Címkék vs Kategóriák

 

A WordPress bejegyzésekhez és oldalakhoz címkéket rendelhetsz, és kategóriákba sorolhatod őket. Röviden ennyi a különbség a két fogalom között. Mit jelent ez a gyakorlatban?

A kategóriáknak a weblapodon közölt tartalom rendezésében van szerepe. Ha az oldalsávba kiteszem a “Kategóriák” widgetet, én egyenesen Tartalomjegyzéknek vagy Tartalomnak szoktam elnevezni. Természetesen ez ízlés vagy elképzelés dolga, lehetnek a kategóriák “menüpontok” is, vagyis kiteheted őket a fejlécbe a Főoldal mellé: így ha rákattintasz az egyikre, tulajdonképpen a kategória archívumába jutsz, azaz megkapod az összes olyan bejegyzést, amely az adott kategóriában jelent meg.

A címkéknek is van archívumuk, tehát ha a sablonod olyan, hogy megjeleníti az egyes bejegyzéseknél a hozzá tartozó címkéket, és rákattintasz az egyikre, akkor a kategóriákhoz hasonlóan itt is a címke archívumába jutsz, azaz megkapod az összes olyan bejegyzést, amelyhez ez a címke van rendelve. Ebből a szempontból tehát hasonlóan működnek, mint a kategóriák. A címkék elsődleges szerepe azonban az, hogy kiemeld az adott bejegyzés kulcsszavait.

Keresőoptimalizálási szempontból elméletileg a címkék a fontosabbak, ezek felelnek meg a kulcsszavaknak (amelyekre az emberek keresnek az interneten), de ha például az All-In-One-SEO-Pack nevű, méltán népszerű keresőoptimalizáló bővítményt használod a WordPressedhez (és én ajánlom, hogy használd), akkor ott beállíthatod, hogy mind a címkéket, mind a kategóriákat használja kulcsszavakként.

A logika azonban az, hogy legyen néhány kategóriád az egyes témáidnak – ezek egymás alá is sorolhatóak, így valóban értelmes tartalomjegyzéket tudsz felépíteni – , és legyen sok címkéd – ezekkel pedig határozd meg, hogy miről szól a bejegyzésed.

Javaslom, hogy az átláthatóság érdekében egy bejegyzést legfeljebb két kategóriába sorolj be, és legfeljebb hat címkével láss el.

És végül egy “apró ötlet”: ha blogspotos blogot importálsz a WordPressbe, az importálás után a blogspoton használt címkék a WordPressben sajnos kategóriákká válnak, és ez elég kényelmetlen tud lenni. Szerencsére a mi kedves WordPressünknek erre is van automatizált megoldása (mielőtt elszörnyedsz, hogy az összeset kézzel kell átállítanod): a Vezérlőpult Eszközök menüpontjában az Import alatt van egy Kategória és címke konvertáló elnevezésű menüpont, ezzel remekül, néhány kattintással túljuthatsz a problémán (lásd az alábbi képet is).

 

Kategóriák és címkék konvertálása 

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Címkék vs Kategóriák” bejegyzéshez 84 hozzászólás

 1. Móni!
  Hol tudom beállítani, hogy mutassa, egyes kategóriáknál hány bejegyzés van. Emlékszem, hogy már találkoztam vele, de most nem találom.

 2. Na tessék, kiveszek egy offline napot, és jönnek a hozzászólások 🙂 De azt szeretem, hogy mikorra visszajövök, meg is oldjátok a problémákat 🙂

 3. Azért “a videósok kedvéért” áruljuk el a választ is: ha a beépített widgetet használod a kategóriákban lévő bejegyzések számának megjelenítésére, azt a widget szerkesztőjében állíthatod, ha pedig a sablon widgetjeit, akkor a sablon határozza meg, hogy kiírja-e ezt.

  A Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban a sidebar.php-ban kell megkeresni azt a sort, amiben az van, hogy wp_list_categories, és ennek az egyik attribútumán múlik, hogy mi lesz az eredmény. Ha a show_count=1 látható, akkor mutatja a bejegyzések számát, ha ez 0, akkor nem.

 4. Szia Móni!

  Statikus honlapnál kell/érdemes kategóriát és címkét írni?
  Jajjj olyan lassan boldogulok 🙁
  Az oldalak szerkesztésénél megadtam a sorrendet, de mégsem úgy vannak ahogy én szeretném, mi lehet a gáz? A “Home” blog oldalt, hogyan tudom utolsónak betenni. Már átváltottam statikus oldalra a Beállítások/olvas menüpontba, elsőnek kiválsztottam a Nyitóoldalt, utolsónak pedig szerettem volna a HOme-t, de egyik sem jött össze. Legalább 1 dolog jönne össze pikk-pakkra 🙂

  köszi
  BEtti

 5. Kategóriát és címkét inkább bejegyzésekhez érdemes írni, de ha használod az All-In-One-SEO-Pack nevű plugint (használd!), akkor érdemes a statikus lapokra is biggyeszteni, mert azt a keresők felhasználják.

  A Home az mindig a Főoldal (írd át a nevét a fejlécben /header.php/), a blog pedig akkor lesz hátul, ha csinálsz egy üres oldalt Blog néven, azt rakod be legutolsónak, és azt jelzed a Beállításokban, hogy az a blogbejegyzések oldala.

 6. Szia Móni!
  Az All-In-One-SEO-Pack nevű, méltán népszerű keresőoptimalizáló bővítményről tudnál majd írni egy blogbejegyzést? Hogyan használható, miért hasznos, mikre kell figyelni a beállításnál/telepítésnél…stb. Ingyenes ez a csomag?

 7. Szia, Bernadett! Ingyenes bővítmény, telepíteni ugyanúgy kell, mint a többit: felmásolod a wp-content/plugins könyvtárba, és a Vezérlőpulton bekapcsolod. Ezután be kell írnod, hogy milyen kulcsszavakat és leírást alkalmazzon a főoldalon, és megjelölni, hogy a bejegyzéseknél mit vegyen kulcsszónak – itt érdemes a kategóriákat és a címkéket is bepipálni. Kb ennyi a lényege. Lesz folytatása az előző, bővítményekről szóló bejegyzésemnek, abban majd írok róla kicsit bővebben.

 8. Rendben , köszönöm. Még egy kérdés eszembe jutott így a kulcsszavakat illetően: simán használhatóak a magyar hosszú magánhangzók, tehát ű, ő, ó stb.
  Nem fog másként megjelenni és nem fogja máshogy értelmezni a wordpress?

 9. Simán. Alapból UTF-8-at használ, az elég általános és bírja a magyar ékezeteket. A magyar WordPress legalábbis biztos, az angolt még nem próbáltam, de szerintem annál sincs gond.

 10. Oldalak kategorizálásához én simán az oldalak nevű widget-et használom, ez tényleg olyan, mint egy tartalomjegyzék.

  Moni, azt írod, hogy az oldalakat is érdemes kategóriákkal és címkékkel ellátni. Nálam az oldalszerkesztő felületen ilyen lehetőség nincs, csak a bejegyzéseknél. Kellene, hogy legyen?

 11. Kicsit pongyolán fogalmaztam abban a hozzászólásban, elnézést. Nem címkéket meg kategóriákat, hanem kulcsszavakat meg leírást tudsz megadni hozzájuk. A szerkesztőfelület alatt ott van az All-In-One-SEO doboza, ott megadhatsz az adott oldalra vonatkozó kulcsszavakat (keywords) és leírást (description).

 12. Igen, azokat használom is.
  Ezek szerint a bejegyzésekben a kategóriáknak és a címkéknek hasonló jelentősége van, mint az oldalakban a kulcsszavaknak és a leírásnak. Mármint optimalizálás szempontjából. Jól gondolom?

 13. Szervusztok!
  Kérdezhetek?
  A címkék kezelésével kicsit zsákutcába futottam, nem tudom, hol a hiba.
  Tehát, ha egy bejegyzéshez címkéket rendelek hozzá, akkor egy címkére kattintva azokat a bejegyzéseket kellene látnom, amiket elláttam azzal a bizonyos címkével.
  Ekkor a címsorban az szerepel, hogy (példa) http://www.weboldal.hu/tag/cimke
  Nálam legalábbis ilyen a címsor, de ugyanakkor minden bejegyzést látok, nincs szűrés a címke alapján.
  Vajon hol keressem a hibát?
  Köszönöm előre is.

 14. Tomi: hát ez fura. Kipróbáltam, tényleg. De nem az van, hogy mondjuk az adsl címkére kattintva azok jelennek meg, amiknél van adsl címke meg azok, amiknél semmilyen címke nincs?

  Ez hányas WP és milyen sablon? (Illik kitenni a linkjét, merthogy nyílt forráskódú és ingyenes.)

  Sajnos így kívülről nem látok többet, látnom kellene belülről a fájljaidat…

 15. Szia Moni, köszönöm a gyors választ.
  Legfrissebb WP (2.9.2)-t használom.
  A sablonból nem távolítottam el semmiféle linket, nem ingyenes a sablonom, a Themeforesten vásároltam. Azt hiszem, megyek majd oda a kérdésemmel.
  De ugye nem csak én látom a hibát?
  Használom a No category base plugint, így a kategóriák szerinti szűrésnél nem jelenik meg a /category az url-ben.
  Ilyen szűrés viszont nincs a /tag-ekre.
  Amúgy milyennek találod?
  T.

 16. Nem, a hibát nemcsak Te látod – én is azt mondanám, hogy akkor a sablon készítőjéhez fordulj.

  Amúgy jól néz ki, tetszik ez a letisztult design, és modern a nagy, hasznos lábléc. Tetszik.

 17. Tadamm! 🙂
  Elkészült a bugfix.
  Eddig 150-en vették meg a template-et, én voltam az első, akinek ez szemet szúrt?? Nahát…
  Köszönöm a véleményedet.
  Szerintem fogunk mi még találkozni.

 18. Hú, Tomi, ez tényleg gáz, hogy senkit nem zavart a hiba. De lényeg, hogy már jó, örülök neki, hogy megoldódott a probléma. További jó mulatást a WordPress oldaladhoz! 🙂

  • Szia!
   Nevezd át valamire a Bejegyzés -> Kategóriák menüpontnál a Szerkesztésre kattintva a kategória neve alatt, vagy hozz létre egy másik kategóriát, a Beállítások menüpontban jelöld meg, hogy az legyen az alapértelmezett, aztán már kitörölheted a Nincs kategorizálva nevűt. Amelyik jobb Neked.

 19. Sziasztok!

  Én csináltam egy videók kategóriát. Ha a sidebar-on a videókra kattintok bejönnek a videók bejegyzéseinek címei.
  Azt szeretném, hogy a tartalom jelenjen meg . Minden videó külön postban van.
  Gondolom ha egy postban lennének akkor megjelenne mindegyik beillesztett videó, de akkor nem lenne nekik külön post címük.
  Remélem lehet érteni mit szerettem volna 🙂

  • Szia!

   Hát ha egyszer nincs más tartalma azoknak a postoknak, mint a videók címe… Meg persze a YouTube-os videók kódja, de azokat ez a sablon nem fogja megjeleníteni a kategória oldalán, mert így van megírva. Próbálj ki egy másik sablont, ne az alap TwentyTennel dolgozz.

 20. Udv!
  Ismet eljutottam az oldaladra, es az utobbi kerdessel kapcsolatos az en kerdesem is:
  tehat, ha twenty ten sablont hasznalok, akkor, ha pl. oldalmenube kirakom a kategoriaimat, akkor azokra klikkelve nem jelenik meg az adott kategoriaba rakott posztok tartalma, csak a cimeinek a sorrendje? ez nekem eleg szomoru…
  nem lehet ezt valahogyan megoldani?
  egyeni menut akarok csinalni, ahol egyik pont nehany a kategoriak kozul, de ha raklikkelek es csak cim sorrend jon be, az nagyon szomoru (foleg, ha fotoblogrol van szo).
  Ha van ra valamilyen megoldas szivesen veszem (nem gond, ha bele kell piszkalni a kodba)…

  koszonom,
  Zsolt

 21. Megoldottam 🙂
  ha valakit erdekel, a loop.php ban a php f archive sor koruli behivasnal hozza kell adni a kov sort:
  <?php the_content( __( 'Continue reading →’, ‘twentyten’ ) ); ?>
  es behozza a tartalmat a kategoria eseteben…

 22. Szia!

  Én ha weboldalt készítek, akkor általában az esetek többségében premium sablont használok, tehát veszek egyet a themeforesten 😀

  mostanában, vagy eddig csak nem tűnt fel, a legtöbb sablonban, van egy olyan funkció, hogy WORK … bárhogy is nézem, nem veszek észre különbséget a bejegyzés(post) és a work – Ök között …

  de ezt szokták még portfolio-nak is meg project -nek is hívni
  ugyan úgy tudsz neki cimkét és kategóriát adni, kiemelt képet beállítani … ugyan az mintha postot küldenél be …

  de ha ugyan az akkor mi értelme van ???

  Te találkoztál már vele ?
  Melyiket érdemes használni ?

  Köszönettel:
  János

  • A prémium sablonok ezeket általában más helyeken és más módon jelenítik meg. Pl készíthetsz egy portfólió oldalt, és az olyan lesz, mint egy külön blogoldal, csak abban nem a bejegyzések, hanem a portfólióként felvett bejegyzések lesznek elrendezve. A sima bejegyzések szövegesen, a portfólió bejegyzések pedig a kiemelt képükkel jelennek meg. Ez pl a Themeforest-es sablonoknál sokszor van így. De minden sablon egyedi ebből a szempontból (illetve persze vannak típusok).

 23. Szia Móni! Tudnál tippet adni? Adott egy kép album plugin ami asablon vagy a WP cimkéitől szedi a cimkék betűméretét. Amit nem találok hol lehet állítani az a cimkék betűmérete és úgy szeretném ha egyforma méret lenne. 😛

  Köszi:
  Köti

  • Csörög a telefon az orvosi rendelőben.
   – Doktor úr, ITT fáj, Ön szerint mi a bajom?

   Khm… remélem, érted az analógiát… 🙂 bocsi… 🙂

   • 🙂 Nem volt érthető? 🙂 Igyekeztem röviden de úgy tűnik melléfogtam vele. 🙂 Szóval vannak ugye a cimkék. Általában úgy jelennek meg hogy különböző betűmérettel íródnak ki egyes szavak. Asszem a gyakoribb cimkék a nagyobbak vagy hogy? De a lényeg a kérdés szempontjából a kisebb és nagyobb betűméretű kulcsszavak egy-méretűsítése lenne. Szóval hogy minden megjelent cimke kulcsszó egyforma betűméretű legyen. Vagyis ne ilyen:
    http://lemill.net/content/pieces/piece.2007-10-16.5977085802/image_large

    Ehhez jön mellékesen hogy van egy fotó plugin és minden feltöltött képhez lehet cimkéket írni. Azt megnéztem hogy a cimkéi nem azonosak a sablon cimkéivel, ott a bejegyzésekhez írt cimkék vannak. Na szóval ( remélem így érthető 😀 ) a foto albumnak ténylegesen van saját cimke rendszere és a sablontól függetlenül lehet megadni a cimkéket/kulcsszavakat. Le is csekkoltam hogy mentés után a sabloné és az albumé különböznek is. Ami viszont nem tetszett benne hogy a cimkék betűtípusát/méreteit/színét azt a sablontól (vagy a WP-től – ezt nem tudom) örökli az album cimke rendszere. Tehát ugyanúgy mindenféle betűmérettel jelenik meg és ugyanolyan betűszínekkel mint a sablonnál.

    Olyan plugint már találtam ami a cimkéket állítja és ott meg lehet adni betűméreteket, színeket stb. De az csak az alap cimkéknél vált be, a fotó album képeinek saját cimkéinél nem működik.

   • A “gyakoribb címkék nagyobb betűkkel” jelenség a Címkefelhő esetében jelentkezik. Ez leginkább widgetben szokott elhelyezkedni. De csinálhat ilyet a sablonod is, vagy akár egy bővítmény is.
    Az erre vonatkozó stílus utasítások lehetnek elméletileg a sablon / bővítmény fájljaiban is, de a sablon / bővítmény inkább nem szokott ezzel foglalkozni, és ráhagyja a WP-re, hogy használja a saját stílusát.
    Következésképp a WP motorjában kell átírni a címkefelhőre vonatkozó stílust.
    Na, most jól nem mondtam semmit… Meg kellene keresni, hogy melyik könyvtárban, melyik fájlban van az erre vonatkozó utasítás, de ahhoz most már túl álmos vagyok 🙂 Mondjuk sok helyen nem lehet (leginkább a wp-includes/css-ben lesz szerintem), de még sosem akartam itt turkálni, így nem tudom, és most inkább nem is szeretném kideríteni.
    De ha Te mindenképp ragaszkodsz hozzá és kideríted, az olvasóim nevében előre is hálás vagyok, ha megosztod velünk, hogy hol van ez, hátha egyszer valaki másnak is kelleni fog 🙂

 24. Szia!
  Olvasom itt a bejegyzéseket és felszeretnék tenni néhány kérdést.
  Kezdő wp felhasználó vagyok, és az istennek nem jövök rá hogy mi is az a “kapcsolódó bejegyzés”.
  Mi a logikája?
  Gondoltam (alap logikaként) ha ugyan abba a kategóriába teszem a bejegyzést, akkor azt biztosan megjeleníti a “kapcsolódó bejegyzéseknél”
  Hát ez nem jött össze, pedig én pont ezt szeretném, hogy az azonos kategóriában írt bejegyzéseket jelenítse meg “kapcsolódó bejegyzésnek”.
  Tulajdonképpen melyik ponton látja a bejegyzéseket “kapcsolódó bejegyzésnek” a wp? Dátum, kategória, hasonló szövegrész, stb…?
  Próbáltam ezt a címke dolgot is, amit látok több ezer oldalon. (nagyon rondák 🙂 Beírtam két bejegyzéshez ugyanazt a címkét, de így sem jeleníti meg a “kapcsolódó bejegyzéseknél” csak ezt a két bejegyzést, hanem megjelenít 4 darabot fogalmam sincs milyen logika szerint.
  Az hogy csak az azonos kategóriákat jelenítse meg a “kapcsolódó bejegyzéseknél” az megoldható valahogy? Mert hogy én erre vágyom.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  A tesztoldalam címe: http://hungarianpinkfloydshow.hu/butorekszer/

  • Szia!
   A probléma az, hogy erre nincs általános válasz. Ugyanis ezt vagy a sablonod csinálja, vagy egy bővítmény (mint pl nálam a Related Posts meg az upPrev), és annak a beállításaitól függ, hogy hogyan jelennek meg a kapcsolódó bejegyzések. Az upPrev például az előző bejegyzést hozza fel ugyanebből a kategóriából, a Related Posts pedig a címkék alapján válogat.
   Rengeteg bővítmény van a http://wordpress.org/extend/plugins oldalon, keress rá a “related posts” kifejezésre, olvasd el, melyikről mit írnak, aztán próbáld ki őket. Sajnos ennél jobb ötletem nincs… én is így csináltam, így csinálom.

 25. Ó! Pedig segített nagyon is. Ki is kerestem rá először egy cimke plugint és remekül működött is, átírta a megadott méretre, színre a cimkéket. Ja és igen a widgetben lévő cimkéket montamny. 🙂 Szóval átírta de az albumét már nem.

  Amúgy ha jól jönne bárkinek ez a cimkés plugin az:
  Configurable Tag Cloud (CTC)
  http://wordpress.org/extend/plugins/configurable-tag-cloud-widget/screenshots/

  Beírható a címszövege, min és max db-szám, min és max betűméret, színek ugyanígy, 4 effekt, mutasson cimkéket és/vagy kategóriákat.

  Sokat segített a tipp is melyik css-ben kellene keresni. Köszi!

  • Meg tudnád adni konkrétan, hol találtad meg, melyik css-ben a címkefelhő formázását? Néhány hónapja megtaláltam, sikerült, most frissítettem a wp-t, elveszett a formázásom, ráadásul el is felejtettem hol volt… 🙂

   • Fuh! 🙂 Ritkán járok erre és nem tudom a css ügyben mire/miről írtam. Mondjuk ez mindegy is. Ezek szerint a wp alap cimke widgetjét használtad és írtad át, az meg egyszerűbb lett volna egy ilyen alap dologban mint a cimkék ha nézel hozzá plugint. Van bőven még válogatni is tudsz ami neked megfelel. Az alap igényeknek ez a plugin pont elég és állíthatsz benne a widget részen mindent.
    http://wordpress.org/plugins/configurable-tag-cloud-widget/screenshots/
    Betűméret, színe, méretei tól-ig, listázási módok stb sokmindent.
    Nem akarok kitérni a válasz elől de ez egyszerűbb és a formázás sem vész el wp frissítéssel. Ha mondod milyen megjelenést és működést akarsz megnézhetjük de cimke pluginnel lenne praktikusabb.

    http://wordpress.org/plugins/search.php?q=tag+widget

    Vagy olyan volt amire hiába kerestél plugint?

   • Köti!

    Köszi, hogy válaszoltál! Igen, szerintem is ez a bővítményes dolog a legcélszerűbb azoknak, akik nem értik jól a kódokat (annyira értettem, hogy egy blogbejegyzésben olvasott folyamatleírás segítségével anno átírtam egy forrásfájlban, de az már egy éve volt kb. és most, mikor újra kéne, már nem emlékszem rá, grrr)

    Tehát plugin. Időközben feltettem a Widgets Reloaded nevűt és ez megoldotta a formázási nehézségeket a címkefelhőmben. De megnézem azt is , amit ajánlottál, hátha az még jobb (a Widgets Reloaded-ben a betűméret állítót ugyanis még nem találtam meg)

    Köszönöm még egyszer!!

 26. szia Moni, remélem, lesz tipped erre. 🙂 adott egy csomó (250+) kategória, amik nagy részéből címke lenne. viszont szeretném azt, hogy amiből címke lesz, azok egy részét egy adott kategória alá is be szeretném terelni.

  például van egy csomó állatom, amiknek mind külön kategóriát adtam régen, mert még nem voltak címkék, így van kecske, juh, bárány, ló, szamár, stb. most ezekből csinálnék címkét, viszont szeretném azt, hogy az ezek alá tartozó cikkek egyúttal bekerüljenek az “állatok” kategória alá is. ugyanígy van egy rakás növény, ahol az egyes fajokból címke lenne, és bekerülnének a “növények” kategóriába is. több száz cikkről van szó, így az egyenkénti kategorizálás nem opció.

  van arra valami tipped, hogy ezt hogyan lehetne kivitelezni? mert most ha létrehozom az állatok kategóriát, és címkévé konvertálom az állatfajokat, akkor attól az állatok kategória üres marad.

  tehát van valami olyan plugin, amivel meg lehet adni, hogy kiválasztott címkével jelölt cikkeket lásson el a kívánt kategóriával is?

  köszönöm!

  • Szia! Én csak a http://wordpress.org/extend/plugins/wpcat2tag-importer/ konvertert ismerem (meg pár hasonlót még találhatsz a plugins oldalon), és az ugyan tud címkéket csinálni a kategóriákból és vice versa, viszont attól még ezekkel nem jelöli meg a bejegyzéseket. Sajnos, amennyire én tudom, ha ezekkel nem volt megjelölve egy bejegyzés, akkor kézzel kell ezt megtenni.

   Viszont ha egy bejegyzés benne volt 5 kategóriában, és azokat most címkékké konvertálod, akkor azok annak a bejegyzésnek címkéi lesznek. Legalábbis amikor az egyik régi bloggeres blogomat átvittem, akkor ez történt. (Erről már írtam, hogy simán lehet bloggerből importálni, csak a címkéket s a kategóriákat felcseréli, ezért kellett így megoldanom.)

   Remélem, ez segít… De valamennyi kézi munkát biztosan meg kell tenned.

 27. Kedves Móni!

  Az oldalamon van 7 menüpont, hogyan tudnék ezek mindegyikéhez bejegyzést írni? Nem találok az új bejegyzés hozzáadásánál olyan beállítást ahol oldalhoz lehetne rendelni a bejegyzést. Mi ennek a módja?
  Lenne egy menüpont ahol megjelenne az összes menü legújabb bejegyzése.

  Köszönöm

 28. Megtaláltam a megoldást az oldaladon, nem oldalakat, hanem kategóriákat kell létrehozni, ugye? Így elkészült a vízszintes menü, de hogy lehet hogy az első kategóriában (news) minden kategória új bejegyzése megjelenjen?
  Felmerült ezután egy következő kérdés, hogy az oldalsó vertikális menüben is szeretném kitenni a a news-t és ennek az alkategóriáját a Review-et. Azt sikerült elérnem hogy az összes menüpontot megjelenítse, de azt nem hogy csak egyet.
  Köszönöm

  • Igen, pontosan. A menüpontok a kategóriák legyenek.
   Az összes bejegyzés akkor jelenik meg egy menüpont alatt, ha az a Blog oldal (lehet más is a neve, de ez legyen megadva Blog oldalnak a Beállítások -> Olvasás menüpontban).

   Az “oldalsó vertikális menü”-t látatlanban nem tudom megválaszolni. Az a legjobb, ha csinálsz egy saját menüt, és azt teszed be widgetként.

 29. Köszönöm a választ!
  A vertikális menüt sikeerült létrehoznom úgy ahogy javasoltad, készítettem egy új menüt és egyedi menü widgetként behelyeztem. Viszont más a betűtípus mint az oldal többi részén és egy felsorolásjel található előtte, ezt szeretném módosítani, ezt már a kódban lehet csak?
  Azt még nem sikerült megoldanom, hogy az első menüpont tartalmazza minden menüpont új bejegyzésit, ezt le tudnád írni pontosan hogyan kellene, elvileg én a Beállítás/Olvasás oldalon minden variációt kipróbáltam!
  Köszönettel

  • Igen, a betűtípust meg a felsorolásjelet a kódban kell megváltoztatni.

   Ha azt akarod, hogy mondjuk a News nevű oldal alatt látszódjon az összes bejegyzés, akkor hozz létre egy teljesen üres News nevű oldalt, és a Beállítások -> Olvasás menüpontban add meg, hogy mi legyen a kezdőlap, a News pedig legyen a bejegyzések oldala.

   Vagy add meg azt, hogy a kezdőlapon az összes bejegyzés legyen látható, és a Kezdőlap vagy Home helyett írd azt a felső menüsorba, hogy News.

 30. Szia Móni, biztos velem van a probléma de nem működik ez nálam rendesen.
  A Beállítások/Olvasás:
  A kezdőoldalon jelenjen meg egy statikus oldal: Game (ez meg is jelenik kezdőoldalnak)
  a bejegyzések oldalának kiválasztása: News (itt már nem jelenik meg egy másik kategóriába írt bejegyzés).
  Azt a megoldást látom ha végképp nem megy, hogy a bejegyzés beírásánál, megadom a a szülő kategóriát és mindig a News-t is kipipálom.
  Egy új kérdés is felmerült: a böngészőben a kategia (menü) neve helyet az ID-ja jelenik meg (cat=sorszám), hogy lehet ezt megváltoztatni?
  Köszönettel

 31. Kedves Móni!
  Ezzel kapcsolatban van egy kérdésem, lehet, hogy nagyon alap:
  “lehetnek a kategóriák “menüpontok” is, vagyis kiteheted őket a fejlécbe a Főoldal mellé: így ha rákattintasz az egyikre, tulajdonképpen a kategória archívumába jutsz, azaz megkapod az összes olyan bejegyzést, amely az adott kategóriában jelent meg.”
  Az a problémám, hogy csak akkor jelenik meg nekem az adott kategória összes bejegyzése, ha oldalt kattintok rá a Kategóriák alatt. Ha a fejlécben, akkor nem. Pedig én a fejlécben szeretném a “tartalomjegyzékemet”, a menüpontokként használt kategóriák alatt. Tulajdonképpen egy olyan site-ot szeretnék csinálni, ami 6-7 blogoldal sok, folyton frissülő bejegyzéssel – a blogoldalak nevei pedig a menüpontok. (Remélem, érthetően írtam…)
  Másik, általánosabb kérdésem: azt honnan lehet tudni, hogy egy sablon mit tud? Például ha szeretnék a főoldalra egy olyan ablakot, amiben 3 mp-enként változnak a képek, akkor azt honnan tudom, hogy képes-e rá a sablon? Vagy bármi mást?
  Egyébként meg fantasztikus az oldal, hogy így segítesz mindenkinek! Köszönet érte!

  • Ha a sablonod nem támogatja az egyedi menüket, akkor nem tudsz ilyet a fejlécben létrehozni. Válassz olyan sablont, amely ezt tudja.

   Azt, hogy egy sablon mit tud, a live demójából és a leírásából lehet tudni, illetve végső esetben rá is kérdezhetsz a készítőjénél. De az elég látványos, ha a főoldalon van egy diavetítés, úgyhogy azt biztosan nem fogják eltitkolni 🙂 ha a demóban ez látszik, akkor tudja, ha nem, akkor nem.

   Örülök, ha hasznodra van az oldal!

 32. Kedves Móni!
  Most álltunk neki honlapot készíteni, és már nagyon az elején elakadtunk. A wp telepítés után azt azonosítottuk, hogy alapból van 1. KEZDŐLAP nevű menüpontunk, 2. EZ EGY MINTAOLDAL nevű oldalunk, 3. Helló Világ bejegyzésünk. (Csináltunk mi is egy oldalt: 1. oldalunk néven) A gondunk az, hogy a KEZDŐLAP nevű menüpontra kattintva csak az url-ünk neve jelenik meg. Egyszerűen nem értjük. A célunk egyébként az, hogy a kezdőlap egy statikus oldal legyen és legyen 2 blogolós oldal. De nem tudjuk, hogy ezt a KEZDŐLAP nevű menüpontot (oldalt?) , hogy tudjuk szerkeszteni, kitörölni, vagy másikat csinálni helyette….
  Hogy lásd is: http://balogh-celebrini.hu/1-oldalunk/
  Nagyon-nagyon hálás lennék, ha tudnál segíteni :-).
  Köszönettel: Edit

  • Kedves Edit!

   A Beállítások -> Olvasás menüpontban tudod kiválasztani, hogy mi legyen a kezdőlap, és melyik oldal legyen a bejegyzések oldala. Utóbbihoz hozz létre egy teljesen üres Blog nevű oldalt. Vagy ha két ilyet akarsz, akkor itt ne válassz ki semmit, hanem a menüben legyen egy-egy menüpont a két kategória, amelyben a blogbejegyzések lesznek.

   • Kedves Móni!
    Köszönöm. Az érdekes az, hogyha a Beállítások – Olvasás menüpontba kiválasztom, hogy mondjuk a “ez egy mintaoldal” legyen a kezdőlap, akkor sem látszik semmi, ha a kezdőlapra kattintok. Csak az url neve.

   • Most értettem meg csak, hogy mit kérdezel, bocsi! 🙂 (Mert most ki is próbáltam.)

    Teljesen más a probléma: mégpedig az, hogy a tárhelyeden van egy index.html fájl, ami csak kiírja az url-t. Azt töröld le, hogy működjön a WP rendesen.

 33. Az lenne a kérdésem, hogy van egy wp oldalam aminek a kezdőlapjára egy fix tartalmat szeretnék írni… De viszont a megírt tartalmat az oldal 3 szor berakja egymás alá… Ezt, hogy és hol tudom átállítani? Hogy csak és kizárólag az jelenjen meg amit én írok?? (Nem hírként írom hanem az index sablonját szerkesztem)

  • Sablont ne szerkesszünk tartalom megjelenítés céljából!
   Az nem arra való.
   Hozzunk létre egy új oldalt a kívánt tartalommal, majd a beállítások között válasszuk ki kezdőlapként ezt a statikus oldalt.
   Az oldal szerkesztésénél pedig beállítható, hogy a hozzászólások engedélyezettek, vagy tiltottak legyenek.
   A hozzászólás státuszának kijelzését lehet a sablonból eltávolítani, ha az benne van.

 34. Amúgy látom a “A hozzászólásod moderálásra vár. ” 🙂 Gondolom olvastad a törvény módosítást és remélem a továbbvitelen megbuktatják mert ez nem járja. Ha valakinek új akkor ez az mert fontos lehet.
  http://index.hu/belfold/2014/05/28/ab_a_blogok/

  Ezt a várakoztatást hogy érted el? Mert nálam az alap wp-nél ez nem működik. A Beállítások/Interakciók-ban több dolog sem működik, pl ez a várakoztatás sem. Hiába pipálom be akkor is megjelenik a hozzászólás. A trágár-szó mezőbe is hiába írok bármit hogy azokat várakoztassa átengedi azt is. Fontos lenne és köszi!

  • Nem a törvény miatt, hanem egyszerűen csak be van állítva, hogy ha legalább két (2) link van egy hozzászólásban, akkor azt tegye moderációs sorba 🙂

   Nálam rendesen működik minden beállítása az Interakciók menüpontnak, szépen ki is szűri, amiket beállítottam. Nem lehet, hogy a Tiéd összeakad egy bővítménnyel? Az ilyen “érthetetlen hibák” oka általában ez. Próbáld ki kikapcsolgatni a bővítményeket, hátha kiderül, melyik okozza a hibát.

   • Arra most rájöttem hogy ne admin bejelentkezéssel próbáljam ki 🙂 és még egy, hogy kivettem a pipát a “Hozzászólás írásához regisztráció és bejelentkezés szükséges” -nél. Így várakoztatóba teszi. De a trágár szó szűrés így sem működik.

 35. Szia Móni!
  Elsősorban grat az oldalhoz rengeteg hasznos tartalom található, ami sokat segített. De most egy kicsit elakadtam. Remek ez a WordPress CMS de van vele egy kis bibi. Ha sok a kategória sajnos megnő a belső linkek száma ami seo szempontjából nem valami előnyös. Van olyan bővítmény amivel ki lehet zárni poszt nézetben a kategóriák megjelenését, de itt nem a widgetek kizárására gondolok, hanem amit a sablon használ. Amit találtam eddig azok sajnos nem megfelelőek. Esetleg ha kell turkálok a sablonban hogy meg lehessen valósítani. Esetleg valamilyen HTML kóddal megoldható? Köszi előre is.

  • Szia!
   Köszönöm a kedves szavakat.
   Nem biztos, hogy jól értem a kérdésedet, de remélem 🙂

   Ha arra gondolsz, hogy a cikk linkjében ne szerepeljen a kategória elnevezése, azt úgy állíthatod be, hogy a Beállítások -> Közvetlen hivatkozások menüpontban a Bejegyzés címe lehetőséget, azaz a %postname% szerkezetet választod.

   Ha arra gondolsz, hogy a Google-barátság érdekében kanonikus linkek legyenek, azaz egy adott bejegyzés csak egy irányból, egy linken lehessen elérhető, akkor pedig ezt szintén egyszerűen, egy kattintással be lehet állítani, ha használod az All-In-One-SEO-Pack nevű bővítményt (amit amúgy is ajánlok, hogy használd).

   Ez segített, vagy valami egészen másra gondoltál?

 36. Szia! Én azt szeretném kérdezni, hogy hogyan lehet egy kategóriát törölni? Hozzáadtam egy újat, de aztán rájöttem, hogy nem kell, és most nem tudom, hogyan távolítsam el. 🙁

 37. Visszajelzés: LindaDesign NonStop » WordPress alapvető használata

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..