Megjelent a WordPress 3.3-as verziója

Ma hajnalban elérhetővé vált a WordPress keretrendszer legújabb, 3.3-as verziójának magyar fordítása. A szemfülesebbeknek már tegnap feltűnhetett, hogy a TwentyTen és a TwentyEleven sablonok frissítésért rimánkodnak, de akkor még csak az angol verzió volt elérhető. Milyen újdonságokat tartogat számodra a frissítés?

Amit sose felejts el: mindenképpen készíts biztonsági mentést, mielőtt frissítesz. Remélem, ezt már nem is kell mondanom… Én is megtettem, aztán katt a frissítésre, és vártam, mi lesz 🙂 Nos, először is ez lett:

WordPress 3.3

…azaz ez a képernyő fogadott a frissítés hibátlan lefutása után. (Természetesen a Te képernyődön nem fog ott lobogni a három adventi gyertya, hacsak nem fut a Te gépeden is az advent.exe 🙂 ) Ha később esetleg újra el akarod olvasni, amit itt találsz, bármikor megteheted a Vezérlőpult bal felső sarkában az új Eszköztárban a W betűre kattintva.

Az első szembeötlő változás tehát az új Eszköztár (a fekete csík a Vezérlőpult tetején) – ez most egyesíti a régi Vezérlőpultot és az admin sávot egy állandóan jelenlévő, jól használható… ööö… eszköztárrá. (Jó, akinek van jobb ötlete a mondat befejezésére, szóljon…)

A következő, ami nagyon hasznos és látványos is egyben, az az, hogy ha a függőleges menüsor fölé viszed az egeret, akkor az almenüpontok előbukkannak oldalra, így nem kell kattintanod értük, rögtön elérhetővé válnak. Az új szolgáltatásokról pedig első használatkor egy kis kék keretes súgóablak jelenik meg – persze ezt kattintással eltüntetheted, ha már nem kell.

Fontos újdonság még, hogy mostantól egy gombbal tölthetsz fel bármilyen fájlt (rákattintás után választhatod ki a fájl típusát), sőt, ami még izgalmasabb: a számítógéped Asztaláról kattintással és húzással is a kijelölt helyre pottyanthatod, amit fel akarsz tölteni.

Az én személyes kedvencem: mostantól nem tűnnek el a widgetek sablonváltáskor! Ez nagy segítség, főleg, amikor az ember már hónapok óta dolgozik a sablonváltáson, és folyton ide-oda kapcsolgat a régi meg az új között… khm… 🙂

A többit olvasd el az üdvözlőképernyőn – én még idemásolom, amit az egyik magyar fordító, DjZoNe írt a WordPress Magyarország oldalára az újdonságokról:

Újdonságok felhasználói szemmel:

 • Kizárólag egérrel működő feltöltés, amivel az Asztalunkról a kijelölt területre ejthetjük a feltölteni kívánt fájlt, vagy fájlokat
 • A felbukkanó almenük, amelyek segítségével kattintás nélkül érhetőek el a funkciók
 • Adminsáv átalakult egy általános Eszköztárrá
 • Továbbfejlesztett közös szerkesztés
 • Sablonváltás után a widgetek elmentődnek, és visszaállíthatóak
 • Tippmutatók, az újdonságokhoz
 • Telepítés utáni üdvözlő oldal
 • Frissítés utáni információs oldal
 • A vezérlőpult átformálása, hogy jobban működjön iPadon és táblagépeken
 • Tumblr importáló

Újdonságok fejlesztői szemmel:

 • Érdemes megvizsgálni az új szerkesztő API-t
 • Bevezetésre került az is_main_query() hívás
 • új jQuery és jQuery UI
 • könyebben lehet módosítani hurkokon keresztül a Segítség fülek tartalmát
 • érezhető sebesség javulás néhány link szerkezet használata esetén
 • továbbfejlesztett meta adat API

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Megjelent a WordPress 3.3-as verziója” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Kösz a gyors ismertetést. Este 6 körül nehezen ment a frissítés, gondolom kicsit sokan voltunk a szervernek, addig itt olvasgattam az újdonságokat.

  Na de végül sikerült, mindhárom oldal megy rendesen. Az egyiken van egy kis hiba, ott olyan felső menüje van a sablonnak mint a most megújult felső eszköztár. Azaz felülre tapadó, és ez most összeakad az eszköztárral, ahelyett, hogy az alatt jelenne meg, az eszköztár lesz dupla vastag és eltakarja az oldal menüjét. Persze csak bejelentkezve, tehát nem vészes a dolog. Egyébként minden a szokott módon a legnagyobb rendben történ.

  Az új funkciók hasznosak, a kezelés tényleg könnyebb lett, no nem mintha eddig is nem lett volna az.

  • Kösz a hozzászólást és a kiegészítést!

   Én az oldal külsején ki szoktam kapcsolni az Eszköztár (vagy korábban az admin sáv) megjelenítését (ezt a Felhasználók menüpontban a Saját adatlapon lehet megtenni), inkább két fülön dolgozom a böngészőben: az egyiken a Vezérlőpult, a másikon az oldal külseje, és így kényelmesen tudok váltogatni a kettő között. Ha valamit változtatok a Vezérlőpulton, utána átkattintok a másik fülre, frissítek, és látom az eredményt.

   Ha tehát nem ragaszkodsz az Eszköztárhoz kívül, akkor kikapcsolhatod, és akkor nem lesz ez a hiba.

   • Igazad van. Végül is csak a bejegyzések szerkesztéséhez szoktam kint tartani, mert akkor, ha észreveszek valami elütést (és azt mindig utólag veszem észre), akkor egy kattintás a szerkesztő. De pont ezen a sablonon mindenütt kint van a szerkesztés link is.

  • Frissíts újra, az valószínűleg meg fogja oldani a problémát. Velem is megtörtént már egyszer ez. Néha van egy pillanatnyi netszakadás, amit észre sem veszünk, de egy fájl megsérül közben, ilyesmi szokta a hasonló gondokat okozni.

  • Szia, Győző! Van jó pár WP-s oldalam, szép sorban frissítem mindet, de igazad van, a pagony.net-tel kezdem. Már megy is a frissítés! 🙂 (Több, mint 1000 weboldalról van szó, úgyhogy eltart egy ideig, de már elindítottam.)

 2. Kedves Móni!

  Kezdő wordpresses vagyok és rögtön két kérdésem lenne hozzád:

  1) ha a sablonoknál nem csináltam child-ot, akkor hogyan tudnám a módosításokat legegyszerűbben elmenteni, mielőtt frissíteni engedem a sablont.

  2) mitől lehet az, hogy a favicon.ico nem működik csak akkor, ha külső tárhelyre töltöm fel.

  Köszönöm szépen előre is!

  • Kedves Imre!

   1) Ha frissíted a sablont, elveszíted a saját módosításaidat. Mentsd le a sablonodat FTP-vel, aztán frissíts, és mentsd le a frissített sablont is FTP-vel egy másik könyvtárba. Ezután derítsd ki, hogy hol kell módosítanod – pl Total Commanderrel össze tudod hasonlítani két fájl tartalmát.

   De a legjobb, ha készítesz egy “gyerek”-sablont.

   2) Sajnos nem tudom, ez inkább böngészőhiba vagy inkompatibilitás lehet – nálam működik.

   • Köszönöm, a favicon végül csak cache miatt nem volt látható. Hiába ürítettem ki, még újra is kellett indítanom a böngészőt, és utána jó lett. 🙂

    A másikhoz még gyűjtök erőt mielőtt belevágok.

 3. 1. A frissítés elsősorban biztonsági kérdés. Ha van egy jól működő weboldalam, akkor célszerű megfontolni, mert ha ezt a jó működést elsősorban a telepített pluginek garantálják, akkor frissítés előtt célszerű megvizsgálni, hogy a adott plugin kész-e az új verziójú WP-re. Pl.: ha chat az oldal fő profilja, de a régi chat plugin nem komp az új wordpressel, akkor a frissítéssel célszerű várni, mert nem fog működni az oldal. Olvastam már itt erről, nem árt feleleveníteni.

  2.Ha a sablon header.php-t tele írtuk kódokkal, és valamelyik alap sablont használjuk, akkor nem árt a kódokat is átírni az új fejlécbe. Én már egyszer elfelejtettem… 🙁

 4. Kedves Mónika!

  Nem jelenik meg a weboldalam. Tegnap este éjjel lezártam a régi ingyenes tárhelyen lévő oldalaimat és megnyitottam az orommel-letezni.hu lapokat. Ma reggel nem tudok belépni a weboldalra de meg se jelenik az oldal. A Maxer Hosting oldaláról is próbaltam belépni az sem oké.

  Ilyenkor mi történhetett? A Googl azt irja ki, Hiba: 324 (net::ERR_EMPTY_RESPONSE): A szerver adatok küldése nélkül lezárta a kapcsolatot.

  Ez mit takar.

  M. jani

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..