Biztonsági mentés

 

Nagyon rövid és nagyon fontos bejegyzés következik: hogyan készíthetsz blogodról biztonsági másolatot, és mi egyébre lehet ezt használni, azon a nem elhanyagolható előnyön kívül, hogy így lesz még egy példányod az összes bejegyzésedből, oldaladból és a hozzászólásokból?

Ha szeretnél egy ilyen biztonsági mentést készíteni, a Vezérlőpult bal oldali menüsora alja felé található egy Eszközök menüpont, erre rákattintva (vagy ha az egeret fölé viszed, a varázsütésre megjelenő, lefelé mutató nyílra kattintva) megjelennek az al-menüpontok, ezek közül az Exportot kell választani.

Itt ezt a szöveget láthatod:

Az alsó gombra kattintás után a WordPress egy XML fájlt fog készíteni, amit majd le kell menteni a saját gépre.

Ez az a fájl, amit WordPress eXtended RSS-nek, vagy WXR-nek hívunk, tartalmazza az összes bejegyzést, hozzászólást, saját mezőt és címkét.

A lementett fájl segítségével ez a honlap betölthető egy másik WordPress import funkciójával.

Talán nem is szükséges ennél több magyarázat, az előnyök nyilvánvalóak:

1. egyrészt lesz egy saját biztonsági mentésed, amely a tárhelyszolgáltatódtól fizikailag is messze lévő helyen van, így nagyobb biztonságban vagy;

2. másrészt ha el akarod költöztetni a blogodat, az összes eddigi munkádat egyetlen gombnyomással át tudod majd menekíteni az új helyére.

Mit kell ehhez tenned? Egyszerűen kattints az Export fájl letöltése gombra, és máris megjelenik egy ablak, amelyben a Mentés gombot kell választanod, ahogyan az alábbi kép is mutatja:

 

Export

 

Ha több társszerzője van a blogodnak, és csak az egyikük munkáit akarod elmenteni és átadni neki, akkor szűkíthetsz is szerzők szerint, vagy választhatod azt, hogy mindent mentsen el a rendszer (ez az alapbeállítás). Ennyi az egész.

Ugye, milyen ügyes megoldás?

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Biztonsági mentés” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. A bővítmények fájljait FTP-vel tudod lementeni, a beállításait, a rendeléseket meg a többit viszont a WP adatbázisa tárolja, tehát azokat nem ez a biztonsági mentés, hanem az adatbázisról készített biztonsági mentés fogja tartalmazni.

  Válasz
 2. szia moni, egyre többször jutok el a blogodra, választ keresve kérdéseimre. ez egy nagyon hasznos cikk, habár én adatbázis mentést szoktam használni WordPress Database Backup plugint használom.beállítható, hogy megadott időközönként elküldje az adatokat az emailcímedre és nagyon megkönnyíti az életedet.

  Válasz
  • Töltsd le a WordPress motort a http://wphu.org/letoltes oldalról, és az FTP-n keresztül másold fel újra a fájlokat. A wp-admin és a wp-includes könyvtárat, valamint a gyökérben lévő fájlokat (a .htaccess és a wp-config.php kivételével!!!) letörölheted és újra felmásolhatod, viszont a .htaccess és a wp-config.php fájlokból tegyél el magadnak egy biztonsági másolatot. A wp-content mappában pedig a nyelvi fájlokat (languages mappa) meg az index.php fájlokat törölheted és újra felmásolhatod, a többihez (plugins, themes, uploads) értelemszerűen ne nyúlj, hiszen ott saját tartalmaid vannak.

   Válasz
 3. Köszönet a segítséget. belekezdtem….hmmm..huha…….. de végül is úgy oldottam meg a problémát írtam a Idegennek szedje már le a dolgát. Leszedte. meg is javult utána

  Mindenesetre köszönöm mindenki nevében a türelmet megértést, az áldozatos munkát amit tesznek itt a laikusokért
  Károly

  Válasz
 4. Kedves Moni!
  Összeszedtem minden bátorságomat és az útmutatásod alapján nekiálltam a WP frissítésnek. Az exportálásig jutottam. Azonban amikor FTP-vel kapcsolódni akarnék az oldalamhoz, a következő hibaüzenetet kapom: 530 Login authentication failed. Újra ezzel a névvel és jelszóval vagy írj újat? Újra-Újra beírás-Mégse
  Most pedig nem enged belépni az oldalamra, mert tervezett karbantartási munkálatok történnek. 🙁
  Tudnál segíteni, hogy ez vajon mit jelent, mit tegyek?
  Köszönettel: Barbi

  Válasz
  • Kedves Barbi!
   Nincs véletlenül IP-cím korlátozás az FTP-dhez? Kérdezd meg a tárhelyszolgáltatódat! Ha van, akkor először mindig be kell lépned az Ügyfélkapuddal vagy a cPaneleddel, hogy hitelesítsd az IP-címedet, és csak utána fog beengedni az FTP.

   Válasz
 5. Kedves Móni!

  Ha valakinek több weboldala van, akkor hogyan lehet az adatbázis mentésést könnyebben megoldani? Azt ftp nem tűnik nehéznek, mert az összeset egyszerre le lehet menteni és ezt is csak akkor kell megtenni, ha volt változás a weboldalon. Viszont az adatbázis akár naponta is változhat, ha megjelenik egy új blogbejegyzés vagy egy hozzászólás. Tehát naponta mentegetni egyenként az adatbázisokat, elég macerás. Hogyan lehet ezt megoldani? köszönöm, péter

  Válasz
  • Kedves Péter!

   Felesleges bármit is naponta menteni, azt megteszi helyetted a tárhelyszolgáltató. Én, amikor készen vagyok egy weblappal, akkor lementem az összes módosítást, amit a sablonban és a bővítményekben végeztem (utóbbi ritka), és utána, ahogy mondod, csak akkor kell menteni, ha volt változtatás bennük.

   Az adatbázist akkor szoktam lementeni, ha valami nagy változtatásra készülök, előtte legyen egy biztonsági mentésem, és ne kelljen a tárhelyszolgáltatónak fizetnem a visszaállításért, ha elrontok valamit. Illetve időnként lementem az adatbázist, szintén tartalékként, de ha csak tartalmi változás van, akkor legfeljebb kéthavonta egyszer.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..