Ismét az ingyenes tárhelyekről

Több, mint egy éve írtam már egyszer erről a témáról (“Az ingyenes tárhelyek korlátai“, 2010. december 29.) – kiemelve az üzleti, vagy más megfogalmazásban a marketinges ellenérveket is, de elsősorban technikai szempontból foglalkoztam azokkal a korlátokkal, amelyek megnehezítik vagy akár lehetetlenné teszik a WordPress használatát ingyenes tárhelyen. Azóta újabb konkrét hiányosságokról is tudomást szereztem.

Kérlek, mielőtt tovább olvasod ezt a bejegyzést, először mindenképpen olvasd el a fent belinkelt első változatot, mert ami ott le van írva, az ma is érvényes, és nem szeretném újra ugyanazt leírni.

Egy dolog nem igaz azóta: a WordPress jelenlegi verziója ugyanis már mindenképpen legalább 5.2.4. verziójú PHP futtatókörnyezetet és legalább 5.0 verziójú MySQL adatbázis-kezelőt igényel a tárhelyen, enélkül egyáltalán nem működik. Ezt tehát mindenképpen ellenőrizd, mielőtt ingyenes tárhelyen (vagy akár fizetősön is, bár ott ennek alapnak kellene lennie) telepíteni próbálnál WordPresst – a legjobb, ha rákérdezel regisztráció előtt, vagy megnézed a Gy.I.K. oldalon (ha van nekik), hogy engedik-e a WordPress használatát.

 

Az ingyenes tárhelyeken, azon kívül, amit az előző bejegyzésemben leírtam, gondot okozhat az is, hogy vannak olyan függvény-gyűjtemények, amelyeknek a tárhelyen telepítve kell lenniük egyes bővítmények működéséhez. A nyáron például egy olvasóm abban kérte a segítségemet, hogy az ingyenes tárhelyén nem működött az Akismet (a közismert, a hozzászólás-spamek ellen védő bővítmény) – ami pedig egy blog esetében igencsak fontos. A következő hibaüzenetet kapta: “A tárhely szolgáltató, vagy a kiszolgáló adminisztrátora letiltotta a PHPfsockopen funkciót, vagy a gethostbynamel funkciót . Az Akismet szolgáltatás nem működik helyesen, amíg a probléma nem kerül javításra.” Ezzel pedig sajnos nem tudtunk mit tenni…

Ugyanennek az olvasómnak gyűlt meg a baja a Közvetlen linkek beállításával is. A keresőbarát közvetlen linkekhez ugyebár a .htaccess fájl írására van szükségünk, és ezt a tárhelyszolgáltatója nem támogatta.

 

Ahogyan a múltkori cikknél, most is azt kérem, ha bármi változást tapasztalsz e téren, tehát van pozitív élményed ingyenes tárhelyen a WordPress használatával kapcsolatban, akkor azt írd meg nekünk a hozzászólások között! Amennyire én tudom, az atw és a freeweb továbbra sem alkalmas a feladatra. Marad a wordpress.com vagy (ha magyarul akarsz gyakorolni), akkor a pagony.net használata (bár a wordpress.com is fordítás alatt van, de még nem magyar minden) – ezeken bizonyos korlátok mellett ugyan, de mégiscsak megismerheted a WordPress alapjait.

Talán mostanra közismert, hogy mi (a Pagony Multimédia Stúdió) is foglalkozunk tárhelyszolgáltatással, a Silihost viszonteladójaként. A tavalyi cikk óta, amikor még csak egyféle tárhelycsomagot kínáltunk, a visszajelzések és az ügyfeleink igényei alapján két másik csomagot is kialakítottunk, amelyek kifejezetten a WordPress igényeinek megfelelően vannak beállítva, sőt, a legújabb verziójú WordPress motort ingyenesen telepítjük rá Neked megrendeléskor. Ha akarod, akár már évi 6.000 Ft-ért (+ ÁFA) lehet egy minden igényt kielégítő tárhelyed, de ha több weblapod van, a 10.000 Ft-os csomagban négyet, a 16.000 Ft-os csomagban pedig akár tíz weblapot is elhelyezhetsz nálunk.

Domain- és tárhelycsomagjainkról részletesebben ide kattintva olvashatsz.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.