WordPress MultiSite – Egy gyűrű mind felett

Ahogy ígértem, megosztom a közösséggel a WordPress MultiSite telepítése során megélt kalandjaimat. Tanulságos lesz, még ha nem is olyan szórakoztató, mint a Gyűrűk Ura – ámbár lesznek hasonlóan vérfagyasztó pillanatok, és a boldog vég sem marad el 🙂

A történet a “tehenes” WordPress rendszerrel indult. Volt ugyanis a “sima”, a mindenki által ismert és megszokott változat: egy WP-oldal, egy telepítés, egy végeredmény. Ha többre van szükséged, létesítesz a tárhelyeden egy másik alkönyvtárat vagy egy aldomaint, és oda telepítesz egy újabb példányt a WordPress motorból. Az adatbázisa lehet külön is, de ha más előtagot adsz a tábláknak, akkor akár ugyanabban az adatbázisban lehet több WordPress (a wp-config.php fájlban is le van ez írva). Ez így jó, de az egyes WP-weblapokat külön Vezérlőpultról kell kezelned, ami sok példány esetében már kényelmetlen.

Ezért találták ki a WordPress MU-t (amit én tiszteletlenül “tehenes”-ként emlegetek), erről írtam közel két hónapja: https://wp-suli.hu/haladoknak/tehenes-wordpress-mu/. Ha ezt a változatot telepíted, akkor egy Vezérlőpultról kezelhetsz akárhány WordPress weblapot, mindegyiknek lesz egy aldomainje vagy egy alkönyvtára, de egy helyről látod az összeset.

Amikor tavaly nyáron megjelent a WordPress 3.0 verziója, akkor jelentették be, hogy a WP MU fejlesztése befejeződik, legalábbis külön szálon nem frissítik tovább, hanem a két szál (a “sima” és a többfelhasználós változat) ezentúl egyben lesz elérhető. Ehhez képest továbbra is van frissítés a MU-hoz (gondolom, a régi felhasználók kedvéért), én is telepítettem és kipróbáltam, de valahogy nem volt az igazi, hibásnak és nehézkesnek láttam az egész rendszert.

Ekkor figyeltem fel rá, hogy a 3.0 verzió óta a “sima” WP-ből is lehet többfelhasználóst csinálni (persze, hallottam már, csak elengedtem a fülem mellett, hiszen nem volt rá szükségem), és ezt a változatot már nem “multiuser”-nek (azaz többfelhasználósnak), hanem “multisite“-nak (azaz többoldalasnak) hívják. (A félreértések elkerülése végett: a site szó weblapot, weboldalt, honlapot jelent, a magyar megnevezés nem igazán konzekvens, tehát nem egy oldalát a honlapnak, hanem a teljes honlapot, minden aloldalával együtt – én általában a weblap kifejezést használom a site megfelelőjeként, de ez ízlés dolga, sokan inkább a honlap szót szeretik.) A továbbiakban a WordPress MultiSite-ot WPMS-nek rövidítem.

A 3.0 WordPress tehát alapból tudja azt, hogy egyetlen Vezérlőpultról akár többszáz vagy többezer weblapot is lehet kezelni – némi alakítgatások után. Lássuk a részleteket!

 

1. Milyen legyen a multisite weblap szerkezete?

Nagyon fontos, hogy ezt előre el kell döntenünk. Kétféleképpen hozhatunk létre multisite weblapot: az egyes weblapok lehetnek alkönyvtárban vagy aldomainen. Ezt előre el kell dönteni, és később már nem lehet megváltoztatni. Tehát az egyes weblapok címe ez lesz:

– alkönyvtáras változat: http://domainneved.hu/site1, http://domainneved.hu/site2, stb;

– aldomaines változat: http://site1.domainneved.hu, http://site2.domainneved.hu, stb.

 

2. Mire kell vigyázni aldomaines szerkezet esetén?

Még mielőtt telepítesz bármit, figyelj a következőkre. Nem tudom pontosan, hogy ez miért van így, a technikai részéhez ezen a szinten már nem értek, de nem is fontos. Manapság a weblapok már általában gond nélkül elérhetőek www nélkül és www-vel is, akármelyiket írod a böngésződ címsorába, meg fog jelenni a weblap. Kivéve, ha aldomaines szerkezetet használsz.

Aldomainek esetében a weblap címében nincs www!

Ez azért nagyon fontos, mert ha nem figyelsz a telepítéskor, lehetetlenné teszed a WPMS aldomaines használatát. Telepítéskor ugyanis, miután felmásoltál mindent a tárhelyedre, beállítottad az adatbázist és a wp-config.php fájlt, ezt is felmásoltad a tárhelyedre, akkor következik a telepítés utolsó lépése: a WordPress összekapcsolása az adatbázissal. Ezt ugye úgy kell megtenni, hogy a böngésződ címsorába beírod a domained nevét (hivatalosan úgy kell, hogy a http://domainneved.hu/wp-admin/install.php sort írod be, de valójában úgy is ide kerülsz, ha egyszerűen csak a domainneved.hu sort írod be.

Telepítés után a Vezérlőpult -> Beállítások menüpontban látod a WordPress cím (URL) sort, amelynek értéke az a webcím, ahová a WordPressed telepítve van. Ha a fenti, utolsó telepítési lépésben a www.domainneved.hu beírásával indítottad a WP és az adatbázis összekapcsolását, akkor itt is az lesz; ha a domainneved.hu beírásával indítottad, akkor itt is az lesz. És ha használtad a www-t, akkor nem fogsz tudni aldomaines szerkezetet használni a multisite telepítésénél!

Ettől egyébként aldomaint még létre tudsz hozni, nálam is https://wp-suli.hu az oldal címe, és van http://tanfolyam.wp-suli.hu meg http://tagok.wp-suli.hu, de azok mind külön telepítések, és külön Vezérlőpultról kezelem őket.

Megjegyzés: könnyen lehetséges, hogy ez nem minden tárhelyre és nem minden domainnévre igaz. Kérlek, ezt az információt ne vedd százszázalékosnak, lehet, hogy Nálad ez nem jelent problémát. De tudj róla, hogy ha nem működik a multisite, akkor lehet, hogy ez a baj, és ezt utólag nem lehet megváltoztatni. Mindenesetre egy biztos: www nélkül tutira működni fog, www-vel nem garantálom. Ugyanakkor hátránya nincs, ha nem használod a www-t.

Ez volt tehát az első fontos tapasztalatom: www nélkül kellett telepítenem az alap WordPress motort – az eredményt láthatod a http://pagony.net/ oldalon – és ha azt írod be a böngésződ címsorába, hogy www.pagony.net, akkor is ugyanide kerülsz.

 

3. Mire kell vigyázni alkönyvtáras szerkezet esetén?

A meglévő WordPress oldaladból is kialakíthatsz multisite-os rendszert, de ha az alkönyvtáras megoldás tűnik Neked szimpatikusabbnak, vigyázz a közvetlen linkekkel. Hiszen ha a weblapod már több hónapja megvan, akkor biztosan van rajta egy csomó oldal és kategória és bejegyzés, és ezeknek olyan címük van, mint például domainneved.hu/cegismerteto és hasonlók. Tehát ha alkönyvtáras WPMS-t szeretnél, akkor nem hozhatsz létre bármilyen al-weblapot, hiszen például cegismerteto nevűt nem hozhatsz létre, mert ilyen linked már létezik egy statikus oldalra. (Remélem, ez érthető, ennél világosabban sehogy sem tudom megfogalmazni…)

 

4. Hogyan lesz a sima WP-ből WPMS?

Az előző bejegyzésemben ezt a részt már leírtam, de most leírom újra, hogy egyben meglegyen az egész. Az első lépés az, hogy át kell írnod a wp-config.php fájlodat. Az /* Ennyi volt, kellemes blogolást! */ sor elé be kell szúrnod egy plusz sort:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Mentsd el a fájlt és másold fel a tárhelyedre az eredetit felülírva. Lépj be a Vezérlőpultba, és ott az Eszközök menüpont alatt találsz egy új almenüpontot: Hálózat beállítása. Kattints rá, és kövesd az utasításokat. Elég egyszerűen és érthetően le van írva: megadja azokat a sorokat, amelyeket be kell még illesztened a wp-config.php fájlba illetve a .htaccess fájlba; ezeket tedd meg, mentsd el, töltsd fel a tárhelyedre.

Itt kell választanod az aldomaines és az alkönyvtáras megoldás között is; a rendszer szépen el is magyarázza, hogy melyik hogy fog kinézni és melyiknek mik a technikai feltételei. Alkönyvtáras szerkezet esetén figyelmeztet arra, amire én fentebb, aldomainesnél pedig megvizsgálja, hogy a tárhelyed technikailag alkalmas-e a rendszer létrehozására.

