Hogyan is kell elindulni?…

A haladóbbak mostanában elég sok mindent kaptak tőlem: volt szó spéci sablonokról, bővítményekről és egyedi beállításokról is – közben viszont kicsit elhanyagoltam a kezdőket. Ezúttal Neked szeretnék kedvezni, kedves kezdő olvasóm: ha most ismerkedsz ezzel a rendszerrel, vagy még csak nézegeted messziről, hadd adjak egy kis kezdőlökést!

“A WordPress híres arról, hogy akár öt perc alatt fel lehet telepíteni, de azért ehhez kell egy kis előkészítő munka. Ehhez három dologra lesz szükséged: egy tárhelyre, a WordPress programra, és egy adatbázisra.” – így kezdődik a “Telepítsünk WordPresst!” című bejegyzés. Amit akkor írtam, ma is érvényes, tehát nyugodtan kezdd azzal, hogy elolvasod a bejegyzést (a fenti link új ablakot nyit), és nézd végig a telepítésről szóló videót is hozzá.

A video elkészítése óta történt egy jelentős változás: akkor még a 2.9 verzió volt érvényben, azóta megjelent a 3-as sorozat (most a 3.0.5-nél tartunk, és hamarosan érkezik a 3.1 is), és telepítéskor egy lényeges különbséget fogsz látni a videóban láthatókhoz képest: már rögtön itt az elején megadhatsz saját felhasználónevet és jelszót, többé nem kell a WordPress régen alapértelmezett admin felhasználónevével és egy generált jelszóval belépned, majd ezt az első belépés után megváltoztatnod.

Belépés után nézz körül a Vezérlőpulton, böngészd végig a menüpontokat és szokd a felületet: a menüpontok mellett halványan megjelenő szürke lefelé mutató nyíl megnyomására kinyílik az almenüpontokat tartalmazó doboz; ha pedig egy felsorolásban látod a bejegyzéseket, az oldalakat, a kategóriákat vagy a felhasználókat, akkor a lista egy-egy tagjához tartozó lehetőségek csak akkor jelennek meg, ha a nevük fölé viszed az egeret.

(Nem tudom, ez mennyire érthető így “kívülről”, de amint ott leszel, megérted 🙂 )

Az első öt tennivalóról szóló bejegyzés 1. és 2. pontja a fentiek miatt tehát érvényét vesztette (már nem kell új felhasználót létrehoznod és azzal belépned, majd kitörölnöd az admint), viszont sokat segít, ha megnézed ebben a bejegyzésben is a videót az alapbeállításokról.

Belülről már nagyjából rend van, haladjunk tovább! Következik a külcsín testreszabása. Erről így írtam: “A WordPress rendszer egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy rengeteg, szebbnél szebb ingyenes sablon közül választhatunk a honlapunk felépítéséhez. A kedves fejlesztők pedig folyamatosan jönnek ki egyre újabbakkal. Hogyan válasszunk és hogyan állítsuk be a sablonunkat?”a sablon kiválasztásához és telepítéséhez olvasd el ezt a bejegyzést!

Mindezek után az új WordPress oldalad már készen áll arra, hogy feltöltsd tartalommal. Sok mindent hozzá lehet még tenni, meg kell értened, mi a különbség a bejegyzések és az oldalak, illetve a kategóriák és a címkék között; mik azok a bővítmények és mire valók; hogyan tudod a saját ízlésed szerint testreszabni az oldaladat; mi az, amihez magad is hozzányúlhatsz, és mi az, amihez nem…

Lehet, hogy most úgy tűnik, hatalmas fába vágtad a fejszédet, de ne aggódj! Haladj nyugodtan, lépésről lépésre! Segít, ha elolvasod az első tizenhat bejegyzést, amelyet egy külön oldalon gyűjtöttem össze Neked; és ha feliratkozol fent az oldalsáv tetején a blogértesítőre, azonnal kapsz egy húszoldalas összefoglalót is, amely szintén jó szolgálatot tesz majd az indulásnál.

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.