Három pont nulla

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Pénteken nagy változás történt a WordPress háza táján: végre hivatalosan is megjelent a 3.0 verzió (becenevén a Thelonious). Aki rászánja azt a néhány másodpercet, hogy áttérjen a sorrendben tizenharmadik változatra, az azonnal egy szürkébb alapszínű, amúgy a megszokott elrendezésű felületen találja magát. Milyen újdonságokat hozott a hármas főverzió?

Az első, ami (nekem) szembeötlött, az a Frissítés menüpont elvándorlása volt az Eszközök alól a Vezérlőpult alá – ezentúl itt figyelmeztet minket a motor, ha sarunk van a témában. A Megjelenés menüpontban pedig “fülek” jelentek meg egymás mellett, a Sablonok telepítése így külön oldalra került. De ezek csak apró külsőségek.

A WordPress 3.0 legfontosabb újdonsága alighanem az, hogy egyesítette magában az eredeti, “normál” WordPresst (WordPress Single) és a motor többfelhasználós változatát, a WordPress MU-t (WordPress Multi User), mégpedig szerencsére úgy, hogy a gyermek (WordPress MS, azaz Multi Site) mindkét szülője előnyös tulajdonságait örökölte. (Akinek nincs meg: a MU változat tette lehetővé eddig, hogy egyetlen helyen kezeljünk több WP-blogot, különböző beállításokkal, különböző jogosultságokkal. Maga a wordpress.com is így működik.)

Az átlagos WordPress felhasználó szempontjából azonban más változások a fontosak. Elkészült egy új, széleskörűen testreszabható alapsablon, amely a Twenty Ten (azaz 2010) nevet kapta, mostantól menüket is létrehozhatunk, kibővültek a képernyősúgók, és (elméletileg) könnyebben kezelhető lett az egész felület. Mindez persze majd a gyakorlatban igazolódik be, de annyi biztos, hogy nem fogunk csalódni a kedvenc CMS-motorunkban, amelyet világszerte 218 közreműködő fejlesztett ki. Köszönjük a munkájukat!

A frissítés semmiféle gondot nem okozott: biztos, ami biztos, először elmentettem az egész adatbázist az Eszközök -> Export menüpontban, és az FTP-vel is lementettem a sablonom aktuális állapotát, de ez csak elővigyázatosság volt. A Vezérlőpult tetején megjelent sárga figyelmeztető üzenetre kattintva, majd a Frissítés oldalon a magyar változat alatt látható Automatikus frissítést választva néhány másodperc múlva szürkévé változott az oldal felső és alsó csíkja, alul pedig megjelent a Verzió 3.0 felirat. Minden bővítmény és sablon működik, minden lámpa zöldet mutat, ahogy Houstonban mondanák.

A WordPress 3.0 összes tulajdonsága  ide kattintva olvasható (angol nyelven), és itt van a hivatalos angol nyelvű bemutató videó is, ha szeretnél alaposabban körülnézni az új verzióban:

Sok örömet kívánok a WordPress 3.0 használatához!

Oszd meg ha hasznos volt:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Három pont nulla” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. “Maga a wordpress.org is így működik.” Helyesen: wordpress.com! 🙂 Az org a hivatalos oldal.

  És még annyit, hogy nem elég az import, tutibb ha phpmyadminon keresztül mented a menthetőt! 🙂 Utána az FTP-ről leszedett cuccok (a teljes tartalmat) és a mysql adatbázis segítségével tökéletesen helyreállítható a weboldal, ha bármi probléma lenne a frissítés során.

  • Ott valami más gond lehet. Nekem engedte, ugyanúgy, mint eddig. Ezt a bejegyzést már a 3.0 alól írtam, és ugyanolyan volt, mint korábban, a címkéket is simán hozzá tudtam adni.

  • Eszter, megnéztem, és egyértelműen az a gond, hogy összeakad a HeadSpace2 nevű SEO-bővítményeddel. Valószínűleg az lehet a baj, hogy a bővítmény még nem kompatibilis a 3.0 verzióval. Várd meg a frissítését, vagy kapcsold ki ideiglenesen. Amint kikapcsoltam, már hozzá lehetett adni a címkéket a bejegyzésekhez.

   • Beléptem a szerkesztőbe, láttam, hogy ott van a címkedoboz a helyén, de hiába kattintottam rá, nem csinált semmit. Láttam a bal oldalon, hogy mindenféle plusz dobozok vannak, tehát van valami bővítmény, ami ezeket csinálja. Átnéztem a bővítményeket, láttam, hogy a HeadSpace2 foglalkozik a címkékkel, ez gyanús lett. Kikapcsoltam, vissza a szerkesztőbe, lám, működnek a címkék… Mivel eddig jó volt, és a 3.0-ra való frissítés után romlott el, adta magát a megoldás: a bővítmény még nincs frissítve. Hát ennyi volt, Watsonom 🙂

 2. Én a különbséget nem látom, mert rögtön ezzel a verzióval kezdtem a wordpress használatát. Szerintem hamar meglehet barátkozni vele. Egyetlen egy dolgot nem találtam, hogy a cikkek rövidítve jelenjenek meg, de ezt lehet alapól nem is tartalmazza.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..