Mikulásra új WordPress – 5.0 “Bebo”

Ahogyan a klasszikus vicc kezdődik a kollégista táviratával: “Anyám, szivatnak. Stop.” – nagyjából ezt éreztem a WordPress új, “várva várt” nagyverziójának tesztelésekor. Nem vagyok az újdonságok ellenzője, de jelen esetben két zavaró érzésem is van: elrontottak valamit, ami jó volt, és fantasztikus újdonságként ujjonganak valamiért, amely évek óta elérhető, ha nem is a WordPress alapfunkciói között.

Szokás szerint egy jazz-zenész, ezúttal a kubai Bebo Valdés a nagyverzió névadója – aki többnyire vidám, kellemes jazzt játszott, élvezet hallgatni. Sajnos sokkal kevésbé élvezetes a WP 5.0 nagy újdonsága, a Gutenberg szerkesztő… 🙁

WordPress 5.0

A blokkos tartalomszerkesztés csak annak lehet még ismeretlen, aki soha életében nem használt page buildert (mi például éppen négy éve írtunk róluk először ») Ezek az eszközök ugyan többnyire fizetősek (legalábbis a jobbak, mint a Visual Composer, az Avada sablon Fusion Buildere, vagy a Divi Builder), de sokkal-sokkal többet tudnak, és sokkal-sokkal egyszerűbb kezelni őket, mint a WordPressbe mostantól alapértelmezetten beépített Gutenberget. Jelen pillanatban egyetlen pozitívumot tudok elmondani róla: hogy hála az égnek, kikapcsolható.

Ja, nem, még azt is, hogy látványos kisfilmet készítettek róla:

Próbáld ki, játssz vele – én őszintén szólva nem szeretem. Page buildert csak a sales oldalakhoz szoktam használni, vagy egyéb különleges esetekben; egy normál blogbejegyzésnél felesleges, és sokkal könnyebb a klasszikus szerkesztő használata. Azonban most, ha frissíted a motort, a bejegyzések és oldalak alatt a Szerkesztés linkre kattintva (vagy új létrehozásakor) csak a blokkos szerkesztővel tudsz dolgozni:

WordPress 5.0 Gutenberg

A korábbi szerkesztő használatához egy bővítményt kell telepítened, a Classic Editort, amelyet a WordPress 2021-ig fog támogatni. (Egyesek szerint ennél kicsit jobb a Classic Editor Addon. Próbáld ki, döntsd el…) A másik megoldás a Disable Gutenberg nevű plugin, ő pedig – minő meglepetés – kikapcsolja a Gutenberget. (Mert amire van igény, arra ugye előbb-utóbb bővítmény is lesz, szoktam mondogatni. És lett is.)

WordPress 5.0

Én egyelőre inkább a határokat látom, nem a határtalan lehetőségeket, de bízzunk benne, hogy ez idővel elmúlik…

Az új verzióhoz új alapsablon is tartozik (értelemszerűen a TwentyNineteen névre hallgat, és eleve a Gutenberg támogatásához készült), de ennyi elég is volt egyszerre, más fejlesztést nem tartalmaz az 5.0.

Ha rám hallgatsz, azt csinálsz, amit akarsz 🙂 – de szerintem érdemes várni egy kicsit, mielőtt éles oldalon frissítesz. Várjuk meg az 5.0.1-et: most, hogy hirtelen százezrek töltik le az 5.0-t, biztosan hamar előjönnek a szokásos gyerekbetegségek. Ha nagyon kíváncsi vagy, akkor pedig gyakorolj vele egy teszt oldalon. Azt ugye már mondanom sem kell, hogy frissítés előtt mindig készíts biztonsági mentést.

Még egy fontos dolog: ha WooCommerce van az oldaladon, először azt frissítsd legalább 3.5.1-re, és csak utána a WordPresst! És ha bármelyik bővítményed furcsán kezdene viselkedni, akkor, amíg ki nem jön hozzá a javítás, a WP Rollback bővítménnyel visszaállíthatod a korábbi változatát.

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Mikulásra új WordPress – 5.0 “Bebo”” bejegyzéshez 2 hozzászólás

 1. Szia Moni!

  Nagyon jót derültem, amikor elkezdtem olvasni ezt a cikked. Épp előtte morgolódtam a legnagyobb közösségi hálón. Mert hogy már megint nagyon egyetértünk! Ha nem bántalak meg vele, bemásolom ide, amit ott írtam.

  “Megjelent a WP legújabb főverziója, az 5-ös. Ismertetőjele, hogy Gutenberg fedőnéven modulárisan lehet benne oldalakat összepakolni. A megjelenés napján azonban a Classic Editort (bővítmény az eredeti szerkesztőfelület megtartásához) máris 700.000-en töltötték le. Micsoda siker!

  Zsolt, a WP a WordPress. Oldalakat, blogokat lehet vele készíteni rengeteg funkcióval. Sok bővítmény van hozzá, amik további funkciókat biztosítanak. Akad egy-egy, amelyik néhány százezres letöltéssel (némelyik millióssal) büszkélkedhet, viszont ezeket a számokat több év alatt szedték össze, azonban a Classic Editor kevesebb mint egy nap alatt érte el a fenti számot. Ez azért érdekes, mert az új főverzióval a megszokott szerkesztési felületet vették el, nagyon beharangozták, és nagyon büszkék rá. A Classic Editor pedig egy olyan bővítmény, amivel tulajdonképpen visszakapod a régi felületet. Úgy tűnik, elég sokan szavaztak erre.

  Az új felület törekvése persze jó irány, modulárisan, szabadabban tudsz vele oldalt szerkeszteni, de sok minden nem kézenfekvő,bizonyos funkciók nem, vagy nehezen érhetőek el. És erre (moduláris) vannak bővítmények, amelyek sokkal többet tudnak és/vagy könnyebben használhatóak. Szóval nem vagyok ellene az újdonságoknak, de nekem ez nem jött be – és úgy látom, vagyunk ezzel így páran.”

  • Így, így.

   Részemről: kérem vissza a megszokott szerkesztőmet, nyaff, nyaff! Sajnos még a Classic Editor sem az igazi, kicsit más, mint korábban, és egyelőre azzal is furcsa dolgozni. De majd megszokom…

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..