Kérdések és válaszok – harmadik menet

 

Az ünnepek előtti utolsó munkanapra még egy kis WordPress Neked: ahogy ígértem, a maradék kérdést is megválaszolom nyilvánosan, és ezzel a végére értünk annak a háromrészes minisorozatnak, amelyben egy csomó tapasztalatot osztottam meg. Most Rajtad a sor: kérdezz! Olvasd el a válaszokat, amelyeket másoknak adtam, és ha Neked is van kérdésed, tedd fel a hozzászólások között!

“Hiába írok egy üres sort a bejegyzésbe, ha több helyet akarok két bekezdés között, egyszerűen nem csinálja meg. Mindig eltűnik az üres sor.”

A WP saját szerkesztőjében csak úgy lehet kihagyni egy üres sort, ha sorkizártban van a szöveg és az üres sorba egy szóközt teszel. Különben a szerkesztő felülírja, mert azt hiszi, elrontottad 🙂

“Beállítottam pár widgetet, és ezek felülírták az eredetileg ott lévőket, ahogy kell. De néhánnyal nem tudok mit kezdeni, azok mindenképpen megmaradnak. Mit kell átállítani, hogy ne legyenek ott?”

Ezek a “megmaradó” widgetek nem widgetek, hanem az oldalsáv fájljába fixen be vannak drótozva – azaz a dynamic_sidebar() utasítás előtt vannak. A widgetek ugyanis emögé kerülnek, ami viszont ezelőtt van, az mindenképpen megjelenik. A sidebar.php-ből kell ezeket kitörölni (Vezérlőpult -> Megjelenés -> Szerkesztő).

“Telepítettem a Contact Form 7 bővítményt, de az oldalsávban nagyon furán néz ki, van erre valami ötleted?”

A Contact Form csak akkor jó widgetben, ha telepíted a kiegészítő plugint, a Contact Form 7 Widget nevűt is.

“Szeretném úgy átalakítani a sablont, hogy a bejegyzések és oldalak címét ne írja ki, hanem azok csak a menüpontok legyenek, de ne jelenjenek meg a szöveg fölött. Ugye a page.php-ból kell kitörölnöm ehhez a php the_title() sort?”

Ha azt akarod, hogy soha ne írja ki a címet, akkor ezt a sort: (kacsacsőr) h1 (kacsacsőr) (kacs) ?php the_title(); ?(kacs) (kacs) /h1 (kacs) nemcsak a page.php-ban kell eltávolítani, hanem az index.php-ban, a single.php-ban, az archives.php-ban és a search.php-ban is, helyesebben ott, ahol ezt akarod. Tehát a főoldal megjelenését az index.php szabályozza, a bejegyzésekét a single.php, az archívumokét és a kategóriaoldalakét az archives.php, a keresési eredményekét pedig a search.php.

Ha pedig csak néhány oldalnál/bejegyzésnél akarod, hogy ne jelenjen meg a címük, akkor az is megoldás, hogy nem adsz címet annak, amelyiknek nem akarsz. A WP elfogadja a (nincs cím) “című” bejegyzést vagy oldalt is.

“Hogy kell YouTube videót WordPress-be ágyazni? Eszerint csináltam:

1. Válasszuk ki a beszúrni kívánt videót
2. A videó alatt keressük meg a «Beágyazás» fület
3. Másoljuk ki a HTML code-ot
4. A WordPress oldalunkon menjünk át html nézetbe és ott válasszuk ki a “code” box-ot
5. Másoljuk be a HTML code-ot és az oldalunkon menjünk rá a “close tags”-re
6. Publikájuk és máris megjelenik az oldalunkon
 
De sajnos nem sikerült…”

Nem kell ennyire túlbonyolítani. Az 1.-4. pontok jók, de ne válassz ki semmilyen boxot, csak másold be a kódot. És utána nem kell semmi más, egyszerűen csak publikáld és jó lesz.

“Nem boldogulok a Context Widget nevű bővítménnyel. Nem fogadja el az oldal címét, amelyiknél azt szeretném, hogy ne legyenek widgetek. Ha kiválasztom, akkor az összes többiről is eltűnnek a widgetek. Légyszi segíts beállítani!”

