Szebb, jobb, okosabb: megújult a webáruház

Alapos ráncfelvarráson esett át kedvenc WordPress webáruház-bővítményünk, a WP e-Commerce, amióta utoljára írtam róla. A korábbi verziókból sok hibát kijavítottak, a menüpontok szétszóródtak a Vezérlőpulton, mint nyáron a szeplők a válladon, és végre valóban a nyelvi fájlból veszi a rendszer az üzeneteit. Aki már 3.8-as webáruházat használ, az mindenképpen frissítsen, hiszen ez a verzió egy biztonsági rést is betöm, de amúgy is ajánlom mindenkinek az új WP e-Commerce webáruházat. Nézzük kicsit részletesebben az újdonságokat!

Az első, amit észrevehetsz, hogy a Vezérlőpult függőleges menüsorának első részébe (a Vezérlőpult menüpont alá) beköltözött az “Áruházi eladások” menüpont (ez volt korábban az áttekintés a vásárlásokról, azaz eredetiben a Sales menüpont), és a “Bolt extrák” is (korábban Upgrade). A Vezérlőpulton magán továbbra is láthatod az összesítést (ha csak ki nem kapcsoltad ezt a dobozt a Képernyő beállításai rolóval).

A korábbi helyen, ahol a Store menüpont volt, a Hozzászólás menüpont alatt (ahol az egész rendszert láthattad), most a Products, azaz Termékek menüpontot találod. Rákattintva valóban a termékek felsorolásához jutsz, alatta pedig külön menüpontokat kapott az Új (termék hozzáadása), a Termékcímkék, a Termékkategóriák, a Variánsok és a Kuponok kezelése.

A termékek szerkesztőfelülete most már teljesen ugyanolyan, mint a bejegyzéseké vagy az oldalaké, és rengeteg mindent állíthatsz itt azonnal. Tehát a termékek felvitele jóval egyszerűbb és áttekinthetőbb lett. A címkéket és kategóriákat is ugyanúgy kezelheted, mint a normál blogbejegyzéseknél.

Az összes többi beállítást a Beállítások menüpontot lenyitva, a Bolt menüpontban találod. Ide kattintva fent vízszintesen elhelyezett fülek között váltogatva állíthatsz be mindent (ahogy eddig is): az Alapok menüpontban választhatod ki az országodat, a pénznemedet, a pénznem jelölésének és kijelzésének módját, ebben tehát nincs változás, és a Megjelenés is hasonló, mint eddig. Új, hogy a termékeket most már kétféle Ligthbox módszerrel is megjelenítheted, de ha már eleve használsz valamilyen ligthbox plugint az oldaladon, az ezzel összeakadhat.

Nem lehet már témát választani, mert a webáruház az oldalad sablonjához alkalmazkodik kaméleon módjára – ha pedig szerkeszteni akarod valamiért a webáruházad sablonfájljait, akkor a bővítmény azt javasolja, hogy ezeket másold át a sablonod könyvtárába, és ott módosíts. Így a módosításaid nem fognak elveszni a bővítmény frissítése során sem.

Az Adminisztráció alól kikerült a közvetlen linkek kezelése, ezt automatikusan végzi a rendszer, viszont van egy külön, új menüpontunk az ÁFA (Forgalmi adó) számára, és ez nagyon fontos. A Szállítás, a Fizetések és a Megrendelés (ahol az űrlapot szabhatod át igényeid szerint) nagyjából maradt, amilyen volt, fontos, hogy kijavítottak néhány hibát a PayPallel kapcsolatban, és a vásárlások lezárásánál sem küld már duplán ki levelet a rendszer szegény vásárlóinknak. A vízszintes menüsor végére maradt a Marketing menüpont a kereszteladások és a megosztások beállítási lehetőségeivel, valamint az Importálás.

