Általános hibakeresés a WordPressben

A WP-Suli támogatási szolgáltatása keretében (lásd fent a Segíthetek? menüpontot) számtalanszor kapok olyan segítségkérést, hogy valamilyen érthetetlen hiba merült fel, vagy a hibaüzenet, amit a rendszer kiír, egy teljesen jól működő bővítményre vagy funkcióra utal, mintha az lenne a rossz, pedig nem. A hiba valódi oka ilyenkor szinte mindig az, hogy egy bővítmény összeakad egy másik bővítménnyel vagy a használatban lévő sablon egyik funkciójával, csak éppen a rendszer ezt nem ismeri fel, és fals hibaüzenetet ír ki. Van egy jó módszer arra, hogy pontosan megállapíthasd, hol van az igazi gond és mit kell tenned a megszüntetéséhez.

Az én módszerem a következő lépésekből áll:

1. Mindent lementeni!

A tárhelyszolgáltatód remélhetőleg ugyanúgy vállalja az adatbiztonsági szolgáltatást, mint mi (teljes napi adatmentés távoli szerverekre), így bármikor kérheted, hogy állítsák vissza a fájljaidat és az adatbázisodat egy adott napi állapotra. De ez pénzbe kerül (nálunk 5.000 Ft + ÁFA a fájlok, és 5.000 Ft + ÁFA az adatbázis visszaállítása is), és jobb a pluszköltséget megelőzni. Mielőtt bármit teszel, mentsd le a tárhelyed teljes tartalmát a saját gépedre, és exportáld az adatbázisodat is. Biztos, ami biztos…

2. Mindent frissíteni!

Könnyen lehetséges, hogy a hiba, amit észleltél, már közismert, mások is tapasztalták, jelezték a fejlesztőknek, és el is készült a javító frissítés, csak Te még nem azt használod. Frissíts tehát mindent, ami ezt kéri (ezt amúgy is tedd meg rendszeresen), és ha tényleg ez volt a gond, már meg is oldottad.

3. Mindent kikapcsolni!

Kapcsolj ki minden bővítményt, és állítsd át a sablont az alapértelmezettre (például a TwentyTenre). Ha így sem működik az oldal, akkor telepítési hiba lehet, vagy a tárhelyen van valami rosszul beállítva, vagy más egyéb a probléma, amelyre kapásból nincs válasz, és gondosabb elemzést igényel. De az az igazság, hogy ilyennel az elmúlt öt év alatt nem találkoztam… (Mármint olyannal igen, hogy így sem működött az oldal, de olyankor mindig kiderült, hogy a tárhelyet kell másképp beállítani. Viszont ilyen esetekben a hibaüzenet is egyértelmű volt, és már rögtön az elején kiderült, hogy a tárhelynél kell keresni a megoldást.)

4. Mindent (egyesével) visszakapcsolni!

Ha mindent kikapcsolva az oldal megfelelően működik, akkor bebizonyítottad, hogy valamelyik kiegészítő akasztotta ki a rendszert. Először kapcsold vissza a sablont (valószínűleg ehhez ragaszkodsz a legjobban), menj a honlap külsejére, frissíts (a legjobb, ha CTRL+F5-tel, hogy a böngésző gyorsítótárából ne maradjon bent semmi), és próbáld ki, hogy jó-e az oldal. Ha igen, akkor mehetsz a bővítményekhez. Az alap bővítményeket (Akismet, All-In-One-SEO-Pack, Contact Form 7) valószínűleg nyugodtan bekapcsolhatod egyszerre, ezek nagyon ritkán okoznak hibát. De a többi bővítményt egyesével kapcsold vissza, mindegyik után menj ki az oldalra, frissíts, és figyeld, hol jön elő a hiba. Amelyiknél előjön, az volt a “bűnös”.

5. A probléma megszüntetése.

Ha bebizonyosodik, hogy melyik bővítmény okozta a gondot, akkor ettől sajnos meg kell szabadulnod. Kapcsold ki, töröld le, a legjobb, ha az adatbázisból is kitörlöd a nyomait (erre természetesen csak akkor vállalkozz, ha van alapvető ismereted a phpMyAdmin felület kezeléséről – ha nincs, kérj segítséget a tárhelyszolgáltatódtól!). A WordPress hivatalos oldalán (http://wordpress.org/extend/plugins) jelen pillanatban 22.948 bővítmény található, biztosan lesz köztük olyan, amely ugyanazt tudja, mint az, amelyet éppen most kapcsoltál ki – válts át arra.

 

Ha ezek után sem tudod önállóan megoldani a WordPress oldalad hibajavítását, akkor szólj és segítek. Hátha én már láttam olyat… 🙂

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Általános hibakeresés a WordPressben” bejegyzéshez 19 hozzászólás

 1. Nem kérek segítséget, csak leírom, hogy hogy jártam.

  Egy oldalamon adsense hirdetések voltak, amit ha jól emlékszem a sablon generált valami kóddal.

  Frissítettem, mert volt új verzió.

  Hát nem kellett volna frissíteni, valószínűleg kiszedték az illető funkciót, és az összes hirdetés helyett egy piros kódrészlet látszik a bejegyzéseimben.

  A szolgáltató által újratöltött adatmentés sem mentett meg.

  Vagy elviselem így, vagy újra kell zongorázzam az összes bejegyzésemet, hogy eltüntessem vagy újat tegyek helyettük.

  Szóval “mindig” nem kell frissíteni. 🙁

  • No, éppen ezért kezdtem az 1. ponttal. Mielőtt frissítesz, mindent lementeni!

   Nincs meg a sablonod korábbi verziója? Ha megvan, visszatöltöd, és újra működni fog, ha addig működött. Ha ez nem oldja meg, akkor nem a sablon romlott el, hanem valószínűleg a Google hirdetési algoritmusát írták át, és csak egy szerencsétlen egybeesés, hogy éppen akkor, amikor frissítetted a sablont.

 2. Szia Móni!

  A te segítségeddel tanultam meg, hogy hogyan lehet multisite -ot létre hozni. Köszönöm!

  Most, több mint másfél év tökéletes működés után, az egyik weboldalamon, ami az angol verzió miatt készült (.hu/en), az összes kép eltűnt. Illetve nem tűnt el, de nem jeleníti meg őket a rendszer.

  A multisite -on a szülő, tehát a .hu tökéletes, de a .hu/en megbolondult.

  Elképzelésem sincs, hogy mi lehet a probléma. Találkoztál már hasonló hibával?

  Köszönöm előre is a válaszodat.

  Üdv: János

  • Szia!

   Szívesen 🙂

   Sajnos így elsőre nem tudom, mi lehet – egyébként az imént megnéztem, és látom a képeket az angol oldalon is. Van konkrét hely, ahol nem látod őket?

   • Szia!

    Nagyon amatőr voltam! Valamit bűvészkedtem és töröltem a .htaccess fájlt. Helyette egy másik oldalról szedtem le egyet és illesztettem be. Bár az is multisite volt, mégsem szerették egymást. A magyar rész működött az angolt meg sem néztem.

    Véletlenül ahogy kerestem a hiba okát jöttem rá, hogy ezt csináltam, mert ez hetekkel ezelőtt volt. Ráklikkeltem a network setup menüre és bár a multisite létre volt hozva, ugyan úgy kiadja, hogy mit kell a wp-config és .htaccess fájlba másolni …

    bemásoltam és láss csodát működött…

    1 hete kerestem a megoldást, elképzelésem se volt mi lehet a baj … mi más mint emberi mulasztás 🙂

    köszönöm!!!

   • Minden jó, ha a vége jó! 🙂 Ügyes voltál, hogy végül eszedbe jutott! Ez bárkivel előfordulhat és elő is szokott. Mesélhetnék én is… 🙂

 3. Szia Móni!
  Van egy wordpresszes oldalam, a http://absolutecatering.hu/ev-vegi-ceges-parti/
  Itt ha a hozzászólást elküldöm, 404-es oldal jelenik meg és így nem lehet hozzászólni, mert nem működik…
  Csak a hibaüzenet látszik…
  A másik problémám. Van egy Facebook plugin fül a bal oldalon és nem jelnik meg a facebook oldal egy ideje.
  Addig jól működött, most valami változott.
  Ha egy másik Facebook oldalcímet írok be, az megjelenik.
  Lehet, hogy a Facebook oldallal van baj?
  Tudsz ebben segíteni?
  Előre is Köszönöm!
  Sándor

  • Szia!
   Küldtem egy teszt üzenetet, és amikor a küldésre kattintottam, egy teljesen fura linkre próbált vinni: http://absolutecatering.hu/%5ehttp:/188.6.239.63/

   Ez valami sablonhiba lehet, de sajnos így kívülről nem tudok ennél többet mondani róla…

   A Facebook-oldalnál korábban felfedeztük, hogy ha a beállításaiban korlátozva van, hogy mely országokból lehet megnézni (még ha ez Magyarország is), akkor nem jelenik meg az oldal a FB-widgetben. Ezt ellenőrizd, hátha ez az oka.

 4. Szia!
  Az én problémám az, hogy nekem nem jelenik meg a Megjelenítéseknél a sablonok és a Bővítmények. Ha rákattintok, csak üres lap jön fel. Nincs már kedvem újratelepíteni, mert más sokszor megtettem és elég macerás. Valamilyen más megoldás létezik a hiba javítására?

  Köszönöm!

  • Szia!
   A Megjelenés menüpont egyenlő a Sablonokkal.
   Viszont a Bővítmények az egy teljesen külön menüpont.
   Ha ezeket a menüpontokat egyáltalán nem látod, az azt jelenti, hogy nem vagy Adminisztrátor.

   Ha viszont látod őket, de rájuk kattintva üres fehér képernyőt kapsz, akkor nagyobb a gond, de ezt így kívülről, látatlanban nem tudom megmondani, hogy mi és hogy hogyan lehet javítani.

   Az újratelepítés nem feltétlenül teljes újratelepítést jelent, sokszor elég, ha csak a fájlokat írod felül (FTP-csatlakozással) a legújabb verzióra.

 5. Szia Moni!

  Magam próbálom kezdőként a WP-t ill. Woocommerce-t telepíteni. WP-t sikerült FTP-n keresztül, wp-config.php-t először sima notepaddal módosítottam (persze WP bejelentkezés nem ment), majd notepad+±szal modosítottra cseréltem, így rendben van.
  Most az AIO WP Security & Firewall-t próbálom telepíteni, de igen zavaró hibaüzenetet ír ki. Kéri a .htacces-be új biztonsági szabály engedélyezését és a következő hibát írja: “Ez a bővítmény 4209 karakternyi váratlan kiírást generált az aktiválás során. Ha a “headers already sent” üzenetekkel találkozunk, problémák vannak a feed-del vagy más hibát tapasztalunk, próbáljuk meg kikapcsolni vagy eltávolítani ezt a bővítményt.” és pl.:
  SELECT * FROM wp***_aiowps_permanent_block WHERE blocked_ip=
  A .htacces szabályváltoztatási engedélye után a program működőnek tűnik, de a hibarengeteg egy része továbbra is látszik a felső sávban.
  Eddig nem találtam hasonló témát. Remélem tudsz segíteni merre keresgéljek ill. mi lehet a hiba.
  Előre is köszönet!
  Róbert

  • Szia, Róbert!

   Érdemesebb úgy telepíteni a WP-t, hogy nem módosítod előre a wp-config.php-t, hanem csak felmásolod a WP fájlokat FtP-vel, és elindítod a telepítést simán a domain beírásával. Ez esetben a telepítő program itt helyben kéri az adatbázis adatokat, és így biztosan nem rondít bele a wp-config.php-ba semmilyen plusz karaktert (ami ugye a “headers already sent by” hibaüzenetet szokta generálni).

   Ha úgy érzed, hogy ezen már túl vagy, és tuti nincs már ilyen hiba (én nem vagyok teljesen biztos benne, de ettől még lehet, hogy tényleg jó), akkor az a következő, hogy a .htaccess írható-e kívülről, azaz az AIOWPS képes-e önállóan beleírni, azaz nem neked kell kézzel szerkeszteni a .htaccess-t – mert ha igen, akkor ott megint csak könnyen lehetséges, hogy valami kosz kód kerül a fájlba.

   Javaslom egyébként a PSPad Editor vagy a TextWrangler vagy valami hasonló kódszerkesztő használatát a fájlok szerkesztéséhez, tehát NEM a sima Notepadet vagy akár a Notepad++ -t.

   Ha ez is mind rendben van, akkor a következő, hogy ha törlöd az AIOWPS-t, akkor a beállításai is törlődnek? Esetleg kézzel kell kiszedni a tábláit az adatbázisból? Ha ez megoldható, akkor talán ezután már nem lesznek ott a hibaüzenetek.

   Egyébként ezek csak belépve látszanak, vagy a látogatók számára is?

   (Megjegyzem, én ezen a ponton már inkább törölném az egész telepítést és az adatbázist, és elkezdeném elölről, a wp-config.php előzetes szerkesztése nélkül…)

   Végül pedig még megoldás lehet a hibaüzenetek kikapcsolása. Sajnos ezt megint csak úgy lehet megtenni, hogy a wp-config.php-t módosítani kell: a define(‘WP_DEBUG’, false); sor mellé még be kell írni az alábbiakat is:

   ini_set(‘display_errors’,’Off’);
   ini_set(‘error_reporting’, E_ALL );
   define(‘WP_DEBUG’, false);
   define(‘WP_DEBUG_DISPLAY’, false);

   Remélem, tudtam segíteni.

 6. Nagyon köszönöm a gyors és részletes választ 🙂
  A látogatók is látják a hibaüzeneteket.
  Lehet maradt még valami kosz a config-ban.
  A .htaccess-be biztonsági szabály újra beillesztését engedélyezve a bővítmény rendben lévőnek tűnik, gondolom jelezné valahogy,hogy nem tudja írni a .htaccess-t.

  Sok minden lehet és még nem szeretnék turkálni az adatbázistáblákban, így inkább az újratelepítés mellett döntök, pedig jó lenne rájönni mi az ok.

  Nagy köszönet!!!
  Róbert

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..