Kiemelt bejegyzések létrehozása

 

Egyes sablonokban (például a NewWPThemes által készített legtöbb sablonban) elérhető a kiemelt (angolul featured) bejegyzések funkciója, amelynek segítségével a legfontosabb mondanivalódat a blogbejegyzések fölötti területen, diavítetéssel egybekötve tudod bemutatni. A mai bejegyzésben összefoglalom, hogy hogyan kell beállítani ezt a funkciót.

Ezek a sablonok létrehoznak egy saját menüpontot a Vezérlőpulton, a Megjelenés menüpont alatt, “Téma Neve Options” alakban. Erre kattintva az első részben állíthatod be azt, hogy a diavetítést engedélyezed-e (Featured Posts Enabled?) – hagyd bent a pipát, ha meg akarod jeleníteni a kiemelt bejegyzéseket. A második kérdés arra vonatkozik, hogy melyik kategória bejegyzései legyenek a kiemeltek (Featured Posts Category) – a legördülő menüből válaszd ki a megfelelőt.

A kiválasztás alatt látsz magyarázatot ehhez: “Last 5 posts form the selected category will be listed as featured in homepage“, azaz “A kiválasztott kategória utolsó 5 bejegyzése fog kiemeltként megjelenni a honlapon”; majd következik egy rövid leírás arról, hogy mi a további teendőd: a kiválasztott kategória minden bejegyzéséhez, amelyet szerepeltetni akarsz a diavetítésben, hozzá kell adnod egy Egyedi mezőt (a bejegyzés-szerkesztőben a Kivonat és a Visszakövetés alatt találod), ennek a neve featured legyen, az értéke pedig a hozzá tartozó kép elérési útvonala (például: http://www.domainneved.hu/wp-content/media/kepneve.jpg). A leírás itt megadja azt a méretet is, amekkorának a képeknek lennie kell.

A beállításokkal meg is vagyunk, ne felejtsd el az oldal alján a Save changes gombot…

A kiemelt bejegyzésekhez tartozó képeket (akkorák legyenek, amekkora méretet a sablon az imént megadott!) használat előtt fel kell töltened a tárhelyedre. Ezt kétféleképpen teheted meg: ha szoktad használni az FTP-kapcsolatodat (lásd a Szótárat itt az oldal tetején), akkor azzal töltsd fel valahová, és jegyezd meg az alkönyvtár (mappa) és a fájl nevét (ugye sohasem használsz ékezeteket és nagybetűket ezeknél?), ha nem, akkor a Vezérlőpulton a Média menüpontban ugyanúgy fel tudsz tölteni képeket az uploads alkönyvtárba, mint ahogy a bejegyzés-szerkesztőben szoktad. Jegyezd meg a kép címét, illetve akkor jársz a legjobban, ha kijelölöd és Ctrl+C-vel a Vágólapra másolod a kép elérési útvonalát.

Ezután lépj be a Bejegyzések menüjébe, és nyisd meg a szerkesztővel azt a bejegyzést, amelyet a kiemeltek közé akarsz tenni. Tekerj le egy kicsit a Kivonat és a Visszakövetés dobozai alá, és az Egyedi mezőknél állj meg. A Név alá írd be, hogy featured, az Érték alá pedig Ctrl+V-vel illeszd be a kép elérési útvonalát, vagy írd be, ha FTP-vel töltötted fel. Utána kattints az Egyedi mező hozzáadása gombra. Egy csinos kis villanás után a featured doboz elmentődik, és alatta megjelenik egy új, üres hely.

Legalább két bejegyzés esetében be kell ezt állítanod ahhoz, hogy a diavetítés elinduljon, addig ez a rész nem jelenik meg a blog tetején. Ha ötnél több bejegyzés kapott már képet és featured jelzést, akkor a sorrendben legutolsó öt fog váltakozva megjelenni, a hozzá rendelt kép kíséretében, a Kivonathoz írt szöveggel vagy a szöveg első néhány sorával. Természetesen ezeknek mind a kiemelt kategóriában kell lenniük (amit a “Téma Neve Options” menüben választottál ki). Lehetnek egyidejűleg más kategóriában is (egy bejegyzés lehet több kategóriában egyszerre), de a kiemeltben mindenképpen benne kell lenniük, ha szerepeltetni akarod őket a diavetítésben.

 

FRISSÍTÉS: Sajnos egyes NewWPThemes sablonokban hibás a featured.php fájl. Nem tudom, melyikekben, és nem tudom, miért, de van pár sor különbség a működő és a nem működő között, és bár a kód jónak látszik, valamiért mégsem megy. A megoldás az, hogy egy működőből kell kimásolni ezt a fájlt, és felmásolni a nem működő helyére. Ide kattintva letöltheted a tutira működő featured.php fájlt.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Kiemelt bejegyzések létrehozása” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Szia Móni!

  Tipp a kövezkező cikkhet: hogy ilyet plugin nélkül (pluginnal megy, most is úgy van nekem, ok plugin van erre) hogyan kell beletenni egy olyan newwpthemes oldalról származó kinézetbe, amiben nincs? 🙂

  Egyszerűbb lenne, mint egy másikból kiturkászni 🙂

  Ádám

  • Hát bevallom, el kellett olvasnom párszor ezt a mondatot, hogy megértsem 🙂 – és még most sem vagyok biztos benne, hogy jól értem. Tehát egy vetítés nélkülibe beletenni a vetítést? Bocsesz, de ezt nem lehet másként, mint kiturkászni. És erre nem kell egy külön bejegyzés, mert két mondatos a válasz.

   1. A featured.php kell hozzá, ezt le lehet másolni egy olyan sablonból, amelyikben van és működik (volt korábban egy hibás, ezért az ügyfeleimnek mindig az én jó változatomat telepítettem).

   2. Az index.php-ba a (kacsacsőr)div id=”content”(kacsacsőr) után be kell írni, hogy (kacsacsőr)?php if(is_home()) { include (TEMPLATEPATH . ‘/featured.php’); } ?(kacsacsőr) – és kész.

   Elnézést, ha csalódást okoztam azzal, hogy ez ennyire egyszerű 🙂

 2. Így értettem, bocs a körmönfontságért 🙂 Köszi! Egyszerűen hangzik 🙂

  Meg elvileg még a functions.php-ban is meg kellene adni, hogy a téma opcióinál megjelenjen, úgy, ahogy a leírásodban van!

  Na ha oda jutok, meglesem! 🙂

  • Ja igen, tényleg, azt elfelejtettem. De az sem nehéz, pár sort kell csak átmásolni egy olyanéból, amiben van, a “Featured Posts Enabled?” szövegrész környékét. Két array lesz csupán.

   • Szia!
    ennek a beszélgetésnek a fölső felét értem, azaz hogy a featured.php-t le kell másolnom, és beírni az index php-ba azt a szakaszt,hogyha a sablonom alapból nem támogatja ezt a diavetítős részt.
    De ezt az alsó felét nem értem, hogy pontosan hova és mit kell bemásolni a functions.php-ba? ez az utóbbi létszükséglet?

   • Igen, kell, mert különben nem tudod megmondani a sablonnak, hogy melyik kategóriát válassza kiemeltnek. Az a legegyszerűbb, ha megnézel egy diavetítést tartalmazó sablont, és meg fogod látni, miről beszéltünk.

   • Na, most wp slideshow pluginnal csináltam magamnak diavetítést, de nem a beírt kategóriámat teszi ki, hanem a legutóbbi öt bejegyzést. Akkor erről problémáról beszélünk ugye?
    És publikus hogy akkor mit és hova kell mégbeírni a functions php-ba?

   • A wp slideshow plugin teljesen más tészta. Ha nem megy nagyon vérprofin a php szerkesztés, akkor jó döntés inkább plugint használni, teljesen jól csináltad. De azt is be kell állítani, ahogy a leírása javasolja. Ez ezt írja:

    How this Slideshow can be customized:
    – Choose Category ID for Slideshow
    – Choose number/sort/order of Posts
    stb

    – tehát be lehet állítani, hogy melyik kategória bejegyzéseit vetítse, és milyen sorrendben.

   • Igen, be is írtam a választott kategóriát, de úgy is csak a legfrissebb posztokat tette ki.
    vagy a category ID nem egyszerűen csak a kategória neve?

   • A Category ID nem a kategória neve, hanem a száma. Ha a Vezérlőpulton bemész a Bejegyzések -> Kategóriák menüpontba és a kérdéses kategória neve fölé viszed az egeret (nem kattintasz!), akkor alul a státuszsorban kiírja a böngésző a linket, és a végén ott van, hogy pl tag_ID=5 – ebből látod, hogy az adott kategória ID-je 5.

 3. Egy tippet én is adnék 🙂

  A válaszodnál így van a dátum:
  október 11th, 2010 at 20:35.
  Lefordítod? 🙂 Y. F j. legyen a time függvény sorrendje, és szép lesz! (2010. október 11. lesz belőle)

  • Látom, nem nyugszol, amíg nem találsz valamit, amibe jogosan beleköthetsz 🙂 Tessék, csak a Te kedvedért… de bele kellett túrnom, amit Te nem helyeselsz 🙂 (Mellesleg ne sérts már meg, gondolod, hogy most csinálok ilyet először, hogy el kell magyaráznod a time függvényt??! Grrrrrrr… sértődött pofa)

 4. Szia Móni!

  Én végig olvasta ezt a cikkedet featured bejegyzések létre hozásáról,lépésről lépésre végig csináltam mindet ,és mégsem müködik a diavetités.
  Megnéztem a sablonomat(Car One) támogatja a funkciót.Van function php is benne, az indexbe benne van az id content után az a sor amiről irtál a Szücs Ádámnak.Mégse müködik.Kezdő wp-s vagyok főleg a sablon fordítás nem megy,lehet a fordításnál elrontottam valamit a sablonban??
  Üdv :Boda Istvan

 5. Szia!

  OK.Hova küldjem? Nyilvánosba nem szívesen írnám be.
  Ja és ha belépsz majd a kezelő feluletre akkor azt fogod látni hogy a névhez nem az van írva,hogy featured hanem post thumbnail.Azért mert featureddel nem indult a diavetítés,és bár hiányos az angolom a sablon opciokban ugy értelmeztem ,hogy azt kell beírni ,hogy post thumbnail,de igy se müködöt.
  István

  • Közben megoldottuk a problémát a “kulisszák mögött”, de a tanulságot megosztom nyilvánosan is.

   Igen, van egy Featured Content Gallery nevű plugin, amellyel bármilyen WordPress oldalba lehet ilyen diavetítést betenni, akár még az oldalsávba is. De a kettő együtt nem működik, összeakad.

   István oldalán azonban nem ez volt a probléma. Sajnos egyes NewWPThemes sablonokban hibás a featured.php fájl. Nem tudom, melyikekben, és nem tudom, miért, de van pár sor különbség a működő és a nem működő között, és bár a kód jónak látszik, valamiért mégsem megy. A megoldás az, hogy egy működőből kell kimásolni ezt a fájlt, és felmásolni a nem működő helyére. Mindjárt frissítem is ezt a bejegyzést – feltöltöm azt a fájlt és megadom a linkjét, hogy bárki, akinek ilyen gondja támad, innen letölthesse.

 6. Sziasztok!
  Talán tudok egy hasznos tanáccsal szolgálni.Megint dolgozom egy honlapon saját magamnak ,és abban sem működött a slideshow.Letöltöttem egy másik newwptheme sablont erre abba sem.Vissza tértem ide és láttam ,hogy Moni felrakta a helyes featured.php kódot . Bemásoltam mind a kettőbe és akkor sem működött.Valami más hiba is van ezekben a sablonokban.
  Akkor jöjjön a hasznos jó tanács ha valaki hozzám hasonlóan járna:
  van egy egyszerű plugin a Gallery Object én ezzel oldottam meg és most már működik.
  A használata nagyon egyszerü:
  -csinálsz egy galériát
  -elmented és kapsz egy kódot
  -ezt a kódot amelyik bejegyzésedbe beilleszted ott lesz a slideshow.
  Beillesztésnél válts html nézetre és ugy rakd be a kódot a bejegyzés elejére vagy ahova szeretnéd.

  • Kösz az ötletet.

   Közben verzióváltás volt a NewWPThemes sablonokban, úgyhogy mindjárt felteszem ide (a korábbi alá) az új featured.php-t, ami az újabbaknál működik.

  • Na, ezért tettem fel ide (lásd fent) a fájlt, mert ez tutira működik. Épp tegnap csináltam két oldalt, az egyiknél a jó fájl volt eleve, a másik nem működött, lecseréltem erre, és most jó. Ez van…

   • Moni…

    Nekem ezzel se működik… Vagy én vagyok nagyon béna… A szűz sablonban működött. Aztán kezdtem feltöltögetni az oldalt. Két bejegyzést emeltem ki (új változatom van, de azért most már az egyedi mezőt is kitöltöttem…) az első képpel elkezdődött a diavetítés, bejött a második kép, és azóta is oda van ragadva:)

    Már mindent megpróbáltam, amit írtál, de valamit biztos nem látok… Tudsz segíteni?

   • Szia!

    Biztos tudok (vagy nem 🙂 ), de most egyszerűen nem megy. Tele vagyok. Írj egy mailt, akkor nem felejtem el, de kb 25-éig levegőt venni se nagyon lesz időm…

   • Oké, ha addig nem sikerül, jelentkezem!
    Köszönöm!!
    Jó munkát! Azért ne felejts el pihenni is néha! (Én tegnap szó szerint kiájultam :D)

 7. És hogy tudom kitenni akkor, ha egy statikus oldal lett a nyitólap?

  Megpróbáltam, hogy kimásoltam az index.php-ből ezt a sort és bemásoltam a page.php-be, de szétesett az egész. Láthatóak a képek, de nem megy a java. Egymás alatt kirakta a fotókat…

  • Eredetileg a sablon a blogbejegyzések nyitóoldalára teszi ezt a diavetítést; ha egy statikus oldal a nyitólap, akkor a diavetítés nem a főoldalon, hanem a blogbejegyzések oldalaként megjelölt oldalon fog csak látszódni. Ezért helyesen gondoltad, hogy a kódba kell belenyúlni, és lehet, hogy teljesen jól is csináltad. Azért csak lehet, mert így kívülről, hogy nem látom, ezt nem tudom megmondani.

   Csakhogy ez a jelenség, hogy a képek egymás alatt jelennek meg, és nem vetítődnek, ez akkor szokott jelentkezni, amikor a featured.php fájl hiábs. A módosítás előtt jó volt a vetítés? A blogoldalon? Ki kellene próbálni, és ha ott sem jó, akkor töltsd le a fenti linkről a tutira jó featured.php fájlt és töltsd fel az eredeti helyett.

  • Kedves Laci! A számból vetted ki a szót. Már-már kezdtem magam teljesen hülyének érezni, amikor leesett a tantusz… gondolom azóta már te is rájöttél, ez egy 2010-es bejegyzés, már rég nem úgy működik, és nem úgy néz ki a WP mint eme bejegyzés születése idején. Gondolom a bejegyzések aktualizálására nem marad energia…

   • Igen, sok mindenben változott azóta a WordPress, és a lényegesekről írok is új bejegyzést, de speciel ebben éppen nem változott, ez most is így működik.

  • Laci: a képernyő tetején van egy “Képernyő beállításai” feliratú szürke sáv, erre kattints rá, akkor lenyílik egy “roló”, és ott be kell pipálnod, hogy mely dobozokat akarod látni az adott képernyőn. Ez helyzetérzékeny, tehát mindig azok a dobozok jelennek meg, amelyek az adott oldalon választhatóak. Ott van köztük a Kivonat és a Visszakövetés is, de speciel a kiemelt bejegyzésekhez ennek nincs köze. Ahhoz az Egyedi mezők doboznak kell bepipálva lennie.

   U.i. Eénézést, hogy csak most válaszolok, amikor írtál, nem vettem észre a hozzászólásodat…

   • Húha… köszönöm Moni!!!
    Erre lehet azt mondani, hogy “rémlik valami, de azon az órán nem voltam ott…” 🙂

    Őszintén szólva a sablonom eddig “önkényesen” döntött a kiemelt képek megjelenítéséről, nagyon nem voltam ellenére, csak zavart, hogy nem tudtam beavatkozni. Nem is nagyon foglalkoztatott, csak annyira mint egy homályos folt egy tájképben… Így már szabályozni tudom! Királyság!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..