Új főverzió: megjelent a WordPress 3.2

Hónapok óta tudni lehet róla, hogy milyen újdonságokkal készülnek a WordPress fejlesztői, lehetett jelentkezni béta-tesztelőnek is, és most megjelent a már várt új főverzió, a WordPress 3.2. Frissíthetünk megint, ha ki szeretnénk használni az újdonságokat – érdemes! Az egyik (szerintem) legfontosabb terv, a kód kipucolása, a memória-igény csökkentése persze majd a gyakorlatban derül ki, hogy mennyire sikerült.

A kevésbé fontos változtatásokkal kezdve: némileg módosult a Vezérlőpult: hangsúlyosabb kereteket kapott a függőleges menüsor, és külön gomb jelent meg ennek összecsukására, halványabb és szögletesebb lett a dobozok kerete, több funkció került az admin sávra (már ha használod ezt, mert persze ez sem kötelező), és egy ablak figyelmeztet, ha elavult, frissítésre szoruló böngészőt használsz (az Internet Explorer 6-os pedig többé már nem támogatott böngésző – amúgy is remélem, nincs már olyan elvetemült, aki még mindig azt használja…)

A bejegyzések és oldalak szerkesztése közben mostantól html nézetben is elérhető a teljes képernyős üzemmód (ilyenkor minden más eltűnik az oldalról, csak a legfontosabb, maga a tartalom marad a szemünk előtt), és jelentős ráncfelvarráson esett keresztül az alapértelmezett sablonunk is, amely mostantól a TwentyTen (2010) helyett a TwentyEleven (2011) nevet viseli: van benne diavetítés a kiemelt cikkekhez tartozó képekből, van lehetőség a legfontosabb tartalmaink bemutatására a főoldalon, többféle alapértelmezett oldalsablonnal érkezik, és több színsémából is választhatunk, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Természetesen továbbra is nagyon rugalmasan testreszabható az oldalunk kinézete akkor is, ha nem keresünk másikat, hanem ennél a sablonnál maradunk: kiválaszthatjuk a fejlécképet, a hátteret, saját menüt szerkeszthetünk és így tovább.

Ami nem annyira látványos, de igen hasznos lesz: a fejlesztők ígérete szerint tisztábbak lettek a kódok, kevesebb memóriát igényel a motor futtatása, így végeredményben jelentős gyorsulásra számíthatunk kedvenc weblapkésztő rendszerünk használata közben. Úgy legyen!  🙂

Az új WordPress verzió a tárhellyel szemben is támaszt követelményeket: a PHP környezetnek legalább 5.2.4 verziójúnak kell lenni, az adatbázis-kezelőnek (MySQL) pedig legalább 5.0 verziójúnak. (Az általunk szolgáltatott tárhely megfelel ezeknek a követelményeknek, tárhelycsomagjainkról ide kattintva olvashatsz bővebben.) Ha nem tudod, hogy a tárhelyed megfelelő-e, frissítés előtt kérdezd meg a szolgáltatódat!

Jó szórakozást a WordPress új verziójának megismeréséhez – és mielőtt frissítesz, ne felejtsd el elmenteni a tartalmadat az Eszközök -> Exportálás menüpontban, és érdemes teljes mentést készítened a tárhelyed wp-content könyvtáráról is.

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Új főverzió: megjelent a WordPress 3.2” bejegyzéshez 38 hozzászólás

 1. Örülök, hogy kijött az új alap motor! Elkezdem tesztelgetni az új verziót és csak utána frissítek élesben… Javaslom ezt mindenkinek!

  Válasz
 2. Sziasztok!
  Még nem készültem el az site-tal, ezért bátran rányomtam a frissítésre.
  Lehet,hogy szokás hatalma …, de a 3.0-ban lévő egyedi mezők, hozzászólások engedélyezése, visszakövetések engedélyezése még mindig hiányzik az oldal és bejegyzés szerkesztő felületről. Nem lehet ezeket valahogy visszavarázsolni? Tudom a hozzászólások engedélyezése a beállításoknál most is meg van, de hogyan lehet ezt bejegyzésenként, oldalanként más-más módon állítani?
  Van olyan sablon, ahol a mezők megadásával lehetett a tartalom egyes részeit pl. a fejrészben kiemelt szövegként megjeleníttetni.
  Köszönöm ha válaszoltok!

  Válasz
  • A szerkesztő fölött is (mint a Vezérlőpult minden oldalán) ott van a “Képernyő beállításai” feliratú “roló”. Húzd le, azazhogy kattints rá, ettől lehúzódik, és ott pipálással tudod kiválasztani, hogy az adott oldal egyes dobozai közül melyek jelenjenek meg és melyek ne.

   Javaslom ezt a Vezérlőpult főoldalán is beállítani, azaz kivenni a pipát a hírek, az új bővítmények és egyéb nem használt dobozok elől, mert ezek jelentősen lelasstják az oldal betöltődését – mármint a szerkesztő számára, és ez időnként nagyon bosszantó tud lenni.

   Válasz
   • Kértem értesítést ha új hozzászólás érkezik a témához, de valahol elveszett a postán … Szerencsémre visszatértem ismét és hálás vagyok, hogy felfedted előttem a rejtek helyet.
    Nagyon-nagyon örültem az információnak! :o)
    Köszönöm szépen!!

 3. Azt tapasztaltam a 3.2-es telepítése után, hogy a NexGEN gallery slideshow pluginja (widget) nem működik. A képeket nem jeleníti meg.
  Tudtok erre valami jó alternatív widgetet, ami az oldalsávban egy adott galéria képeti véletlenszerűen megjeleníti?

  Válasz
  • Sose kerestem másikat, mivel a NextGené jól működött. A legjobb javaslatom az, hogy várj pár napot. A múltkori frissítésnél is elromlott néhány fontos plugin, de 24-48 órán belül javították mindet, kijött az új verzió. Szerintem most is így lesz. Ezért jó a WordPress többmilliós közösségéhez tartozni, mert sokan szólnak, és így hamar kijön a frissítés. A NextGen is nagyon népszerű plugin, úgyhogy biztos vagyok benne, hogy nagyon hamar meglesz a javítás.

   Válasz
 4. Nálam a frissítés után az blogoldalam kivételével az összes oldalamról eltűnt az oldalsáv. A szerkesztőben megpróbáltam visszailleszteni, de a főszöveg egyszerűen ragaszkodik helyből a centrális elhelyezkedéshez és most a sidebar alatta jelenik meg. Járt így más is? Megoldási javaslat? Ha az adminban oldalt akarok szerkeszteni, akkor az adott oldal kezelőfelülete egyszerűen összecsúszik. Ilyent tapasztaltatok?

  Válasz
  • Tapasztaltam már ilyet, általában egy plugin a gond, amely még nem kompatibilis a friss WP-verzióval. Próbáld ki, hogy kikapcsolsz minden bővítményt, és ha úgy nincs probléma, akkor egyesével kapcsold vissza őket, így ki fog derülni, melyik okozza a galibát.

   Azután érdemes várni pár napot, és lehet, hogy megírják közben a javítást, mint ahogy a múltkor is történt velem.

   Válasz
 5. Én csak annyival egészíteném ki ezt a cikket, hogy a WP legújabb verziójának azért vannak követelményei is, melyeket jó ellenőrizni, mielőtt nekiláttok frissíteni.
  Legjobb információim szerint:
  PHP version 5.2.4 or greater
  MySQL version 5.0 or greater
  (Egy haverom hívta fel nekem is a figyelmemet, és sajnos mivel több szolgáltatónál is bérlek tárhelyet, bizony van köztük olyan, aki még nem szolgáltatja a fentieket…)

  Válasz
  • Sziasztok!
   Én is akartam frissíteni, de azt írta ki a gép, hogy nem lehetséges, mert a PHP 5.2.4 verziója vagy magasabb szükséges. Gondolom a tárhelyszolgáltatómnak kell szólni.
   Azért köszi a cikket Moni, tartalmas összefoglaló!
   Ildikó

   Válasz
   • Moni, amúgy gond, ha nem tudok frissíteni erre a verzióra? A tárhelyszolgáltató szerint nem, dehát én azért szkeptikus vagyok… Mennyire lesz sebezhető így az oldalam?

   • Mindig találnak biztonsági réseket, és a frissítések ezeket tömik be. Jobb lenne, ha nem hagynál felesleges bejáratot, úgyis van elég. A tárhelyszolgáltatód figyelmébe ajánlom a support fórumok folyamatos tanulmányozását, jót tesz a szerverek biztonságának 🙂

 6. Móni,

  ha nem lenne futó szerződésem, még picit több, mint két év, akkor már rég váltottam volna szolgáltatót. De így sajnos nem éri meg, mivel már előre kifizettem, nem tudtam, hogy ilyenek lesznek, és oldalaim hobbi honlapok, egy fillért nem kapok értük…

  Annak idején a dizájnosabb külső miatt váltottam a worpressre és csak idő közben jöttem rá, hogy mennyivel kezelhetőbb. Azaz közelebb áll a felépítésének a logikája az enyémhez, mint például a Joomláé, amit egyébként ugyanúgy fantasztikus rendszernek tartok.

  Válasz
  • Sajnos valóban nem lehet előre tudni, és a tárhelyszolgáltatók is ritkán reklámozzák úgy magukat, hogy a tárhelyük valamely CMS-re van optimalizálva. Mi most már így hirdetjük magunkat, és hamarosan ez még hangsúlyosabb lesz, majd meglátjátok 🙂

   Én is dolgoztam Joomlában, és most már van egy egyszeri tapasztalatom a Drupallal is, de mindez csak arról győzött meg, hogy a WP sokkal kezesebb.

   Válasz
 7. Én nem éreztem nagy változást. Frissítettem ugyan, de igazából nem kaptam semmi hasznosat hozzá. Persze ott van a kibővített felső adminbár vagy minek hívják ezt a menürendszert, de csak ennyi.
  Hogy gyorsabb az oldal, az jó. De akkora meglepetést nem okozott ez a frissítés.

  Válasz
 8. Sziasztok. HELP! 🙂
  A videok beillesztése minden frissítésnél módosult eddig nálunk. Volt, hogy csak simán Vizuális nézetben beírtam és már működött is. Volt, hogy a html nézetbe tettem be és látszott a képernyő. Ma próbálkoztam már a Feltöltés/Beillesztés Video Hivatkozásból verzióval és így sincs bent.
  Tudjátok, hogy az új 3.2.1 verzióban hogy az égbe lehet betenni videót a cikkbe, hogy megjelenjen?
  Tenk jú 🙂
  Kata

  Válasz
  • Nálam sosem változtak a videók, ezt nem értem.

   Kétféleképpen lehet videót beilleszteni: beágyazási kóddal (pl YouTube-ról) vagy pluginnel (pl a NextGenhez van videógaléria bővítés is), mivelhogy a videókhoz lejátszó kell. Enélkül nem fog megjelenni rendesen.

   Egy fontos dolog van: ha kódot illesztesz be, akkor ugye ezt a HTML nézetben teszed meg. Utána frissítsd a bejegyzést és lépj ki, mert ha ide-oda kapcsolgatsz a HTML és a Vizuális nézet között, akkor a WP azt hiszi, elrontottad és “kijavítja” a bejegyzésedet – azaz törli a szerinte felesleges kódokat. Ez van, a WordPress nem html-szerkesztő, arra találták ki, hogy a blogbejegyzéseket helyesen jelenítse meg, és amit ő elütésnek vagy hibának érzékel, azt bizony kigyomlálja. De ha HTML nézetben lépsz ki, akkor a kód megmarad.

   Válasz
 9. Szia Móni! Most kezdek egy új weboldalt csinálni. Olyat szeretnék ahol slideshow van a fejlécben. Ezen belül is olyat ahonnan nem a bejegyzésekre mutatnak a képek hanem különböző oldalakra. Ilyet viszont nem találtam, csak fizetősbe. Lehet én vagyok béna, de már egy csomó időt eltöltöttem a keresgéléssel. Aztán mégis töltöttem le egy pár sablont olyat ahol a bejegyzésekre mutatnak a slideshow elemei. Viszont egyszerűen nem sikerül beállítani. De nem is értem, hogy van a kiemelt kép funkció is, de azt írja a read me textbe az egyedi mezőt is töltsem ki. És nem tudom pluszban még a sablonban is kell módosítani? Nekem kicsit zavaros most ez.
  Tudnál segíteni?

  Válasz
 10. Szia Móni!

  Az új alap-wp sablont, a TwentyEleven-t tesztelgetem, próbálgatom, és bárhogy kutatom, nem tudom átírni a Continue reading-et magyarra. Egyszerűen nem találom a sablonszerkesztőben. Tudsz nekem segíteni abban, hogy melyik php-ban kellene keresnem? Előre is köszönöm!
  (Kommenteknél megjelenő Leave a reply-t sem találom, de azt még nyomozom, mert még nem értem végig az összes lehetséges fellelési helyen.)

  Válasz
  • Természetesen alapból magyarnak kellene lennie (ha a WP maga magyar), de sajnos nem az. Rosszul van fordítva, helyesebben le van ugyan fordítva, de nem veszi figyelembe. Szólni kell a WP fórumon, hogy nem működnek a nyelvi fájlok, javítsák a sablont… Sajnos ez van… Több helyen is használja egyébként, de nem kellene egyenként lefordítanunk, ha már vannak nyelvi fájlok.

   Válasz
  • A Total Commanderben Parancsok -> Keresés, vagy az ALT+F7

   Itt a bal oldali Szöveg jelölőnégyzetet kipipálod, és beírod a keresett szót. Egy listában felsorolja, hogy melyik fájlban fordul elő a keresett szót.

   Válasz
 11. Szia Móni,
  én is a “rutinosan rányomok a frissítésre” típus vagyok, ezzel most megjártam. A nagy-krisztina.hu oldal működik ugyan azóta is, de admin belépés után semmit sem látok. Nem ez vagy az tűnt el, hanem a teljes szerkesztő felület helyén fehérség van. Tudod, mi a teendő?
  Köszi előre is,
  Kriszta

  Válasz
  • Még fennáll a probléma? Mert egy hétig nem voltam itthon, és nem tudtam válaszolni. Első körben azt mondanám, másold fel a fájlokat FTP-vel, mert ha az oldal működik, csak a Vezérlőpult nem, akkor az adatbázis nem sérült meg, csak a wp-admin könyvtár valamelyik fájlja sérülhetett.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..