Bővítmények induláshoz

A WordPress rendszer rugalmasságát, sokoldalúságát a széles körben elérhető bővítmények biztosítják. Ezek általában (mint maga a rendszer és a legtöbb sablon is) személyes és céges használatra is ingyenesek (bár van kivétel). Melyek a legfontosabbak, amelyeket mindenképpen érdemes telepíteni már az induláskor?

A legeslegelső véleményem szerint az Akismet, amely egy rendkívül hatékony és megbízható, a tetejében tanítható spam-szűrő, azaz az illetéktelen (sokszor robot-)hozzászólásokat szűri ki és távolítja el a WordPress oldalunkról. Ezt a bővítményt annyira fontosnak tartják, hogy alapból a WordPress csomaggal együtt érkezik. Egy korábbi bejegyzésben (“Az első öt tennivaló“) már említettem, hogy ezt a lehető leghamarabb érdemes bekapcsolni, a működéséhez szükséges API kulcsot pedig az Akismet weboldalán lehet igényelni. Ez a bővítmény az a kivétel, amelyet a cikk elején említettem: ha cégként használod a WordPresst, vagy ha a blogoddal 500 $-t meghaladó bevételre teszel szert, akkor céges (fizetős) API kulcsot kell kérned. Ezenkívül érdemes további védelmi rendszereket is csatasorba állítanod: ajánlom az AntiVirus nevű bővítményt, valamint a WP Security Scant.

Minden weboldalnál fontos, hogy legyen beépítve statisztikája. Remek és ingyenes megoldás erre a Google Analytics, de nehézkes lenne a WordPress oldalba illeszteni a működéséhez szükséges html-kódot . Erre találták ki a Google Analyticator nevű plugint, bekapcsolása után meg kell adnod az Analyticstől kapott azonosítódat, és a statisztikai eredmények (a leglátogatottabb bejegyzéseid, ezeket hányan olvasták, honnan érkeztek a látogatók, milyen kulcsszavakra kerestek) nagyon kényelmesen, egyenesen a Vezérlőpultodban fognak megjelenni.

FRISSÍTÉS: a bővítmény új változata már másként működik.
Lásd: https://wp-suli.hu/kezdoknek/bovitmenyek-alapok/megis-van-google-analyticator

Manapság már elengedhetetlen, hogy kapcsolatot tarts a közösségi oldalakkal, a Twitterrel, a Facebook-kal és a többivel, és hogy egyszerű megosztási lehetőséget kínálj az olvasóidnak. Számtalan szebbnél szebb megosztóikon-gyűjtemény van, az én kedvencem a Sociable (de ez igazán csak ízlés kérdése), a WP-To-Twitter bővítmény segítségével pedig új bejegyzéseid megjelenésekor automatikus üzenetet küldhetsz a Twitter profilodra. Ha a Facebook-on beállítod a Selective Tweets nevű alkalmazást, és a WordPress üzenetek végére egy #fb-t biggyesztesz, akkor az új bejegyzésed híre a Facebook oldaladon is megjelenik majd. Mivel a bejegyzések is időzíthetőek, ezzel a módszerrel előre megírhatsz pár bejegyzést, majd elmehetsz a tengerpartra a koktéloddal 🙂

Ha szeretnéd, hogy az olvasóid könnyen feltehessenek Neked személyes kérdéseket (azaz nem hozzászólásként, hanem egyenesen Veled, e-mailben kommunikálhassanak), de nem akarod ehhez kiírni az e-mail címedet az oldalra, akkor használj kapcsolat-űrlapot. Kitűnő választás erre a célra a Contact Form 7, amely magyarul is tud, és rendkívül egyszerű a használata.

Végül még egy hasznos bővítmény: a Subscribe To Comments segítségével az olvasóid a hozzászólásuk beírásakor kérhetik, hogy az utánuk következő hozzászólásokról e-mailben értesítést kaphassanak.

 

Hogyan jutsz hozzá a szükséges bővítményekhez a legegyszerűbben? A Vezérlőpulton a Bővítmény -> Új hozzáadása menüpontban kereshetsz a bővítmények között kulcsszavak alapján, és ha a tárhelyed könyvtárai írhatóak (lásd a “Frissítés egy kattintással?!” című bejegyzést), akkor ezeket azonnal le is tudod tölteni és telepítheted ebből a menüpontból. Figyelj oda, hogy a bővítményeket minden esetben a WordPress hivatalos oldaláról töltsd le.

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Bővítmények induláshoz” bejegyzéshez 31 hozzászólás

 1. Szia Móni!

  Hogy telik a hétvégéd? 🙂

  Comment Relish – erről olvastam valahol már régebben, de csak kósza gondolatokat.
  Tudnál erről az alkalmazásról egy részletesebb blogbejegyzést írni – telepítése, beállításai, használata…stb. Mit hogyan célszerű eszközölni benne..
  Előre is köszönöm!
  Bernadett

  Válasz
 2. Türelem bővítményeket terem 🙂 Fogok, kösz az ötletet, de még elég sok minden van előjegyezve. Majd lassanként mindenre sor kerül. Ha sietsz, vegyél a tananyagaimból 🙂 Helyesebben rendelj belőlük, mert a Haladók még nem kaphatóak, az Alapozóval éppen ma leszek készen.

  Válasz
 3. Sajnos még sehol nem vagyok… 🙁 Megfelelő domain-néven gondolkozok, addig is sorjában olvasom a wp-sulis tananyagot. Ha nagyon előrébb lennék, akkor vásárolok, természetesen Tőled. 🙂
  Comment Relish-t tippnek szántam. 🙂
  További jó munkát!
  Bernadett

  Válasz
 4. Megint tudtál újat mutatni! 🙂
  A kérdésem az, hogy a Sociable nevű plugin beállításairól fogsz-e írni bővebben? Megnéztem a szerkesztő felületét és van egy-két homályos pont.

  Válasz
 5. Moni!
  Tudnál ebben segíteni?
  A megosztó ikonoknál elakadtam! 🙁
  A print nevű ikonra kapcsolva ez jelenik meg:
  We are sorry, we are unable to parse the page you’re trying to print, as it is not using properly validated code. You might want to try our bookmarklet tool instead.

  Válasz
 6. Bernadett, Piros: ma terveztem meg a blog további sorsát, és azt a döntést hoztam, hogy itt “kint”, az ingyenes blogon átfogó cikkek lesznek, a legáltalánosabb témákról, amelyek a legtöbb embert érintik, és amellyel a legtöbb segítséget tudom adni. Viszont “bent”, a zárt kluboldalakon részletes elemzések lesznek, képekkel, videókkal, mégpedig arról, amit a tagok kívánnak. Tehát érdemes klubtagnak lenni!
  További infó erről itt: https://wp-suli.hu/wp-suli-klub/

  Válasz
 7. Piros: nem tudja kinyomtatni az oldalt, mert szerinte nem teljesen szabványos a kód. Hagyd ki ezt az ikont, úgyis meglehetősen ritka, hogy valaki ki akarjon nyomtatni egy blogbejegyzést, inkább könyvjelzőbe szokás tenni – ahogy ez a hibaüzenet is javasolja.

  Válasz
 8. Szia!

  Moni! Ha az oldal fel van véve az analyticsbe, és működik is, akkor is bele lehet még tenni az Analycatort?

  Hasonlóan az Antivirus az Akismettel együtt legyen fenn?

  Köszi!

  Válasz
 9. Igen, minden bővítmény angol nyelvű alapból, de van némelyik, amelyik a WP-motorból veszi az üzeneteit vagy azok egy részét, és ezért, ha magyar a WP-d, akkor a bővítmény (vagy egy része) is magyarul jelenik meg. Ilyen például a Contact Form 7 is.

  A részletes beállításokról csak a zárt oldalon lesz szó.

  Válasz
 10. Szia! Ne a mérőkódot másold be, hanem telepítsd a Google Analyticator nevű plugint, és annak a beállítófelületén kell megadnod a webhelyprofil kódját (ami valami ehhez hasonló: UA-1234567-1). Ezután az analitika eredményét a WordPress Vezérlőpultodban fogod látni.

