Frissítettem, összeomlott. Mit tegyek?

Minden nagyverzió megjelenése után rendszeresen kapok olyan segítségkérő leveleket, amelyekben valamilyen érthetetlen hibáról írnak, valami olyasmiről, a legtöbbször egy alapfunkcióról, amely eddig tökéletesen működött, most azonban hirtelen elromlott. Vajon hibás az új verzió? Térjek vissza a korábbira? Ha igen, hogyan tehetem ezt meg?

A helyzet az, hogy az ilyen esetek 99,99 %-ában nem az új WordPress motor a hibás. A hibakeresési folyamat néha csak pár pillanat, néha több óra is, de mindig ugyanazt kell csinálni. (Egyébként erről már írtam korábban, de az ismétlés ugye…)

Először is előfordulhat, hogy telepítés közben megsérült valamelyik fájl, vagy nem töltődött le rendesen. Ezért az első lépés ilyenkor az, hogy próbáld meg újratelepíteni a WordPresst a Vezérlőpult -> Frissítések menüpontban, az “Újratelepítés most” gombra kattintva. Ezután, ha még nem tetted volna meg, frissítsd az összes bővítményt és a sablonokat is.

Ha a hiba továbbra is fennáll, következnek a bővítmények. Mivel az új WordPress még nagyon friss, ezért valószínűleg nem jött még ki a frissítés az összes létező bővítményhez, sőt, lesznek (vannak) olyan bővítmények is, amelyeket már nem fejlesztenek többé, így azok egy idő után nem használhatóak az újabb rendszerekkel.

Mivel a leírt problémák tipikusan olyan jeleket mutatnak, mint amikor egy bővítmény összeakad a motorral, ezért valószínűleg Nálad is ez a helyzet. Úgyhogy azt javaslom, kapcsold ki az összes bővítményt, és próbáld ki, hogy így elmúlik-e a hiba.

Ha igen, akkor kezdd el egyesével visszakapcsolni a bővítményeket, mindegyiknél ellenőrizd, hogy előjött-e a hiba. Amelyiknél elromlik, az a bővítmény a bűnös: kapcsold ki és keress helyette egy másikat, vagy ha nem kell, akkor töröld le. Vagy várd meg, amíg kijön a frissítése, és addig ne használd.

Ha bővítmények nélkül sem javul meg a rendszer, akkor a sablont is állítsd át az alapértelmezettre (jelenleg: TwentyFourteen), és ismét próbáld ki, hogy megjavult-e. Ha igen, akkor a sablonod a hibás – fordulj a gyártójához vagy várd meg a frissítését; vagy, ha nem ragaszkodsz nagyon hozzá, akkor válassz egy másik sablont.

Ha minden bővítményt kikapcsoltál, a sablont átkapcsoltad az alapértelmezettre, és még úgy is fennáll a hiba, akkor valami miatt a tárhelyeden nem fut a legújabb WordPress. Ilyen esetben érdemes megnézni az új verzió changelogját (http://codex.wordpress.org/WordPress_Versions), illetve kikeresni a minimális követelményeket a dokumentációban (http://wordpress.org/about/requirements/) – bár ezek igazából nem túl magas követelmények (jelenleg: PHP verzió: 5.2.4 vagy nagyobb; MySQL verzió: 5.0 vagy nagyobb), és nem is valószínű, hogy az előző verziónál még jó volt a tárhelyed, most meg nem (ámbár például a WordPress 3.1-nek még elég volt a 4.3-as PHP és a 4.1.2-es MySQL, a 3.2-es viszont már nem futott ezekkel).

Mindenesetre ha arra gyanakszol, hogy a szervernél lehet a gond, akkor érdemes kapcsolatba lépni a tárhelyszolgáltatóddal, átadva neki ezeket az adatokat. Ha tényleg a szerver beállítása a bűnös, akkor a szolgáltató segíteni fog ebben. (Vagy ha nem, akkor keress egy másik tárhelyszolgáltatót, lehetőleg olyat, aki kifejezetten a WordPress futtatására optimalizált szervereket kínál – például minket 🙂 )

Ha a technikai paraméterek is megfelelőek, és mégsem szűnik meg a probléma, akkor töltsd le az eggyel előbbi verziót, amelyik még működött Nálad (itt találod a korábbi verziókat: http://hu.wordpress.org/releases/#older), és telepítsd – ezt kézzel, FTP-n keresztül kell megtenned.*

Ezt a megoldást azonban kizárólag ideiglenesen használd, mert az új verziókban mindig vannak biztonsági frissítések is, ezért egy elavult motor használata nagyon nagy biztonsági kockázatot jelent!

 

* Frissítés kézzel, FTP-n / SFTP-n keresztül:

0. Készíts biztonsági mentést a weboldaladról (a részletes leírást itt találod: https://wp-suli.hu/kezdoknek/telepites-frissites/frissitsunk-de-okosan/)
1. Töltsd le a megfelelő verziót a fenti linkről. Egy zip fájlt kapsz, ezt csomagold ki.
2. Kapcsolódj fel a tárhelyedre egy FTP / SFTP-kliens (TotalCommander, WinSCP, stb) segítségével. Az egyik panelen legyen megnyitva a saját géped azon könyvtára, amelyben a kicsomagolt WordPress motor van, a másikon a tárhelyednek azon könyvtára, ahová a fájlokat másolnod kell.
3. Töröld le a tárhelyed gyökérkönyvtárából a wp-admin és a wp-includes könyvtárakat, valamint az összes olyan fájlt, amely a motorban is megvan (a legtöbb neve wp-vel kezdődik). A wp-content könyvtárat és a wp-config.php fájlt nehogy letöröld!
4. Másold fel a kicsomagolt motorból a a wp-admin és a wp-includes könyvtárakat, valamint az összes fájlt a motor gyökérkönyvtárából.
5. Ha az első négy pontban vannak olyan szavak, amelyeket nem értesz, akkor kérj segítséget!

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Frissítettem, összeomlott. Mit tegyek?” bejegyzéshez 6 hozzászólás

 1. Csak két ötlet:
  1. Érdemes a Cache-t is üríteni, mert összeakadhat az új telepítéssel. Az általam favorizált Hyper cache plugin esetén ez egy kattintás: Clear cache.

  2. A pluginok ki- be kapcsolgatásakor érdemes a böngésző inkognitó ablakát használni, vagy a [ctrl] + [F5] billentyű kombinációval frissíteni a weboldal ellenőrzéskor. Lehet hogy a weboldal már “megjavult”, de a böngésző gyorsítótár még hibásan mutatja.

  Válasz
 2. Kedves Móni! Frissítettem és ami probléma volt azt visszaállítottuk kivéve, hogy a honlap angol nyelvű volt. A régi rendszernél be lehetett állítani, hogy milyen nyelvű legyen a honlap. Most viszont nem találom és csak magyar nyelven adja ki a naptárt és hasonlókat. Mi a teendő, hogy visszaállítsam a widgetteket angol nyelvre?
  Köszönöm.

  Válasz
  • “A régi rendszernél be lehetett állítani, hogy milyen nyelvű legyen a honlap. ” – Nem, ez a “normál” WordPressben soha nem volt állítható a Vezérlőpultról, csak a wordpress.com -on vagy más hasonló multisite oldalakon (például a pagony.net -en is).

   A normál WP-knél a wp-config.php fájlban kell átállítani a nyelvet, a ‘WPLANG’ változó értéke ne ‘hu_HU’ legyen, hanem hagyd üresen.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..