Az oldalsáv testreszabása

 

A legtöbb sablon úgy érkezik, hogy az oldalsávjában egy halom előre elkészített dologgal (legutóbbi bejegyzések, legutóbbi hozzászólások, archívum, naptár, és így tovább) van felszerelve, és ha szerencsénk van, szokott keletkezni egy saját menüpontja is, ahol sok mindent beállíthatunk ezzel kapcsolatosan. Ez az oldalsáv azonban eltűnik, ha a WordPress által előregyártott widgeteket kezdjük el használni, pedig sok sablon azt állítja magáról, hogy ő “widget-ready”, azaz képes ezeket kezelni.

Valójában a “widget-ready” kifejezés annyit jelent, hogy az oldalsáv egy része mindig látható marad, akár használunk widgeteket, akár nem, egy másik része viszont osztozik a területen a widgetekkel – ha vannak widgetek beállítva, akkor azok jelennek meg, ha nincsenek, akkor az eredeti oldalsáv marad érvényben. Ha ezt tudjuk, akkor már csak azt kell tudnunk, hogy hogyan dől el: melyik rész lesz mindenképpen látható.

Az oldalsáv kódjában (sidebar.php), amelyet a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban nézhetünk meg és írhatunk át szükség esetén, meg kell keresnünk a következő sort:

<?php if ( !function_exists(‘dynamic_sidebar’) || !dynamic_sidebar() ) : ?>

Ami ez előtt a sor előtt van, az mindenképpen megjelenik az oldalsávunkban, akár vannak widgetjeink, akár nincsenek. Ami utána jön, az az a terület, amelyet viszont felülírnak a widgetek. (A kérdéses terület végén a <?php endif; ?> kódrészlet látható, tehát ha ez után is van valami, az is mindenképpen meg fog jelenni.)

Ha tehát az oldalsávunkban eleve ott lévő elemek közül meg szeretnénk tartani egyet-kettőt, viszont szükségünk van egyéb widgetekre is, akkor nincs más dolgunk, mint hogy a fenti kódsort áttesszük oda, ahonnan kezdve a widgeteket akarjuk használni. Ezzel az egyszerű módszerrel teljesen saját ízlésünk szerint formálhatjuk az oldalsávunkat.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.