Egyedi mezők használata

 

A WordPress bejegyzések és oldalak szerkesztésekor a szövegszerkesztő mező, a “Kivonat” doboz és a “Visszakövetés” doboz alatt egy “Egyedi mezők” feliratú részt találsz. Mire valók az egyedi mezők (az angol eredetiben: custom fields), hogyan kell őket beállítani és használni?

Ez a leírás egy kicsit felületes lesz; teljesen általánosan használható, részletes leírást ebben a témában sajnos nem tudok szolgáltatni, ugyanis az egyedi mezőket a sablon határozza meg. Lehet, hogy a Te sablonod egyáltalán nem használ egyedi mezőket, és az is lehet, hogy többfélét is be kell állítanod.

 

Az általános szabály az, hogy minden egyedi mezőnek van egy neve és egy értéke. A szokásosan használt nevek ilyenek szoktak lenni: featured, thumbnail, image, icon vagy hasonlók, az érték pedig leginkább egy URL, azaz egy teljes elérési útvonal, ahol a szükséges fájl található, de akármilyen szöveg is lehet.

Például, ha a sablonod úgy kívánja, és más keresőoptimalizáló eszközt nem használsz, megadhatod a bejegyzés leírását, hogy a keresők könnyebben megtalálják az információt az oldaladon. Ez esetben az egyedi mező neve az lesz, hogy description, az értéke pedig egy pár mondatos összefoglalás a bejegyzésről.

Ha diavetítéssel emeled ki a legfontosabb bejegyzéseket (erről a múltkor írtam), akkor az egyedi mező neve featured, az értéke a hozzárendelt kép teljes elérési útvonala (például: http://www.domainedneve.hu/wp-content/uploads/kepedneve.jpg).

Ha a bejegyzések listázásakor egy kép tartozik minden bejegyzéshez (ezt thumbnailnek vagy bélyegképnek is szokták nevezni, a WordPress újabban a Kiemelt kép megnevezést használja), akkor az egyedi mező neve thumbnail, az értéke ismét a kép elérési útvonala.

Ha meg akarod tudni, hogy a Te sablonod használ-e egyedi mezőket, és ha igen, melyeket és mire, akkor nézd át a sablonod telepítésekor keletkező menüpontot, vagy a sablon honlapján lévő dokumentációt – valahol egészen biztosan leírják, hogy milyen mezőkre lesz szükséged.

Mellesleg eredetileg ezek az egyedi mezők arra szolgáltak, hogy a blog szerkesztője az így tárolt adatokat valahol máshol fel tudja használni és valamilyen rend szerint meg tudja őket jeleníteni – de erről inkább nem írnék most részletesebben, mert ez már keményen php programozás.

Mindenesetre most már legalább tudod, miről van szó, igaz? 😉

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Egyedi mezők használata” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Szia,
  Jó, hogy rátaláltam a z oldaladra. Mi is most ismerkedünk a WP-el.
  Elsőnek az Emporium template-ra fizettünk és szeretnék egy poszter, vászonkép webáruházat faragni belőle.
  Örülök,hogy sok jó infót találhatok majd nálad.

  Üdv

  keresi ferenc

  http://www.vaszon-kepek.hu

  • Biztos az én hibám 🙂 – de sajnos nem tudom másként megfogalmazni. Valószínűleg a Te sablonod nem használ ilyeneket, azért nem érdekes, és így nem is érthető a számodra.

 2. Én azt szeretném megkérdezni, hogy az én honlapomban nem a dinamikus bejegyzésekben, hanem a szimpla oldalaknál is van egy olyan sor az egyedi mezőknél, hogy interakciók. Ebben hiába pipáltam be a hozzászólások engedélyezése rublikát, mégsem tudnak az olvasóim hozzászólni ehhez az oldalhoz. Pedig azt szeretném, hogy ugyanúgy commentelhető legyen mint a blogbejegyzések. Mi a teendőm még?

  Amúgy az egyedi mezőkbe bárki sabadon felvehet értéket. Például van facebook rajongói oldalad, akkor mező neve facebook, értéke meg a rajongói oldalad linkje, ugyanez érvényes a twiterre is.
  De videós oldalamon van counter választási lehetőség is, és az számlálja a videó nézettségét, de a time mezőben meg tudom adni a hosszát. Akinek alapból nincs benne a sablonjában, annak valóban kemény php, de vannak olyan free prémium témák amikben benne vannak és pokolian látványosak is!