 

5. Az aldomaines rendszer technikai feltételei

Most érkeztünk el ahhoz a ponthoz, amely nekem nagyon sok fejfájást okozott. Életem első WPMS telepítése során ugyanis hibaüzenetet kaptam ezen a ponton: a WordPress közölte velem, hogy a tárhelyen nem áll rendelkezésre a wildcard (*) aldomain, és lépjek kapcsolatba a tárhelyszolgáltatómmal.

Wildcard DNS hiányzik

 

Mit is jelent ez? Az előbb már írtam az aldomainekről. Ez a szerkezet ugye úgy néz ki, hogy valami.domainneved.hu. Alapesetben ha létrehozol egy aldomaint a tárhelyeden, akkor a tárhelykezelő rendszer létesít egy subdomains alkönyvtárat, és azon belül egy valami nevű alkönyvtárat. Fizikailag tehát a valami.domainneved.hu domain a tárhelyeden a domainneved.hu/subdomains/valami alkönyvtárra fog mutatni. De ez nekünk nem jó! Hiszen akkor ebbe az alkönyvtárba kellene telepítenünk egy másik WordPresst, és mi most nem ezt akarjuk!

Én, mint tárhelyszolgáltató viszonteladó, hozzáférek a tárhelyem DNS-éhez (Domain Name System), azaz be tudok magamnak állítani aldomaineket és új DNS bejegyzéseket is. Tehát amikor a WordPress kiírta, hogy hozzak létre egy új DNS bejegyzést a wildcard aldomain számára, meg is tudtam ezt csinálni.

A wildcardot magyarul jokernek lehet mondani, lényegében ez ugyanaz, mint amikor keresel egy fájlt a számítógépen, és mondjuk csak azt tudod róla, hogy a neve úgy kezdődik, hogy mark, de utána még van valami, és a kiterjesztésére sem emlékszel. Ekkor beírod, hogy a mark*.* nevű fájlt keresed, és a találatok között lesz a marketing.txt, a market.doc meg a markus.jpg is és így tovább. A * tehát mindent helyettesít.

A wildcard aldomain DNS-bejegyzése tehát így néz ki: *.domainneved.hu. – és ha van rá jogosultságod, akkor beállíthatod hozzá a szervered IP-címét. Ha ezt megteszed, a WordPress megnyugszik, a hibaüzenet eltűnik, és úgy látszik, minden a legnagyobb rendben van.

Csakhogy ez nem igaz! Amikor létrehozol egy új weblapot a multisite rendszeredben, bár látszólag minden rendben lefut, és megkapod az értesítő e-maileket is az új WordPress weblap létrejöttéről, amikor megpróbálod megnézni vagy belépni a Vezérlőpultjára, HTTP 403 Tiltott hibaüzenetet kapsz: “A webhely elutasította a lap megjelenítését. A legvalószínűbb okok: A webhely megtekintéséhez be kell jelentkezni.

Nem részletezem, mennyit kutattam a megoldás után, pedig ott volt az orrom előtt. Természetesen benne volt a megoldás a WordPress dokumentációjában, csak éppen angol nyelven, és elég bonyolultan megfogalmazva. De amikor megértettem, már a hajamat téptem, hogy ez miért nem jutott eszembe… (Megjegyzés: a WordPress Support Forumon csak annyit találtam, hogy a mod_rewrite funkciónak engedélyezve kell lennie a szerveren, de ez nálam megvolt.)

A dokumentációból ez derült ki: amikor létrehoztam a wildcard bejegyzést, gyakorlatilag egy * nevű alkönyvtár keletkezett a subdomains alatt, és ez ugye nem jó. Azt kellett beállítani, hogy a *.domainnevem.hu ne a domainnevem.hu/subdomains/* alkönyvtárra mutasson, hanem a domainnevem.hu főkönyvtárra, fizikailag a szerverneve/domainnevem.hu/httpdocs könyvtárra! És ezt már csak az tudja beállítani, aki a tárhely szervereihez fizikailag is hozzáfér.

Ezt írtam a tárhelyszolgáltatómnak (ezt hámoztam ki a WordPress dokumentációjából):

1. A /var/www/vhosts/domain.com/conf/ könyvtárban létre kell hozni vagy szerkeszteni kell a vhosts.conf fájlt. A fájl elejére ezeket a sorokat kell hozzáadni:
 
ServerAlias *.domainneved.hu
<Directory /srv/szerverneve/domainneved.hu/>
AllowOverride FileInfo Options
php_admin_flag safe_mode off
</Directory>

 
Ezután el kell menteni a fájlt és újraindítani az Apache-ot.
 
2. A DNS beállításokban nemcsak simán létre kell hozni a *.domainneved.hu. bejegyzést, hanem egy CNAME sort kell létrehozni *.domainneved.hu CNAME domainneved.hu paraméterekkel.

Ezeket én már nem tudtam megcsinálni, mert a tárhelyemhez ilyen szinten nem volt hozzáférésem – de a szolgáltató megcsinálta, és most már működik a multisite oldalam! Ez alkalomból szeretném ismét felhívni a figyelmet rá, hogy Antal Béla a Silihostnál milyen rugalmasan és gyorsan a segítségemre sietett – nagy köszönet neki ezért! Nem véletlenül ajánlom mindenkinek a Silihost szolgáltatásait!

 

Ez a bejegyzésem meglehetősen technikaira sikeredett, de muszáj volt. Sajnos enélkül nem tudtam volna megoldani a feladatot, azt, amiről a múltkor írtam: hogy 93 WordPress weboldalt hozzak létre 20 perc alatt… (És most jöhetnek a hozzászólások, hogy milyen ügyetlen vagyok, hogy mindezeket nem tudtam előre! 🙂 )

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“WordPress MultiSite – Egy gyűrű mind felett” bejegyzéshez 108 hozzászólás

 1. Hű, ez tényleg nagyon technikai:) Kb. a feléig bírtam követni.
  Nekem a domain.hu/valamioldal megoldás jön be, és ugye ezt eddig telepítgetéssel oldottam meg.
  Muszáj lesz megtanulnom, amit itt levezettél, hogy könnyebb és gyorsabb legyen:)
  Kösz.

  Válasz
  • inkább ott lehet esetleg bajod Anikó belőle, ha nem aldomain a megoldás, hogy a hirdetők nem igazán szeretik az alkönyvtáras hívatkozásokat. Van amelyik el sem fogadja a “dobozába”, mint témát.
   Ha ez Neked mindegy, akkor túl nagy különbség nincs, de én kikerültem ezt az “alkönyvtárasdit” első pillanattól kezdve, hiszen jelzi > nem önálló web a dolog…

   Válasz
 2. Idézlek Moni: “akármelyiket írod a böngésződ címsorába, meg fog jelenni a weblap. Kivéve, ha aldomaines szerkezetet használsz”.

  Nekem az extramobilhazak.hu a domain és gyorshazak.extramobilhazak.hu a többi közül az egyik aldomaines web.
  Ez mintha már változott volna Moni, semmi “problem”, egyformán kezeli mindkettőt a Crome, Mozilla, az Exproler és a Safari is.
  www. http:// stb, nélkül is…

  U.i:
  Igaz Dreamweaver8-cal szerkesztem, de igen érdekelne a WordPress [hi], azért is “lógok” itt néha.

  Válasz
 3. Biztos emlékszel Móni, hogy én is mennyit szenvedtem vele annak idején. 😀
  Nagyon meg kell fontolni, hogy valóban kihasználja e az ember ezt a lehetőséget. Mindenkinek magánügye ez.
  Bár a linkek annyira nem számítanak, de a blog1.weboldal.hu/cikk1 és a weboldal.hu/blog1/cikk1 elég érdekesen néz ki. Ez miatt maradtam én külön domain-os megoldásnál, mint a blog1.hu. Igazából itt csak egy kérdést kell mérlegelni alaposan. Megéri e a blogot külön domain címen üzemeltetni? Vagy megéri e egy domain-en belül aldomainként vagy alkönyvtárként használni? Én azt gondolom, hogy ez igenis nagyon fontos kérdés és érdemes körüljárni.
  Én a magam részéről nagyon jónak tartom, hogy felhoztad ezt a multisite dolgot annak idején. Azt hiszem pont ez miatt is próbáltam ki. Nem tudom, hogy valaha fogom is e használni, mert még érezhetem szükségesnek. Sőt kíváncsian várom a többiek MU-s megoldásait, hátha ötleteket adnak a kihasználásához. 🙂

  Válasz
  • Ez sok változós.
   Pl. minden honlapom, minden oldalára integrált az US. http://www.sitemeter.com .
   Ha ez nem külön-külön aldomain-es honlap, nem tudnám külön külön tesztelni sem, mert mindre ugyanaz a kód kerülne.
   Úgy kellene egyenként kivadásznom, hogy hányan és mit néztek, milyen IP-címről, hány oldalt és mit, hány percet töltöttek, hol léptek be-ki, a globus térkép is vegyes volna, milyen böngészővel nézegetnek és etc…
   Ugyan ez, ha Google Analics a forgalom mérő.
   A másik:
   ha alkönyvtáras, egyáltalán első pillanatra mitől látszana, hogy az esetleg egy más téma és más célközönség?

   Válasz
 4. Két lehetséges felhasználási területre gondoltam:
  1. gyakorlófelület létrehozása, mint amilyen nekem a pagony.net, nyilván ez a ritkább,
  2. mlm-csoportoknak (vagy más franchise-rendszereknek) közös weblap, saját részekkel az egyes résztvevők számára, ez viszont sokaknak lehet érdekes.

  Ha saját magadnak csinálsz néhány weblapot (mondjuk foglalkozol valamilyen tanácsadással, plusz értékesítesz egy partnerprogramban, plusz tagja vagy egy mlm-nek), akkor marketing szempontból nem javaslom a WPMS-megoldást. Jobb, ha mindennek külön weblapja van.

  Válasz
  • Szia Móni!

   Remélem jó helyre írok, és látod ezt a kérdésemet majd.
   Szóval olvasván a cikked és a hozzászólásokat, felmerült bennem a kérdés, hogy egy ilyen multisite verzió használható-e olyan dologra, hogy egy adott oldalt pl. mlm-ben sokszorosítsak úgy, hogy az oldal ugyanaz csak egy-két menüpont tartalma változna. És ezekt mind más kezelné. teháta főoldalt én, az aloldalas vagy aldomaines verziókat éppen ki…!???De az oldal másolódna, csak pl. a blog tartalom lenne egyéni. Ez alkalmas erre a dologra vagy hülyeség?

   Válasz
   • Szia! A multisite csak üres WP-webhelyeket csinál, nem tölti fel a menüpontokat, a sablont, a tartalmakat, tehát nem lesz ugyanolyan minden oldal automatikusan.

    Kézzel persze meg lehet csinálni. Vagy úgy is, hogy bedrótozni mindent egy sablonba, és azt az egyetlen sablont meghagyni a Vezérlőpulton.

    Most dolgozunk egy olyan rendszeren, ami azt fogja csinálni, amit Te is szeretnél, kifejezetten MLM-ek és franchise-cégek számára. De az nem ennyire egyszerű, mint egy multisite. Azt is fogja tudni követni, hogy egy új érdeklődő kinek az ajánlására érkezett, tehát ha regisztrál, akkor kinek az alsóvonala lesz. Majd írok róla, amikor kész vagyunk.

   • Pontosan, én is így szoktam csinálni. Csak nem multisite-tal, mert az néhány nyelv esetében nem éri meg, túlbonyolítja. Inkább annyi WP-t telepítek, amennyi nyelv kell.

   • Lásd itt lejjebb Kovács János hozzászólását, majd még lejjebb azokat, amelyeket Eperjesi Anikónak írtam.
    Igen, külön lépek be mindegyikbe. Ennyi kényelmetlenséget ellensúlyoz, hogy nem kell a multisite bonyolultságait figyelembevenni. A cikkeket meg úgyis meg kell írni minden nyelven, mindegy, hogy egy vagy több Vezérlőputlba töltöm fel azután őket.

