Ingyenélők és olcsó húsok – avagy mit jelent valójában a nyílt forráskód és meddig terjed az ingyenesség?

A WordPress ingyenes. A WP-Suli blog ingyenes.

A WordPress fejlesztésekért fizetni kell. A WP-Suli szolgáltatásaiért fizetni kell.

Erősen remélem és bízom benne, hogy ez a bejegyzésem szelet vet és vihart arat, hogy azok, akik megértik, valóban megértik, amit mondani akarok, azok értékelni fogják és továbbra is az olvasóim, az ügyfeleim lesznek, akik pedig nem, és eddig csak nemtörődömségből maradtak a levelezőlistámon, azok most leiratkoznak.

De ki kell ezt mondanom végre.

Egy kedves ismerősömtől, Vida Ágnestől (kismamablog) hallottam (bár talán nem ő találta ki), hogy az angol nyelv használata is ingyenes, mégis rengeteg nyelviskola és nyelvtanár él az oktatásából. Nagyon jó mondás, erre szoktam hivatkozni, ha néha-néha megkapom, hogy az ingyenes WordPresst pénzért adom (ami nyilvánvalóan képtelenség, hiszen bárki letöltheti az internetről).

Azt is szokták mondogatni nekem, hogy olcsó húsnak híg a leve – azaz egy ingyenes rendszerrel, akármilyen ügyes is valaki, egyszerűen nem lehet értékes honlapot készíteni. A WordPress csak az amatőröknek való, tisztességes weblapkészítő cég nem dolgozik ingyenes CMS*-ekkel – ami megint csak nyilvánvaló képtelenség, hiszen manapság az egyedi fejlesztésű weblapok is CMS-re épülnek, arra kell, hogy épüljenek, hiszen különben a tulajdonos egy betűt sem tud a későbbiekben változtatni a honlapján, és hónapokig kell várnia a programozóra még akkor is, ha mondjuk megváltozik a cég telefonszáma.

(* CMS = Content Managing System = tartalomkezelő rendszer. Azaz olyan rendszer, amelyben programozói tudás nélkül, előre meghatározott szabványos formában vihetők fel a tartalmak a weblapra, amelyet a weblapfejlesztő technikailag előkészített.)

Mások pedig azzal az érvvel fordulnak hozzám, hogy ha egyszer a WordPress ingyenes, ha a WordPress teljes dokumentációja fent van az interneten, valamint többtucat weboldalon lehet a WordPressről olvasni, akkor milyen alapon kérek el pénzt az alapszintű telepítésért és beállításért (ez a csomag nálunk 24.000 Ft + ÁFA – lásd ide kattintva), hiszen azt bárki meg tudja csinálni. Ami pedig még felháborítóbb, hogy miért kérek el egy hatalmas összeget egy WordPress alapú, többnyelvű webáruházért, hiszen ezt is meg lehet oldani ingyenes bővítményekkel (ez a csomag nálunk 188.000 Ft + ÁFA – itt olvasható).

A kedvenceim pedig az ingyenélők avagy az olcsójánosok (és nagyon remélem, hogy most senki nem fog magára ismerni!), akik szerint kutya kötelességem ingyen válaszolni a kérdéseikre, akár itt a blogon, akár e-mailben teszik fel azokat, mégpedig lehetőleg még aznap. Természetesen nem fogok pénzt kérni minden egyes apró mondatért vagy fél perc alatt megválaszolható e-mailért. De tessék szíves lenni tudomásul venni, hogy az én napom is csak 48 órából áll, plusz az éjszaka 🙂 – ott vannak a fizető ügyfelek, ott vannak a cég egyéb ügyei, ott a négy gyerek, és esetleg nem ártana néha pihennem is, ha nem akarom idő előtt itthagyni ezt az árnyékvilágot 🙂

Igen, karikírozom, mert ennyi komolyság már sok nekem egy napra (pláne vasárnapra), de szeretném mindezt egyszer s mindenkorra tisztába tenni.

A piros sarokban az ellenem szóló érvek:

 • a WordPress ingyenesen letölthető az internetről, magyar nyelven,
 • rengeteg sablon és bővítmény letölthető az internetről, szintén ingyenesen,
 • számos videó van a YouTube-on, amely bemutatja a WordPress telepítését (többek közt az általam készített is),
 • létezik magyar nyelvű WordPress fórum,
 • minden dokumentáció, illetve segítség fent van az interneten angol nyelven,
 • aki időt és energiát áldoz rá, egyedül megtanulhat mindent a WordPressről,
 • komoly számítástechnikai előképzettség nem (feltétlenül) kell a WordPresshez.

