WordPress-re váltok – úgy, hogy a Google ne vegye észre?

Gyakran fordulnak hozzám azzal a kérdéssel, hogy a jelenlegi, nem WordPress alapú oldalt át lehet-e tenni WordPressbe, úgy, hogy a jelenlegi funkciók megmaradjanak. Erre a kérdésre a legtöbb esetben igennel tudok válaszolni. És ennek mindenki nagyon örül. De aztán szinte azonnal felmerül a következő kérdés, hogy a keresőkben elért eddigi helyezéseket is meg lehet-e őrizni. Erre már nem annyira egyszerű a válasz.

Ez a kérdés még abban az esetben is égető lehet, ha valamilyen oknál fogva a weboldaladat egy másik domain alá szeretnéd költöztetni – például egy ingyenes blogszolgáltatóról (blog.hu, blogger.com, wordpress.com) szeretnél saját domain alá jutni.

Alapvetően erre két megoldást tudok javasolni:

1. Az egyszerűbb az, ha minden belső oldal linkje ugyanaz marad az átépítés után is (ez természetesen a domain-változásra nem vonatkozik.)

Ez a megoldás persze csak abban az esetben javasolt, ha az előző oldalnak is ún. beszédes linkjei voltak. A domainneved.hu/?p=123 jellegű linkeket ne akard tovább vinni, hacsak ezekkel tényleg nem az első helyen állsz a keresőkben.

A WordPress alapú oldal belső linkjének szerkezetét a Beállítások -> Közvetlen hivatkozások menüpontban állítsd be olyanra, amilyenre szeretnéd (van ott néhány példa). Amikor létrehozol egy oldalt vagy bejegyzést, akkor a link automatikusan létrejön (a cím szavait fogja kiírni, ékezetek nélkül, a szóköz helyén kötőjelekkel – ezt hívja a WordPress slug linknek, más néven keresőbarát vagy beszédes linknek).

Ha hosszú a cím, vagy ha nem tartalmazza a fontos kulcsszavakat, akkor ezt az automatikusan létrejövő linket az oldal vagy bejegyzés címe alatt található Közvetlen hivatkozás mezőben a Szerkesztés gomb megnyomásával tudod megváltoztatni.

 

Beszédes linkek

 

2. Ha ezt nem lehet megoldani, akkor a weboldalt be kell regisztrálni a Google Webmester Eszközökbe.

A Google Webmester Eszközök rengeteg nagyon hasznos és fontos funkcióval bír a weblapod keresőoptimalizálásának szempontjából. Mindenképpen ajánlom, hogy tanulmányozd át.

 

Webmestereszközök

 

Hol, hogyan tudod megmondani a Google-nak, hogy a belső linkjeid megváltoztak?

Miután regisztráltad a weboldaladat, a képernyő jobb felső sarkában található fogaskerék ikonra kattintva válaszd a  Webhely címének módosítása lehetőséget.

 

Webmaster tools

 

 

Részletes leírást olvashatsz, amely fogja a kezedet, ha a Súgóba beírod, hogy A Webhelycím változás eszköz használata.

A lényeg az, hogy linkenként meg kell adni, hogy a weblap régi linkjein lévő tartalom most milyen új linken érhető el. Ezzel az eljárással nem fogsz helyezést veszíteni.

Ha szeretnéd részletesen és átfogóan megismerni a Webmester Eszközök használatát, ajánlom figyelmedbe az alábbi cikket: Kiss Csaba: Hogyan használjuk a Google Webmester Eszközöket?

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta