Gyorsítsunk!

 

A marketingesek szerint egy honlapnak nem több, mint hét (7) másodperce van arra, hogy megragadja a látogatók figyelmét. A saját példámmal is igazolhatom, hogy ez így van, sőt: sokszor még négy másodperc sem kell hozzá, hogy bezárjak egy weblapot vagy továbbkattintsak. Közhely, épp ezért igaz, hogy felgyorsult világban élünk, így WordPress oldal tulajdonosaként sem engedheted meg magadnak, hogy a látogatód értékes ideje azzal teljen, hogy vár, amíg betöltődik az oldalad. Mert nem fog várni. Nézzük tehát a felgyorsítás lehetőségeit!

Mint mindig, amikor kipróbálsz valami újat, előtte ne felejts el biztonsági másolatot készíteni az adatbázisodról és a fájljaidról. Jobb félni, mint megijedni, de a legjobb félelem nélkül élni 🙂 Másrészt egyszerre mindig csak egyfélét változtass, és ha nem éred el, amit akarsz, csináld vissza, utána próbálkozz tovább.

1. Cache plugin használata

Mi az a cache? Amikor belépsz egy weboldalra, a böngésződ letölti a képeket, a szövegeket, ha php alapú oldalról van szó (mint a WordPress esetében is), akkor “összerakja” az oldalt html-ben stb stb. Ugyanakkor elhelyez néhány “sütit” (cookie) is az oldaladon (ha ez engedélyezve van), hogy legközelebb, amikor erre jársz, ne kelljen mindent elölről kezdened. A cache azt jelenti, hogy az állandó elemeket a géped memóriája vagy merevlemeze megjegyzi, így a letöltés gyorsabb lesz, nem kell minden kattintás után a böngészőnek újra felépítenie az egész oldalt. Az oldalad nagy része (a képek, a stíluslapok, stb) állandó, és sokkal gyorsabb, ha ezeket a gyors memóriából vagy merevlemezről veszi a böngésző, mint ha a lassabb távoli internet-szerverről.

A WordPresshez léteznek bővítmények erre a célra: például a WP Super Cache vagy a W3 Total Cache. Utóbbit nagy site-ok is használják, mint a Mashable vagy a SmashingMagazine. Egyetlen megjegyzés: ha valamilyen aktív tartalmat használsz, mint pl banner-rotátor, akkor a cache plugin miatt ez rosszul fog működni: nem váltakozik a kép, mindig ugyanaz a banner fog látszani. Ezt ki lehet küszöbölni azzal, hogy beállítod, melyik scriptet ne cache-elje a plugin. Hű, de jól hangzik ez a mondat… 😀

2. A beépített WordPress object-cache aktiválása.

Az object-cache lehetőséget ad arra, hogy egyes adatbázis-műveleteket a gép lemezre mentse, így nem kell mindig a távoli adatbázishoz fordulni. Aktiválásához a wp-config.php fájlba kell beilleszteni egy sort:

define(ENABLE_CACHE, true);

3. Bővítmények szerényebb alkalmazása

Minden egyes bővítmény, amelyet telepítesz és bekapcsolsz, hozzáad pár sort a kódhoz és pár rekordot az adatbázishoz. Ez is csökkenti a WordPress oldalad teljesítményét. Gondold végig, hogy valóban szükséged van-e minden bővítményre, és amelyekre nem, azokat kapcsold ki! A legjobb, ha le is törlöd őket, hogy a tárhelyeden se foglalják a helyet. Egyes bővítmények annyira beköltöznek az adatbázisba, hogy még törlés után is ott maradnak a nyomai, ezért érdemes időnként bekukkantani a phpMyAdminba és átfutni a táblákat.

A bővítmények átnézéséről és teljesítményközpontú vizsgálatáról (huhh, bocsi 🙂 ) írtam ezen a héten a zárt tagi oldalon. Még nem vagy klubtag? Kattints ide, és orvosoljuk! 🙂

4. Adatbázis cache

Ez a pont szigorúan haladóknak szól! Ne próbálj turkálni az adatbázisodban, ha nem tudod, mit csinálsz!!! Ha viszont jól ismered az adatbázisod kezelőfelületét (a phpMyAdmint vagy hasonló felületet – ez tárhelyfüggő), akkor kérdezd le, hogy van-e hozzá query cache (amely a lekérdezéseket menti memóriába vagy lemezre) a következő módon:

SHOW VARIABLES LIKE ‘have_query_cache’;

Ennek a lekérdezésnek az eredménye igen vagy nem; ha nem, akkor kérd meg a tárhelyszolgáltatódat, hogy állítsa be Neked ezt a lehetőséget.

A cache állapotáról a következő utasítással kérhetsz információt:

SHOW STATUS LIKE ‘Qcache%’;

Ebből megtudhatod, hogy hogyan van beállítva a query cache, és hogy szükség van-e finomhangolásra. Egy remek oldal, ahol többet megtudhatsz a témáról: dev.mysql.com

5. A tárhelyed felülvizsgálata

Ez nem lesz túl népszerű tanács, de le kell írnom. Ha úgy érzed, kinőtted a jelenlegi tárhelyszolgáltatódat, nagyobb, gyorsabb csomagra vagy megbízhatóbb szolgáltatóra van szükséged, tedd meg a kellő lépéseket! Sokkal jobban jársz, ha rászánsz erre egy kis időt és pénzt, mint ha érdeklődőket veszítesz miatta. Ha az előző négy lépés nem segített, érdemes elgondolkoznod azon, hogy ér-e annyit az oldalad, hogy jobb és költségesebb tárhelyre költöztesd.

 

Ellenőrizd az eredményeket!

Ezt számtalan bonyolult és költséges analitikai szoftverrel is megteheted, de van rá egy remek ingyenes megoldás is. Használd a httpwatch alkalmazás alap változatát, amely megmutatja, hogyan épül fel az oldalad, mi az, ami elveszi az időt és mi az, aminél cache van használatban. A legjobb, hogy előtte-utána lekérdezést is tud, így kiválóan megfigyelheted a teljesítmény-növekedést.

A fentieken kívül még rengeteg lehetőség van, de talán ennyi is látványos sebesség-növekedést okozhat. Persze az is előfordulhat, hogy ha valahol nyersz, máshol veszítesz időt… Mindig mondom, hogy a számítástechnika nem egzakt tudomány 🙂 – és a teljesítmény-fokozásra ez halmozottan igaz.

A cikk megírásánál elsősorban a WP Dude oldal ezen témájú cikkére, valamint Bossányi Tibor tapasztalataira támaszkodtam.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Gyorsítsunk!” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kedves Moni!
  Melyik cache plugint tudom úgy kipróbálni, hogy ha nem válik be, hibát okoz, vagy összeakad valamivel, akkor kikapcsolom és minden a régi lesz?
  Telepítem, bekapcsolom és működik.
  Nem kell bonyolult beállításokat megérteni és esetleg egy rossz beállítás miatt hiba lesz…
  Köszönöm a segítséget!

  • Szia!
   Erre nem tudok látatlanban (azaz általánosságban, de pontosan) válaszolni, hiszen ez függ a tárhelyedtől, valamint a fent lévő sablontól és a többi bővítménytől is.

   De legrosszabb esetben (ha egy bővítmény bekapcsolásától összeomlik az oldal), akkor kikapcsolod és letörlöd, vagy ha az adminba se tudsz bemenni, akkor meg letörlöd ftp-vel. Utána vissza tudsz menni az adminba, és ki fogja írni, hogy “A bővítmény kikapcsolásra került, mivel nem található.”

 2. Köszi a választ! 🙂

  WP Widget Cache – ezt csak telepíteni kell és kész?
  WP Super Cache – Caching On – bekapcsolom és kész?

  Honnan tudom meg, hogy mindkettő jól működik?
  Azon túl, hogy az oldalon nem látható hiba?

  • A widgetest nem ismerem, a másikra – igen. Onnan tudod, hogy gyorsít-e, hogy megnézed előtte és utána is a httpwatch programmal, és összehasonlítod az eredményeket.

 3. WP Super Cache, ezt írja ki:

  Warning! Garbage collection is not scheduled!

  Garbage collection by this plugin clears out expired and old cached pages on a regular basis. Use this form to enable it.

  Ezt a plugint is kell használni?
  – Cron View is a useful plugin to use when trying to debug garbage collection and preload problems.

  Köszönöm a segítséget!

  • A kiírás azt jelenti, hogy a plugin időről időre átnézi, mi az, amit még érdemes a cache-ben tárolnia, és mi az, ami már elavult és törölhető. (Csak a cache-ből törli természetesen, nem az adatbázisból.) Ezt a funkciót kapcsolhatod be itt. A Cron View ezt a folyamatot tudja elemezni, ha hiba történt benne.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..