A kék sarokban a mellettem szóló érvek:

 • öt éve a munkaidőm 95 %-ában WordPress weblapokat készítek, bővítményeket tesztelek, problémákat oldok meg,
 • felsőfokon beszélek és értek angolul,
 • tudok programozni html-ben, sok mindent css-ben és php-ban is meg tudok csinálni (amit nem, arra van munkatársam),
 • az elmúlt években több, mint kétszáz (200) WordPress alapú weboldalt készítettem vagy javítottam,
 • több, mint kétezer (2.000) e-mailt és blogban feltett kérdést válaszoltam meg a WordPress rendszerrel kapcsolatban,
 • több, mint ötszáz (500) órát konzultáltam, oktattam WordPress témában,
 • elkészítettem egy 6 + 18 + 12 leckéből álló online WordPress tanfolyamot.

Senkinek nem tartok a fejéhez pisztolyt, hogy velem dolgoztasson vagy tőlem tanuljon. De ha úgy döntesz, hogy

 • nincs időd rá, hogy a fentieket utánamcsináld, és/vagy
 • nincs energiád rá, hogy a fentieket utánamcsináld,

akkor tisztelj már meg azzal, hogy az elmúlt években a témára szánt időmet és energiámat, illetve a konkrétan a Te problémádra szánt időmet és energiámat tisztességesen megfizeted.

Nem kérek mást, csak korrekt bánásmódot. Ez egy üzlet, én ebből élek. Természetesen szívesen segítek, ha az nem veszi el túl sok időmet, de alapvetően nem vagyok karitatív szervezet (egyébként szoktam jótékonykodni, de ez a magánügyem).

Mindezek után már csak annyi a mondanivalóm (ez itt a reklám helye), hogy idén utoljára most lehet jelentkezni online WordPress tanfolyamra. Tehát ha úgy gondolod, hogy

 • nincs rá öt éved, hogy megtanuld mindazt, amit én tudok,
 • (és egyébként nem is kell neked annyi, “csak” tisztességesen kezelni szeretnéd tudni a WordPress weblapodat),

akkor jelentkezz a 2012-es utolsó online tanfolyamra – és igen, fizess érte 🙂 Ha már én nem sajnáltam az időt és az energiát arra, hogy összeállítsam, ha nem fogom sajnálni az időt és az energiát most sem, hogy a tanfolyam résztvevőinek online konzultációkat és e-mailes segítséget nyújtsak, akkor Te se sajnáld az árát 🙂

U.i. Akinek nem inge, ne vegye magára!!!

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Ingyenélők és olcsó húsok – avagy mit jelent valójában a nyílt forráskód és meddig terjed az ingyenesség?” bejegyzéshez 49 hozzászólás

 1. Szia Móni!
  Tökéletesen egyetértek azzal, amit írtál, és jelentkeznék is a tanfolyamaidra, ha nem tettem volna meg már korábban… 🙂
  Nekem nagyon sokat segítettél Te is és Vida Ági is, már több mint egy éve olvasom a hírleveleiteket és végzem a tanfolyamaitokat. Köszönöm!
  Kb. egy hónapja szedtem össze annyira magamat, hogy elkezdjem építeni – WordPress-ben természetesen – az első honlapomat. Ingyenes sablonnal-amit általad ajánlott helyen találtam, általatok leírt módon telepített WP motorral, bővítményekkel, trükkökkel. Fizettem a tanfolyamokért, de úgy érzem, sokkal többet kaptam annál, amit fizettem, és még most is kérhetek segítséget egy-egy problémámra. Ez viszont megfizethetetlen! Így is már egy hónapja építem (lehet, csak én vagyok lassú), és még messze a tökély, de nélkületek bele sem vágtam volna talán.
  Úgy gondolom, ha te megdolgoztál a tudásodért és azt megosztod velünk, azt forintosíthatod is, hiszen időt nyerek az által, hogy az általad tört utat járom! Amúgy én tanárként végeztem, s ha tanítanék, a tudásom adnám a fizetésemért cserébe: hol itt a különbség? A jó tanárt meg kell(ene) becsülni. Akinek ez nem tetszik, az tanuljon otthon, egyedül, és oldja meg a problémáit maga!
  Neked pedig kívánok sok hallgatót a tanfolyamaidon! 🙂

 2. Kedves Moni !
  Én ugyan átmenetileg nem foglalkozom a WordPress-szel, mert mást csinálok, de érdekelnek a leveleid, el szoktam őket olvasni.
  Szerintem tökéletesen igazad van abban, amit leírtál, csak annyit tudok hozzátenni, hogy az eddigiekhez hasonló további sikeres munkát kívánok !
  Üdvözlettel:
  Veres Márta

 3. Egyetértek: A WP-ben csak a szoftver ingyenes minden más fizetős:
  1. vagy az fizeti meg idő formájában aki letölti és használja
  2. vagy fizet valakinek aki helyette megcsinálja.

  Én tapasztalt programozóként néha mosolyogni szoktam amikor órákat keresgélnek egy-egy jó plugin után, és mikor már a 100.-at telepíti és törli megkér csináljam meg.
  Kb 5x próbáltam WP honlapot összerakni mondván gyorsan megvan most nincs kedvem programozni és a vége mindig az lett, hogy elegem lett belőle és inkább leprogramoztam töredék időben.
  (Pedig készítettem jó pár WP plugint is)

  A cikk egyetlen részével nem értek egyet: WP-ben és más ingyenes CMS rendszerekben valóban nem lehet komoly rendszert fejleszteni. Ennek oka nyilvánvaló: annyira általános és nyílt a rendszer, hogy sem a biztonság sem a sebesség nem elég egy komolyabb rendszer elkészítéséhez.
  Nem véletlen, hogy mindig ezeket törik fel először és minden tárhely szolgáltató rémálma a WP, Joomla és társai.

  Hatalmas erőforrásokat használnak olyasmikre amire semmi szükség csak azért, hogy általános “mindent-tudó” maradjon a rendszer.
  Indulásnak kiváló, vázlatnak sőt még egy-egy weblap-webshop elindulására is nagyon jó, de amikor már beindul egy-egy honlap érdemes váltani akár hibrid rendszerre is.
  A mi ügyfeleink egy jó része jött már azzal, hogy WP-je van és azt is szeretné továbbra használni, de néha nem jön le a weblapjuk stb… Az esetek 99%-ban kiderül, hogy ugyanazzal a tárhellyel egy normális rendszerrel gond nélkül fut a weblapjuk.
  Sőt, néha még a WP-be is bele lehet nyúlni úgy, hogy megoldódjon a probléma, félelmetesen nincs optimalizálva 😀

  (Ezt a kommentet 3x próbáltam meg elküldeni, pár hibaüzenet és 5-10mp-s várakozás után sikerült…, 5-10 mp várakozás egy komment rögzítésére? :D)

  • Köszönöm, hogy leírtad a gondolataidat!

   A biztonságról: ha betartjuk az alapvető szabályokat, nem veszélyesebb a WP sem, mint bármi más. Ha a felhasználó gépe nem tiszta és hagyja ellopni az FTP-jelszavát, akkor tökmindegy, hogy milyen rendszerben van a weblapja, feltörik… És még sorolhatnám.

   Amúgy tárhelyszolgáltató is vagyok (a Silihost viszonteladójaként), így van némi rálátásom erre a részre is.

   De az biztos, hogy többen törik fel a nyílt forráskódúakat, hiszen könnyebb dolguk van. Viszont a WP-használók több millióan vannak, a WP-fejlesztők több százan vagy ezren, így hamar van megoldás, betömik a biztonsági réseket, stb. Az egyedi rendszereket nem tesztelik olyan sokan. Az egyik legfontosabb dolog a nyílt forráskódnál, hogy mindig mindent frissítsünk, amikor jön egy új verzió.

   Igazából nem vagyok ellene az egyedi fejlesztésnek, sőt. Nagyon sokszor mondom bizonyos feladatokra, hogy arra már nem jó a WordPress, fejlesztesse le egyedileg.

   Lényeg, hogy mindent arra használjunk, amire való.

   Azért nagy rendszert is lehet fejleszteni vele, gondoljunk csak a CNN-re, a TIME-ra, a TED-re – ezek mind WP-alapúak.

   És ezt még hozzáteszem: természetesen, ha valaki tud maga is fejleszteni, annak nem (feltétlenül) a WP a legjobb megoldás. De ahogy a blogom üzenete is mondja: építs professzionális honlapot programozói tudás nélkül – erre viszont alkalmas a WP. NEM professzionális online rendszerre (pl spéci online szolgáltatásokra), de professzionális honlapra igen – mármint ha honlap alatt egy olyan dolgot értünk, amely az interneten bemutatja a termékeinket/szolgáltatásainkat, és segít értékesíteni azokat.

   (Az, hogy milyen gyorsan megy át egy komment, nem feltétlenül a WP hibája, hiszen a lánc közted és köztem sok elemből áll – a Te géped, a Te internetszolgáltatód, a nic.hu, a Telekom hálózata, a szerverterem, a szerverünk… Nekem gyorsan megy most. De nem mindig egyforma.)

