Kötelező adatszolgáltatás a weboldaladon

Mielőtt megbüntetnének, gyorsan pótold, ha még nem tetted: 2014. január 1-vel ugyanis módosult a jogszabály (a 2001. évi CVIII. törvény az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások, valamint az információs társadalommal összefüggő szolgáltatások egyes kérdéseiről), és fel kell tüntetned néhány adatot, amennyiben a weblapodon keresztül üzleti tevékenységet folytatsz.

Melyek azok az adatok, amelyeket kötelező szerepeltetned a weboldaladon?

A fent meghatározott törvény 4. §-ában olvasható a válasz (idézet a törvényből – kiemelések tőlem):

4. § A szolgáltató köteles elektronikus úton közvetlenül és folyamatosan, könnyen hozzáférhető módon legalább a következő adatokat közzétenni:

a) a szolgáltató nevét,
b) a szolgáltató székhelyét, telephelyét, ennek hiányában lakcímét,
c) a szolgáltató elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét,
d) ha a szolgáltató létrejöttét vagy tevékenysége gyakorlásának megkezdését jogszabály nyilvántartásba való bejegyzéshez köti, a szolgáltatót a nyilvántartásba bejegyző bíróság vagy hatóság megnevezését, és a szolgáltató nyilvántartásba vételi számát,
e) ha a szolgáltató tevékenységének gyakorlása jogszabály alapján engedélyköteles, ezt a tényt az engedélyező hatóság megnevezésével és elérhetőségi adataival, valamint az engedély számával együtt,
f) ha a szolgáltató az általános forgalmi adó alanya, a szolgáltató adószámát;
g) a szabályozott szakmák gyakorlásának körében:
ga) annak a szakmai érdek-képviseleti szervnek (kamarának) a megnevezését, amelynek a szolgáltató akár kötelező előírás alapján, akár önkéntesen tagja;
gb) a természetes személy szolgáltató szakképzettségének, illetve szakmai, tudományos fokozatának, valamint annak a tagállamnak a megjelölését, ahol ezt a szakképzettséget, illetve fokozatot megszerezte;
gc) hivatkozást a szabályozott szakma gyakorlásának a szolgáltató letelepedési helye szerinti államban alkalmazandó szakmai szabályaira, és az azokhoz való hozzáférés módjára;
h) a szolgáltató részére a tárhelyet biztosító, a 2. § l) pont lc) alpontjában meghatározott szolgáltató székhelyét, telephelyét, az elérhetőségére vonatkozó adatokat, különösen az igénybe vevőkkel való kapcsolattartásra szolgáló, rendszeresen használt elektronikus levelezési címét, kivéve, ha a szolgáltató részére nyújtott tárhelyszolgáltatás jellegéből adódóan ezek az adatok egyébként is megismerhetőek.

Mikor kötelező megadni a tárhelyszolgáltató adatait?

A törvény szerint minden esetben, ha a törvény hatálya alá tartozik az oldal, vagyis ha kereskedelmi tevékenység (szolgáltatás, vagy termék értékesítése) folyik az oldalon. Ha egy mezei hobby blogod van, arra a törvény nem vonatkozik.

Hová írd ezeket az adatokat a weboldaladon?

Az adatoknak nem kell központi helyen lenniük, de a főoldalon utalást kell tenni, hogy hol találhatóak meg – és a legjobb, ha minden oldalról elérhetőek. Erre a célra alkalma a láblécben egy “Üzemeltető” vagy “Impresszum”  menüpont, vagy a főmenüben a “Kapcsolat” menüpont.

Példaként nézd meg a mi céges oldalunkat: a “Kapcsolat” oldalon megtalálod a szükséges adatokat, illetve ezek az Adatvédelmi és jogi nyilatkozatban is benne vannak. Bátran használd ezt a formát, nyugodtan lemásolhatod és átírhatod a miénket a saját adataiddal (ezért nem fogok kötbért felszámolni, nyilvánosan megígérem 🙂 )

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Kötelező adatszolgáltatás a weboldaladon” bejegyzéshez 14 hozzászólás

 1. Én január 30-án hallottam erről először. Egy marketing konferencián egy internetes jogokkal foglalkozó előadó említette meg, majd a csodálkozó hangok hallatán megkérdezte a kb. 500 résztvevőtől, hogy ki nem hallott erről. Senki nem hallott erről, holott ezen a rendezvényen kizárólag működő vállalkozások vezetői voltak jelen. Még aznap írtam a tárhelyszolgáltatómnak, akikről tudom, hogy több ezer honlapot szolgálnak ki, hogy tudnak-e erről. Nem tudtak, utána néztek, és mindenkinek egy figyelmeztető levelet küldtek ki. A vállalkozásoknak ma kötelező kamarai tagságot kell fizetniük. Mert a tagság az csak elméleti. Elég olcsó lenne minden tagnak egy e-mailt küldeni ilyen fontos jogszabály változásról. Kedves Moni, köszönjük a figyelmeztetést!

