Még egy kis oldalsáv

 

Az egy héttel ezelőtti bejegyzést még folytatnám egy kicsit: akkor közzétettem, hogy hogyan vegyíthetjük az oldalsávunkban a widgeteket a programozott részekkel, most pedig bemutatom azt a bővítményt, amellyel roppant egyszerűen beállíthatjuk, hogy az egyes widgetjeink hol, melyik oldalak oldalsávjában jelenjenek meg.

Ez a bővítmény a Widget Context (a linkre kattintva töltheted le a WordPress.org oldaláról), szokás szerint kétféleképpen telepítheted: letöltöd és felmásolod a tárhelyedre a wp-content/plugins könyvtárba, vagy a Vezérlőpulton a Bővítmény -> Új hozzáadása menüpontban beírod a nevét a keresőbe és telepíted onnan. Bekapcsolás után ne keresd az új bővítményed nyomait sehol a Vezérlőpult menüjében; egyszerűen annyit csinál, hogy ha belépsz a Megjelenés -> Widgetek menüpontba, és kinyitod bármelyik widgetedet, amely már az oldalsávban van, a widget eddigi beállításai alatt egy új panel nyílik meg. Ezt fogod tehát látni:

 

 

A feladat tehát nagyon egyszerű: be kell jelölni, hogy mely oldalakon jelenjen meg (vagy ne jelenjen meg) az adott widget, sőt választhatsz olyan feltételt is, hogy mutassa vagy ne mutassa a widgetet az olyan oldalakon, ahol a szöveg hossza kevesebb vagy több, mint egy megadott mennyiség. A widgetedhez egy saját használatú jegyzetet is szúrhatsz, ha erre van szükséged.

A fenti képen már az általam magyarra fordított bővítmény képét láthatod. Ennek nincsenek nyelvi fájljai (lásd az előző bejegyzést), hanem egyetlen .php fájlból áll, így ennek az üzeneteit fordítottam le. A magyar változatot letöltheted ide kattintva.

A két ismeretett megoldással tehát többé nincs kifogás: most már mindenki olyan oldalsávot csinál magának, amilyet csak akar. Ha pedig egyáltalán nem kell oldalsáv, még a helye sem, akkor lásd korábbi írásomat az “Oldalsáv nélküli oldalak“-ról.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Még egy kis oldalsáv” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Nagyszerű!Gyorsan telepítettem a “homokozómba”, a magyar változatot is (wp-content/plugins mappába).Hoppá még nem magyar!Lehet, hogy valamit kihagytam?
  Barbara

 2. Szia, Móni!

  Jó ötletnek gondoltam én is. Feltettem a Widget Context-et (az eredeti angol változatot), de ravasz módon egyből teljesen eltüntette a “Translator” bővítményemet. Pedig nem állítottam semmit el rajta. Szóval, egy kis óvatosság nem árt.:-)))

  • Sajnos vannak bővítmények, amelyek nem szívesen dolgoznak együtt, és ezt csak a tapasztalat mutatja meg… Kösz, hogy megosztottad a Tiédet, hasznos!

 3. Szia Moni!

  A kérdésem, hogy bannert, hogyan tudok beilleszteni az oldalsávba és a banner milyen méretű legyen ha 3 sávos az oldalam!

  Köszönöm a segítséged!

  Üdv.

  Liv.

  • A widgetek közül válaszd a Szöveg vagy html nevűt, és másold bele a banner kódját. A méretét az oldalsávod szélessége határozza meg. Ha ezt nem tudod, a legjobb módszer a próbálgatás… Kezdd mondjuk 150 pixel szélességgel, aztán majd meglátod.

 4. Kedves Móni!
  Az előző hozzászóláshoz lenne még kérdésem: ha bannert szeretnék widgetbe tenni, honnan tudom, hogy mi a banner kódja? (lehet, hogy ezt rajtam kívül mindenki tudja, de sokat segítenél nekem)
  Köszi a választ, előre is!
  Üdv.
  Brigitta

  • A banner kódját a banner gyártójától kapod meg. Tehát ha pl jelentkezel egy partnerprogramba, akkor a tulajdonosa adja Neked azt a kódot, amelyet ki kell tenned az oldaladra.

   • Jó is lenne ha ilyen egyszerű lenne. Csak nincs még ilyen jó sablon. Van két oszlopban jobb oldalon widget. Ha az egyik a bal oldalra kerülne, akkor tökéletes lenne.
    Ha más sablon forráskodjával összehasonlítva próbálom megcsinálni, akkor szerinted összejöhet?

   • Bármit le lehet programozni. Csak kérdés, megéri-e. Miért olyan fontos, hogy az a valami a bal oldalon legyen? Te tudod, hogy mennyi energiát érdemes rászánni.

 5. Kedves Moni!
  Tökéletesen működik nekem a widget, de lenne egy olyan kérdésem, hogy milyen módon lehet meghatározni, hogy egy bejegyzéseket tartalmazó kategória az oldalsávom egyik kategóriájába kerüljön. (Nem tudom mennyire érthető a kérdés, hiszen kategóriának nevezi a wordpress a bejegyzéseket tartalmazó kategóriákat és az oldalsávba illeszthető Megjelenés -> Widgetek -> Kategóriák lehetőséget is.)

  • Nem kell meghatározni, ez alapból így van. Nem csak ugyanúgy nevezi ezt a két dolgot a WordPress, hanem ez a két dolog ugyanaz. A Megjelenés -> Widgetek -> Kategóriák lehetőségnél ez a Kategóriák nevű widget fel fogja sorolni a kategóriákat az oldalsávban ott, ahová ezt a widgetet húzod.

   Tehát a Kategóriák nevű widget az összes kategóriát felsorolja. Mint nálam is felül, csak én Tartalomnak hívom.

   Ha viszont Te nem az összes kategóriát szeretnéd megjeleníteni, hanem csak egyet, akkor válaszd a Szöveg vagy html widgetet, és írd oda a kívánt kategória linkjét.

 6. Szia Móni!

  Azt szeretném megvalósítani, hogy a banner egyes felhasználói oldalakon megjelenjen, másokon meg ne – ami tulajdonképpen csak egy kép (Header Images) – de a Site Title viszont mindenütt maradjon. Nos, ekkor mit kell tennem?

 7. Máris javítom magam: nem “egyes felhasználói” oldalakon, hanem a honlap egyes oldalain …hm nem mindegy (ugye?) Pl. a Köszöntőnél, Elérhetőségnél látsszon, a Híreknél pedig ne.

  ..Ez is a nagy szakértelmemet tükrözi:(

  • Pont erre való ez a bővítmény. Válaszd ki a “Show on selected” lehetőséget, és írd be a linkeket, hogy hol jelenjen meg az adott widget, soronként egy link. De nem a teljes link kell, csak az oldal neve gyakorlatilag, tehát ne azt írd, hogy pl “http://domainnevem.hu/elerhetoseg/”, hanem csak azt, hogy “elerhetoseg”. (Idézőjelek sem kellenek.)

 8. Szia Móni:)

  Nagyon köszönöm a magyarítást:)
  Esetleg lenne valami ötleted a következő “ügyletben”:

  Az EvoLve sablont használom az oldalaimon-az egyikre feltettem a legújabbat:
  http://wordpress.org/themes/evolve

  Meg is csináltam 3 hasábosra-és a blogban pl nem szeretném, ha lennének widgetek-fel is raktam ezt a bővitményt, műkszik is klasszul-ami nekem “szőkének” nagy sikerémény:)

  Csak:ha a bővítmény segítségével kiveszem a widgeteket, amiket oda raktam, egyébbként egyedi menük-akkor nem marad üresen a két szélső sáv,hogy a blog teljes szélességében legyen, hanem a sablon automatikusan berakja a saját widgetjeit…ha jól fogalmazok.
  Ezeket nem tudom hol eltüntetni, mert ezek nincsenek a “Sidebar”1-2 be..Szóval ezek gyárilag vannak ott:van valami ötleted esetleg a problémára?