   • Nem rabolom az időd, a biztonsági problémák nagy részét az adja, hogy amatőrök használják és nem értik meg, hogy frissíteni kell, foglalkozni kell vele és nem abc jelszót kell adni stb… (azt sem értik meg, hogy ezt is tanulni kell lásd a te általad nyújtott szolgáltatás)

    A sebesség pedig tapasztalat és elemzés eredménye. Sok-sok WP honlapot optimalizáltam már és horrorba illő adatbázisokat/kódokat láttam. Akár a magban akár a bővítményekben.
    Bár sajnos ezt általában a laikusok nehezen értik meg és csak azt látják, hogy a CNN is ezt használja. Na igen, de mire és mekkora szerverpark van mögötte.
    És biztos, hogy a WP kódját változatlanul? Vagy esetleg optimalizálták? stb….

   • Abszolút igazad van, a biztonsággal kapcsolatosan is (ereről már írtam párszor korábban, például itt), meg a sebességgel és a kódolással kapcsolatosan is. Egyrészt rengeteg múlik a szerveren, másrészt természetesen a CNN meg a többiek oldala egyedi plusz fejlesztéseket is tartalmaz.

    (Mellesleg még az enyém is, pedig ez egy egyszerű blog csak, vagy ott van a céges oldalam, a PagonyMédia, azon is átírtam jó pár dolgot, pedig az is csak egy névjegy-oldal).

 4. Moni, Szia… A cikkeddel teljesen egyetértek. Volt szerencsém egy kis ideig együtt dolgoznom Veled (no meg azok a VHK KÉN napok), azt gondolom, ennyire korrekt, lelkiismeretes partnerem azelőtt, de azóta sem volt.

  Te is sokmindent “lelki oldalról” közelítesz, így elhiszem, hogy idővel a sok olcsójános kiborít. Ugyanakkor eszembe jut W.G. egyik gondolata: “Rúgd ki a rossz ügyfeleidet!”.

  Magam is tapasztaltam, hogy egy rossz ügyfél annyi energiát és időt visz el, amivel négy (!) jó ügyfelet ki lehet szolgálni. Ha mindig (vagy sokszor) az olcsójánosok találnak meg, akkor lehet, hogy újra kellene pozícionálnod.

  Visszatérve Te, mint ember sokkal több vagy a kötekedőknél, a meg nem értőknél, a szakmaiságod pedig számomra megkérdőjelezhetetlen. Nem biztos, hogy megéri az ilyenekkel foglalkozni túl sokat.

  Egészséget, lendületet, és prémium ügyfeleket kívánok, (az idő és a távolság ellenére is) barátsággal:

  Németh Csaba

  • Köszönöm, Csaba, a kedves szavaidat, nekem is kellemes emlékem a közös munkánk időszaka.

   Valóban, az én fejemben is Wolf Gábor szavai motoszkáltak, amikor ezt a cikket fogalmaztam. És valóban bírok lelkizni, néha talán túlságosan is, de igyekszem kinőni 🙂

   Én is sok szeretettel kívánok minden jót!

 5. Nem kell mindenkinek megfelelni, mindenki hasfájását meghallgatni. Ha látod, hogy a tudásodra van kereslet, ha valódi segítséget adsz embereknek és ebből meg tudsz élni, akkor nem kell a nyavalygókkal foglalkozni. Tegyél be egy jó cd-t, és fütyülj a károgókra!

 6. Kedves Moni!

  Immár harmadik honlapommal foglalkozol ilyen vagy olyan formában és mindig örömmel megfizettem a munkádat! Nem csak azért, mert nem várom el tőled ingyen, de azért is, mert megérdemled. Kérdeztem tőled dolgokat és mindig megjött a válasz, ami mögött sok tudás, időbefektetés és energia van. Nem értem, hogy miért vannak, akik ezt ingyen várják tőled. Ők talán ingyen kapják a kenyeret a boltban.
  Valaki régen azt írta egy könyvében, hogy ha hasonló emberekkel szembesül, mint Te itt, akkor az azt jelenti, hogy egészséges határokat szabott. Persze mindig lesznek olyanok, akik az egészséges határok ellen hadakoznak. Hát sajnálom őket! Neked pedig gratulálok, és továbbra is várom válaszaidat a kérdéseimre és ha azok komplexebbek, mint egy néhány perces válasz, akkor örömmel fizetek érte.
  Teri

  • Köszönöm szépen a kedves szavaidat, Teri, és hogy a legjobb ügyfeleim közé tartozol! Öröm az olyanokkal dolgozni, mint Te. További sok sikert kívánok mindenhez!

 7. Nem szóltam még sosem hozzá ennek az oldalnak a cikkeihez, leginkább azért, mert magam sem tegnap kezdtem a WP-alapú oldalakkal foglalkozást. Néhány tucat oldalt felhúztam már és üzemeltetek folyamatosan, a WP-hez pedig úgy kerültem, hogy eluntam az amúgy profi programozóra való folyamatos várakozást, és hogy nem tudtam magamnak úgy alakítani az oldalaimat, ahogy én azt elképzeltem. Ezért kezdtem el CMS-rendszerek iránt érdeklődni. Végül nem bántam meg a WP-melletti voksot, nálam bevált. Néha kell kompromisszumokat kötni, de sok esetben ez is anyagi kérdés csak. És néha egyszerűen azért, mert nem érné meg mindenért mindent kifizetni.
  Ahogy itt látom, sokan élnek a “szerintük lehetőséggel” és kérdeznek, tanácsot, megoldásokat kérne, ami rengeteg időt visz el. Ez persze nem várható el ingyen, és én sem csinálnám. Viszont erre lenne egy roppant egyszerű megoldás, emégpedig egy fizetős kapu mögé helyezett fórumszerű tanácsadási szolgáltatás. Egy elfogadható éves tagdíjért feltehetően azok is belépnének oda, akiknek egy bp-i tanfolyam vagy messze van, vagy időben nem felel meg, vagy egyszerűen csak információt gyűjtenének róla, bár ezt megtehetik a magyar WP-fórumon is, általában teljesen ingyenesen. Ha ilyen feltételekkel sem felel meg az illetőnek az asszisztencia, akkor marad az autodidakta út, ami szintén járható. Tudom, mert magam is így jutottam a szükséges tudás birtokába, sokszor magukat szakembereknek nevezők nem túl hasznos tanácsait követve. Hosszabb, de sokkal komolyabb tudást generál idővel. Ha viszont valakinek csak annyi segítség kell, hogy egy egyszerűbb WP-oldalt vagy blogot elüzemeltessen, arra tökéletes lehet egy tanfolyam, hogy aza alapokat megadja. Nem kell tőle profi tudást várni, pláne nem ennyiért, de az autósiskola sem versenyzőképző…
  Viszont ezt az utolsó hírlevelet kissé elkeseredettnek érzem, ahogy már az előzőt is, és ez se nem túl elegáns, se nem túl hasznos. Biztos jó, ha mindenki leiratkozik a hírlevélről és többé már potenciális ügyfél sem lesz?

  • Köszönöm, hogy írtál! Örülök, hogy megosztottad velünk a gondolataidat, és remélem, időnként találsz itt számodra is hasznos dolgokat.

   Nem, elkeseredett nem vagyok, bár működésem alatt voltam az is, de most már nem. Én is sokat változtam (fejlődtem, remélem 🙂 ). És hidd el, csak a NEMVEVŐK iratkoznak le, a potenciális vevők nem. A NEMVEVŐKre viszont nem érdemes energiát / e-maileket pazarolni.

   Viszont nagyon köszönöm, hogy rávilágítottál egy fontos problémámra: nem kommunikálom jól a szolgáltatásaimat, ha Te sem tudsz róluk! VAN fizetős, folyamatos online asszisztencia, ez a WP-Suli Klub! (Lásd: https://wp-suli.hu/wp-suli-klub/) Úgy látszik, ezt hangsúlyosabban kell ajánlanom.

 8. Üdvözöllek Móni!

  Örömmel értesültem arról, hogy a te napod is 48 órából áll és persze az ügyfelek mind azt hiszik ebből mind a 72 az Övéké és persze INGYEN! Hihi!

  Iszogatom a kávém és olvasom a bejegyzésed, egyre jobban szórakozok, újra egy ember aki „kiakadt”. Van egy rossz hírem Móni. Mindig voltak és lesznek olyanok, akik a 0 Ft-odból is alkudni fognak, ez természetes, mert ma Magyarországon ugye minden ingyen van, épp ezt az időszakot éljük.

  A másik dolog, hogy gratulálok ehhez a csodás marketing fogáshoz, egyszerűen tökéletes volt ez a blog bejegyzés. Nem tudtam abbahagyni az olvasást, mert valamilyen szinten magamra ismertem benne „hopp még egy ember, aki az én cipőmben jár” és eljutottunk a végkifejlethez a szolgáltatás/termék-hez! Nagyon tetszett ez a bejegyzés, lehet én is alkalmazom a SIBA Tech Kft. – SEO Blogban.
  Köszi a bejegyzésed, megszínesítetted a napom!

