Frissítés egy kattintással?!

Végre elkészültél a telepítéssel, beállítottad a sablonod, megírtad az első néhány bejegyzést, közben kiderült, melyik bővítményekre lesz szükséged, azokat is telepítetted és beállítottad, boldogan lépsz be reggel a Vezérlőpultodba – és az arcodra fagy a mosoly. A képernyő tetején az éjszaka folyamán valahogy megjelent egy idegesítő sárga csík, benne a felirattal: WordPress 100.000 verzió már elérhető! Frissítés telepítése most, csak egy kattintással! A tetejében a Bővítmény menüpont mellett is valami fura szám látszik színes négyszögben, és ha megnyitod, kiderül, hogy a bővítményeid is frissítésre szorulnak.

“Hát már sohasem lesz béke és nyugalom ebben a házban?” – kiáltott fel Joe édesanyja oly sokszor a Lassie hazatér című könyvben, és én is valami hasonlót éreztem, akárhányszor ez a frissítésre buzdító üzenet az arcomba ugrott. Persze nem mindenki olyan mániákus, mint én, sokakat egyáltalán nem zavarnak ezek az üzenetek, de előbb-utóbb azért mindenkiben megérik a gondolat, hogy mégiscsak meg kellene csinálni azt a frissítést. Hiszen úgyis csak egy kattintás az egész, vigasztalod magadat, és úgy hallottad egy ismerősödtől, hogy az új WordPress már tud valami olyasmit, amire régen vártál, már csak ezért is megéri…

Most vége a mesedélutánnak, és jön egy kis technika. Igen, a frissítés valóban csak egy kattintás, ha:

– ismered a tárhelyed FTP-elérhetőségét, és

– a fájljaid és könyvtáraid mind 777-es attribútumúak.

Már megint valami kínai? Nézd meg a szótárat, ha nem érted a fentieket: ott elmagyarázom, mik azok az attribútumok. (A következő két bekezdés a szótárban is szerepel, de ide is be kellett illesztenem, mert így lesz érthető és kerek a frissítés témája.)

Ha a könyvtárak és a fájlok attribútuma 777-re van állítva (azaz mindenki tudja olvasni, írni és futtatni is őket), akkor egyetlen kattintással tudod frissíteni a WordPresst vagy bármelyik bővítményt (plugint). Csakhogy ez a beállítás nagyon nem biztonságos, így sokkal sebezhetőbb a rendszered, könnyebb a bejutás az illetéktelenek számára.

A biztonságos szerverek (mint amilyen a mi tárhelyszolgáltatónk is) úgynevezett “PHP Safe” üzemmódban futnak (ez például a NextGen galériakezelő bővítmény használatában gondot is okozhat), és a könyvtárak alapesetben 755-re vannak állítva (mindenki olvashatja és futtathatja, de csak a tulajdonosuk írhatja őket), a fájlok pedig 644-re (mindenki olvashatja, és a tulajdonosuk írhatja is őket). Ez sokkal biztonságosabb, viszont így a Vezérlőpultról nem szerkeszthetőek a WordPress motor illetve a sablonok fájljai, és a frissítéseket sem lehet egy kattintással elvégezni.

Mit lehet ilyen esetben tenni?

Két lehetőséged van. Az egyik (elsőre ez tűnhet egyszerűbbnek), hogy átállítod az összes WordPress könyvtár attribútumát 777-re, frissíted, amit kell, majd visszaállítod őket a biztonságosabb 755-re. Ezzel csak egy probléma van: az egymás alatt lévő könyvtárak attribútuma nem módosítható egyszerre (a fájloké igen, ki lehet választani az Alkönyvtárakban is opciót, a könyvtárakra azonban ez nem vonatkozik), és hidd el nekem, mert egyszer végigcsináltam: rettenetesen fárasztó és unalmas az összes könyvtárat egyenként átállítgatni! Különösen, hogy tudod, frissítés után mindet vissza kell csinálnod…

A másik lehetőség az, hogy készítesz egy biztonsági mentést a blogodról (a következő bejegyzésben részletesen leírom, hogy ezt hogyan kell csinálni), lemásolod a sablonodat (itt találod: wp-content/themes/sablonodneve), a bővítményeid könyvtárait (ezek itt vannak: wp-content/plugins), valamint a képeidet, videóidat, hanganyagaidat a Média könyvtáradból (alapesetben: wp-content/uploads) a saját gépedre (ezt amúgy is meg kell tenned, miután kész vagy a beállításokkal), valamint a wp-config.php fájlodat is, amelyet telepítés előtt hoztál létre; majd egész egyszerűen felmásolod az új WordPresst a tárheyedre, felülírva a régi fájokat az újakkal. Ezután visszamásolod a wp-config.php-t, a sablonodat, a bővítményeidet és a Média könyvtáradat.

FIGYELEM: ha a közvetlen linkeid beállítása nem az alapértelmezett, akkor szükséged van egy .htaccess nevű rejtett rendszerfájlra, és lehetséges, hogy ezt nem látod a tárhelyeden, bár ott van. Ez esetben kérd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy küldjék el Neked, és ezt is másold fel a többi fájllal együtt a tárhelyedre frissítéskor.

Miután fent vannak a tárhelyeden az új verziójú fájlok, elindíthatod az oldaladat a böngésződben. Ekkor egy figyelmeztetés jelenik meg, hogy az adatbázisod is frissítésre szorul, de ezt a rendszer önműködően elvégzi, és hacsak nincs már többszáz bejegyzés a blogodban, ez néhány másodperc alatt lezajlik. Ezután már mehetsz is tovább az új, frissített WordPress oldaladra. A bővítmények esetében is hasonlóan járj el: inkább töltsd le őket a saját oldalukról, tömörítsd ki és egyszerűen másold rá a régiekre, minthogy 777-en tartsd az egész oldaladat, és rést hagyj a kártevőknek! A WordPress ebben is nagyon rugalmas és logikus: amint az új fájlok felkerülnek, és belépsz a Vezérlőpultba, minden tökéletesen működik. A blogod nem felejt! 🙂

Ha a sablonod fájljait akarod szerkeszteni (erről a haladóknak szóló részben rengeteget fogok még írni), akkor is hasonlóan érdemes eljárnod: állítsd a sablonod fájljait 777-re, írd át, amit akarsz (például az angol nyelvű üzeneteket magyarra), és amikor kész vagy, a Total Commanderrel részint ments le mindent a saját számítógépedre, részint ne felejtsd el visszaállítani a sablon-fájlok attribútumát 644-re. Ha képet akarsz beleilleszteni valamelyik bejegyzésedbe, és hibaüzenetet kapsz, ott is arra gyanakodj, hogy a médiakönyvtár (alapesetben a wp-content/uploads nevű könyvtár) nem írható; egyszerűbb, ha FTP-vel felmásolod a képeidet, és utána a teljes elérési útvonallal hivatkozol rájuk (pl. http://domained.hu/wp-content/uploads/kepedneve.jpg).

Ezzel a módszerrel talán egy kis kényelmetlenséget okozol magadnak a weblapod elkészítésének elején, és később is néha, amikor új verziók jelennek meg, de bőven megéri, ha ennek fejében kevésbé lesz támadható a rendszered. Gondolom, Te sem szeretnéd, ha egy napon fekete háttéren török nyelvű üzenetek jelennének meg a blogod helyén…

*                    *                    *

UPDATE (ahogy a művelt angol mondja): Mészáros Anikó tapasztalatai nyomán (miután kis híján szívinfarktust kaptam, hogy miattam tönkrement a blogja): ne felejtkezz el a képeidről és egyebekről a Média alkönyvtáradban, valamint, ha esetleg olyan hibaüzenetet kapsz, mint ő, hogy egy alkönyvtárat nem talál a WordPress, akkor ne aggódj, valószínűleg arról van szó, hogy a Közvetlen linkek beállítása nem jó. Ez esetben menj a Vezérlőpulton a Beállítások menüpont alatt a Közvetlen linkek menüponthoz, ellenőrizd, hogy ez jól van-e beállítva, és ha szükséges, szólj a tárhelyszolgáltatódnak, hogy javítsa a tárhelyeden a .htaccess fájlt. (Kösz, Anikó, hogy felhívtad a figyelmemet ezekre!)

*                    *                    *

UPDATE 2 – Április 1-étől új szerverre költöztünk (amelynek viszonteladói is vagyunk, lásd itt balra, az oldalsáv alján), és most, május 29-én, majd’ két hónap tapasztalatával úgy gondolom, hogy nyugodtan ki lehet kapcsolni a PHP Safe üzemmódot a tárhelyen. Persze, az ember ellustul és könnyű megszokni a jót, de tényleg hihetetlenül kényelmes ez az egy kattintásos dolog 🙂 És ha a tárhelyszolgáltatód jól működik, Te is betartod a biztonsági előírásokat (lásd a Bővítmények induláshoz valamint a Biztos, ami biztos című bejegyzéseket is), és rendszeresen mented a blogodat, akkor nem lehet gond.

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Frissítés egy kattintással?!” bejegyzéshez 44 hozzászólás

 1. Remekül használható akkor is, ha csak statikus oldalakat akarsz és blogot nem. Aztán ha később meggondolod magad, még mindig visszateheted a blog-funkciót is, nem lesz zavaró (csak lesz egy újabb menüpont, hogy “Blog”). Erről is lesz nemsokára egy bejegyzés.

  Válasz
 2. Móni!

  Honnan vetted ezeket a szép elegáns-halvány social ikonokat a bejegyzés végére? Nekem csak élénk színű van, de ezek sokkal jobban tetszenek 🙂

  Válasz
 3. Szia Móni!
  Mindent úgy csináltam, ahogyan mondtad. Elmentettem a sablont, bővítményeket és confog fajt. Mindent töröltem, majd feltettem az új wp verziót, aztán visszamásoltam a sablont, bővítményeket és config fajlt.
  De lehet, hogy túl szorgalmas voltam, ugyanis előtte csináltam egy biztonsági mentést a wp vezérlőpultban, és amikor kész lettem a wp verzió frissítésével, akkor ezt a biztonsági mentés fájlt importáltam a blogba. Na most ha megnyitom a honlapot, nem működik a sablonom, nem működnek a menüpontok stb. Pedig a vezérlőpulton minden beállítás jó (a sablon fejléce is rendben,a bejegyzések is ott vannak stb.)
  Mit ronthattam el?

  Válasz
 4. Bocs, hogy megint én írok. Újra leszedtem mindent, feltettem a lementett sablont, bővítményeket és config fajlt, de az eredmény vátozatlan 🙁 Sajnos nem jelennek meg a honlapon a bejegyzések, oldalak :-((

  Válasz
 5. Bocs, hogy megint én írok. Újra leszedtem mindent, feltettem a lementett sablont, bővítményeket és config fajlt, de az eredmény vátozatlan 🙁 Sajnos nem jelennek meg a honlapon a bejegyzések, oldalak :-((
  A nyitóoldal megjelenik, de a többinél ezt a hibaüzenetet kapom:
  Not Found
  The requested URL /babahordozas/ was not found on this server.
  Additionally, a 404 Not Found error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.
  Apache/2.2.8 Server at hordoznijo.hu Port 80

  Válasz
 6. Anikó:
  az egyszerűbb kérdésed: a megosztás ikonokat a Sociable nevű plugin csinálja.

  A nehéz kérdés:
  Sajnos azt így kívülről most nem tudom pontosan, hogy miért nem látszanak a bejegyzések, meg kellene néznem az oldaladat belülről. A hibaüzenetek alapján azonban azt hiszem, csak az elérési útvonal van rosszul megadva, mégpedig azért, mert közvetlen linkeket használtál, és azt nem állítottad vissza.

  Ha ezt most nem érted, az nem a Te hibád, de ne aggódj, vissza lehet állítani. Beszéljünk Skype-on, és elmagyarázom, hogyan, jó?

  A képek pedig azért tűntek el, mert a képeket tartalmazó médiakönyvtárat nem mentetted el, de ha ezek a képek megvannak Neked máshol, és ugyanazon a néven visszateszed őket egy ugyanolyan nevű alkönyvtárba, akkor ez rendben lesz.

  Válasz
 7. Móni! Köszönöm!
  Valóban nem mindent értek, amit írtál 🙂 Gondoltam, hogy nehéz kérdés így kívülről…
  De jó hír, hogy vissza lehet állítani mindent a maga rendjébe 🙂
  Időközben írtam a szolgáltatómnak is, hátha ő tud valami okosat mondani-csinálni. A hibát érti és látja, nem tudom, mit tud belőle megoldani. Azt írták egyébként, hogy miért töröltem le a régi wp-t, mert azzal letöröltem mást is, amit nem kellett volna, ezért nem látszanak az oldalak 🙁 (szegények: hétről hétre meggyűlik a bajuk velem, nekem meg az oldalammal :-(((

  Válasz
 8. Nézd meg valamelyik bejegyzésben, amelyhez volt kép, hogy mi a kép elérési útvonala, és oda másold a képeket. Alapesetben ez a wp-content/uploads nevű könyvtár, de nem biztos, hogy mindenkinél ez van beállítva.

  Válasz
 9. Anikó tárhelyszolgáltatója ezt írta: “miért töröltem le a régi wp-t, mert azzal letöröltem mást is, amit nem kellett volna, ezért nem látszanak az oldalaim” – a tárhelyszolgáltatódnak igaza volt abban, hogy a .htaccess nevű fájl is ott volt (csak nem látszott), és azt is letörölted. De most már rendben van minden, és a bejegyzést is frissítettem a tapasztalataid alapján.

  Válasz
 10. Hát, ez a manuális szerkesztgetés elég körülményessé teszi a blogolást. Főleg, ha a blogon nem csak te írod a cikkeket, hanem mondjuk 5-en, és logikusan nem szeretnéd kiadni nekik a tárhelyed jelszavát.

  Én úgy döntöttem vállalom ezt a rizikót.
  Van heti mentésem, nincs semmi politikai vagy provokatív tartalmam. 😉

  Válasz
 11. Péter, a blogolásnak ehhez mi köze van? A bejegyzések írását ez nem érinti, csak a frissítéseket és a képfeltöltést, azokat meg amúgy sem jó, ha kiadod másnak. Ha a képfeltöltésnél megbízol a többiekben, azt az egy könyvtáradat állítsd 777-re, és kész.

  Válasz
   • Hát ez az, hogy alkalmazok… Az Akismet eddig hihetetlenül jól teljesített, a blog indulása óta 3.533 spamet kiszűrt, és csak 9-et nem vett észre. De az utóbbi pár napban elözönlötték az oldalt az ilyen újfajta spamek, amelyek teljesen normális hozzászólásoknak látszanak, a témát és a fura karaktereket leszámítva. Szerencsére az Akismet tanítható, máris kiszűrt jónéhányat, amelyek hasonlítottak azokhoz, amelyeket kézzel jelöltem spamnek, de az áradat nem szűnt meg.

    Eddig nem akartam frusztrálni az olvasóimat egy captchával, de most már kénytelen leszek… Sajnos az Akismetnek is megvannak a maga korlátai, ezek szerint. De valószínűleg sok más blogon is ugyanez a jelenség tapasztalható, tehát ne csodálkozzatok, ha pár napon belül Akismet frissítés lesz elérhető, mert beleprogramozták az ilyen hozzászólások elleni védelmet.

 12. Ja igen, csak én pont ezzel szívtam most, mert költöztem másik tárhelyre és semmi nem ment, tök mindegy miket állítottam. Pár óra után rájöttem, hogy a PHP safe mód be van kapcsolva a szerveren.. Nagy nehezen kikapcsoltuk a szerveren (virtuális szervert bérlünk, úgyhogy nekünk kellett a webszerveren ezt behekkelni). Úgyhogy most már lehet jogokat állítgatni végre. 🙂

  Válasz
 13. Bizony, az macera. No de akkor ebben most egy lépéssel előbbre jársz nálam, mert én még keresem, hogy hol lehet kikapcsolni ezt a “PHP safe” dolgot (nekünk is virtuális szerverünk van), mert a NextGen galériakezelő plugin csodaszépen megjeleníti a képeinket, csak éppen a bélyegképeket nem tudja így létrehozni…

  Válasz
 14. …éééés megvan! Dobpergés – sikerült! A http://www.surany.hu oldalon működik a Képgaléria! 🙂

  Nem tudom, miért nem jutott eszembe megnézni a szerverünk admin-felületén, hogy ezt én is ki tudom-e kapcsolni, de nem jutott, úgyhogy kösz, Péter!

  Válasz
 15. Szia Móni!

  Újra én 🙂 A sablon módosításhoz az összes könyvtár és fájl attribútumát át kell írni? Remélem nem, mert ez iszonyat nagy meló.

  Betti

  Válasz
 16. Betti: nem, csak a sablon főkönyvtárában lévő .php fájlokét kell 777-re állítani, mert amikor szerkeszted a sablont, csak ezekben a fájlokban fogsz nyúlkálni. A többi (alkönyvtárban lévő) fájlokhoz nem kell hozzányúlnod, ezek csak képek és hasonlók.

  (Látom, Te is éjszakai bagoly vagy :-))

  Válasz
 17. köszi, még szerencse!

  IGen, én is éjszakai bagoly vagyok, olyankor lehet nyugodtan dolgozni. De legalább sikerülne. A gyerek nem nagyon kényeztet túl a napközbeni 1 óra alvásával:)

  Válasz
 18. Elég macerás ez a frissítés dolog… Lehet, hogy tök egyszerű dolgot kérdezek vagy valami hülyeséget: Milyen gyakran kell frissíteni? Szól a wordpress, hogy most van frissítendő anyag?? 🙂 Vagy honnét fogom tudni, hogy megjelentek az új frissítések?

  Válasz
 19. Igen, ahogy ez a bejegyzés kezdődik: egy figyelmeztető üzenet jelenik meg, hogy van frissebb verziója magának a WordPressnek, vagy valamelyik bővítménynek.

  Válasz
 20. Néhány perc, az internet-kapcsolatod sebességétől is függ. A teljes WordPress felmásolása kb 6 perc ADSL kapcsolat esetén. (legalábbis nálunk :-))

  Válasz
 21. Moni, segítsééég!
  Mi van akkor, ha ideiglenes tárhelyem volt, és most aktiválták a régit, és a fentiekhez hasonló gondom van az aloldalakkal??? (A főoldal és a felső menüsor szépen bejön, de a két aloldal nem jelenik meg. :-()
  A beállításokban a WP címe (url) és a Honlap címe (URL) részt már átjavítottam.
  Szintén hívjam a szolgáltatót, hogy turkáljanak ők a .htaccess fájlban?
  Én látom a .htaccess fájlt, ott van olyan rész, hogy /~domainnevem, lehet, hogy csak a hullámvonalat kell kiszedni???
  A manóba, miért hétvégére aktiváltak??? (Ügyfélszolgálat persze hétfőn legközelebb, addig is megpróbálok e-mailt írni…)(Irgum-burgum szmájli)

  Válasz
 22. Kovka, a .htaccess elég, ha ennyit tartalmaz:

  (kacsacsőr)IfModule mod_rewrite.c(kacsacsőrvége)
  RewriteEngine On
  RewriteBase /
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
  RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
  RewriteRule . /index.php [L]
  (kacsacsőr)/IfModule(kacsacsőrvége)

  Ezt tedd egy Jegyzettömbbe, mentsd el .htaccess néven, és töltsd fel a tárhelyed gyökerébe. Ennek elégnek kell lennie.

  Válasz
 23. Dehogynem baj. Így nem fog működni. Át kellene állítanod az Intéződet, hogy ne rejtse el az ismert kiterjesztéseket, vagy, ami egyszerűbb, hogy Total Commanderben nevezd át, mert ott látod és ki tudod törölni mögüle a .txt részt. (Egyébként amikor elmentetted, nem lett volna szabad hagyni a .txt mentést, hanem a Minden fájl-ra kellett volna átállítani, akkor nem lett volna mögötte a .txt)

  Válasz
 24. Időközben rájöttem, hogy egy tök banális, szerkesztési probléma van a dolog mögött: az eredeti főoldalamon, amikor eredetileg betettem a linket, akkor még az ideiglenes oldalra mutatott. Ami onnan elvándorolt. Tehát most egyszerűen átszerkesztettem a linkeket, és megvan minden. 🙂 Ha előtte nem olvasom ezt a bejegyzést, talán soha nem bonyolítom így túl… 😀 😀
  Azért ez a .htaccess fájl aggaszt, majd még megpróbálom átjavítani.
  Még egyszer köszönöm, sokszor!!!