Nagyon fontos, hogy most már teljes mértékben magyar nyelvű a WP e-Commerce, ha a WordPressed is magyar. Számomra ez mindig hatalmas probléma volt, hogy korábban hiába fordítottam le a nyelvi fájlokat (és közel kétezer sorról beszélünk!), sok helyen továbbra is angol maradt a bővítmény, és folyton bele kellett nyúlni a kódokba emiatt. Most végre helyes ez is, összesen három helyen találtam angol feliratot “beragadva”, de azok lényegtelenek. Ezúton szeretném megköszönni annak az ismeretlennek a munkáját, aki a fordítást végezte (sajnos nem írta be az adatait a .po fájlba), rengeteget segített mindannyiunknak!

Mivel a WordPress 3.2 is csak néhány napja jött ki, előfordulhatnak kompatibilitási hibák. Ilyen esetben a fejlesztők kérik, hogy írj nekik a Google Code lapjukra, hogy mielőbb kijavíthassák a hibát. Rengeteg weboldalon sikeres volt a frissítés, ahol mégsem, ott általában a sablonnal vagy egy másik bővítménnyel akadt össze a WP e-Commerce – ilyenkor kapcsolj ki minden mást és úgy próbáld ki, hátha megjavul a hiba, és így igazolódik, hogy mivel akadt össze. Ha nem megy, írj a WP e-Commerce fórumra!

Frissítés előtt – mint mindig – ne felejtkezz el a biztonsági mentésről!

A GetShopped.org oldalán már az új tervekről is lehet olvasni – a 3.9-es verzióval néhány hónapon belül ki szeretnének jönni, és ebben elsősorban új API-kat fognak adni a közösségnek: javítani szeretnének a fizetési lehetőségeken, a variációk kezelésén, a megrendelési folyamaton, a megjelenés testreszabásán, a kuponokon és a kezelői felületen is. Mi mindenesetre sok sikert kívánunk hozzá – azt hiszem, beszélhetek a Ti nevetekben is! 🙂

Most egy ideig nem jelentkezem itt a blogon – sok tanfolyamosommal kell foglalkoznom, valamint egészen új terveim is vannak a WP-Sulival. Szeptemberben meglátjátok! 🙂

Addig is jó WordPressezést és nagyon kellemes nyarat kívánok!

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Szebb, jobb, okosabb: megújult a webáruház” bejegyzéshez 36 hozzászólás

 1. Igen, sokkal jobb és kényelmesebb lett így, viszont én is nagyon ajánlom a mentést, mert nálam frissítés után a termékek is elszálltak, meg minden… Ráadásul a korábbi megjelenítési módosításokat -témák, sablonok- máshol kezeli az új rendszer, és sokat kellett turkásznom utána, hogy mindent visszaállítsak. Szóval mentés, exportálás mindenek előtt!

  Ami

 2. Szia Moni!
  Arról lehet tudni valamit, hogy az új E-Commerce már tudja alapból a rácsos nézetet, vagy még mindig csak a lista nézetet és a rácsosért meg külön fizetni kell?

  • Kicsit több php ismerettel pedig az egész webáruházat is leprogramozhatjuk magunknak 🙂 Persze, bármi megoldható önállóan is, de ez az oldal inkább arról szól, hogy a kész, meglévő WordPress megoldásokat hogyan tudják használni azok, akik nem rendelkeznek css és php ismeretekkel. Mint ahogy a szlogen is mondja: “Építs professzionális weblapot programozói tudás nélkül!”

   • lehet, hogy kellene néhány ilyen apróságot is közkinccsé tenni az oldalon, hogy pl ha ezt beilleszted ennek a helyére a css fájlban, vagy a functions.php-ben ez után a rész után illeszd be ezt, akkor rácsos kinézetet kapsz, meg ilyesmi. ez nem igazán programozói tudást igénylő dolog, viszont az oldal testreszabásában segítség.

   • Igazad van, jó ötlet. Szívesen helyet adok ezeknek az apróságoknak, akár egy vendégcikk formájában is, ha van kedved hozzá. Amiket én már csináltam, kipróbáltam, azokat közölni szoktam, ez pont nem olyan, de ha Neked megvan és nem nagy fáradtság, akkor kérlek, írd be ide vagy küldd el nekem, és felteszem az oldalra.

  • Igaza van Móninak, kérdés, mivel keres több pénzt az ember: egy funkcionalitást kódolgat vagy kódoltat, vagy pedig ezt az időt marketingre költi, és azalatt több pénzt keres.

   • Ez így van, prioritásokat kell állítani. Persze ha hobbyból programozgatunk, az is jó szórakozás, de ha üzleti célra kell valami, akkor gazdaságosabb a kész megoldást választani.

 3. Kedves Móni!

  szeretném megkérdezni, hogy megoldható-e az e-commerce-ben, hogyha elfogyott egy termék, akkor megjelenjen egy gomb, miszerint rendelhető. ezt hogyan tudom megoldani programozói tudás nélkül? 🙂
  válaszodat előre is köszönöm.

  • Márminthogy NEM rendelhető, ugye? Ezt be lehet állítani. A termék felvitelénél kell megadni, hogy hány darab van raktáron, és mit csináljon a rendszer, ha a készlet elfogy.

   • nem. 🙂 tehát, ha egy saját termékekből álló webáruháznál mondjuk készítek egy táskát, felteszem, beállítom, hogy raktáron van 1 db, ha azt valaki megveszi, akkor most alapból kiírja a weboldalra, hogy sajnáljuk, elfogyott. DE nekem egy olyan lehetőség kellene, hogy ilyenkor legyen egy lehetőség, miszerint megrendelhető, előrendelhető vagy valami hasonló, ahol meg is tudja adni, hogy hány db kellene neki.
    gondolom ez nem oldaható meg e-commerceben, keressek valami más megoldást!?!?

   • Ja, bocs 🙂 Ezt most nem tudom kapásból pontosan, de valami olyasmit ír ki ilyenkor a rendszer, hogy “Sajnáljuk, ez a termék elfogyott.”

    Keresd ki a nyelvi fájlból ezt a mondatot, és írd át arra, hogy “Ez a termék pillanatnyilag nincs raktáron, de ha megrendeli, 2 napon belül tudjuk szállítani.” – vagy akármit, ami igaz.

    Vagy keresd ki az adott fájlból ezt, és legyen ez akár egy link, vagy egy gombot tegyél alá, hogy “Előrendelés” vagy ilyesmi, és az mutasson egy sima Contact Form 7-es oldalra, ahol előrendelheti, vagy az Autoresponderedbe, ha van.

    Vagy valami ilyesmi 🙂 Tehát egy pici egyéni kódolás, belenyúlás, de nem sok.

 4. Szia Móni!

  Én megpróbáltam többször feltelepíteni ezt a bővítményt, és mindig azt az üzenetet kapom, hogy nem sikerült felköltöznie a wp-content/uploads/2011/07 mappába. A bővítményeknek nem is oda kell kerülnie nem?
  Akkor is ugyanolyan jól működik, ha ftp-n keresztül a kicsomagolt fájlt felmásolom a wp-content/plugins könyvtárba?

  Köszönöm előre is

 5. Hát nem tudom. Már egy ideje állítgatom az e-commerce shopomat,de van benne továbbra is pár nagyon csúnya hiányosság.
  Első. Hogy ha több terméked van, több alketegóriába rendezve, akkor nem tudod igényesen megjeleníteni pl a primari nav-ban, ömlesztve és nem dropdown rendszerben, mint pl az alap wordpress page-eknél. Ez egy bővebb rendszernél baromi nagy idegesítés…
  Második. Nincs exportálás és az alap importálás is csak az “elmegy” kategóriába tartozik, mivel a képeket nem lehet csv-vel importálni, csak kézzel egyenként. Azért ez is elég kényelmetlen.
  Előnye, hogy most már magyarul is beszél, bár ez nem a fejlesztők érdeme, hanem inkább a lelkes honfitársainké sztem…:)
  A goldcard drága sztem és nem sokat ad. A grid nézet jó, de tényleg jól jönne egy tutorial, mert egy ideje használom napi szinten a CSS ismereteimet, de elég nehézkesen megy az alakítgatása… 🙂

 6. Sziasztok!

  Nekem a következő problémám van: amikor a “Vásárlás” vagy a “Megveszem” gombra kattintok, akkor 404-es hibát ír. Ez miért lehet? Így lényegében nem lehet befejezni a vásárlást.
  A legfrisebb WP-t használom, az e-commerce-em pedig 3.8.8

  Van valami ötletetek?
  Alap sablonnál is meg telepített sablonnál is ez van.

  • Nagyon szép a weboldalad, gratulálok! Sajnos a webáruházat nem láttam rajta, így csak tippelni tudok: ha új változatod van, és átírtad a termékoldal linkjét products-page-ről másra, vagy a többi alárendelt oldalét, akkor nem találja az oldalt. A régi verzióban lehetett frissíteni a linkeket, az újból sajnos kivették ezt a funkciót, ki tudja, miért… Van egy kiegészítő plugin a célra, de azzal meg az a gond, hogy a widgetben lévő Kassza linket nem írja át, tehát végül nem jó, hiába használod. Az egyetlen megoldás sajnos az, hogy benne kell hagyni a csúnya angol linkeket – vagy kiturkászni a kódból, ahol hivatkozik ezekre.

   • Köszönöm szépen a gratulációt. Az alapja egy nagyon szép letisztult sablon, amin néhány apróságot megváltoztattam, majd rákerült a logóm.
    A webáruház másik oldalon van: http://www.plexiszaki.hu
    A hiba oka valószínűleg az, amit írtál, mert tényleg átírtam a Products-page feliratot. Megnézem, mit tudok módosítani.
    Köszönöm a segítséget!
    Csaba

 7. Szia,

  én ma délután puszta kíváncsiságból próbáltam ki ezt a bővítményt és tényleg fantasztikus. Az ingyenes része is nagyon-nagyon sok mindent tud.
  Ami nekem kérdéses maradt és kíváncsi lennék a véleményetekre, hogy a bővítmény által beépülő menüpontokat hogyan fordítanátok?

  products -> termékek
  checkout -> kosár
  your account -> vásárlói fiók?
  transaction results -> ?

  Szerintem az országok neveit is jó lenne magyarosítani, ha például fel akarom ajánlani, mint választható tényezőt az adminisztrációs lapon, de ezeknek a megváltoztatását sem találtam sehol…

  A harmadik észrevétel – így pár óra tesztelés után – pedig, hogy azt választottam, hogy csak regisztrált tag tudjon vásárlást kezdeményezni, és lehet, hogy az én sablonom rossz, de ha regisztrációhoz kötöm, és valaki kitölti a név és mail részt, utána sem kapja meg a belépéshez szükséges jelszavát mailben. Vagy ehhez be kell még valahol valamit állítanom?

  Előre is köszi,

  T

  • Szia!

   A termékek és a kosár jó, a “your account”-ot én “Eddigi vásárlásaid”-nak szoktam írni, a “transaction results”-nak pedig nemes egyszerűséggel a “Köszönöm a vásárlást!” címet adom. De vigyázz, csak az oldalak nevét írd át, a linkjüket ne, azt meg kell hagyni angolul, különben nem működik. Lásd az előző hozzászólásra adott válaszomat.

   Az országok nevét a nagy közös adatbázisból veszi, elvileg figyelembe kellene vennie, hogy a magyart használja (a wp-content/languages mappában a contintents-cities-hu_HU.po-ra gondolok), ezek szerint nem veszi…

   Szerintem ne kösd regisztrációhoz. Az azt jelenti, hogy a WP-oldaladra kell előbb regisztrálnia. Dupla munka, elrettenti a vevőt. Elég, ha megadja az adatait. Egyáltalán engedélyezve van a WordPress Vezérlpultodon a Beállításoknál a Bárki regisztrálhat funkció? Mert az is kell hozzá.

 8. Szia Móni!
  Az lenne a kérdésem, hogyan lehetséges, hogy megvettem a gold cart plugint, feltettem és bekapcsoltam, mégsem tudom kiválasztani a táblázatos nézetet mert nem él.
  A másik, hogy hol tudnám átírni a Product in stock feliratot magyarra.
  Köszönöm a válaszod

   • 🙂

    Fogalmam sincs, melyik fájlban van a “Product in stock”. A Bolt -> Megjelenés menüpontban csináld meg, hogy a wpsc-fájlokat mozgasd át a sablon könyvtárába, és akkor tudod őket szerkeszteni a Megjelenés -> Szerkesztő menüpontban. Keresd ki belőlük a “Product in stock” szöveget és írd át.

