Biztonsági mentés

A jó tárhelyszolgáltató napi mentést készít a tartalmaidról, és ezt több hónapra visszamenőleg meg is őrzi, így ha valamit elrontasz, bármikor visszatérhetsz egy korábbi állapotra. Leglábbis mi így csináljuk 🙂 De azért ne függjél csak a tárhelyszolgáltatódtól, legyen saját rendszered is a mentésekre.

A WordPress oldalak esetében három dologról kell gondoskodnod:

1. Maga a WordPress motor

Ezt nem muszáj lementeni, hiszen baj esetén a hivatalos oldalakról bármikor letölthető az aktuális legfrissebb változat, és semmiből nem áll újratelepíteni. Azonban egy dolgot tegyél el: ez a wp-config.php fájl, azaz a saját beállításaid a WordPress telepítéséhez. Ha közvetlen linkeket használsz, érdemes a .htaccess fájlt is lementeni a tárhelyedről (feltéve, hogy úgy van beállítva, hogy láthatod az ilyen rendszerfájlokat is), hogy azzal se kelljen molyolni újratelepítés esetén.

2. A saját sablonjaid, bővítményeid, feltöltött fájljaid, képeid, stb

Ezeket a tárhelyeden a wp-content mappa (alkönyvtár) tartalmazza, ezt tehát érdemes egy az egyben elmenteni FTP-vel a saját gépedre.

3. A tartalom (bejegyzések, oldalak, kategóriák, címkék, hozzászólások

Ennek a lementéséhez használd az Eszközök menüpont Export funkcióját. Ez mindent elment, amit fentebb felsoroltam.

+ 1. A teljes SQL adatbázis

Egy gond van csak: a bővítmények beállításait és a szöveges widgetek tartalmát a fentiek nem tartalmazzák. A korrekt megoldás a teljes adatbázis exportálása a phpMyAdmin segítségével (erről már írtam korábban: https://wp-suli.hu/tagok-alapok/phpmyadmin-hasznalata/), a szöveges widgetek tartalmát pedig mentsd el egy Jegyzettömbbe.

 

És ha tényleg megbízható tárhelyszolgáltatót akarsz, ahol tutira nem tűnik el semmi, válaszd, akit mi ajánlunk 🙂 – PagonyMédia tárhelycsomagok a Profitárhelynél.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta