Menüpontok a WordPressben

 

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy lehet-e “menüpontokat” létrehozni a WordPressben. Természetesen lehet, bár a rendszernek nem egészen ez a logikája. Alapvetően kétféle “menüpontot” kezel a WordPress, és ezek (ahogyan azt már megszokhattuk) rendkívül rugalmasan testre szabhatóak.

A WordPress ugye alapvetően blogmotor, tehát az alapfeladat az, hogy az egyes bejegyzéseket fordított időrendi sorrendben megjelenítse. A bejegyzéseket (ahogy erről korábban már írtam) kategóriákba lehet rendezni. Ezzel el is érkeztünk az egyik megoldáshoz, amellyel a menüpontokat létrehozhatjuk: a sablonunk fejlécében (header.php) vagy az oldalsávjában (sidebar.php) a php wp_list_categories utasítás az, amely kilistázza a kategóriákat (ezt szoktam én tartalomjegyzéknek hívni), és máris van egy menürendszerünk. Természetesen nem kell a kódban matatnunk ehhez, a sablonok beállítása is legtöbbször lehetővé teszi, hogy kiválasszuk, akarjuk-e a kategóriák megjelenítését a fejlécben, és az oldalsávba illeszthető widgetek között is megtaláljuk ezt.

A másik lehetőségünk az oldalak használata. Az oldalak nem blogbejegyzések, hanem fix, “statikus” lapok, azaz tartalmuk nem változik (hacsak át nem írjuk őket :-)). Itt a WP-Suli oldalán a fenti menüsor (Főoldal, Segítség!, Megtanulhatom?, Szótár, A szerzőről, Trójai?!) ezeket a statikus oldalaimat listázza ki. A php kódokban ezt a wp_list_pages utasítással érjük el, különben pedig ugyanúgy a sablonbeállításoknál illetve a widgeteknél választhatjuk ki a megjelenésüket.

A fenti két php utasításnak vannak olyan változói, amellyel finomhangolhatjuk a kategóriák illetve az oldalak listázását, ezek közül néhányat a Vezérlőpulton keresztül is állíthatunk, másokat viszont csak a kódban. A php nem egy bonyolult nyelv, én nem tudok php-ban programozni, de egyszerű logikával könnyen rá lehet jönni, mi mire való.

Az oldalak és a kategóriák is egymás alá rendelhetőek, például nálam az Alapok főkategória (a WordPress “Szülő”-nek nevezi) alatt vannak az alkategóriák (a “Gyerekek”): az Általános információk, a Bejegyzések, oldalak, a Címkék, kategóriák és a Telepítés, frissítés. A listázó utasítás egyik tulajdonsága, a depth=1 azt állítja be, hogy az egymás alá rendelt oldalak vagy kategóriák közül csak a főoldalak illetve főkategóriák (az “1. mélység”) látszódjon, így “rejtett” oldalakat tudtam létrehozni, amelyekre csak a szövegeből van link – ilyen például a tananyagok megrendelésére szolgáló oldal. Ez ugyanolyan statikus oldal, mint a Megtanulhatom?, de nem látszik a menüsorban. A kategóriáimnál viszont fontos, hogy minden alkategória is látszódjon, ezért ott nem alkalmaztam ezt a megoldást.

Több ilyen változót használhatunk a kategóriáink és oldalaink kilistázásánál, ezekről majd a haladóknak szánt anyagrészekben lesz szó.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.