Interjuh :-) Vidi Ritával

 

Folytatódik interjuh 🙂 – sorozatunk, másodikként Vidi Rita mesél WordPress-es tapasztalatairól – és minő véletlen, előző alanyunk, Dr Farkas Anikó után éppen Rita lesz a második előadó az Okos Honlap Tréningen is… 🙂

Rita mostanában elsősorban a HősNők főszerkesztője, női időgazdálkodás szakértő (a “Hagyd a dagadt ruhát másra! – Női időgazdálkodás könyv” írója), de először a vírusvédelmi és felhasználói alapismeretekkel foglalkozó oldalával és a Rizsanélkül projekt egyik megalkotójaként lett közismert az interneten. Mit mesélt nekünk a WordPress rendszerről?

 

– Mióta használod a WordPress rendszert?

– Ahhoz képest, hogy mikor kezdtem blogolni – 2007 februárja -, igencsak későn értem meg a WordPress-re. Eleinte a freeblog.hu-n volt több blogom, majd megpróbáltam a blog.hu-n is feltalálni magamat, sőt, még a blogter.hu-t is birtokba vettem. A saját oldalamra – viruskommando.hu/blog – 2008. szeptemberében került fel az első WordPress. Magam is meglepődtem, mennyire gyorsan belakható, mennyire könnyen kezelhető a felülete, és milyen csodaszép sablonok vannak hozzá.

– Mi alapján döntöttél mellette? Használtál esetleg valami mást? Ahhoz képest ez milyen?

– Mielőtt a WordPress-t használni kezdtem, az oldalamon Joomla volt fenn, és állandóan gondjaim adódtak vele. Nyilván én sem voltam egy profi webfejlesztő, de ha valamilyen bővítményt akartam használni a Joomlához, akkor az több napos nyomozással, órákig tartó telepítési bíbelődéssel, és aztán szintén napokig tartó beállításokkal járt együtt. Ráadásul kezdett nem működni a Joomla szövegszerkesztő felülete, megsérült az oldal, mert többször is Word-ből másoltam be szöveget (igen, innen indultam!).

WordPressre úgy álltam át, hogy megpróbálom, hátha működik, és lám, működött. Azonnal átköltöztettem a vírusvédelemmel foglalkozó blogomat a saját oldalra – viruskommando.freeblog.hu-n volt/van eredetileg – és máris látszott az áldásos hatása: egyszerűen jobban érezték magukat az olvasók. Sokkal több komment érkezett, azonnal elértük azt a látogatottságot, ami a már másfél éve üzemelő blogomon volt a freeblogon, szóval minden más volt egy saját WordPress-szel, mint előtte.

A kezelőfelülete annyira logikus és barátságos, hogy míg a Joomlában számtalanszor eltévedtem, a WordPressben sosem.

– Mi az, ami a legjobban tetszik benne?

– A legjobban az tetszik benne, hogy nagyon egyszerű plugin-eket keresni és találni hozzá, ráadásul a kipróbálásuk is pillanatok alatt megvan, ha valami nem tetszik, lehet tovább lépni. Ha valamilyen igény vagy probléma lép fel, akkor egészen biztos, hogy valaki talált már rá megoldást, és már közreadták plugin formában. Nagyon jól fejleszthető, és alapvető biztonsági szemlélettel nagyon jól karban is tartható. A HősNők oldalon, ami szintén WordPress-szel üzemel, már több, mint 35 cikkíró használja a belső admin felületet, mindenféle probléma nélkül, még úgy is, hogy angol nyelven hagytam! Nagyon egyértelmű, nagyon felhasználó barát rendszer, jól lehet a jogosultságokat is kezelni.

A kedvenc pluginem az All-In-One-SEO-Pack, minden oldalamon ez az első amit felteszek, és persze az Akismet, amit azonnal aktiválok. Tudom, hogy WordPress-szel nincs lehetetlen, és még a fizetős pluginek is nagyon baráti áron vannak – néhány ezer-néhány tízezer forint, szemben a többszázezres saját webfejlesztések költségével.

– Mi az, ami a legnagyobb gondot okozza benne?

– Igazából nem okoz gondot semmi úgy általánosságban, de találkoztam már egy-két érdekes esettel. Például a HősNőkön most olyan sablont használunk, ami tipikus magazin jelleget kölcsönöz az oldalnak, és mint kiderült, Internet Explorer 6-os böngészővel egyáltalán nem működik ez a sablon. Az olvasók csak az oldal felső részét látják ezzel a böngészővel, nem tudnak lejjebb görgetni. Ebből is látszik, hogy a felhasználók folyamatos fejlesztésre szorulnak, mert az a böngésző már évek óta elavultnak számít, számos biztonsági kockázatot hordoz magában, és, mint a HősNők esete is mutatja, néhány, újabb sablonnal ellátott oldal már használhatatlan is a régi böngészőkkel. Más gondom nincs a WordPress-szel, nagyon könnyen kezelhető, könnyen bővíthető, könnyen karbantartható, és a biztonságát is könnyen lehet növelni.

Mindenkinek, aki hozzám fordul weboldal ügyben, csakis ezt ajánlom. (Kizárólag a biztonság szempontjából foglalkozom a weboldalakkal, de gyakran kapok érdeklődő, tanácsot kérő levelet az első lépések megtételéhez.)

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta