Kiemelt bejegyzések létrehozása

 

Egyes sablonokban (például a NewWPThemes által készített legtöbb sablonban) elérhető a kiemelt (angolul featured) bejegyzések funkciója, amelynek segítségével a legfontosabb mondanivalódat a blogbejegyzések fölötti területen, diavítetéssel egybekötve tudod bemutatni. A mai bejegyzésben összefoglalom, hogy hogyan kell beállítani ezt a funkciót.

Ezek a sablonok létrehoznak egy saját menüpontot a Vezérlőpulton, a Megjelenés menüpont alatt, “Téma Neve Options” alakban. Erre kattintva az első részben állíthatod be azt, hogy a diavetítést engedélyezed-e (Featured Posts Enabled?) – hagyd bent a pipát, ha meg akarod jeleníteni a kiemelt bejegyzéseket. A második kérdés arra vonatkozik, hogy melyik kategória bejegyzései legyenek a kiemeltek (Featured Posts Category) – a legördülő menüből válaszd ki a megfelelőt.

A kiválasztás alatt látsz magyarázatot ehhez: “Last 5 posts form the selected category will be listed as featured in homepage“, azaz “A kiválasztott kategória utolsó 5 bejegyzése fog kiemeltként megjelenni a honlapon”; majd következik egy rövid leírás arról, hogy mi a további teendőd: a kiválasztott kategória minden bejegyzéséhez, amelyet szerepeltetni akarsz a diavetítésben, hozzá kell adnod egy Egyedi mezőt (a bejegyzés-szerkesztőben a Kivonat és a Visszakövetés alatt találod), ennek a neve featured legyen, az értéke pedig a hozzá tartozó kép elérési útvonala (például: http://www.domainneved.hu/wp-content/media/kepneve.jpg). A leírás itt megadja azt a méretet is, amekkorának a képeknek lennie kell.

A beállításokkal meg is vagyunk, ne felejtsd el az oldal alján a Save changes gombot…

A kiemelt bejegyzésekhez tartozó képeket (akkorák legyenek, amekkora méretet a sablon az imént megadott!) használat előtt fel kell töltened a tárhelyedre. Ezt kétféleképpen teheted meg: ha szoktad használni az FTP-kapcsolatodat (lásd a Szótárat itt az oldal tetején), akkor azzal töltsd fel valahová, és jegyezd meg az alkönyvtár (mappa) és a fájl nevét (ugye sohasem használsz ékezeteket és nagybetűket ezeknél?), ha nem, akkor a Vezérlőpulton a Média menüpontban ugyanúgy fel tudsz tölteni képeket az uploads alkönyvtárba, mint ahogy a bejegyzés-szerkesztőben szoktad. Jegyezd meg a kép címét, illetve akkor jársz a legjobban, ha kijelölöd és Ctrl+C-vel a Vágólapra másolod a kép elérési útvonalát.

Ezután lépj be a Bejegyzések menüjébe, és nyisd meg a szerkesztővel azt a bejegyzést, amelyet a kiemeltek közé akarsz tenni. Tekerj le egy kicsit a Kivonat és a Visszakövetés dobozai alá, és az Egyedi mezőknél állj meg. A Név alá írd be, hogy featured, az Érték alá pedig Ctrl+V-vel illeszd be a kép elérési útvonalát, vagy írd be, ha FTP-vel töltötted fel. Utána kattints az Egyedi mező hozzáadása gombra. Egy csinos kis villanás után a featured doboz elmentődik, és alatta megjelenik egy új, üres hely.

Legalább két bejegyzés esetében be kell ezt állítanod ahhoz, hogy a diavetítés elinduljon, addig ez a rész nem jelenik meg a blog tetején. Ha ötnél több bejegyzés kapott már képet és featured jelzést, akkor a sorrendben legutolsó öt fog váltakozva megjelenni, a hozzá rendelt kép kíséretében, a Kivonathoz írt szöveggel vagy a szöveg első néhány sorával. Természetesen ezeknek mind a kiemelt kategóriában kell lenniük (amit a “Téma Neve Options” menüben választottál ki). Lehetnek egyidejűleg más kategóriában is (egy bejegyzés lehet több kategóriában egyszerre), de a kiemeltben mindenképpen benne kell lenniük, ha szerepeltetni akarod őket a diavetítésben.

 

FRISSÍTÉS: Sajnos egyes NewWPThemes sablonokban hibás a featured.php fájl. Nem tudom, melyikekben, és nem tudom, miért, de van pár sor különbség a működő és a nem működő között, és bár a kód jónak látszik, valamiért mégsem megy. A megoldás az, hogy egy működőből kell kimásolni ezt a fájlt, és felmásolni a nem működő helyére. Ide kattintva letöltheted a tutira működő featured.php fájlt.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta