Az oldalsáv testreszabása

 

A legtöbb sablon úgy érkezik, hogy az oldalsávjában egy halom előre elkészített dologgal (legutóbbi bejegyzések, legutóbbi hozzászólások, archívum, naptár, és így tovább) van felszerelve, és ha szerencsénk van, szokott keletkezni egy saját menüpontja is, ahol sok mindent beállíthatunk ezzel kapcsolatosan. Ez az oldalsáv azonban eltűnik, ha a WordPress által előregyártott widgeteket kezdjük el használni, pedig sok sablon azt állítja magáról, hogy ő “widget-ready”, azaz képes ezeket kezelni.

Valójában a “widget-ready” kifejezés annyit jelent, hogy az oldalsáv egy része mindig látható marad, akár használunk widgeteket, akár nem, egy másik része viszont osztozik a területen a widgetekkel – ha vannak widgetek beállítva, akkor azok jelennek meg, ha nincsenek, akkor az eredeti oldalsáv marad érvényben. Ha ezt tudjuk, akkor már csak azt kell tudnunk, hogy hogyan dől el: melyik rész lesz mindenképpen látható.

Az oldalsáv kódjában (sidebar.php), amelyet a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban nézhetünk meg és írhatunk át szükség esetén, meg kell keresnünk a következő sort:

<?php if ( !function_exists(‘dynamic_sidebar’) || !dynamic_sidebar() ) : ?>

Ami ez előtt a sor előtt van, az mindenképpen megjelenik az oldalsávunkban, akár vannak widgetjeink, akár nincsenek. Ami utána jön, az az a terület, amelyet viszont felülírnak a widgetek. (A kérdéses terület végén a <?php endif; ?> kódrészlet látható, tehát ha ez után is van valami, az is mindenképpen meg fog jelenni.)

Ha tehát az oldalsávunkban eleve ott lévő elemek közül meg szeretnénk tartani egyet-kettőt, viszont szükségünk van egyéb widgetekre is, akkor nincs más dolgunk, mint hogy a fenti kódsort áttesszük oda, ahonnan kezdve a widgeteket akarjuk használni. Ezzel az egyszerű módszerrel teljesen saját ízlésünk szerint formálhatjuk az oldalsávunkat.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Az oldalsáv testreszabása” bejegyzéshez 18 hozzászólás

 1. Szenzációs, Móni, komolyan, szenzációs!
  Évek óta használom a WP-t, és egy csomó kényelmetlenségbe már belenyugodtam – erre jössz te, és kiderül, hogy tök egyszerűen meg lehet oldani ilyen dolgokat. Nekem pl. pont, hogy bezavarnak az előregyártott elemek sokszor. Nagyon szép sablonokat töröltem amiatt, mert fölösleges volt egy csomó minden az oldalsávban. Na de most…

  Köszi, köszi, köszi!

  Válasz
 2. Kedves Móni!

  Annak mi lehet az oka, hogy az oldalsávomban nem tudok semmit változtatni a widget-jeimen? Régebben engedte, de most már nem. Amikor belépek a WordPress admin felületre, akkor sikerül a widget-eket módosítani (hírlevél feliratkozás törlése, widget-ek sorrendjének felcserélése, elnevezések módosítása). El is menti a változásokat. Amikor még benne vagyok az admin felületben, akkor ha megnézem a honlapomat mutatja is a változásokat. Amikor azonban kilépek az admin felületről és úgy nézem meg a honlapot, akkor visszaáll minden a régibe. Mi lehet a probléma? Előre is köszönöm a segítséget:)

  Válasz
  • Elég fura, és így “kívülről” nem is tudom eldönteni, mi a gond, valószínűleg valami olyasmi, hogy több oldalsáv van és nem jó van beállítva vagy hasonló, de ezt csak akkor tudnám pontosan megmondani, ha beengedsz.
   Küldj egy admin hozzáférést e-mailben (info kukac wp-suli pont hu) és ránézek, de légy egy kis türelemmel, mert millió munkánk van…

   Válasz
  • Használhatod a Widget Context bővítményt, beállítva, hogy melyik widget melyik oldalnál jelenjen meg. De a végén (ha sok filmet akarsz feltenni) iszonyatos mennyiségű widgeted lesz, persze egyszerre csak egy látszik majd, de mindenképpen nehéz lesz kezelni őket. Szerintem nem jó ötlet az oldalsávba tenni ezt. Ami nem állandó, vagy közel állandó, annak nem az oldalsávban (vagy a fejlécben, vagy a láblécben) a helye, hanem a saját oldalán. Az oldalsáv, a fejléc és a lábléc állandóan látszik, az a feladata, hogy minden oldalon ugyanaz legyen.

   Válasz
 3. Kedves Móni, kérdeznék, sajnos eltűnt az oldalsávom, egyszerre az összes bejegyzés és az összes oldal “oldaláról”. A sidebarban nekem nem pont a fenti sorok olvashatók. Alább másolom. Mit tegyek, hogy visszakerüljenek? Hálás köszönet előre is! Buda Beatrix

  Válasz
  • Szia!
   A te oldalsávod is olyan, mint amit én írtam, csak másképp van megírva, úgyhogy ez nem lényeges. Van benne hasonló sor, ez a lényeg.

   Viszont ennyiből sajnos nem látom, mi történt – valamit elállítottál. A kód jó. A sablon beállításaiban kell lennie egy olyan helynek, ahol beállítottad (ezek szerint nem szándékosan), hogy teljes szélességűek legyenek az oldalak és a bejegyzések.

   Válasz
  • Szia!
   Ide nem tudsz kódot írni, helyesebben tudsz, csak nem jelenik meg, hanem a rendszer “lejátssza”. Úgyhogy inkább töröltem innen, hogy ne kavarjon be. De azért hozzám eljutott, belül látom, csak itt nem látszik. És a válaszhoz igazából nem is kell, hogy itt látszódjon.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..