinyírod” a kódokat. Elég fura tud lenni a WP szerkesztője – pl Vizuálban jó a Shift+Enter, de a HTML nézetben nem kell ugyanehhez a br, elég simán megnyomni az Entert és nem írni semmilyen kódot a sor végére.

  • Hááááát….. én nagyon ellene vagyok a tinymce-nek – több problémát okoz, mint amennyit megold, és telenyomja “kosz kódokkal” a bejegyzéseket. Jobban szeretem a sima szerkesztőt használni, mert az nem engedi, hogy “tarka” legyen a szöveg. No de kinek a pap, kinek a paplan 🙂

 13. Köszönöm szépen a visszajelzést.
  Kipróbáltam 3 wp-os oldalon, ebből 2-n működik a lágy sortörés, a 3. oldalon nem.
  Az első kettőn nem a legfrisebbb wp van fent, a 3-on viszont igen.
  A nyitó oldalon more taggel vannak bejegyzések. Ott nem tördeli be (tinymce-vel és anélkül egyaránt), de a továbbra kattintva a teljes bejegyzésnél már rendben töri.
  Ha rájövök, mi lehet a hiba, megírom. 🙂

  • Ez utóbbi nem hibája, hanem tulajdonsága 🙂 Egyes sablonok a betekintőben (az index oldalon, ahol a bejegyzés “more” előtti része jelenik csak meg) tördeletlenül jelenítik meg a szöveget. Ezt könnyen át lehet írni, de nincs rá teljesen általános megoldás, mert sablonfüggő, hogy pontosan mit kell kitörölni.

   Mindenesetre amit a kitörölt dolog helyére írsz, az ez:

   {?php the_content(''); ?}

   (a { és } helyett persze kacsacsőröket írj)
   utána pedig jön a more linkje, kb ilyesmi:

   {a href="{?php the_permalink(); ?}" class="more"}Tovább olvasom{/a}

   – és figyelj, mert ha a the_content utáni zárójelben nincs semmi, akkor megjelenik a WordPress alapértelmezett (tovább…) felirat és link, tehát nem a stilizált gomb vagy felirat lesz ott.

   Nos, remélem, most nem fogod a fejed – én értem, amit írtam, de nem biztos, hogy ezzel más is így van 🙂

   A lágy sortöréssel meg egyszerűen csináld azt, hogy amikor kész vagy a teljes bejegyzéssel, akkor kapcsolj át HTML nézetbe, és a sor végén ne legyen se {/p}, se {br}, egyszerűen csak nyomj Entert és jó lesz.

 14. Ha egyszerűen átmásolom a bejegyzést a kódokkal együtt, az miért teszi tönkre az oldalamat?
  És engedj meg kérlek egy ide nem illő kérdést: Létrehoztam egy új blogot, ahová ki is tettem az első bejegyzésemet, viszont a probléma az, hogy nem jeleníti meg a szerzőt. Közvetlenül a cím alatt csak ennyi jelenik meg: Posted on xy-xy-xy, ez után kellene a szerző (a régi blogon így volt) Szerinted mi a gond? Hogyan tudom beállítani, hogy megjelenjen a dátum mellett a szerző neve is?
  Köszönöm a választ!

  • A mostani WP-ben már elég, ha rákattintasz a T ikonra, és bemásolhatod a szöveget a Wordből. A W ikon már nincs is meg. Egyébként azért teszi tönkre az oldalt (nem mindig, de előfordult már jó párszor), mert egy csomó kódot hoz magával, ami összeakad a WP-ben használtakkal.

   A szerző, a dátum, a hozzászólások stb megjelenítése a sablontól függ. Van, amelyik kiírja, van, amelyik nem. A prémium (fizetős) sablonoknál ez kattintással ki-bekapcsolható, az ingyeneseknél bele kell nyúlnod a kódba, átmásolni egy olyanból, amelyikben ez benne van.

   De ha ebben még nem vagy gyakorlott, inkább azt javaslom, hogy keress egy másik sablont, amelyik tudja ezt.

   • Twenty Ten sablont használok, és azt használtam a régi blogon is, ahol megjelent a szerző.
    Gondolod, hogy ettől függetlenül is ezzel van a gond?

   • Lehet, hogy a frissített TwentyTenben ez nincs benne – és az is lehet, hogy benne van, és a Megjelenés -> Testreszabás menüpontban állítható. Nem tudom sajnos, mert nem használtam ezt a sablont, és most csak ezért hadd ne telepítsem 🙂 Biztosan megtalálod valahol.

 15. Szia, nem pont ideillik, de…
  Frissítettem egy bejegyzést a változtatásaim után (csak a szöveget írtam át), és egy nagy fehérség jött vissza. A cikk az oldalon ettől függetlenül fenn van. Később rájöttem, hogy a szöveg is… ha kijelölöm, a html változat (h3-akkal meg hrefekkel) kék színben előbújik. Ezzel együtt a szövegszerkesztéshez használható rész (pl. a beszúrás szövegként ikon is) eltűntek… egyik pillanatban jó volt, utána már nem.

 16. Köszi. Csak hát… a WordPress is a legfrissebb, a bővítmények is. Ezekből amúgy sincs túl sok, és régen használom őket. Napok óta minden ugyanolyan. Több tucat bejegyzést megcsináltam. És akkor egyik pillanatról a másikra?

  • …az a baj, hogy így kívülről nincs konkrét ötletem, átbogarászni meg most időm nincs 🙁 Tele vagyok munkával.

   Biztos nem állítottál át valamit fehérre? 🙂 Tudom, buta ötlet…

   • Szia! Na, megvan! Kínomban visszaállítottam egy 2 nappal korábbi állapotot, és a hiba ott is megjelent. (2 napig a gépemen pihent!) Gyanakodtam a tárhelyszolgáltatómra, úgyhogy egy aldomain-en szűz WordPresst teszteltem… az jó volt. Jobb ötletem nem lévén, letöröltem a legutolsó bővítményt, amit felraktam. És működik! Az érdekes az, hogy ezt a bővítményt SOHA be sem kapcsoltam. És hogy mért működött másfél hétig jól, és egyszer csak már nem…????? Minden estre köszi a belinkelt cikket 🙂

   • Mindig tudtuk, hogy a számítástechnika nem egzakt tudomány, no de hogy ennyire…? 🙂

    Örülök, hogy megoldódott, és hogy segített a cikk!

 17. Természetesen, lehetséges. De nem emlékszem rá, az biztos, így visszaállítani sem tudom… kikapcsoltam minden bővítményt, teszteltem másik sablonnal, akkor se működött. Mindegy, majd holnap visszatérek rá, tán addig megálmodom..

 18. Nekem ezt vált be: Ctrl C után a WordPress felületén Ctrl Shift V-t nyomok, ez egyből a formázatlan szöveget illeszti be. Más internetes felületeken (pl. gmail) is remekül működik.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..