Letölthető dokumentumok kezelése WordPressben

Többször fordultak már hozzánk azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet a WordPressben könnyedén és elegánsan dokumentumokat megosztani illetve letölthetővé tenni. Van-e ehhez bővítmény? Nos, ha csak néhány dokumentumról van szó, esetlegesen elhelyezve az oldaladon, ez könnyedén megoldható bővítmény nélkül is. Ha azonban nagyon sok dokumentumot kell elérhetővé tenned, akkor már érdemes egy fejlettebb módszert használnod.

Az első esetben (tehát ha csak néhány fájlt szeretnél letölthetővé tenni) a dokumentumokat egyszerűen töltsd fel a Médiatárba. Minden fájlnak lesz egy saját linkje, vagy ahogy a WordPressben írják, URL-je. Ezt másold ki, majd egyenként linkeld be a fájlokat a megfelelő bejegyzésben vagy oldalban.

Példa: egy letölthető katalógus

Töltsd fel a fájlt, ilyesmi lesz az URL: http://domainneved.hu/wp-content/uploads/ev/ho/faljneve.vmi

Majd a megfelelő oldalon írd be, hogy “Letölthető űrlap”, és ezt linkeld be a Médiatárból kimásolt URL-rel.

Dokumentum belinkelése

Mindenképpen jelöld be a “Hivatkozás megnyitása új ablakban/új fülön” lehetőséget. Így megkönnyíted a látogatód visszatérését, továbblépését, hiszen miután (a böngészője beállításaitól függően) megnézte vagy letöltötte a dokumentumot, bezárhatja azt az ablakot, és visszatér a Te weboldaladra.

Vannak azonban olyan esetek, amikor nagyon sok letölthető dokumentumot kell elérhetővé tenni, sőt, azokat fajtánként vagy témánként kategorizálni is kell. Például önkormányzatok, hivatalok oldalainál lehet ilyen, de akár egy oktató oldalon is, vagy egy céges zárt oldalon, ahol a munkatársakat képzik.

Ehhez van egy hasznos bővítmény: a WordPress Download Manager.

Ahhoz képest, hogy ingyenes, elég sok mindent tud:

  • feltöltés az admin felületen keresztül,
  • jelszavas védelem,
  • dokumentum kategóriák és alkategóriák korlátlan számban,
  • automatikus lapozás,
  • elegáns “letöltés” ikon.

Bekapcsolás után saját menüpontként jelenik meg a Vezérlőpult menüjében. Itt tudod a fájlokat feltölteni, a kategóriákat létrehozni.

Az oldalak szerkesztő eszköztárában megjelenik a bővítmény ikonja, ezzel tudod beilleszteni a dokumentumot vagy a kategóriát.

Download Manager eszköztár

Ez is egy nagyon felhasználóbarát bővítmény, érdemes kipróbálnod.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta