Tehenes WordPress (mu :-)

A 3.0 verziójú WordPress kiadás óta a “sima” WordPress és a többfelhasználós (multiuser, azaz mu) egy rendszerbe került. De mi is ez a “tehenes” dolog? 🙂 Mire való a WordPress MU, hogyan kell kezelni, és hogyan alakíthatjuk WordPressünket többfelhasználós blogrendszerré?

Először röviden az elnevezésről és a fenti, enyhén idegbajos címről (bocs, nem bírtam kihagyni 🙂 ): igazából a görög “mű” betűről van szó, amit angolul “mjú”-nak kell ejteni, ugyanúgy, mint a multiuser rövidítését, de ez magyarul elég viccesen hangzik…

 

Mire való a WordPress MU?

A többfelhasználós WordPress értelme az, hogy egy rendszeren belül kezelhetünk több blogot. Az egyes felhasználók maguk szerkesztik a saját blogjukat, akár saját domain-nevük is lehet, ami a tartalmukra mutat, vagy kaphatnak aldomaint is, de a saját weblapjuk tartalmát maguk tölthetik fel és a beállításokat is maguk szerkeszthetik – már amit a rendszer tulajdonosa megenged nekik.

A “szuperadmin” ugyanis meghatározhatja, hogy az egyes blogok adminjai milyen jogokat kaphatnak. Megengedheti vagy letilthatja a sablonok feltöltését, a bővítmények telepítését, és még számos beállítási lehetősége van.

Az egyes blogtulajdonosok oldaláról a Vezérlőpult ugyanúgy néz ki, ugyanazok a funkciók vannak benne (ha csak a szuperadmin le nem tiltja), mint amelyek a normál WordPressben is vannak, a használata megegyezik az egyfelhasználós változattal.

A WordPress MU hivatalos magyar oldalán a következőket olvashatod:

WordPress MU ki számára ideális?

  • Újságok és magazinok, Jó napom van!.
  • Egyetemeknek, mint a Harvard.
  • Blog hálózatoknak, mint az SFBlogs.net.

 

Hogyan telepíthetünk többfelhasználós WordPresst?

A fenti hivatalos oldalról (erről a linkről) lehet letölteni a motort (ugyan azt írja ki, hogy “A WordPress MU legfrissebb verzió az 2.7”, de ne higgy neki, a legutóbbit, jelen pillanatban a 3.1 verziót kapod 🙂 ), és a szokásos módon kell telepíteni. (Minden szükséges információt kiír telepítés közben, ahogyan azt a “sima” WordPressnél megszokhattuk.)

Egyetlen “apró” hiányossága van a dolognak – nincs languages mappa! Így aztán hiába szeretnéd, nem lesz magyar nyelvű a WordPress MU! Nem hagyhattam annyiban, gondoltam, kizárt, hogy nincs hozzá magyar fordítás. Nem volt egyszerű, de végül megtaláltam a magyar nyelvi fájlt (ide kattintva Te is letöltheted), létrehoztam a wp-content alatt egy languages könyvtárat, bemásoltam a magyar nyelvi fájlokat, visszaléptem a Vezérlőpultba – és még mindig angolul volt. (Természetesen a wp-config.php-ban előtte beírtam a WPLANG-ra a hu_HU beállítást, és mégis.)

Grrrr… Mielőtt kardomba dőltem volna, átfutottam a Vezérlőpultot még egyszer. Ha “Hálózati adminisztráció” nézetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciókat látod, akkor a Beállítások menüpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy új menüpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállításai” – és itt lehetett kiválasztani a magyart 🙂

Ha a társaságot érdekli a dolog, folytathatom a tapasztalataim ismertetését a MU-ról – de csak ha tényleg érdekel Titeket. Írjátok meg a hozzászólások között!

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta