Magyarítás alapok

 

Történelmi pillanat: az első bejegyzés a Haladóknak kategóriában! Remélem, tanulságos lesz, és elindít Téged is a “profi kódturkászás” irányába: nézzük, hogyan bírhatjuk rá a frissen megszeretett és letöltött sablonunkat arra, hogy magyarul szóljon hozzánk illetve a látogatóinkhoz.

A php-kódba való “beletúrás” talán első hallásra ijesztőnek tűnhet Neked, ha nem vagy profi programozó – márpedig a legtöbb WordPress-felhasználó nem az, hiszen nincs is rá szükség –, pedig a dolog nem olyan bonyolult, mint hiszed.

Fontos felismerni, hogy a programozási nyelvek logikusak. Ezzel most nyilván nem mondtam újat. De ha ezt megérted, igazán megérted, akkor ez egyben bátorságot is fog önteni Beléd, hiszen nem egy értelmetlen zagyvaságot kell értelmezned, hanem egy logikusan felépített és logikusan működő dologba kell belenyúlnod.

A sablon magyarításához a PHP programozási nyelvből mindössze annyit kell tudnod, hogy hogyan írat ki üzeneteket a képernyőre. Kétféleképpen: ha nincs “kacsacsőrök” (< és > jelek) között valami, akkor az meg fog jelenni a képernyőn (ugyanúgy, mint ha HTML-ben írnánk, ha ez mond valamit), illetve ha egy php utasításon belül zárójelben és aposztrófok ( ‘ jelek) között van valami, akkor az látszik majd a képernyőn.

Lássunk néhány konkrét példát. (Színezem őket, hogy érthetőbb legyen.)

Az alábbi sor a fejléc kódjában (a header.php nevű fájlban) szokott előfordulni:

<a href=”<?php echo get_option(‘home’); ?>>Home</a>

Mit jelent ez a kód? Kacsacsőrök közt van, tehát kódrészlet. Az a href=”valami részlet azt jelenti, hogy a valami címre fogjuk küldeni a látogatónkat, ha rákattint a mögötte lévő szövegre, azaz arra, ami a lezáró, a link végét jelentő </a>-ig van. Ez pedig jelen esetben nem más, mint a Home szó.

A <?php echo get_option(‘home’); ?> kódrészlet annyira nem fontos, de a kíváncsibbak kedvéért leírom, hogy ez egy olyan php utasítás, ami a WordPress beállítások közül kiszedi a főoldal címét, vagyis végeredményben azt a helyet, ahová a WordPress telepítve van.

Mit jelent mindez? Azt, hogy a program ki fogja írni az adott helyre, hogy Home, ez a szó egy link lesz, és ha valaki erre rákattint, akkor a főoldalra kerül. Remek. Nincs tehát más dolgod, mint hogy azt a részt, ami nincs kacsacsőrök között, vagyis a Home szót, átírod arra, hogy Főoldal, és máris ez fog megjelenni a WordPress oldaladon – vagyis már el is végeztél egy fontos “magyarítást”. Ugye, hogy nem is volt nehéz?

Lássunk egy másik fajtát. Ezt a single.php nevű fájlből szedtem ki, amely a bejegyzéseket jeleníti meg.

<?php the_tags(Tags: , , ); } ?>

Fontos észrevenni, hogy a tags szó (= címkék) kétszer jelenik meg, figyelj erre oda! Nehogy véletlenül egy változót írj át magyarra, mert tönkrevágod vele az egész oldalt!

A php utasítások nem sima kacsacsőrrel, hanem a kacsacsőr kérdőjel karaktersorral vannak elkülönítve. A the_tags részlet egy függvény, amelyet valahol a WordPress motorban kell keresnünk, ha tudni akarjuk, hogy mit csinál, de erre semmi szükség, hiszen könnyen rá lehet jönni (mondtam, hogy logikus nyelv): azt jelenti, hogy írassa ki az adott bejegyzéshez tartozó címkéket. A zárójelek és egyéb írásjelek a php utasítás részei; ami Téged érdekel, az az aposztrófok (azaz a ‘ jelek) közti rész, mert ez fog megjelenni a képernyőn.

Jelen esetben két pár aposztrófunk van, az első kettő között azt látod: Tags: – a másik kettő között egy vessző van. Ebből logikusan következik, hogy a php utasítás azt kéri: jelenjen meg a Tags: kifejezés a képernyőn, majd sorolódjanak fel a címkék, és köztük mindig egy-egy vessző legyen. Ugye? 😉

Tehát ha azt szeretnéd, hogy ez is magyarul legyen, a Tags szót nyugodtan átírhatod Címkékre, és készen is vagy.

Általában véve úgy érdemes ezt az egész sablon-magyarítást végezni, hogy ha a kódot olvasva feltűnően a beszélt nyelvre hasonlító részletet látsz aposztrófok között (például ‘Sorry, comments are closed at the moment.’, azaz ‘Sajnos ehhez most nem lehet hozzászólni.’), azt nyugodtan átírhatod magyarra. Ha azonban egy szó van csak ott, akkor gyanakodj, hogy az hátha változó, és csak akkor írd át, ha ellenőrizted, hogy az adott helyen valóban ez jelenik meg a képernyőn.

Főszabály: mielőtt bármit csinálsz, mentsd el az eredeti fájlt, és egyszerre csak egy dolgot változtass meg benne!

Így, ha véletlenül átírsz valamit, amit nem kellett volna, még mindig visszamásolhatod az eredetit, és akkor rendben lesz újra. Minden egyes változtatás után mentsd el a fájlt, lépj át az oldalra, frissítsd a böngészőt, és ellenőrizd, hogy az történt-e, amit akartál.

Végezetül azt is el kell mondanom, mielőtt bárki kötözködni kezdene, hogy az igazán korrekt megoldás persze az lenne, ha egy nyelvi fájlban írnád le az összes utasítás magyar nyelvű változatát – ez meg is történt a WordPress magyar verzióiban, a Vezérlőpultot is éppen ezért látod magyarul. Csakhogy ezzel van egy kis probléma: a sablon sajnos felülírja ezt a nyelvi fájlt, és a saját angol nyelvű utasításait használja.

A WordPress program és a kiegészítők magyarítása tehát nyelvi fájlokkal történik. (Többnyire. Van olyan plugin, amelyhez nincs nyelvi fájl, és csak egy-két php fájlból áll.) Sablonok esetében azonban csak a sorról sorra lefordítás eredményes. (Többnyire. Vannak sablonok, amelyek rendelkeznek szabályos nyelvi fájllal, ez főleg a fizetős sablonokra igaz.)

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Magyarítás alapok” bejegyzéshez 65 hozzászólás

 1. Az is sokat segít, ha a téma könyvtárába bemásolod a telepítőcsomag wordpress\wp-content\themes\default\hu_HU.mo és wordpress\wp-content\themes\default\hu_HU.po fájlát! 🙂 És nem kell a kódban turkálni. Annyit. Próbáld ki! 😉

  Válasz
 2. Ádám: Köszi, kipróbálom!

  A bejegyzés-értesítővel meg az van, hogy kézzel megy, nem feedburnerrel, és mivel ma épp szenvedek a szememmel, nem bírtam megírni… bocsi…

  Válasz
 3. Well, ahogy a művelt angol mondja… bemásoltam, de nem történt semmi. Nem kell valahogy hivatkozni rá? Hogy vegye onnan, amit kell?
  (hihi – most én kérdezek, és nekem válaszolnak… hihi :-))

  Válasz
 4. Móni!
  Köszi ezt is! Én már az oldalsáv levételéről szóló írást várom de nagyon! Na most jól elárultam egy műhelytitkot, de legalább csigázom az érdeklődést 🙂

  Válasz
 5. Na gyorsan leírom. Ha nem saját készítésű a kinézeted, akkor marad az általad is vázolt, “kódturkálós” módszer.

  Ha saját készítésű a témád:
  Most kipróbáltam, ezt írom le:
  WP 2.9.2. Feltettem egy saját témát. Majd a mappájába bemásoltam a hu_HU.mo (a default theme mappájából) és a teszt kedvéért a atahualpa témából a atahualpa.pot fájlt.

  Megnyitottam a single.php fájlt. Megkerestem ezt (tagolom, hogy a rendszer ne vágja ki a kommentből):

  ? php edit _post_link (__(‘Edit’, ‘kubrick’), ”); ?

  És kicseréltem erre:

  ? php edit _post_link (__(‘Edit’, ‘atahualpa’), ”); ?

  Az első sor azt mondja, hogy ahol ez a kód szerepel, jelenítse meg a kubrick-ból az “Edit”-hez tartozó fordítást, jelen esetben a “Szerkeszt” szöveget.

  A másik sor azt mondja, hogy az atahualpa-ból vegye az “Edit” részhez tartozó szöveget, ami jelen esetben megegyezik ezzel: “Edit”.

  Csak azért írtam be, hogy tudjátok, hogy ilyen lehetőség is van, ha a sablon támogatja, akkor sokkal egyszerűbb a magyarosítás, mint egyesével megkeresni a szavakat és átírni. Persze annak az az előnye, hogy minden sablonnál működik! 🙂

  Válasz
 6. Szia Moni!

  Én az elejétől a végéig átnéztem a sablon szerkesztőben az összes sablonfájlt. Így teljes egészben sikerült magyarosítanom a sablont, kivéve a hozzászólásokat.

  Sehol nem találom, a hozzászólás fájlban nincs, ezért még egyszer átnéztem az összes sablonfájlt, hátha máshol van, de semmi.

  Most mit tudok csinálni, hogy magyarítani tudjam?

  Válasz
   • comments.php vagy hasonló nevű fájlja van a sablonodnak? Ha igen, akkor Megjelenés -> Szerkesztő. Ha nincs, akkor a default-ból veszi, és elvileg az magyar, ha a WP is magyar.

    De ha ez így nem segít, engedj be és ránézek, hátha megtalálom.

   • Igen van. Pár dolgot átírtam benne, viszont ez nem segített. Van még egy comments-legacy.php is egyébként, de ezzel se mentem semmire. Szívesen beengedlek, és hálás lennék, ha vetnél rá egy pillantást!:) Hova küldjem a hozzáférést?

 7. Ádám: köszönjük szépen, ezt nagyon hasznos tudni! Örülünk, hogy velünk vagy!

  Péter: ez sablonfüggő. Van comments.php fájl a sablonodhoz? Ha nincs, akkor a default-ból veszi az üzeneteket. Látnom kellene, hogy ennél pontosabb választ tudjak adni.

  Válasz
 8. Sziasztok!

  Ezzel a magyarítással kapcsolatban lenne kérdésem.
  Angol nyelvű sablont vettem alapul és egyszerűen nem tud a lapom ékezeteket megjeleníteni.
  Próbáltam már a kódtáblába beszúrni, hogy elfogadja a magyar ékezeteket, de nem sikerült. Aztán próbálkoztam ezekkel a nyelvi fájlokkal, az se segített.

  Egyesével átírtam mindent magyarra, eddig stimmel is minden, de szerintem elég gagyi most, hogy itt ott magyarul vannak a cuccok, de ékezet nélkül 🙂 segítenétek mit tehetek?
  Próbálkoztam már azokkal a kódokkal is, amik elvileg mindenhol működnek, de nekem az se jött be (amikor krix-kraxokat írsz a php kódba, és a lapon ékezetesnek látszik)

  Köszi 🙂

  Válasz
 9. Sajnos van olyan sablon, ahol ez a jelenség fellép, én is belefutottam már ilyesmibe. Próbálgattam egy darabig, Hozzád hasonlóan, aztán választottam egy másik sablont… Valaki másnak van valami ötlete?

  Válasz
 10. Estig szórakoztam vele, aztán a notepad++ programmal az összes php file-t átraktam utf8 kódolásra (eddig valamiért ANSI-n volt). Majd az angol szövegeket átírtam magyarra és most már működik…

  Tehát ez másoknak is lehet megoldás. Mivel ebben a sablonban nem volt a php fájlokban “kubrick”, ezért egyesével át kellett írni, egyébként elég lett volna a nyelvi fájlt 🙂

  szép napot

  Válasz
 11. Ja, bocsánat, akkor félreértettem, azt hittem, hogy ezt már ellenőrizted, és jó volt, és ennek ellenére sem jelentek meg helyesen az ékezetek. Mert az enyémnél ez volt, minden php utf-8-ban volt elmentve, és mégis csinálta az az egy sablon ezt a problémát.