Bocs, ez részben az én hibám is, mert nem írtam részletesebben erről a bővítményről. A félreértés tehát abból adódott, hogy nem volt pontos az én megfogalmazásom. Ezzel a bővítménnyel ugyanis ki lehet választani, hogy mely oldalCSOPORTOk vagy oldalFAJTÁK esetében jelenjen meg vagy ne jelenjen meg egy widget. De ha az összes oldal ki van választva, akkor nem lehet kihagyni EGYET. Ezt a feladatot másként kell megoldani: a másikfajta oldal használatával, az oldalsáv nélkülivel. Lásd az Oldalsáv nélküli oldalak című írásomat.

“Van elképzelésem arról, hogy milyen színű és elrendezésű sablont szeretnék, de olyan rengeteg van a neten, hogy teljesen el vagyok veszve. Már egy napja keresgélek, de egyik sem az igazi. Te hol indulnál el?”

Két kedvencem van erre a feladatra: a http://www.wordpressthemesbook.com/ oldalon lehet téma szerint keresni, a http://newwpthemes.com/ oldalon pedig szín szerint. Remélem, ez segít. A teljes gyűjteményemet itt találod: http://www.pagonymedia.hu/webdesign/wordpress-sablonok/

 

Most pedig nincs más hátra, mint hogy beálljak a sorba én is, és ezúton kívánjak Neked áldott, békés ünnepeket! Találkozunk az ünnepek után! 🙂

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Kérdések és válaszok – harmadik menet” bejegyzéshez 44 hozzászólás

 1. Üres sorra egy trükk: át kell váltani HTML nézetbe és ahova üres sort szeretnél beírni

  ha két üres sort szeretnél, akkor minden üres sorba kell egyet tenni.
  (az alávonásokat “_” ki kell venni belőle), ezzel nem csak sorkizártban lehet üres sorokat hagyni.

  Válasz
   • elárulnátok mi volt az a kód, amit “lejátszott a WP”? Csak mert rendszeresen belefutok ebben a problémába…

    Köszönöm!

   • Sajnos nem tudom én sem, csak Ági, mert bármit is írt, azt a WP nem írta ki, hanem megvalósította (vagy eltüntette), így én sem láttam. Én azt szoktam csinálni, hogy a “<" és a ">” jelek helyett (kacsacsőr)-t írok, és akkor biztos meg fog jelenni a kód.

 2. Szia Móni! Neked is áldott ünnepeket! Itt egy -egyáltalán nem sürgős- kérdés, amivel már régóta bajlódom.
  Szerettem volna, ha a cikkek végén más, kapcsolódó cikkek is megjelenjenek, le is töltöttem egy plugint, de nem mindig működik jól. Egyes cikkek végén renbden megy, de például ennél is:
  http://érezdmagadotthon.hu/babaszoba/otletbazar/betuk.html
  a cikk saját, korábban mentett verzióit írja ki, mint kapcsolódó cikk.

  Nem értem, mi a gond.

  Válasszak más plugint? Vagy elég valami beállítást átállítani?
  ELőre is köszi!
  b

  Válasz
  • Szia! Sajnos nem tudom, milyen plugint használsz, és így kívülről azt sem, hogy mi a gond vele, de általában véve ha egy plugin nem azt csinálja, amire gondoltál, a legegyszerűbb letörölni és egy másikkal megpróbálkozni. Minden feladatra van legalább féltucatnyi plugin, és nem mindegyik kompatibilis minden sablonnal, sőt, a régebbiek a 3-as verziójú WP-vel sem, úgyhogy kevesebb szívás, ha keresel egy másikat, mint ha ezzel vacakolsz. Én legalábbis nem szoktam ezzel időt tölteni. Vagy elsőre jó, vagy csere.

   Válasz
 3. Sziasztok,

  én kezdő vagyok, az első wp oldalamon dolgozok, és segítségre lenn szükségem. Az oldalam címke felhőjét szerezném megformázni, de nem akar sikerülni.

  A függvényt már átírtam a sidebar.php-ban, de nem nagyon akarja értelmezni. Gondolom valamit elrontottam.

  Erre ezt az eredményt adja: http://www.lelleiaprokak.fw.hu

  A célom az volt, hogy kisebb kontraszt legyen a címkék között, és hogy két címke között nagyobb távolság (format=flat), illetve | jel két címke közt (separator=|).

  Mi a tanácsod? Mit rontottam el?

  Ui: Kellemes Ünnepeket!

  T

  Válasz
  • Szia! Hú, hát lehet, hogy wp-ben kezdő vagy, de ezek szerint a php-hoz értesz. Én viszont sajnos nem (megértem, de programozni nem tudom), úgyhogy nem tudom, mit rontottál el. Én inkább plugint használok az ilyen extrákhoz. A címkék megjelenítésére is van egy csomó, szerintem nézz körül köztük, lehet, hogy találsz olyat, ami megtetszik. A “tag cloud” kifejezésre keress a Vezérlőpult -> Bővítmények -> Új hozzáadása -> Keresés menüpontban.

   Válasz
 4. Köszi a tippet szétnézek. De lenne azért még kérdésem, ha lehet.
  Például a templét alkalmas lenne featured alkalmazásra. (Már egy másik leírásodban elolvastam hogyan kell és ki is próbáltam egy tesztoldalon, mert amit eddig felépítettem azt nem szeretném szétrombolni). De azt nem tudom például, hogy azt hol kell beállítani, hogy a hírek hány másodpercenként cserélődjenek, mert alapból nagyon gyorsra van állítva, és szinte a címén nem érek végig és már lapoz.

  Válasz
  • Ez is programfüggő, a NeWPThemes sablonoknál például nem lehet átállítani, legalábbis a Vezérlőpultból nem. Meg kell keresni a kódban (a featured.php-ban), millisecundumban adja meg, tehát ha találsz egy olyan változót, amelynek 5000 az értéke, akkor 5 másodpercről van szó, és ezt kell nagyobbra venni.

   Válasz
   • Ez az Aprókás honlap nem newthemes, vagy legalábbis én nem onnan töltöttem le, de a teljes featured.php-t ki kellett cserélni, mert ahogy írtad nem működött. De most már megvan az időzítés is köszi. Klasz az oldalad, sok mindent elég csak elolvasni és nem kell annyit kérdezősködni! Én eddig joomláztam, de abban nincsenek ilyen lehetőségek, ott már lassan minden valamire való kiegészítő fizetős.

 5. Szia! Köszi a sok hasznos tanácsot, sokat segített!

  A youtube beágyazás méretét könnyedén tudod paraméterezni, ezért nem kell elviselned a wp önállóságát méretezés terén:

  Én igy adom meg a megjelenő méretet:

  [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jmXwiyQjPr8&w=630&h=385]

  Az eredmény:
  http://kaptarpecs.wordpress.com/2010/12/05/mikulas-unnep-a-tudaskozpontban-tesz-vesz-kucko/

  Kellemes Ünnepeket és egy szép új esztendőt mindenkinek!

  Válasz
 6. Képgalériára milyen megoldást tudtok javasolni? (Jelenleg egy google alkalmazást használok, ami igencsak rontja az oldal összképét).
  Érdekelne olyan megoldás is, hogy létre lehetssen hozni kategóriákat és aki amit kiválaszt az azokhoz tartozó képeket nézheti meg, illetve olyan megoldás is, hogy rákatt egy menüpontra és kijön mondjuk tíz fénykép.

  Válasz
  • Egyetértve az előttem szólóval 🙂 én is a NextGen Gallery-t javaslom, nekem nagyon jól bevált, és profin is néz ki. Oldalakba rendezheted a képeket, egy oldal neve egy link, lehetnek ugye aloldalak egymás alatt, tehát igazából meg lehet valósítani, amit leírtál, kézi vezérléssel.

   Válasz
 7. Alapból a nextgen gallery jó lehet de ha további varázslást akarsz több plugin használatával együttesen jó eredmények születhetnek. javaslom nézd meg a ngg-t és ha nem elég akkor jöhet a varázslat.

  Válasz
 8. Oks, köszi, kipróbálom.
  Az lenne a kérdésem, hogy egy-egy wordpress oldal felhasználásakor melyek a kötelező reklámok? Én az oldalamon elszíneztem az alsó linksort, látom, hogy Móni is világos hátteret állított be -> így alig látszik, de olyat is láttam, aki nemes egyszerűséggel kitörölte őket és csak a “by wordpres” felirat maradt meg.
  Valamint szeretném, hogy egy kicsit dizájnosabb hozzászólás kezelőm legyen, de nincs most időm se türelmem css-ezni (de az lesz majd a vége), ám addig is hol találok comment.php-ket?

  Válasz
  • Kötelező (azazhogy a nyílt forráskód elvárásai szerint illendő) kiírni a WordPress nevét és linkjét, valamint a sablon készítőjének nevét és linkjét. Ha a footer.php dekódolva van a reklámok kiirtása ellen, akkor persze trükközni kell, mert abból nem lehet csak úgy kitörölni, viszont sok esetben csúnya, zavaró a (mondjuk) csengőhangokat reklámozó link egy bármi egyébről szóló weblap alján.

   Bármilyen plugint a http://wordpress.org/extend/plugins oldalon találsz, van rajta kereső. A “comment form” keresésre pl 639 db plugint kínál fel 🙂

   Válasz
 9. Még ér kérdezni? Hogy hívják azt a bővítményt ami a lap aljáról egy kattintással visszavisz a tetejére? Nagyon praktikus és mutatós is. Az a legfőbb gondom, hogy nem ismerem a bővítmények nevét, keresni meg csak a nevükre lehet.

  T

  Válasz
 10. Két fő problémám van.
  Az egyik az, hogy szeretnék bárkinek lehetőséget adni bejegyzés írására meghatározott kategóriában. Másokét ne tudja módosítani és csak elfogadás után jelenne meg.

  A másik pedig olyasmi, hogy akinek 10 hozzászólás el van fogadva, annak üzenetei automatikusan megjelenik a bejegyzésben. Ha akarom később is tilthatom.
  Célom az igénytelen és kártékony bejegyzés és hozzászólás kiszűrése.
  Esetleg ha új szerepkörök készítése is lehetséges lenne, már az is jó lenne. Még a manuális módszerek is jobbak.

  Válasz
 11. Kedves Móni!

  Én is kezdő wp user vagyok, így kerültem ide:D Köszönöm a hasznos infókat. Még ennek a postnak az elején említetted, hogyha sorkizárt terepen hagyok egy szóközt, akkor megcsinálja a ‘kedves’ a sorkihagyást a kép előtt. Nem sikerül:( Néztem más wp-s oldalak is, és a többségnek sem… Van esetleg valami újabb ötleted?

  Válasz
  • Kép előtt egyszerűbb, ha a kép beillesztése után rákattintasz a képre a bejegyzésszerkesztőben, rákattintasz az ilyenkor megjelenő Kép szerkesztése ikonra, és ott a Haladó beállításokban beállítod a margót a kép körül, tehát hogy mennyi helyet hagyjon ki. Pl ha azt akarod, hogy a tetején és az alján is legyen 20px szünet, akkor a “Függőleges vonal“-hoz kell beírnod a 20 értéket. (Rossz a fordítás, igazából “Függőleges szünet“-nek kellene lennie, ahogy mellette a másik lehetőség a “Vízszintes szünet“.)

   Ekkor bárhová máshová kattintva azt veszed észre, hogy a Stíluslapok sorban megjelenik ez: margin-top: 20px; margin-bottom: 20px; Ha pl csak a tetejére akarsz szünetet, az aljára nem, akkor töröld ki belőle a margin-bottom: 20px; részt és csak a másikat hagyd meg. Végül mentsd el a változtatásokat a Frissítés gombra kattintva.

   Válasz
 12. Kedves Móni,
  sehol sem találom az alábbiakat, ezért ismét Te vagy a mentsváram.

  1.Külsős kommentekhez válasz-idézet gombot hogyan lehet beépíteni?
  2.Blog tulajdonos egy-egy kommenthez adott válaszát hogyan lehet más szerkesztési stílussal megjeleníteni a megválaszolt komment alatt? (pl. szöveg bal oldalon, saját avatarom jobb oldalon, az egész jobb helyett balra zárva például.
  3. Avatar beállításnál az opciós képek mindegyikénél akármit állítok be, mindig a gravatar logó jelenik meg.
  4. Saját képes Avatart hogyan kell létrehozni?
  5. A beállítások “írás” pontjában a sorok számának beállítása nincs hatással a hozzászólás tényleges sorterjedelmére. Miért?

  Bocsánat, ha sok és elemi kérdések, de írtam korábban, hogy elsőbálozó vagyok a WP bulin. 🙂
  Üdv.
  Dzsozi

  Válasz
  • Szia!

   1. Pluginnal. Pl WP Thread Comments.
   2. Ezt a sablon határozza meg, a style.css-ben.
   3. Beállítások -> Interakció menüpont alján választhatsz. Ha az nem működik, akkor passz… nem tudom.
   4. Regisztrálsz a gravatar.com-on.
   5. Az a bejegyzésszerkesztőre vonatkozik, nem a hozzászólásokra.

   Bocs, de elérted a lélektani határt 🙂 – a továbbiakban szívesen állok rendelkezésedre konzultáció formájában: https://wp-suli.hu/segitseg/konzultacio-megrendelese/

   Válasz
 13. Móni, hogy lehet elérni, hogy bizonyos oldalakat a keresésre ne jelenítsen meg (azaz, hogy az oldal csak és kizárólag a saját linkjét megadva legyen elérhető)?
  Köszönöm szépen!
  Gábor

  Válasz
 14. Szia mindenkinek!

  Kerestem valamit és láttam itt egy kérdést/témát, hogy miként lehet dupla ures sort csinálni, amire volt is egy jó válasza Móninak, az meg nekem volt új. 🙂 Viszont találtam egy plugint is hozzá ami szintén praktikus.

  A neve “Space Invaders”. Letöltés innen: http://wordpress.org/extend/plugins/space-invaders/

  A plugin betesz a WP szövegszerkesztőjébe három plusz ikont három új funkcióval. Telepítés után ez a három plusz jobb oldalt fog megjelenni.
  Funkcióik:
  – kb dupla vagy még nagyobb enter (sorköz), ezt nem mértem le de legalább dupla ures sor.
  – sor elejére bekezdést ugraszt, ez is több mint egy-két sima szóköz és lehet többször is rányomni.
  – …. 🙂 hmhm .. a harmadikra nem emlékszem de szóval van még egy neki.

  Nagyon szupi!

  Köti

  Válasz
 15. Móni volna egy kérdésem és nem találom, hogy volt e róla már szó. A windegeket szeretném teljesen kulön kulön átszabni. Alapból a sablonom a widgetek címsorát pl egyformára állatja. Azt már át tudtam állítani neki, hogy egy választott betűmérettel, színnel stb csinálja meg. De egységesen mindnél egyformát csinál és jó lenne ha minden widgetnek (telepített és alap widgetnek is) lehetne egyénileg állítani minden megjelenését. A címsorát, betűtípusát, hátterét, keret stb stb. Tudsz rá megoldást? Köszi!

  Köti

  Válasz
  • Szia!
   Bocs, a nyáron nemigen volt időm a blogra…

   Erre egy megoldás van: a kódturkászás.
   A sidebar.php fájlba írd be a widgetek kódját, és ott add meg, hogy melyik milyen legyen.

   Ha Neked nem megy, 10.000 Ft + ÁFA óradíjért vállalunk ilyen és hasonló (testreszabás, hibajavítás, stb) munkákat.

   Válasz
 16. Köszi Móni!
  Megnézem! Asszem kérdeztem itt valamelyik oldalon de lehet, hogy csak akartam. 🙂 A bejelentkezés/kijelentkezés ugyanazon oldalon tartása lett volna a téma. Találtam olyan login widgetet amelyik úgy működik, hogy bármelyik oldalról jelentkezik be valaki ugyanott marad bejelentkezés után is. A kijelentkezéskor szintén. Akárhonnan jelentkezik ki ugyanazon az oldalon marad. Szerintem ez így a legjobb. A Kezdőlapra jutás is jobb azért ebben mintha a szokásos WP login tetején kellene a kezdőlapra menni.

  Bár elég sokat ki kellett próbálni hozzá hogy melyik van így megoldva. 🙂 Régebben topikoztam elég sokat és az a jó megoldás tapasztalatom szerint ha sehova se irányt át ha valaki nézelődik az oldalon és egyszer csak bejelentkezik hozzászóláshoz. Aztán meg kijelentkezik.

  Ez lenne:
  WP-FB-AutoConnect
  http://wordpress.org/extend/plugins/wp-fb-autoconnect/

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..