  • Én is bűnös vagyok ebben, mert már tudom egy ideje, tehát egy régi adósságomat törlesztem ezzel a bejegyzéssel. Persze, persze, a jogszabályok nem-ismerete nem mentesít a felelősség alól, de mint tárhelyszolgáltató azért illett ezt megírnom – már sokkal hamarabb kellett volna, na de a sürgősek ugye mindig megelőzték a fontosakat…

 2. Szia Móni!

  Megnéztem az adatvédelmi és jogi nyilatkozatod. Ez hogy van? Én azt gondoltam, hogy minden adatkezelésre külön be kell jelentkezni a NAIH-nál és új számot kérni, Neked meg minden weboldaladra egy szám vonatkozik? Mi van akkor, ha új domaint jegyzel be?

  • Az adatkezelésnél nem kérdezik meg a weboldal címét. Nem domain-függő. Csak annyit kell megírni, hogy hol (weboldalon) és milyen célból (adatgyűjtés, rögzítés, felhasználás, hírlevél küldése) kérem a nyilvántartásba vételt. Így néz ki az a határozat (kattints ide!), amit a NAIH küld – és látható, hogy domain-név sehol nincs feltüntetve.

   (Egyébként nálam teljesen mindegy, hogy melyik weboldalamon iratkozol fel valamire, mindenképen ugyanabba az egy adatbázisba kerülsz, tehát már csak ezért sem lenne értelme ezeket külön kezelni. De a lényeg, hogy nem is kérdezik.)

  • Elvileg ha nem folytatsz rajta gazdasági tevékenységet, akkor nem. No de ki mondja meg, mi számít annak? Ha ki van írva az ügyfélszolgálati telefonszámod, és azon valaki megrendel Tőled valamit, akkor máris gazdasági tevékenységet folytattál a céges oldaladon.

   Egyszerűbb kiírni valahová, mint később magyarázkodni és jogorvoslatot kérni.

 3. A NAIH honlapján történő beküldés alapján meg kellett adni a honlap címét. Nem világos a folyamat a számomra, de azért elindítottam a regisztrálást. Legalább ez meg van.
  Nagyon köszönöm az infót.

 4. Kedves Móni!

  Ha jól értem akkor is kell ez a NAIH szám, ha csak blogot írok a honlapomon, de hírlevélre való feliratkozásnál elkérem a nevet, e-mail címet. (esetleg más adatot is)
  Nincs termékem, tehát nem folytatok gazdasági tevékenységet. Viszont, reményeim szerint fognak majd beküldeni nekem cikkeket, történeteket, képeket.

  Megpróbáltam a “NAIH_AVATÁR” BEJELENTKEZÉS KITÖLTŐ KERETPROGRAM-ot letölteni, de feljött a hibaüzenet, amit a tájékoztatóban írtak. Akkor töltsem le a FUTTATÁSÁHOZ SZÜKSÉGES .NET 2.0 FRAMEWORK -t? Ez gondolom biztonságos, ha ezen az oldalon ajánlják. Belenéztem és még valami frissítést is le kell hozzá tölteni.

  Csak ezek után fogok tudni belépni és NAIH számot igényelni. Ugye?

  Adatvédelmi nyilatkozat és ÁSZF nekem nem kell. Igaz? Nincs termékem, nincs webáruházam.

  • Ha adatot kérsz el és tárolsz, akkor kell NAIH regisztráció. A konkrét folyamatban a NAIH ügyfélszolgálata tud segíteni Neked.

   A többi csak gazdasági tevékenység esetén kell.

 5. Kedves Móni!

  Csak annyi kérdésem van, hogy ha neked a Silihost szolgáltatja a tárhelyet, akkor nekünk ki a szolgáltatónk, a Silihost, vagy a Pagony Bt.?
  Vagy a Pagony közvetíti a szolgáltatást?

  Köszönöm előre is!
  Kati

  • Mindig a tárhelyszolgáltatási szerződés számít. A Pagony Multimédia Stúdió a Silihosttól bérli a szervert, és ezen a szerveren szolgáltat viszonteladóként – erre vonatkozóan köztünk van egy szerződés. De a Pagony tárhely-ügyfelei a Pagonnyal vannak jogviszonyban, közted és köztünk van a tárhelyszolgáltatási szerződés, tehát Neked a Pagony Multimédia Stúdió a tárhelyszolgáltatód.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..