  Válasz
 12. elvileg már ezt az utf8 problémát is végigcsináltam egyszer és nem ment. Most pedig mégis elfogadta.. Érdekesség volt, hogy mindenhol látszódtak az ékezetek, címekben, szövegekben. Kivéve a “részletek”, “post”-ok és archiv, search feliratok nem.. Ott mindig négyzetek voltak.

  Örülök, hogy ez megoldotta a problémát 🙂

  Válasz
 13. 🙂 még egy rövid kérdés: ha bemész a lapomra, a “footer”-ban láthatsz egy csíkot, reklámcsíkszerű valamit, amiben van 3 link(ha jól emlékszem 3) és azokat elvileg nem tudom törölni.

  A WP THEME elvileg ingyenes, ha jól tudom, illetve azt a wp logot vagy oldalt oda “kell” linkelni, hogy lássák GNU, ingyenes blogmotor. Ezt viszont, ha ki akarom törölni, akkor leblokkolja az egész oldalt. Tudtok erre valami módszert esetleg, amivel ezt ki lehetne iktatni, vagy akár saját dolgot rakhassak oda? Köszi 🙂

  Válasz
 14. Két verzió van:

  1. csak a footert kell dekódolni.
  2. Több fájlt kell dekódolni, mert valamelyik ellenőrzi, hogy a footer lett-e változtatva.

  Mind a kettőre a megoldás: Google: “base64 decryption”. És próbálkozni kell, mert többféle eszköz van, és kódolás is többféle van. Előtte mindenképp csinálj biztonsági mentést.

  Válasz
 15. A footert megnéztem már korábban, abban nincs semmi olyan, amit vissza kéne kódolni. Sima php/html kódolás.

  Viszont amint kitörlöm/módosítom a benne lévő adatokat, linkeket, a weblapon semmi sem látszik, csak egy szöveg, hogy “helló, nem szabad hozzányulni” 😀

  Ebből én is arra a következtetésre jutottam, hogy valami a footer file-t figyeli..

  És azt is megfigyeltem, ha simán törlöm a footer.php file-t, akkor a footer eltűnik és ez a figyelő nem szól semmit.
  Tehát erre a programozók nem figyeltek oda.

  Hogyan tudnám egyszerűen megtalálni, hogy mi figyeli ezt? (anélkül, hogy mindent végigmazsoláznék)

  lehet valami .js cucc figyeli?
  esetleg az indexben?

  Válasz
 16. Igen, láttam már ezt a feliratot, szóval a 2. verzió lesz érvényes. A kinézet fájljai közül legalább egynek egy része kódolva van. Ezeket kell megkeresni és visszakódolni. Azért az a pár fájl nem olyan sok, 2 perc alatt megtalálod, és utána lehet játszani a visszakódolással 🙂

  Válasz
 17. úgy néz ki a functions.php fileban van a kódolt cucc..

  végignéztem a dolgokat, amit kódolni lehet…
  és egyikben a footerről volt szó

  visszafordítva:

  function check_theme_footer() { $uri = strtolower($_SERVER[“REQUEST_URI”]);

  ezzel mit lehet csinálni? ez ellenőrzi a footert gondolom.

  mit tudok ezzel kezdeni? törlöm ezt a kódot és kész?

  Válasz
 18. Ilyenhez hasonlót nem találtál egyik fájlban sem?

  Példa:
  IA0KPCFET0NUWVBFIEhUTUwgUFVCTElDICItLy9XM0MvL0RUR
  CBIVE1MIDQuMDEgVHJhbnNpdGlvbmFsLy9FTiIgImh0dHA6Ly93
  d3cudzMub3JnL1RSL2h0bWw0L2xvb3NlLmR0ZCI+IA0KPGh0bW

  stb 🙂
  (módosította a morcos admin 🙂 )

  Válasz
 19. de találtam, épp egyel fejjebb írtam 🙂 és átfordítottam egy online fordítóval “magyarra” 😀 tehát decode megvolt.

  meg is találtam, ami a footer-re vonatkozik. Ezután mi következik?

  érdekes, hogy a functions.php-ben van egy ilyen…
  és a header.php-ben…

  bebiztosították picit, úgy látom 😀

  Válasz
 20. OFF:
  ez valami BUG a WP-ben, hogy nem tördelte bele a szövegdobozba azt a hosszu base64 kódot? hm. Érdekes 🙂 azt hittem ez automatikus 🙂

  ON:
  kíváncsi vagyok a fentire, amit írtam mit mondasz Mahone

  Válasz
 21. okés, próba cseresznye 🙂

  csinálok biztonsági mentést.. aztán, ha mindent átírok, törlök, és fehér lesz a képernyő, akkor az azt jelenti, hogy még pár helyre beleírták ezt a csekkolást 🙂

  Válasz
 22. nos. A két fájlban töröltem a base64 bejegyzéseket, ami erre vonatkozott, viszont most még mindig nem jó…

  észrevette valami, ami még mindig figyeli 🙂

  most már 1-2 másodpercre kinnmaradt a lap, de gondolom mikor odaért, akkor kiirta, hogy valami nem jó 🙂 ötlet?

  Válasz
 23. Jaj, fiúk 🙂 Egy órára kihúzom a lábam, erre Ti… 🙂

  No, semmi vész. Kérdezzétek azt, aki már egy csomó ilyet csinált! 🙂

  EZ az oldal is a NewWPThemes sablonját használja. Itt is ott vannak a linkek, de nem látszanak. A megoldás egyszerű: a footer2 betűszínét átírtam a háttér színére.

  A base64 figyelés a header.php-ben van. Logikus, ha belegondolsz, hiszen azzal kezdi az oldal betöltését. Én nem mertem hozzányúlni, inkább trükköztem a színekkel, és oldalra csináltam külön stáblistát, hogy legyen link a WP-re és a témára is (rám lett szólva 🙂 )

  Egyébként a téma Options menüjében van saját footer scriptnek hely.

  Válasz
 24. szia Móni 🙂

  az Options menü footer script-el csak annyi a gond, hogy ott HOZZÁADJA, nem pedig HELYETTE teszi 🙂 kipróbáltam előtte.

  A háttérszínváltoztatás nekem is megfordult a fejemben, de mivel azt írták, hogy “törlés és módosítás esetén hibaüzenet lesz”, amit kipróbáltam, ezért a színváltoztatást nem is próbáltam, hisz az is módosítás 😀

  valahol láttam egy fórumon, amint kiszedték az ilyeneket (ugyanis ez mondhatni nem szabályos, hiszen szabad forráskódú minden), ráadásul kitenném azt, hogy ki tervezte a theme-t, de az ilyen 3-4 link felpakolás hasonló, mint a SPAM:) szerintem.

  de elég sokáig tartott a teljes kipucolás 🙂 mert összevissza ellenőrzik egymást a file-ok, scriptek 🙂 és ha egy kis bütyök ott marad, akkor már bejön a hibaüzenet, hogy “ne lopd el” az ingyenest:D

  Válasz
 25. Móni!

  Csúnya büntetést kaphatsz a Google-től rejtett linkekért!!! Annak számít a footered. Ha már kiszeded, normálisan kell csinálni, különben csak magadnak ártasz!!

  Ui.: van olyan témám, ami newwpthemes téma, és rendesen dekódolva lett, szóval nem lehetetlen, bár tény, hogy bonyolult.

  Ádám

  Válasz
 26. Ja, az igaz, hogy az ezeknek a témáknak a felhasználási feltétele, hogy benne hagyod a linkeket, de a 4-5 link elég túlzás, azért is megbüntethet a Google, ha ott van a footerben 🙂

  Válasz
 27. így van

  a link szinezés még a régi kulcsszavas átverések közé tartoztak, amit nem csak a google, de már sok helyen bűntetnek (nem börtönnel, csak listában hátrébb kerüléssel)

  Ádám: tudsz nekem segíteni ezeket kiiktatni az aljáról?

  Válasz
 28. Szia Moni!

  Lehet, hogy ez már bonyolultabb kérdés (ha pedig volt már róla szó valahol, akkor elnézést, elég lesz a válasz linkje is:-)): a html-átírásokkal, magyarításokkal elboldogultam, büszke is vagyok magamra nagyon, de azzal sajnos nem vergődtem zöldágra, hogy egy alapvetően logo nélküli fejléc sablonba hogyan lehetne mégis egy logót beszúrni? Felteszem, hogy a logót feltöltöm a galáriámba és onnan beszúrom a fejlécbe, de ez esetben pontosan hová kell és mit beírni hivatkozásként? (Ezt használom: http://topwpthemes.com/origins/)
  Mág egy kérdés a sablonhoz, bár ez nem annyira fontos, de mégis jó volna tudni: a fejléc alatti jobbra-balra görgetős galéria nálam nem jelenik meg valamiért, ennek vajon mi lehet az oka…?

  Köszönöm előre is!
  Tina

  Válasz
 29. Ádám, János: tudok róla, de eddig nem tapasztaltam hátrányát. Én kiraktam a téma készítőjének linkjét, az rendben van, de mobil-csengőhangokra meg hasonlókra nem szeretnék linkelni. Ha nagy gond lesz, legfeljebb sablont váltok…

  Tina: a header.php-ba kell tenned a hivatkozást, próbálgatással alakul majd ki a Neked tetsző végeredmény. Ha a görgetős galéria nem jelenik meg, akkor lehet, hogy a featured.php fájl hibás – egyes NewWPThemes sablonoknál ez a helyzet, ezért én most már lementettem egyet, ami működik, és azt szoktam rámásolni az összes többire, és akkor nincs gond.

  Válasz
 30. Köszönöm szépen, Moni!
  A hivatkozásra egy mintát írnál kérlek, hogy hogyan néz ez ki pontosan a kacsacsőrökkel együtt és vajon hová kellhet tenni, mi elé-után a fejléc szerkeszőjében?

  Válasz
 31. Sziasztok!

  A segítségeteket szeretném kérni az alábbi probléma megoldásához.
  Sikeresen feltelepítettem a magyar nyelvű wordpresst, majd ezután sikeresen fel is telepítettem rá egy sablont. A problémám a következő: A sablonban van lehetőség több banner beillesztésére, amelyeket a leírtak alapján illesztek be (bannerkód vagy bannerhelye alapján), ezután elmentve és honlap megtekintése gombra kattintva, és / vagy frissítve mindösszesen csak egy darab banner jelenik meg a sok közül.

  Szerintetek mi a probléma?

  Segítségeteket előre is köszönöm!

  Válasz
 32. Tina: a header.php-ban a body után valószínűleg lesz egy olyan rész, hogy div id=”header” (a kacsacsőröket itt nem írhatom ki, mert a WordPress végrehajtja, ami közte van, és akkor nem látszik, mit írok…)

  Egyes sablonokban szokott lenni itt olyan, hogy get_logo_image = get_theme_option(‘logo’); – és akkor meg lehet adni a menüben egy logót, de ha ilyen nincs, akkor írd be, hogy (kacsacsőr)img src=”és ide a kép teljes címét”(kacsacsőr vége).

  Válasz
 33. Péter: ehhez sajnos látnom kellene belülről az oldaladat. Ha adsz egy adminisztrátori hozzáférést ideiglenesen, akkor megnézem, így kívülről nem látom, hol a hiba.

  Válasz
 34. Meg is van, ilyenem van, de ez azért hosszabb, ezen belül vajon hová tegyem…?

  (csőr)div id=”header”(csőr, csőr)div class=”wrapper clearfix”(csőr)
  (csőr)div id=”branding”(csőr)
  (csőr)span id=”blog-title”(csőr)(csőr)a href=”(csőr)?php echo get_option(‘home’) ?(csőr)/” title=”(csőr)?php bloginfo(‘name’) ?(csőr)” rel=”home”(csőr)(csőr)?php bloginfo(‘name’) ?(csőr)(csőr)/a(csőr)(csőr)/span(csőr)
  (csőr)?php if (is_home()) : $home = ‘ current_page_item’; ?(csőr)
  (csőr)h1 id=”blog-description”(csőr)(csőr)?php bloginfo(‘description’) ?(csőr)(csőr)/h1(csőr)
  (csőr)?php else: $home=”; ?(csőr)
  (csőr)div id=”blog-description”(csőr)(csőr)?php bloginfo(‘description’) ?(csőr)(csőr)/div(csőr)
  (csőr)?php endif ?(csőr)
  (csőr)/div(csőr)(csőr)!– /branding –(csőr)

  Válasz
 35. Ez a rész a blog címét írja ki, és ha valaki rákattint, akkor a főoldalra jut:

  (csőr)a href=”(csőr)?php echo get_option(‘home’) ?(csőr)/” title=”(csőr)?php bloginfo(‘name’) ?(csőr)” rel=”home”(csőr)(csőr)?php bloginfo(‘name’) ?(csőr)(csőr)/a(csőr)

  A blog címe helyett betehetsz egy képet, és akkor arra kattintva jutnak a látogatók majd a főoldalra.

  A (csőr)?php bloginfo(‘name’) ?(csőr) helyett kell a képre hivatkoznod, így: (csőr)img src=”http://valami.hu/kepek/kepneve.jpg(csőr)

  Vagy beteheted a képet a cím fölé is, de azt már próbálgatnod kell, hogy hol, mekkorában néz ki jól, és valószínűleg a méreteken is állítanod kell, úgyhogy ez csak akkor járható út, ha gyakorlott vagy legalább a html programozásban.

  Válasz
 36. A wp-content/plugins könyvtárba kell feltöltened magát a plugint kicsomagolva, és fog alatta keletkezni egy languages nevű könyvtár. Abban van egy HU_hu.php nevű fájl, ebben van a magyar fordítás, de elég kis százaléka van csak lefordítva, úgyhogy van még vele meló. Vagy ha van teljes magyar fordításod, azt is ide kell tenni.

  Válasz
 37. Ezer köszönet a gyors válaszért.
  Előzőleg már ezt a variációt is kipróbáltam, de ezek szerint nem várhatok csodákat, kevéske rész kommunikál magyarul.

  Válasz
 38. Szia Móni,
  imádom az oldaladat, annyi kérdésemre találtam már választ! Kár, hogy csak nemrég jutottam el ide – már rég lenne weboldalam.

  Ha jól értem, amit írtál, akkor egy ilyen kód esetében az Edit this entry. rész nyugodtan átírható?
  <?php if (is_page()) edit_post_link('Edit this entry.', '’, ”); ?>

  Válasz
  • Szia! Örülök, ha hasznodra lehetek 🙂

   Igen, ebben a kódban az “Edit this entry.” nyugodtan átírható. Megjegyzem, én ezt az egész sort ki szoktam törölni, ha nem akarom, hogy ez egyáltalán megjelenjen az oldalak alján, amikor be vagyok jelentkezve.

   Válasz
   • Köszönöm szépen a választ 🙂
    Jó tudni, hogy ráadásul nem is jó sok mindenre ez a sor 😉

    Én egyelőre csupán józan paraszti ésszel – értsd: totál hozzáértés nélkül – kb két hete ismerkedem a wordpress-el, meg ami még kell az egész weboldal létrehozáshoz.

    De, ahogy Te is írtad egy másik bejegyzésedben, tényleg nagyon logikus az egész felépítés, úgyhogy a következő lépésem az lesz, hogy meg is értsem, részleteiben, amit csinálok – a válaszod volt az első lépés egyben ahhoz is 🙂

    További szép napot!

 39. Szia Moni!
  Bajban vagyok ezzel a Home dologgal 😀 Egyszer már sikerült egy előzőleg használt sablonnál megtalálnom azt, amit át kell írni “Főoldal”ra, sőt úgy ahogy van eltüntettem, mert nem kellett.

  Most viszont olyan sablont találtam amiben van ugyan Home, viszont a sablon szerkesztőjében, a header.php-ban az égvilágon semmit nem találok, nem tudom átírni, pedig elég ronda ugye magyar oldalon. A sablont nem szeretném lecserélni, mert abba viszont szerelmes vagyok.

  Szóval egyrészt nem értem, hogyan lehetséges ez, de roppant kíváncsi vagyok, hiszen logikusan ott kéne lennie a fejrész sablonban, ha a látható oldalon is a fejrészben van…
  Másrészt help me please, szeretnék tőle megszabadulni.