  A kérdőívedről lecsúsztam, pedig szívesen részt vettem volna…

  • Minden WP-nél van az oldalaknál hozzászólási lehetőség, csak éppen ezt felülírja a sablon. Azt kell megnézni, hogy a page.php, ami az oldalakat létrehozza, meghívja-e a php comments_template(); függvényt. Ha nem, akkor nem fog megjelenni a hozzászólás-panel. Másold át a bejegyzéseket megjelenítő single.php aljából a szükséges részeket, és akkor működni fog.

 3. Három WordPress oldalt is gondozok különböző sablonokkal, de sajnos egyiknél sem tudom előcsalni az Egyedi mezők (Custom fields) szekciót az admin oldalon a Bejegyzések és az Oldalak menüpontokban.
  Egyszerűen nem jelenik meg a megfelelő helyen.
  Pedig most szükségem lenne rá a Featured Content Gallery plugin miatt.

  • No, nagy nehezen megtaláltam, hogy miért is nem látszik a Custom Fields szekció.

   A WP 3.1-től kezdve ugyanis alapértelmezésben ki van kapcsolva a megjelenése. A Screen Options fülön lehet visszakapcsolni a megfelelő oldalakon (Pages, Posts).

   • Bocs, nem figyeltem, épp az új sablonomat hegesztem… Így van, magyar nyelvű WP-ben “Képernyő beállításai” néven lehet a Vezérlőpult tetején találni egy “rolót”, azt lehúzva lehet bejelölni, hogy mely dobozok jelenjenek meg az adott oldalon.

 4. Üdv. 2 kérdesem is lenne … az egyik az,hogy a bejegyzésbe amit a főoldalra rakok ki nem mutasa pl a html kodot ha beillesztek vagy kepet.csak szoveget es a ki emelet képet.Hogyan lehetne meg oldalni,hogy pl egy player kodjat ki tegyem es mutasa es ne csak akkor ha tovab megyunk a teljes bejegyzesre.
  Es a masik az lenne hogy hogyan lehet a kiemelt kepet az meretezni ?

  • A sablon így van megírva. Ha így nem jó, át kell írnod magadnak vagy választani egy másik sablont.

   A kiemelt képre ugyanez vonatkozik: a sablon forráskódjában van megadva, hogy mekkora legyen. De ez sok egyéb szükséges módosítást is maga után vonhat, úgyhogy csínján kell bánni vele…

 5. Szép napot kedves Móni!

  Belefutottam egy rendezési problémába: két egyedi mező alapján kellene sorba rendeznem a posztokat. Egy dátum és egy idő mező alapján, dátum szerint csoportosítva. Pl.: 06.17. 18:00; 06.17. 21:00
  Ezt a megoldást találtam, de sajna nem működik:

  function customorderby($orderby) {
  return 'mt1.meta_value ASC, mt2.meta_value+0 ASC';
  }

  if ( is_category(array ('13','14','17','18','19','20')) ) {
  $category = get_the_category();
  $paged = (get_query_var('paged')) ? get_query_var('paged') : 1;

  add_filter('posts_orderby','customorderby');
  query_posts(
  array(
  'posts_per_page' => 5,
  'paged' => $paged,
  'cat' => $category[0]->cat_ID,
  'order' => 'ASC',
  'meta_query' => array(
  array(
  'key' => 'cf_datum',
  ),
  array(
  'key' => 'cf_ido',
  )
  ),
  'meta_key' => 'cf_ido',
  'orderby' => 'meta_value'
  ));
  remove_filter('posts_orderby','customorderby');
  }

  Tudsz esetleg valami tippet adni? Előre is köszönöm!

  • Kedves Lajos!

   Van erre bővítmény: Category Post List Widget, legalábbis az oldalsávban ez ki tudja listázni a bejegyzéseket dátum, cím, akármi alapján. Biztos van olyan is, amely ugyanezt nem widgetben, hanem a tartalmi oszlopban teszi meg – vagy ha nem találsz, de értesz a php-hoz, akkor ebből a puginből ki tudod szedni a megoldást.

   Remélem, ez segít!

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..