  Örök hálám a segítségedért, mint mindig:)

  • Két lehetőséged van:
   1) Kiszeded a kódból (Megjelenés -> Szerkesztő -> sidebar.php), vagy
   2) Beteszel egy üres szöveg widgetet az oldalsávba, akkor nem fognak megjelenni a gyári beépített widgetek.

   Segítettem? 🙂

   • 🙂

    Nagyon köszönöm a gyors választ:)-ezért mindig csodállak:)

    Az üres szövegdoboz valszeg nem lesz jó, egy kis üres “csík” akkor is megmarad, ha nem írok bele semmit…csak azt szeretném, hogy a blog , és csak a blog-“teljes képernyős” legyen.
    Vagy ez hülyeség, mert 3 hasábosra van állítva, és ezen nem lehet változtatni akkor sem, ha ki is tudnám venni a widgeteket…?

    Hmm..bele néztem a sidebar.php-gyökerestől kellene kiirtani ezeket az automatikusan belerakott widgeteket-ez mire jó különben, hogy bosszantson?:)

    Ez a kérdés valószínűleg “fájni fog” Neked:)-Esetleg van valami instrukciód a bénáknak, hogy a sidebar.php-ben mit keressek pontosabban?

    Kööszönöm:)

    a

   • Azért nagyon ne szokj hozzá 🙂 Mármint a gyors válaszhot. Ha épp gép előtt vagyok és ráérek, csak akkor válaszolok ilyen gyorsan.

    Te valójában nem az oldalsávot akarod üresen hagyni ezek szerint, hanem egy teljes szélességű oldalsablonra (Full Width Page Template) van szükséged. Nincs ilyen előre megírva a sablonodhoz? Ha van, akkor az Oldal tulajdonságok dobozban (a Közzététel alatt a szerkesztőben) ki tudod választani. Ha csak az Alapértelmezett áll rendelkezésre (ez esetben ezt a legördülőt nem is fogod látni), akkor az alábbi bejegyzésben írtak szerint járhatsz el:
    https://wp-suli.hu/haladoknak/statikus-oldalak/oldalsav-nelkuli-oldalak/

 9. Kedves Móni! Kérlek, segíts!
  Szeretnék a honlap galériájába betenni egy videofelvételt és a hírekbe egy linket, amire kattintva lejátszaná a felvételt.
  Mit kell beírnom ebben az esetben, hogy mindez meg is valósuljon?
  Tudom, hogy együgyű a kérdés, de ha tudnám, nem kérdezném.
  Előre is köszönöm a segítséget!

  • Használj erre egy videolejátszó bővítményt. Van egy csomó, kereshetsz a WP pluginek oldalán (http://wordpress.org/plugins/). Az én kedvencem a Viper’s Video Quicktags.
   A videót a legjobb nem a saját tárhelyeden tárolni (mert az nem arra való), hanem a YouTube-on (mert azt direkt erre találták ki), és onnan kell megjeleníteni a saját oldaladon. (Erről már írtam itt a blogon is.)
   Ez SEO szempontból is hasznos, mert sok keresés van a YT-on, meg fogják találni a videódat, Google termék – tehát a normál keresésben is segít, és a tetejében még egy bejövő linket is kapsz a weboldaladra.

 10. Szia!
  Nagyon tetszik az oldalad, igazán hasznos dolgokat tudtam meg 🙂
  Viszont ezzel a bővítménnyel nem boldogulok. Leírom mit szeretnék:
  2 főoldalam van a Kezdőlapon kívül és mindkettő oldalsávjába más-más szöveget szeretnék beilleszteni. Viszont a kiválasztásnál (hol mutassa és hol ne) nem találom ezeknek az oldalaknak a nevét, így nem tudom beállítani.
  Tudnál nekem ebben segíteni?
  Előre is köszi!

  • Szia!
   Ha egy konkrét oldalon ne jelenjen meg, akkor a Hide on selected lehetőséget válaszd, és a link (URL) dobozba írd be az adott oldal linkjét, de a domain nélkül. Tehát ha például azt akarod, hogy a http://www.domainem.hu/oldal-neve/ oldalon ne jelenjen meg a widget, akkor csak annyi írj, hogy oldal-neve.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..