  További jó munkát és gratulálok a kitartásodhoz!

  Sipos Csaba

  • Ó, Csaba, ez a hozzászólás meg az én napomat színesítette meg! Örülök, hogy nyitott szemmel olvasol 😀 – és én is örülök, hogy nem vagyok egyedüli marslakó itt a vállalkozók bolygóján 🙂

   Köszönöm szépen és hasonló jókat, sikereket kívánok!

 9. Ez IGEN!

  Csak gratulálni tudok a kicsit marketinges, kicsit keserű, kicsit felbosszantott előugró anyatigrises bejegyzésedhez! Szerintem pont megtaláltad azt a pellengéres középutat, amivel el lehet küldeni a …messze… azt, aki megérdemli, ugyanakkor holnapot teremtettél vele.

  Magam is jónéhány WP, Drupal…stb CMS-en túl vagyok saját és üzemeltetett célra egyaránt. Jelenleg is Open Source alapon nyújtok én is szolgáltatásokat, de ettől még nem ingyenesen, hisz az embernek rengeteg ideje, munkája van benne.

  Mindneki pénzből él. Aki egy WP oldalt tesz fel a netre, azért teszi, mert pénzt akar belőle így-vagy úgy, de igen, ezért. Akkor ehhez el kell viselni, hogy befektetés szükséges rá. Sokszáz órát, van amivel sokszáz napot foglalkoztam, mire odatehettem az ügyfél elé. Igen, ezt apránként meg kell fizetni!

  Kedves ügyfél azt fizesd meg, amit Te nem tudsz/akarsz bevállalni, mint ahogyan mi is kifizetjük a péket, a benzinkutast…stb! Persze kaphatsz kedvezményt, segítséget, de lássuk be: nekünk segítőknek/szolgáltatóknak az időnkért, energiánkért cserébe kapott pénz visz kenyeret az asztalra! Akkor igen, engedtessék meg, hogy ne ingyen adjuk az időnket, energiánkat.

  És hogy miért kell a CMS rendszerekhez (pl. WP) egy segítő: elkészítettem anno a WP-re épített weboldalamat. Hetekig kerestem, teszteltem a bővítményeket, mire összeállt. 10 bővítményből 9.5 -nek valami baja volt. Hurrá elkészült! Fél év múlva a frissítés után kezdhettem előről kompatibilitási hibák miatt… aztán megint. A hozzá írt speciális php alkalmazásokat többször át kellett írni, mert jelentős adatszerkezeti változások voltak a frissítésekkor. A WP-, Drupal-, Joomla-…stb sem istenek, de segítik a munkát.

  • Magam sem mondhattam volna jobban, köszönöm, hogy ezt leírtad!

   (Kicsit) OFF: nézzétek meg Balázs oldalát, érdemes! Én is ezt használom, és boldogan fizetek érte 🙂 (És ezt most tényleg nem azért írom, mert egyetértett velem 😀 )

 10. Üdv este Móni!

  Én tudom miért spamolódtam!
  Változott a honlap URL cím mivel nem szeretnék újra SEO pingvin büntetést a sok megegyező tényező miatt! 🙂

  (Erre gondolhattak volna a WordPress-nél, igaz ez még új dolog és tuti lesz jó ötletük rá!)

  Bocsi Móni a reklámért! Ha valaki büntit kapott SEO Pingvin miatt az ugye jelezhet rajtad keresztül nekem, és “elmondom az esetleges hibákat”.

  Köszi ha értékes tagja lehettem a blognak! 🙂

  • Érdekes ez a pingvin-téma, úgyhogy egyáltalán nem veszem kéretlen reklámnak a megjegyzésed. Ami hasznos az olvasóimnak, és én nem értek hozzá / nem írok róla, az mindig meleg fogadtatásban részesül nálam. Például jöhet egy vendégcikk a Pingvin és a WordPress kapcsolatáról, ha van kedved/időd hozzá (abban a 48 órában… 🙂 )

 11. Szia Móni, fel a fejjel!!!!

  Ahogy olvastam a bejegyzésed, gyomorideget kaptam.
  Sajnos tudomásul kell vennünk, hogy nem szerethet mindenki, de kárpótoljon, hogy sokkal többen vannak, akik szeretnek.
  Azokért kell dolgoznunk.
  Engem ilyenkor az vigasztal, hogy belegondolok: az olyan típusok, mint az első bejegyzés írója tíz év múlva is mások életének megkeserítgetésével lesz elfoglalva, és akkor is csak egy nagy nulla marad.
  Szerintem nagyon sokat, és értékeset adsz annak, aki hajlandó elfogadni.
  További sok sikert.
  Szalay Endre
  élethosszabbító.hu

  • Köszönöm, Endre, kedves Tőled! Örülök, ha bárkinek bármiben tudok segíteni, ha csak egy mondattal is; és tökéletesen igazad van: az ilyen emberekért, mint Te meg a többi kedves hozzászóló, van értelme dolgozni, van értelme reggel felkelni.
   Én is sok sikert kívánok!

 12. Engem csak ez a szemét világ idegesít ami itt van Magyarországon!
  IGEN GÁBOR! MUNKANÉLKÜLI VAGYOK! És sajnos, ha megpattannak a szememben az erek akkor sem találok munkát, mert szét van cseszve ez az ország!
  Csak a pénz ugat és akinek ez nincs az nem számít embernek.
  Szeretnék tanulni wordpress-t tanfolyamon, de, ha nincs pénzem, akkor mindenki csak megvet és leköp. Igen ez jár a mai munkanélküli embereknek a megvetés, a megalázás és ne próbálj meg semmit csinálni, mert nincs pénzed és akkor nem vagy ember!
  Bocsánat utálom ezt a lehetetlen világot.

 13. Kedves Marczipan!

  Régen elkezdtem tanulni önmagamtól, mert szeretem, de az nem olyan minőségű, mintha egy profi tanár oktatná nekem. Az a baj tudod, hogy lassan bezárulnak az ingyenes kiskapuk és akinek nincs pénze és ilyenek egyre többen lesznek, azok már nem bírnak felzárkózni a tudásában félistenné fejlődött emberekhez:) Az utánunk jövő generáció már csak nyög és egyre jobban elkorcsosul, mert el van lehetetlenítve az élet előttük és ezt mi idézzük elő a k.nagy pénzéhességünkel. Ez sajnos ma már minden területen érvényes, csak a pénz beszél. Lassan templomba járás is pénzbe fog kerülni és a levegővétel is.

  • Kedves Richárd!
   Annyira megmozdított bennem valamit a pár hozzászólásod, hogy életemben először írok ide 🙂

   Hidd el, hogy mindent megtanulhatsz autodidakta módon. A következő generáció meg méginkább.
   Nem is csak egy, hanem több tucat helyen is megtalálod ugyanazokat a hasznos információkat. Érteni vélem elkeseredettségedet, ugyanakkor szerintem nem jogalap valakinek az ínségben élése arra, hogy másokat azok akarata ellenére “használjon.”

   Az ingyenes tanulásnak kicsit más a módszertana, mint a fizetősnek. LEhet, hogy nem kapsz profitól a saját kérdésedre gyors segítséget. De megkeresheted millió fórumban, hogy más milyen választ kapott azonos vagy hasonló kérdésre. Elismerem, hogy ez kényelmetlenebb, mint egy személyre szabott válasz, de nem tartom alanyi jognak, hogy mindenkinek járjon az ingyenes tanácsadás. (Leginkább azért, mert nem a másik oldalon nem “állambácsi”, hanem magánemberek, cégek képviselői állnak, akik mégolyan jó szándékuk mellett is kell, hogy megéljenek fizetős feladataikból.)

   A helyzet milliószor jobb, mint pár éve, ugyanis az interneten mindent ingyen meg lehet találni. Bármilyen területen szakártővé válhatsz, csak IDŐ kell hozzá.
   Magyarul is sokminden elérhető, de angolul bármi. Ha nem tudsz esetleg angolul, akkor elsőként az ingyenes nyelvtanulásba vesd bele magad.

   Mielőtt mást gondolnál, hozzáteszem, hogy én is munkanélküli vagyok éppen, és küzdök a megélhetésünkért.

 14. Szia Gábor!

  Látom belőled még nem ölték ki a reményt ezek a “szép magyar lehetőségek”
  Értékelem a hozzászólásodat és megnyugtat, hogy valamilyen szinten megértesz.
  Remélem ennél rosszabb már nem lesz a dolog 🙂

  • Kedves Richard!

   Arról itt és most nem akarok neked írni, hogyha ennyire ellene vagy a pénznek akkor nem is lesz pénzed, és, hogy miért.
   Én inkább arról írok, hogy itt az interneten ingyenesen annyi mindent tudsz tanulni, hogy utána akár magad is tanítóvá tudsz válni.
   Téged is megfognak fizetni.
   Én magam is ingyenesen kezdtem, majd fizettem is. Volt amikor a gyomrom hátrányára. Megérte. Mónitól is sokat tanultam, és sokaktól még.
   Most áll össze egy oktató programom, amire nagyon büszke vagyok.
   Még nem 100% – os, és mégis elkezdték fordítani románra, és szlovákra a közel jövőben.
   Hangsúlyozom újra! Én is ingyenesekkel kezdtem, hozzáadtam a saját tudásom, majd fizettem is, és összeállt. Mindez nekem is több évet vett igénybe.

 15. Kedves Richárd!

  Kicsit messze kanyarodtunk, de nincs ezzel semmi baj, végül is ez a bejegyzés nem igazán a WordPressről szól, hanem a mai valóságról. (És azért nem írtam azt, hogy a mai magyar valóságról, mert mindez nemcsak itthon igaz…)

  Együttérzek Veled, és megértem a keserűségedet, de én is azt tanácsolom, amit Gábor: itt van a blog, olvass el mindent. Menj fel a pagony.net oldalra, kérj egy ingyenes gyakorlóoldalt, és kezdd el gyakorolni a WordPress használatát. Ha már munkanélküli vagy, de interneted szerencsére van, akkor használd ki a kényszerű szabadidődet, és tedd meg azt, amit megtehetsz: fejleszd a tudásodat – azt senki nem veheti el Tőled. Ki tudja, talán egyszer éppen ez segít állást vagy munkát találnod…

  Ahogyan a cikkben is írtam, én magam is így kezdtem (és köszönöm Gábor és Mária hozzászólását, akik megerősítettek ebben) – én is az interneten fellelhető dokumentációkból, fórumokból, és a saját gyakorló oldalamon szerzett tapasztalatokból tanultam. Tedd ezt Te is! És fel a fejjel!

 16. Nem értem az egészet.
  A piacon vagy megveszek valmit, vagy nem.
  Ha megvettem, akkor ne reklamáljak, hogy drága!
  Ha úgy érzem, hogy ingyen is megkaphatom, akkor miért vettem meg?

  Szerintem még mindig a kereslet határozza meg a kínálatot.
  [Bár a marketingesek nem így gondolják…]

  • Persze, ez így van, de a cikkem nem erről szólt, nem az ár miatt reklamálókról, hanem azokról, akik a WordPress ingyenességére hivatkozva a WordPresszel kapcsolatos munkák és segítségek értékét nem látják, nem ismerik el.

 17. Annak idején én is Mónitól tanultam ,ma már rengeteg oldalt megcsináltam.
  Mindig segített ha elakadtam.Igazat adok neked Móni.Sajnálom hogy így alakult.
  Ígérem többet nem kérdezek semmit.

  Tisztelettel Policeman

  • Jaj, neee! Nem ezt akartam!!! Természetesen kérdezhetsz Te is és mindenki más is, és segítek – ha röviden tudok válaszolni, akkor ingyen és gyorsan, ha hosszabb munkát igényel a válasz, arra adok árajánlatot és lehet, hogy egy kicsit várni kell.

   De ez a cikk nem Rólatok szólt, kedves Rendes Ügyfelek, hanem azokról és főleg azoknak, akik morogtak rám, ha bármiért pénzt kértem.

 18. Szia Móni,

  én csak olvasód vagyok, nem vevőd, de muszáj vagyok hozzászólni ehhez a témához. Annyi de annyi mindent adsz ingyen a bejegyzéseiddel és a lehetőséggel, hogy még egyszerű kérdésekre is válaszolsz ingyen – és gyorsan /ezt tapasztalatból mondom :)/, hogy aki ezen felül – még ingyen elvár bármit is az tényleg menjen a csudába.

  Köszönöm Neked!
  Ja, és BUÉK 🙂

 19. Kedves Móni!

  Én csak nem rég kezdtem el olvasni a bejegyzéseidet mert most lett aktuális a “wordpress”! Teljes mértékben megértelek és egyetértek veled! Én magamtól kezdtem el és sok mindent meg is csináltam (amit tudtam) magam! Én most tapasztaltam meg egy nagyon fontos dolgot! Nem mindegy, hogy heteket töltök egy probléma megoldásával, ráadásul végül nem is lesz olyan amilyet szeretnék, közben elhanyagolom a családom, házimunka, MUNKA részét a dolgoknak. A webshopom addig áll, nem frissítem, mert ugye mindjárt kész a másik… Ha a problémámra találtam volna fizetős megoldást kb pár nap alatt meg lett volna oldva és a kiesett 6 hét alatt tudtam volna (több)pénzt keresni… Tehát ki is termelhettem volna…. Ez volt az én tanulópénzem! 🙂
  Remélem nálad tényleg megtalálom a tudást amire szükségem van! 🙂
  Enikő

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..