  Ja, a másik: a blog.php-ban sem tudok szerkesztgetni, egyszerűen nem érzékeli az átírásaimat…

  Nagyon király ez az oldal, grat hozzá!

  Márti

  Válasz
  • Kedves Márti!

   Köszönöm, igyekszem 🙂

   Szerintem egyszerűen használj Egyedi menüt, ott eleve Kezdőlapnak írod a kezdőlapot, és máris nem kell turkásznod a kódban.

   A másikat nem értem. Ott van a szerkesztőablak alatt a Fájl módosítása gomb? (És egyáltalán miért akarsz beleírni a blog.php-ba?)

   Válasz
   • Az Egyedi menühöz le kell cserélnem a sablonomat? Mert azt nagyon nem szeretném. Vagy mit értesz pontosan Egyedi menü alatt? (tök kezdő vagyok, azt tudni kell 🙂 A Home-ot leszámítva minden saját agyszülemény a menüben, csak azzal nem tudok mit kezdeni.

    A blog.php-ban azért próbáltam variálni, mert úgy gondoltam – lehet rosszul – , hogy a single.php kód vonatkozik az egyes bejegyzésekre (ezt sikerült is magyarítani), a blog.php meg az egész blogoldalra mutat, ez még mindig angol. És szeretném, ha minden magyarul lenne, mert így elég nagy katyvasz van. Bejegyzésre kattintva magyarul írja, hogy mikor íródott. Azon az oldalon, ahol az összes bejegyzés egymás alatt sorakozik, ott meg “posted on”, meg “post tagged with” és ez elég csúnya.

    A kódot magát sikerült átírni, csak az oldalon nem változik semmi, úgyhogy lehet, hogy nem is abban a kódban piszkáltam, amiben kellett volna.

   • Megjelenés -> Menük menüpont. Lásd még a https://wp-suli.hu/haladoknak/sajat-menuk-letrehozasa/ cikket.

    A bejegyzéseket felsoroló fájl a főoldalon az index.php, az archívumoldalakat (akár kategóriák, címkék alapján is, nemcsak dátum alapján) az archive.php vagy archives.php rakja össze, a keresési találatokat a search.php vagy a searchresults.php, illetve esetleg lehet category.php is a kategória szerinti felsorolásra.

 40. Szia Moni!
  Sajnos egyikben sem találtam azokat a szavakat, amiket át szeretnék írni. A blog.php-ben bezzeg benne vannak 🙂
  Így jártam, azt hiszem, lehet, hogy meg kéne mutatnom valakinek…
  A saját menüs ötlet viszont hasznos volt, bár a sablonom azt hiszem, nem csípi.

  Válasz
 41. Kedves Móni

  mi van akkor ha én a weboldalamat egy multisite-ra építettem fel és ezzel oldottam meg a nyelvi verziókat is … domain.hu/eng, domain.hu/deu és domain.hu

  na már most ha csinálok egy magyar nyelvi fájlt, akkor a többiben is tehát az angolon és a németen is magyarul fog megjelenni minden ???
  különben nekem csak a 404-es hiba oldal miatt kellene egy pár sort átírnom

  válaszod előre is köszönöm

  Válasz
  • Szia!

   A multisite-nál lehet weboldalanként nyelvet választani. Amilyen a weboldal nyelve (és így a Vezérlőpult), olyan nyelvi fájlokat használ a rendszer. Tehát ha a sablonodnak van magyar, angol és német nyelvi fájlja is (.po és .mo), akkor tudni fogja, hogy melyiknél melyiket kell használnia.

   Ha direktben a sablonkódban akarsz fordítani, akkor pedig az a megoldás, hogy másold le a sablonodat két további példányban, adj nekik megkülönböztető nevet, töltsd fel mindhárom sablont, és az angol oldalon az eredetit, a magyaron a magyar fordításosat, a németen a német fordításosat használd.

   Válasz
   • Wow

    ez egyszerűbb mint gondoltam …
    magyarul értelem szerűen 😀 (lehet ez hiányzik nálam 😀 )

    KÖSZÖNÖM most sokat segítettél nekem

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..