  Válasz
 25. Szia Moni,

  elkezdtem csinálni a wp oldalamat, de megakadtam. Itt azt írod, hogy a képek a wp-content/uploads mappában vannak, nekem ilyen viszont nincs. Ami nekem van: plugins, themes, upgrade.

  Nem enged se képet feltölteni, se sablon fejlécképet szerkeszteni. Ezt a hibaüzenetet kapom:”Unable to create directory /home/users/dah/public_html/wp-content/uploads/2010/11. Is its parent directory writable by the server?”

  A domain: http://zahnbehandlunginungarn.at

  Tudsz nekem segíteni, hogy mi lehet a baj? Mintha a hibaüzenetben a “dah” szó fura lenne. (Az volt az a másik webhely, ahol elkezdtem szerkeszteni az oldalt!

  Köszönöm előre is!
  Ildikó

  Válasz
  • Szia!

   Az uploads könyvtárat Neked kell létrehoznod, de egyébként a WordPress automatikusan létrehozza az első alkalommal, amikor képet töltesz fel.

   A hibaüzenet oka az, hogy a tárhelyed PHP Safe üzemmódban van, vagy egyszerűbben: nem írhatóak a könyvtárak. Ha nem tudod, mit jelent ez, egyrészt olvasd el az oldal tetején a Szótár nevű oldalon a magyarázatot, másrészt kérd a tárhelyszolgáltatód segítségét, hogy állítsa át.

   Válasz
 26. Szia Moni!
  Ha jól értem, akkor az uploads könyvtár attribútumát is érdemes 755-re vagy 644-re állítani, ugye? nekem most 777-en vannak, az meg sejtésem szerint nagyon nem jó.
  Köszi előre is!

  Válasz
  • Az uploads könyvtárat nyugodtan hagyd 777-en. Fontosabb, hogy a saját géped, amelyről kapcsolódsz a tárhelyedhez, tutira vírusmentes legyen, és akkor nem lesz semmi gond.

   Válasz
   • Igen. MInden nagyszerűen megy az egyik tárhely szolgáltatónál…(Ahol ki van kapcsolva a PHP safe.)

    Egy a másik tárhely szolgáltatónál (ahol szívességből segítenék honlapot készíteni) meg azt mondják, hogy ők márpedig nem kapcsolják ki a PHP safe-t. Ott már egy egyszerű melléklet feltöltése is FTP “birizgálás”-sal történik. Elkeserítő. Ezért kell meggondoltan tárhely szolgáltatót választani.

   • Ja, persze, most látom csak, hogy félreolvastam 😀 Úgy olvastam, hogy évek óta használod gond nélkül PHP Safe állapotban, nem vettem észre a kikapcsolt szót, tehát éppen csak a lényeget nem láttam 🙂

 27. Kedves Móni!
  Az alábbi hibaüzenet jelent meg a bővítmények oldalon.
  Az lenne a kérdésem, hogy mi okozta ezt az üzenetet, és mit tudok egyszerűen tenni ellene, ha kell?

  “Warning: There was an Error while creating/updating the neccessary Options for this Plugin.
  Please do the following and run the GBCleaner to solve this problem.”

  Köszönöm segítségedet
  Üdvözlettel
  Varga Gusztáv

  Válasz
  • Kedves Gusztáv!
   Valamelyik bővítmény egyik beállítása nem tud frissülni vagy beállítódni, de hogy melyik és miért, azt ennyiből nem látom. Azt mondja, futtasd a GBCleanert. Futtasd, hátha az megoldja.
   Sajnálom, hogy nem tudtam segíteni…

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..