Újabb tapasztalatok

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ismét megosztom Veled az elmúlt időszak legérdekesebb kérdéseit és problémáit, amelykre megtaláltuk a választ illetve a megoldást. Kérdeztetek mostanában a Joomla!-rendszerből való átköltözésről, arról, hogy hogyan lehet egy helyen több WordPress oldalt használni, a kedvenc sablonunk testreszabásáról és még egy csomó hasonló dologról.

Van egy Joomlás oldal, azt szeretném a lehető legkönnyebben WordPressesre csinálni, lehet?

A bejegyzések átvitelére vannak pluginek: pl http://wordpress.org/extend/plugins/joomla-15-importer/ vagy http://wordpress.org/extend/plugins/joomla-to-wordpress-migrator/

Szeretnék egy zárt WordPress oldalt létrehozni a tárhelyemen, egy alkönyvtárban, de az előfizetésemhez csak egy adatbázis tartozik. Olvastam valami olyasmint, hogy egy adatbázisban több WordPress is lehet, tudnál segíteni, hogy hogyan kell ezt beállítani?

Egy adatbázison belül lehet több tábla, ezeket az úgynevezett előtag különbözteti meg egymástól. A WordPressnél alapértelmezett a wp_ előtag, ezt a wp-config.php fájlban lehet beállítani. Biztonsági okból egyébként ezt érdemes átírni valami másra. Ha egy második WP-t akarsz, akkor az ahhoz tartozó wp-config.php fájlban írj be más előtagot, és így ugyanabban az adatbázisban ezzel az előtaggal jönnek létre a táblák, így akármennyi WP-t használhatsz egy adatbázison belül.

Vagy válaszd a mi tárhelyszolgáltatásunkat, ott nincs limitálva az adatbázisok száma 🙂

Találtunk egy sablont, ami nagyon tetszik, de pár dolgot meg szeretnénk változtatni benne. Sikerült is nagyrészt, de maradt egy csúnya csík, amelyet nem tudunk eltüntetni. A style.css-ben már nem találtam semmi javítanivalót pixel szélességek terén, viszont a header.php-t átnézve azt gyanítom, hogy hibás: vannak olyan div-es bekezdések, amelyek nincsenek lezáró div taggal ellátva. Lehet, hogy ez a baj?

Nehogy kitöröld a le nem zárt diveket! Azoknak a lezárása a footer.php-ban van. Ez teljesen normális, mert az index.php a mérvadó: abban látod, hogy mit csinál, amikor a php-ból összerakja a végleges html oldalt. Először betölti a headert, aztán a többi részt sorban és végül a footert, és ott vannak csak a lezárások.

Úgyhogy biztosan a style.css-ben kell keresni, ott lesz a bibi.

Hogyan lehet hanganyagot feltenni a bejegyzésbe? Arra a csinosra gondolok, ami csak egy kis szürke kép, elég sok oldalon lehet látni.

Az Audio Link Playerre gondolsz szerintem, nekem is az a kedvencem. Innen töltheted le: http://wordpress.org/extend/plugins/audio-link-player/
 
Van még egy csomó másik is, persze, úgyhogy ha másikat akarsz, itt van még egy csomó: http://wordpress.org/extend/plugins/search.php?q=mp3+player&sort=

A bemutatkozásnál a munkatársaknál a saját bemutatkozásom becsúszott középre, és nem tudom helyrehozni, tudnál segíteni?

Mindenkiről fel van töltve egy kép, a bal szélre igazítva, és mellette a bemutatkozó szöveg. Annyi történt, hogy az egyik kép mellett túl kevés a szöveg, és “nem ér le” a kép aljáig. Ezért a következő kép “beleakadt”, és beljebb került. Ha ilyen történik, csak egy plusz üres sort kell beszúrni. A szerkesztőben ugyan úgy néz ki, mintha nem kellene, de a honlapon hibásan jelenik meg. Csak lejjebb kell tolni a következő képet (azaz egy üres sort beszúrni a túl rövid szöveg után), és máris megjavul.

Nagyon tetszik a WordPress, még én is boldogulok vele, pedig nem vagyok egy technikai zseni… Viszont a saját háttérkép és fejléc csak álom, pedig jó lenne, ha olyan lenne, amilyet elképzeltem… Az oldalsávot is szeretném átalakítani, de az sem megy.

Először is javaslok egy gyűjteményt, ahol többezer sablon közül választhatsz: http://www.pagonymedia.hu/webdesign/wordpress-sablonok/ – tölts el ezzel egy kis időt, hogy megnézegeted őket, mert szerintem a mostani sablonod nagyon “alap”, és sokkal csinosabbak léteznek.

Ha a választott sablonnak nincs ilyen beállítási lehetősége, akkor a hátteret a sablon style.css fájljában lehet megadni, ez lehet egy szín vagy egy kép is. A “background” szót kell keresni a “body” résznél. Hasonlóan a “header” részben kell keresni a fejlécképet. A css formázásához remek segítség ez az oldal: http://www.w3schools.com/css/css_background.asp

A Neked tetsző oldalsávot a widgetekkel tudod kialakítani, saját linkeket is tudsz ebben csinálni, így teljesen egyedi lehet az oldalsávod. Alapból a WordPress minden kategóriát felsorol egymás után, de lehet ezen egyedileg állítani.

Hiába használom a WP e-Commerce általad készített fordítását, egy csomó minden hibásan, vagy angolul jelenik meg. Ezeket vajon a php fájlokból veszi, azért nem magyarul jelennek meg?

(Hosszas levélváltások után végül is beléptem az ügyfél Vezérlőpultjába… Helyesebben csak erre készültem.)

Amint megláttam a bejelentkezési felületet, azonnal tudtam, mi a gond. Be sem kellett jelentkeznem. Hiszen Te angol nyelvű WordPresst használsz!!! Így nem csoda, hogy egy csomó minden nem úgy működik, ahogyan kellene, hiszen rengeteg mindent a magyar WP nyelvi fájlból vesz a rendszer! Állj át a magyar WP-re, akkor tudunk továbblépni, mert addig konkrétan és átvitt értelemben is – nem egy nyelvet beszélünk 😀

(Az ügyfél válasza: “ó, a csudába, tudtam, hogy valamit elfelejtettem!” 🙂 De én is hibás vagyok, hogy nem rögtön ezzel kezdtem, hogy belépek, akkor nem kellett volna napokig nyomoznunk, hogy mit rontottunk el… Jó paplan holtig tanul! 😀 )

Hiába írtam át magyarra a sablonom comments fájljában a kiírt szövegeket, mégis angolul jelenik meg. Miért?

Ez a sablon elég “disznó”, szétdobálja többfelé a funkciókat, nem a comments.php fájlban van, ami kell, hanem a comments-legacy-ban meg a theme-comments-ben is. Az ilyen bonyolultabb, a megszokottnál több fájlból álló sablonok esetében sokszor nem ugyanaz a logika, mint az egyszerűbbeknél, sok fájlt végig kell nézni. A legjobb, ha van nyelvi (.po) fájlja, akkor ez a probléma kikerülhető.

(Vicces adalék: végül is a comments.php-ban volt mégiscsak a hiba, de ez csak akkor derült ki, amikor FTP-vel letöltöttük a fájlt, átírtuk, visszatöltöttük, és működött… Valamiért a Vezélrőpulton hiába írtuk át, lehet, hogy ott nem EZ a fájl volt megjelenítve. Furcsa…)

Egyes oldalaimat nem akarom, hogy megjelenjenek a menüben, ezért nem adtam nekik címet, hogy ne látszódjanak. Így viszont egy szóközként mégiscsak megjelennek, és elcsúfítják a menüsort. Mi a megoldás?

Ha azt akarod, hogy bizonyos oldalak ne jelenjenek meg a menüben, akkor három lehetőséged van:

– az egyik az, hogy aloldalnak teszed be őket (tehát a szerkesztőben kiválasztasz egy másik oldalt Szülő oldalnak), és ha a sablonod egy szint mélységig mutatja az oldalakat, akkor nem fognak megjelenni (ezt a menüt létrehozó fájlban találod meg, a wp_list_pages függvényt kell keresned, ez mondja meg – ha ebben van egy depth=1, akkor nem mutatja az aloldalakat),

– vagy telepíted az Exclude Pages nevű bővítményt (innen töltheted le) és azzal bejelölöd, hogy ne jelenjen meg ez az oldal a menüben,

– vagy ha a sablonod támogatja, ekkor használj Egyedi menüt (erről itt írtam korábban: https://wp-suli.hu/haladoknak/sajat-menuk-letrehozasa/.