  Válasz
 11. Helló,

  honnan tudom pontosan letölteni ezt a subscribe to comment.php fájlt? A bővítmények-> új hozzáadása-> keresés útvonal nem működik, mert mindig ismeretlen hiba az eredmény…
  Találtam három ilyet is a googleba, mindhármat feltelepítettem és működtek is, csupán az volt a baj velük, hogy a “notify me…” kifejezést hiába írtam át a magyar megfelelőre mindig az angol kifejezés maradt alul.
  Pedig nagyon hasznos pluginnak találom, egyrészt praktikus, másrészt marketing, akit érdekel egy téma és kipipálja, az visszalátogat értesítés esetén.

  T.

  Válasz
 12. Szia Móni,

  talán ugyanezt a változatot már ki is próbáltam. (Letöltéseim közt már a 4. subscribe to comment.php volt). Ez is működik, mint a többi, viszont hiába írom át a bővítmény szerkesztésében a php-ben magyarra a “Notify me of followup comments via e-mail” kifejezést, akkor is az angol nyelvűt hagyja bent. Hogy tudom magyarosítani?

  Válasz
  • Bekapcsolás után a plugin csinál magának egy menüpontot a Beállítások alatt, ott lehet átírni a szöveget. Ami ott van, azt veszi figyelembe, tehát nem a php-ben magában kell átírni, hanem a Subscribe to Comments Options menüpontban, mert ami ott van, az felülírja a php-ban lévő szöveget.

   Válasz
 13. ÓOóoh, hogy én ezt mit kerestem… Hatalmas kösz.
  Azt hiszem talán a Te honlapodon olvastam korábban egy olyat, hogy aki már egyszer hozzászólt, annak autómatikusan megjegyzi a mezőit a modul. Írtál Te ilyenről és ha igen ho, találom?

  Válasz
  • Nem, erről nem én írtam, de valóban így van, ha valahol már hozzászóltál, és visszamész, be vannak írva az adataid, de csak egy bizonyos ideig. Igazából ezzel eddig nem foglalkoztam, úgyhogy nem tudom, pontosan hogy működik, egyáltalán a WP-n múlik-e ez, vagy a böngésző beállításain.

   Válasz
 14. Beállítások > Subscribe to comments > “Other messages” fül > Management page – és itt lehetne a különbözó üzeneteket átírni /magyarítani.

  Azt találtam időközben, hogy a hozzászólás alatt, ahol kipipálható, hogy kérek.e értesítést, van két link: (még nem írtam át a szövegét…)
  Kérek e-mail értesítést, ha új hozzászólás érkezik a témához. You can also subscribe without commenting.
  You can manage the subscriptions of this entry.

  Na, ebben az utolsó mondatban levő link visz a Management page -re… Én átírtam “Hozzászólás értesítés”-re, de valójában vmi olyan oldal ez, ahol nyomon követhető, törölhető, szerkeszthető, miről kértem értesítést…

  Igazából nem tudom, pontosan mi a kérdésem… Mit írjak és hova… ? 😀

  Válasz
  • Ez az az oldal, amit a felhasználók látnak, ha feliratkoztak különböző értesítésekre, és ezen az oldalon ezt módosíthatják. Tehát a “Management Page”-re nyugodtan írhatod azt, hogy “Feliratkozásaid kezelése”, mondjuk.

   Válasz
 15. Pontosan hol találom azt a kódot, amit a Google Analyticator kér? Mert maga az alkalmazás is feldobott egy kódot, én azt használtam, de a kapott eredmény köszönőviszonyban sincs azzal, ami az analytics oldalamon látható. Hab a tortán, hogy a korábban, kíváncsiságból feltelepített Jetpack pedig egy harmadik statisztikát mutat. Egyik szebb, mint a másik, de vajon kinek higgyek?

  Válasz
 16. Sziasztok! Szeretnék olyan plugin-t telepíteni, amely lehetővé teszi, hogy az olvasóim lájkolhassák Facebook által a posztjaimat. Viszont a Vezérlőpultnál egyáltalán nincs olyan menüpont, hogy Bővítmények. Mi lehet a gond? Köszi!

  Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..