 5. Pont akkor merült le a telefonom, amikor egy kiló szöveget el akartam küldeni.
  Minden albloghoz külön sablon társitható. Külön mérő kód integrálható mindegyikhez.
  Ez a sitemeter méri azt, hogy melyik lapról melyik weboldalra ment a látogató? Érdekes méréseket végeznék.
  Egy sima wordpress blog is nagyon bonyolult tud lenni. Egy ilyen multisite által meg méginkább. Jól átlátható rendszert kell kialakítani közös menürendszerrel, valamint minden sablon egyedi stílus legyen. Különben nehéz megkülönböztetni a témájúkat.
  Van plugin arra, hogy a főblogon is látható legyenek azok a cikkek, ami alblogokban vannak. De ha rákattint a részletekre, akkor már a rendes helyen olvashatja a látogató a teljes cikket. Viszonylag jól állítható, ezért ez segíthet.
  Maga a linket nézve egy rendes domain egyértelműben mutatja, hogy külön témáról van szó. Ettől kicsit visszafogottabb az aldomain, de még mindig jól tükrözidti egy különálló témájú blogot. Az aloldal esetén már nem egyértelmű.
  Móninak van igaza, hogy mikor jó és mikor nem. Ha egy területet olyan szegmensekre oszthatók, ami miatt jobb a multisite, akkor nem kell külön domain.
  A multisite esetén ha a főblogon meg akarjuk egy plugin segítségével több alblog tartalmát osztani, akkor az olyan tömörülést okoz, mint az index.hu. Ott egy nap alatt simán megírnak 100 cikket is különböző témában. Én is alig tudom követni őket, pedig rss olvasót használok. De egy jó hírlevélrendszerrel és jó tartalom kezelési módszerekkel is minden megoldható.
  Nagyon sok jó dolog kihozható a multisite rendszerekből, csak többszörösen kell figyelni az átláthatóságra és csomó olyan dologra, ami ilyenkor bonyolultabbá és követhetetlenné válik.
  A hirdetőket pedig az érdekli, hogy milyen forgalom van. Az ilyen megoldásoknál nagyon könnyen szétszóródik a látogatók összessége és csak akkor nem baj ez, ha a hirdetés mindenhol megjelenik. De az aktivitás mindenképp szóródni fog és így sokkal kevesebb olvasója és hozzászólója lesz egy cikknek. Ezzel a veszéllyel számolni kell. Attól, hogy kiemel az ember bizonyos cikkeket, az nem megoldás. Mert így meg a többi cikktől veszi el a figyelmet az olvasóktól. Ilyen problémákra kell számítani.

  Válasz
  • Sajnos a felhasználók nem telepíthetnek maguknak sablonokat és bővítményeket. A központi oldal adminja feltehet sablonokat és bekapcsolhatja őket hálózatos elérésre, és akkor azt minden felhasználó látja. Elvileg a bővítményekkel is ez van, de ott még küzdök, mert jelen pillanatban azokat nem látják a felhasználók, pedig engedélyezve van. Itt még van egy megfejtésre váró trükk.

   Válasz
   • A Hálózati adminisztrációban a bővítménynél a Hálózat kikapcsolva legyen. Ekkor mindenki be tudja saját maga kapcsolni a blogjában. Ha bekapcsolva van, akkor mindenkinél automatikusan működik. Az a szerepe, hogy az egész bloghálózaton(azaz minden blogon) működjön, ha be van kapcsolva. Mint amikor felkapcsolod a központi áramot, aztán mind az 50 szobában világít a lámpa. 😀 Ha nem kapcsolod fel, akkor szobánként is felkapcsolhatod. Mert ez ilyen extra kialakítású ház. 😀

   • Áhááááááá!!! Kösziiiii! 🙂 Így már értem!

    Én fordítva értelmeztem, aztán nem értettem, miért mondja, hogy nincs elérhető bővítmény, közben meg a Kapcsolat menüpont pl ott volt alul, mert a Contact Form 7 be volt kapcsolva.

    Ezek szerint ugyanaz van a bővítményekkel, mint a sablonokkal: telepíteni, szerkeszteni nem tudják őket a felhasználók, csak ki- vagy bekapcsolni.

    Tehát ez kb olyan, mint a wordpress.com… Csak annyiból jobb, hogy ott van mögötte a tulajdonos (pl a pagony.net esetében én), aki ad magyar nyelvű segítséget, és ha valaki kér egy sablont vagy bővítményt, akkor fel tudom tenni. A .comnál erre nincs lehetőség, azt tudod használni, ami van. (Persze jó sok van, de akkor is… és nem magyar nyelvűek a sablonok pl.)

  • 😀

   Köszi, tudtam, hogy Rád számíthatok 🙂 Tudod: akinek ilyen barátai vannak, semmi szüksége ellenségekre! 😀

   Majdnem egész nap írtam, mert elég bonyi volt mindent összeszedni.

   Válasz
 6. Sziasztok,

  a témához képest off, de engem az érdekelne, hogy volt egy bejegyzésed, ami hetekig a legfelső maradt annak ellenére, hogy utána írtál később újabbakat (dátum alapján). Hogyan rögzítetted a vezető hírt melyik pluginnal, vagy mi ennek a technikája?

  Kösz,

  T.

  Válasz
  • Szia! A bejegyzésszerkesztőben kell a Közzététel dobozban a Nyilvánosság állapotát átállítani. Be kell pipálni, hogy “Legyen folyamatosan a kezdőoldalon” (ezt röviden “ragadós” bejegyzésnek hívják). Én is ezt csináltam, aztán amikor már nem kellett az a bejegyzés a főoldalra, akkor innen kivettem a pipát, és attól kezdve a helyén jelent meg, időrendben ott, ahová tartozott.

   Válasz
 7. Szia Móni,

  bocs hogy zavarlak, de azt szeretném még megkérdezni, hogy az oldalam alján vagy egy link, hogy régebbi és frissebb hírek, de azt hogyan lehet megoldani, hogy ne ez jelenjen meg, hanem ilyen kis négyzetek, hogy hány oldal van?
  A kérdés másik része pedig, hogy beállítom, hogy x hír jelenjen meg egy oldalon, akkor nem a címlapon, hanem egy másik ugyancsak kategóriában is annyi jelenik meg egy oldalon és ott is lehet majd lapozni ugye?

  T.

  Válasz
  • Szia!
   A wp-pagenavi bővítmény csinálja azt a “kis négyzetes lapozós”-t. És igen, a második kérdésre: minden archívum típusú oldalon (kategória-archívum, címkearchívum, keresési eredmények, stb) ugyanígy működik.

   Válasz
   • Pagenavit hogyan tudom magyarosítani? Átírtam a php-ban a last, first, …, szavakat, de ezek szerint nem onnan hívja be, mert még mindig angolul írja ki 🙁

   • Ágyúval lőttél verébre 🙂 Ez a bővítmény bekapcsolás után beköltözik a Beállítások menüpont alá (lesz ott neki egy saját menüpontja), és ott felkínálja a lehetőséget, hogy átírd a kiírandó szövegeket magyarra. Ha már bekapcsoltad a bővítményt, utána hiába írod át a php fájlban a szövegeket, mert addigra a saját menüpontjának tartalma már beíródott az adatbázisba angolul. De ha átírod ott a PageNavi menüpontban és elmented, akkor bekerül az adatbázisba. Az magasabbrendű, mint a fájl.

    Tehát a lényeg az, hogy ezt nem a kódjában kell átírni, mert van rá menüpont a Vezérlőpulton a Beállítások alatt.

  • Szia!

   Azt hiszem, hogy ezt beúszó ablaknak nevezik. Keress rá a google- ban, hogy beúszó ablak bővítmény, vagy u.ezt, csak angolul és szerintem találni fogsz valamit, ami érdekes lehet.

   Válasz
   • Amikor majd végre nem elhivatottságból finanszírozom ezeket a dolgokat és nem a saját pénzem fekszik majd benne, akkor szívesen feliratkoznék a listádra, mert így is rengeteget tanultam már általad. Nagyon jó ez az oldal, kell valami rékeresek, nem tudom, akkor megkérdezem és rövid időn belül választ is kapok. Egyébként köszönöm szépen a tippeket, de sikerült javascripttel megoldanom a kérdést. Esetleg érdekel valakit, akkor szívesen elküldöm.

   • Örülök, ha hasznodra lehetek! 🙂 – és szeretettel várunk majd a klubtagok közé, amikor aktuális lesz Neked.

 8. Hú, Moni, ez nagyon bonyolult, de jól leírtad, köszi szépen! 🙂

  Arról tudsz esetleg valamit, hogy hogyan lehet ún. landing page- t készíteni WP- ben? Úgy értem, hogy az éppen alkalmazott WP sablon mellett csak egyetlen egy ilyen landing page oldalt. Találtam sok landing page sablont a neten, de én nem az egész weboldalamra szeretném alkalmazni, hanem csak egy oldalra, ahol az ajánlatom lenne. Szerintem ez is megérne egy blogbejegyzést, biztosan sokakat érdekelne 🙂 Köszi!

  Válasz
 9. Sziasztok,

  napokban valamilyen wordpresses oldalon láttam egy tök jó megoldást egy oldalsávban. Valamely programajánló vagy szervező cég oldala volt és egy fix méretű sidebar dobozban ki volt írva címnek, hogy programok és alatta fülecskéken meg hogy máj., jún., júl. aug. Amelyik fülre kattintottál annak a hónapnak a rendezvényei jöttek be. Ennek a bővítménynek mi a neve? Vagy tud valaki esetleg valami hasonló megoldást?
  Eddig csak olyanhoz volt szerencsém, hogy ilyen oldalsó sidebarban egy doboz helyén voltak a hozzászólások, címkék külön füleken és azok közt lehetett váltogatni…

  T.