 

A jövő szerdai WordPress Téningen rengeteg hasonló kérdést fogunk megvitatni délután; ha pedig kezdő vagy, akkor délelőttre gyere, és ebédidőben akár egy kész weblappal mehetsz haza. Még lehet jelentkezni!

 

Oszd meg ha hasznos volt:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Újabb tapasztalatok” bejegyzéshez 17 hozzászólás

 1. Egy kérdés: Írtad, hogy 3 megoldás van arra, hogy ne jelenjen meg az oldal a menüben. Én egy negyedikkel próbálkoztam: magánjellegűre állítottam a nyilvánosságot. Erről mi a véleményed?
  Egy zavar csak: hogy ekkor a címbe megjelenéskor bekerül, hogy Privát: az oldal címe.
  Szerinted el tudnám valahogy tüntetni a ‘Privát:’ szót onnan?
  Egyébként egy másik bejegyzésedben téma is volt, hogy vajon mire jó ez a magánjellegű funkció. Az én tippem az lenne, hogy rejtett oldalak létrehozására. Hm?

  • Csakhogy a Magánjellegű oldalt csak a saját szerzője látja…

   Ha azt akarod, hogy csak azok lássák, akiknek engeded, akkor állítsd jelszóval védettre és add meg nekik a jelszót.

   A ‘Privát’ szót a WordPress motor írja oda, onnan kissé macerás kiszedni, de ha nincs más dolgod, éppen nekiállhatsz 🙂 De magát a ‘Privát’ szót ne keresd, csak az angol megfelelőjét fogod megtalálni, mert a motor szabványosan, nyelvi fájlokkal van lefordítva, tehát a motorban angolul lesz, a magyar változat pedig a .po fájlban van, a wp-content/languages mappában.

 2. Szia Moni!

  Hát…én most a mantrát használom, itt nem találtam a wp_list… függvényt, a headerje is mindenféle hókuszpókkal rakja össze a tartalmat. Gondolkodtam a kategóriákon, mint tartalomjegyzéken is, de egyenlőre fent szeretnék menüsort. 🙂 (Az oldal még naon kezdetleges… :O )

  Szóval nekem a rejtett oldalra vonatkozó depht nem hozott megoldást, meg nem is szeretném harmadik mélységű oldal alá befűzni majd a landing pédzseket. 🙂

  De Nálad akadtam (többedik bejegyzés után) az exclude pages pluginra, melyet már ki is próbáltam, és hurrá!!!

  Nagy volt a “mellényem”, hogy én már pakoltam fel pár wp-t, meg sablont, meg plugint, de mégiscsak az az igazi, ha az ember a téma szakértőjéhez fordul… 😉

  Sokat segítettél ezzel a posttal, köszönöm!

  • Szívesen 🙂 De ha a sablonod támogatja a 3.0 óta létező Egyedi menüket (márpedig a legtöbb mostani már szokta), akkor az a legjobb megoldás, és nem kell semmit vacakolni a kóddal, még az Exclude Pages sem kell. Lásd a “Saját menük létrehozása” című cikket: https://wp-suli.hu/haladoknak/sajat-menuk-letrehozasa/

   (Amúgy ez a sablon azért tartalmaz a fejrészében hókuszpókokat, mert ez egy ingyenes NewWPThemes sablon, és ha ki akarod venni belőle ezt a kódolást, azért fizetni kell. Én viszont most térek át egy új, fizetős sablonra, ezzel molyolok hétvégenként, és ezért már nem akarok a mostani sablonnal többet foglalkozni. Hamarosan jövök az új kinézettel, de rettentő sok apróságot kell benne beállítanom, az időm meg kevés rá.)

 3. Szia Móni!

  Egy programozó kollégám azt írta, hogy az általam wordpress-ben készített weblapnak 2 db h1 tag-ja van. Egy másiknak meg 6 db. Szabály szerint csak egy lehet, és direkt módon nem csinálok ilyen hibát. Kérlek mond el nekem, hogy a h tagokat hol tudom szerkeszteni, illetve, hogy tudom ellenőrizni a későbbi weblap készítéskor.

  köszönettel János

  • Szia!
   A sablon határozza meg ezeket. A sablon kódjában kell megadnod, hogy melyik címsor milyen stílusú legyen, azaz h1, h2, h3 és így tovább.

   • Nem a style.css fájlban, hanem a többiben, amelyek meghatározzák, hogy egy oldal vagy egy bejegyzés hogy nézzen ki. Például az index.php, a page.php, a single.php, az archives.php és így tovább. Ha ott nincs h1, akkor a weboldalon sem jelenhet meg.

   • Sajnos nem annyira találtam ezekben a fájlokban h1 tag-et. Arra gondolok, hogy a sablonban alapból van ilyen, mely szerkeszthető, illetve pluszként hozzá lehet adni. A google viszont büntet érte. 🙁

   • A weboldalon semmi nem tud megjelenni, ami nincs benne a sablonban vagy valamelyik bővítményben. De az egész beszélgetésünk elméleti jellegű, mert még mindig nem tudom a weboldalad címét, így nem tudom megnézni, honnan jöhet a h1 🙂

   • Megvan, miért van annyi h1: a csacsi sablon beleírja a stíluslap tartalmát is az index fájlba. Tehát ahol megadja, hogy a h1 stílus mekkora betűméretet és milyen színt használjon, az is szerepel a kódban. Emiatt kapásból van három h1 a kódban, fölöslegesen. (Az eredeti Weaver II-ben ez nincs bent, csak a “Weaver II 2.1.12 (51) subtheme: default”-ban.)

    A másik pedig, hogy két helyen használ h1-et: a fejrészben (header.php) a weboldal címe, valamint a cikkeknél (article) a cikkek címe is h1. Elég lenne egy, a cikkek címe.

    Megoldás tehát: a “Weaver II 2.1.12 (51) subtheme: default”-ból vedd ki a stíluslapot, tedd külön fájlba, és csak a hivatkozást írd a fejrész kódjába. A másik pedig, hogy a fejrészben a site_title-re hivatkozó részt nyugodtan töröld ki, úgysem használod (egy kép van a weblap címe helyett).

    Ha nem megy, meg tudjuk csinálni, de az már fizetős; vagy választhatsz persze másik sablont is, amely egy kicsit okosabban van megírva.

   • Akkor már csak annyi kérdésem lenne, hogy ezt hogy tudtátok megnézni. Az oldalnál jobb klikk és elem tulajdonságok, majd végignézted a kódolást, vagy van ennél egyszerűbb módja is? Én sajnos nem találtam erre vonatkozó leírást, hogy egy adott oldal tag-it hol látom, hogy mennyi van belőle, és azok alá mik vannak kódolva. Mindezt azért kérdezem, mert az ismerősöm is azt mondta, hogy az egyik h1 egy kép. Erre lennék kíváncsi. Megpróbálom megoldani, de ha túl lép rajtam, akkor keresni foglak. Nagyon-nagyon köszönöm a segítséged!

   • Megnéztem a forráskódot, és CTRL+F-fel rákerestem a h1-re. 7 db-ot mutatott (persze ebből kettő a h1 végét jelzi, tehát azok nem számítanak). A kódban már felismertem tapasztalatból, amiket leírtam.

    Az ismerősödnek részben igaza van, részben nem. Annyiban van igaza, hogy az oldaladon a site_title, amelynek h1 a stílusa, nincs használatban, hanem helyette egy kép van. De a h1 nem magának a képnek a stílusa, az csak szövegre vonatkozhat. Ezért írtam, hogy ezt a részt töröld ki a fejrészből (header.php). A szerkesztőben is tudod használni keresésre a CTRL+F-et – különben kifolyik a szemed… 🙂

  • Szia!
   Sajnos vannak ilyen makacs sablonok. Ha nincs lehetőség a logó elrendezésére a sablon beállításai között, akkor nincs jobb ötletem, mint hogy készíts egy teljes szélességű fejlécet, középen a logóval.
   Vagy létrehozhatsz egy child theme-et is, amelybe csak a header.php -t másolod át, és belehelyezed a logót direktben.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..