Az ingyenes tárhelyek korlátai

 

Ha még csak próbálgatod a szárnyaidat WordPress alatt, talán még nem szeretnél olyan beruházásba belemenni, mint egy saját domain-név és egy saját tárhely. Üzleti oldal esetén semmiképpen nem javaslom, hogy ingyenes tárhelyet használj, mert ez nagyon meggyengíti a látogatóid bizalmát (“olyan cégnek adjam a pénzem, akiknek rendes weboldalra sem telik?”), de ha csak hobbyból készítesz weblapot vagy blogot, vagy még nem tudod pontosan, mit akarsz, akkor is meg kell gondolnod, hol érdemes elindulnod.

Leszámítva azt a tényt, amely minden ingyenes tárhely rákfenéje, bármilyen rendszert (WordPresst, más CMS-t, html-t) használsz a tartalmad megjelenítésére, vagyis azt, hogy idegen reklámok villognak mindenfelé a tartalmad fölött, mellett, alatt, és még felugró ablakok is idegesítik a látogatóidat, az ingyenes tárhelyeknek egyéb korlátai is vannak.

A WordPress nem egy érzékeny állatfaj, de azért van néhány dolog, amelyet elvár a tárhelytől, amelyre telepítik. A hivatalos dokumentáció szerint mindössze két dolognak kell futnia a tárhelyen:

 • PHP v4.3, vagy újabb,
 • MySQL 4.0, vagy újabb;

de a WP 3.0 óta egyes funkciók a PHP 5-ös verzió nélkül nem működnek, és egyes bővítményeknek is lehetnek extra kívánságaik: például a NextGen Gallery nem tudja létrehozni a bélyegképeket, ha a tárhelyen nincs telepítve a GD Library nevű függvény-gyűjtemény. Ha ezek nincsenek meg alapból, az ingyenes tárhelyek szolgáltatóinak hiába szólsz.

Másrészt ugye kell egy SQL adatbázis. Sok helyen ez nem probléma, létrehozhatsz ilyet az ingyenes tárhelyedhez is, de ehhez jól nézd meg, olvasd át a leírást, hogy biztosan olyat válassz, amelynél ez a csomag része.

KIEGÉSZÍTÉS: ha bármi nem fut a tárhelyeden, vagy nem úgy működik, ahogy kellene neki, vagy érthetetlen hibát generál, akkor telepítsd és kapcsold be a Server Buddy nevű bővítményt, ez megmondja, mi nem tetszik a WordPressednek a tárhelyeden. Utána akár ki is kapcsolhatod.

Megoldás lehet még a WordPress.com-ra telepített ingyenes blog. Ez egy ugyanolyan blogszolgáltató oldal, mint a Google Bloggere vagy a magyar blog.hu, csak éppen WordPress alatt fut. Sok előnye van, egy csomó funkció, bővítmény telepítve van rajta, csak be kell őket kapcsolnod, vannak azonban hátrányai is.

Egyrészt nincs “kódturkászás”, azaz nem írhatod át a sablonok üzeneteit magyarra, nem javíthatsz bele a kódokba, hogy testreszabd, nem vehetsz át egy funkciót az egyik sablonból és nem teheted azt át a sajátodba. A Megjelenés -> Szerkesztés menüpont meg sem jelenik a Vezérlőpultodon.

Másrészt nem telepíthetsz saját bővítményeket. Van ott egy csomó előre telepítve, amelyeket használhatsz, de újabbakat nem tudsz feltenni. A WordPresshez jelen pillanatban ingyenesen letölthető 12.253 bővítmény számodra a .com-on nem elérhető.

Kérlek, ha tudsz olyan ingyenes tárhelyeket, amelyek beváltak Neked WordPress alatt, akkor írj róla a hozzászólások között!

Ha pedig úgy döntesz, hogy saját tárhelyet szeretnél, ami biztosan megfelel a WordPress követelményeinek, biztonságos, gyors, és elérhető az ára, akkor keress meg egy üzenettel. A Pagony Multimédia Stúdió által használt szervereken 1 Gb tárhelyet, a legfrissebb szoftveres környezetet, korlátlan számú e-mail címet, aldomaint, adatbázist használhatsz mindössze 10.000 Ft + ÁFA éves díjért. 35 ügyfelünk már elégedetten használja 🙂

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Az ingyenes tárhelyek korlátai” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Saját tapasztalataimból annyival egészíteném ki Móni írását, hogy freewebes tárhely használata esetén például az alapvetően fontos akismet (spamszűrő) egyáltalán nem fut. Korábban próbáltam telepíteni az atw-re is wp-t, de ott meg egyáltalán nem sikerült.

  Válasz
 2. Az e-mail-ek kiküldése is limitálva van az ingyenes tárhelyen. Tehát egy nap akármennyit nem lehet kiküldeni. További probléma lehet az, hogy leterheltebb a szerverük, azaz az oldal is lassabban töltődik be.

  Válasz
 3. Én a http://www.000webhost.com/ -on regisztráltam tárhelyet és nem tudok bővítményt telepíteni. Akkor ez lehet az oka? Nextgen galery -t próbáltam, felteszi a szervere de a bővítmények között nincs benne. Valami oknál fogva nem fut végig a telepítés. Ha esetleg valaki tudja az okát…?

  Válasz
  • A Nextgen hiányolhatja a GD Library-t, de ha meg sem jelenik, ott valami más gond van. Kérdezd meg, milyen jogaid vannak, pl CHMOD-hoz van-e jogod (átállítani a fájlok és könyvtárak attribútumait), meg hogy milyen környezet (PHP) van a szerveren és nincs-e bekapcsolva a PHP Safe.

   Javaslom a Server Buddy bővítmény telepítését és lefuttatását, az megmondja, hogy hol a gond a tárhelyen (utána meg akár ki is lehet kapcsolni): http://wordpress.org/extend/plugins/serverbuddy-by-pluginbuddy/

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..