  • Szia Zita!

   Egy ideje küzdöm én is a wp e-commerce webshopommal.

   Szemezgetek a gold cart-al, és látom Te már megvetted, ezért az lenne a kérdésem, hogy megérte a 40 dollárt?
   Azzal már lehet egy termékhez több képet feltenni?
   illetve ha a rács nézetet választod a termék kategóriáknál és van kategóriafotó, akkor a kategória leírása megjelenik a fotó mellett, vagy alatt?
   mert most ugye csak a lista nézetnél írja ki a kategória leírásá.

   Válaszod előre is köszönöm!

   Üdvözlettel:

   Tamás

   • Ha beleszólhatok: azt tudom, hogy lehet vele több képet is feltenni egy termékhez, de a rácsos nézetre vonatkozó kérdésedre nem tudom a választ. Ha írsz nekem, írok Zitának, hogy válaszoljon Neked 🙂

   • Szia Móni!

    Köszönöm, hogy válaszoltál.
    A wp -ecommerce is enged egy termékhez több képet feltölteni az admin oldalon, de a weboldalon csak az első számút teszi ki, a többit nem, vagy csk én nem jöttem még rá hogyan kell. Emiatt szeretném legfőképp a gold cart plugint letölteni, meg az elrendezés miatt.
    Köszönöm!

    Üdvözlettel:

    Tamás

 9. Szia Tamás!

  Őszintén szólva több napnyi folyamatos küzdés után teljesen berágtam erre a pluginra és azóta nem is néztem felé. Így a kérdésedre sem tudok most csípőből válaszolni mert egész egyszerűen nem emlékszem rá. 🙂
  De szívesen megnézem és akkor megírom majd itt neked.
  A magyar fordítás nálad tökéletesen működik? Mert én többek között ezért akadtam ki az egészre.
  Üdv
  Zita

  • Szia Zita!

   Még nem töltöttem le a gold cart-ot, pont ezért kerestelek, hogy megkérdezzem érdemes e letölteni, mik a tapasztalataid vele kapcsolatban?

   Köszi!

   Tamás

 10. Hali!

  nekem az a problémám, hogy a po file le van fordítva de a WP mégsem alkalmazza.
  WP 3.3.2 magyar
  ecommerce 3.8.8
  poedit-el megnyitottam a nyelvi file-t és benne van a fordítás de mégsem az jelenik meg.
  Evvel kapcsolatban kérnék segítséget.

  • Szia!

   Sajnos a bővítmények készítői sokszor egyszerűen figyelmen kívül hagyják a szabványt, és ez alól a WP e-Commerce készítői sem kivételek. A kódban a legtöbb helyen jól, a php echo utasításával írják ki a szövegeket (ezeket veszi figyelembe a Vezérlőpult), de helyenként simán beleírnak a kódba egy szövegrészletet, vagy ha akár csak egy karakterrel különbözik az echo-val kiírt szöveg a po fájlban lévőtől, már akkor sem egyezik és nem fogja figyelembe venni a fordítást. Sajnos ez van… a bennmaradó néhány angol kifejezést ki kell keresni a kódból és kézzel lefordítani.

   • köszönöm a válaszod. A fordítás hibája mellett még az ecommerce-ben is találtam hibát. Értékek nem kerülnek átadásra. Több termék vásárlásánál a mailben a végösszeg 0 /nulla/ Ft. Ez a legdurvább, de van több is ami miatt az ecommerce nem használható.

   • Most kellett letörölnünk egy oldalon a legfrissebb WP e-Commerce verziót, és visszatennünk az eggyel korábbit, mert nem látszottak a rendelések a Vezérlőpulton, csak összesítve, de tételenként nem, és így használhatatlan volt. Vártunk egy hetet, hátha sokan szólnak miatta és javítják, de nem történt semmi, így visszatettük a korábbit. Sajnos valóban sok hiba van benne…

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..