  Válasz
  • Sajnos nem tudom, még nem találkoztam ilyennel. Amit a végén írsz, azt a sablon tudja, pl az ElegantThemes sablonok közül némelyik. Tehát ez egy javascript megoldás, azaz át lehet programozni olyanra, hogy az archívumból vegye ki az ilyen címkéjű bejegyzéseket. Tölts le egy ilyen sablont, amelyik tudja ezt a füles megoldást, és nézd meg, hogy hogy működik, lehet, hogy tök egyszerű.

   Egyébként van egy Event Calendar nevű bővítmény, nem tudom pontosan, hogy milyen megjelenítések közül lehet választani, de pont erre való, hogy eseményeket jeleníts meg.

   Válasz
 10. Itt egy jó ötlet a használatára:-nem tudom, Te csináltad-e Móni?:)

  http://intimitas.hu/

  oldalt vannak külön oldalak, ahová “ki lehet lépni”, és egy külön oldal nyilik meg.
  Én például egy alapítványt “csinálok”, ahol több tevékenység lesz, és mindegyiknek szeretnék majd egy kölön oldalt, a főoldal alatt.

  a:)

  Válasz
  • Igen, én csináltam ezeket az oldalakat, de ezek nem MultiSite rendszerben vannak, egyszerűen csak külön oldalak. Lehetnének MultiSite-ban is, de 2-3 oldal esetében még nem nagyon érdemes.

   Válasz
 11. köszönöm a választ- szuper jó az oldal:)
  de mit jelent az, hogy “nem érdemes”?

  nekem 6 aloldal lenne majd-hat közhasznú tevékenység:annál “megéri” a multisite?

  köszi:)

  Válasz
  • Nem biztos, hogy érdemes szívni a MultiSite nyűgjeivel, ha csak hat aloldal van. Épp a múlt héten csináltam egy céges oldalt, ahol négy fő tevékenység van, és mivel mindegyiknek saját menü-elrendezés szükséges, ezért csináltunk egy főoldalt a cégnek, és négy külön WordPress oldalt négy alkönyvtárban a négy tevékenységnek. Ennyiért nem lett volna érdemes MultiSite-ot használni.

   Persze ha mind a hat alapítványi oldal folyamatos blogbejegyzéseket igényel és muszáj külön menüpontjainak lenni, akkor érdemes már a MS-ot telepíteni, ha viszont a menüpontok lehetnek ugyanazok, akkor szerintem inkább egy WordPress oldalt csinálj és legyen hat kategória az egyes tevékenységeknek.

   Válasz
 12. nagyon köszönöm Móni:)-mindegyik tevékenységhez lennének blogok, és saját menü elrendezés..de ember tervez, Isten végez:)

  mégegyszer köszönöm:)

  a:)

  Válasz
 13. Köszönöm ezt a leírást, sokat segített, viszont a vége teljesen összezavart, de végül sikerült megoldanom, méghozzá anélkül, hogy kellett volna segítséget kérni a tárhelyszolgáltatómtól.

  Így csináltam:

  Létrehoztam a *.domainnevem.hu aldomaint és beállítottam neki ugyanazt a könyvtárat, mint amire a domainnevem.hu is mutat.

  Nekem ilyen egyszerűen sikerült megoldani, remélem valakinek segítek ezzel.

  Válasz
 14. Szia!

  Az volna a kérdésem, hogy ha van egy oldalam (fő domain mutat rá) és azon 3 üzletág és hírek ( ezek subdomainek jelenleg) érdemes-e vagy egyáltalán lehet Multisiteban gondolkodni? Tehát teljesen különálló oldalak eltérő tartalmak, de ugyanazon megjelenés lenne. Szeretném továbbra is megtartani a fődomain (bemutatkozás, hitvallás, vizió stb) illetve termék/üzletág specifikusan a subdomain-es formát!

  Szerinted, hogy egyszerűbb?

  Válasz
  • Szerintem 3 aloldalnál még nem érdemes Multisite-ot használni. De ez az én véleményem, nem szentírás 🙂

   A megjelenés és tartalom tekintetében teljesen mindegy, hogy Multisite vagy nem, azzal is, egyedi telepítéssel is lehetnek az aloldalak különbözőek és egyformák is.

   Válasz
 15. Szia Szerkesztő!

  Miért nem jelenik meg a kezdőoldal az aloldalnál? A posztok és önálló oldalak rendesen bejönnek de a kezdőlap nem akar. Valami ötlet valakinek? Mi lehet a baj, mit szúrtam el?

  Mutatom:

  Ez a fő blog, ez okés:

  http://vonbirken.net78.net/

  Ez pedig, a bizonyos másik weblap kezdőoldala, (alkönyvtárba telepítettem), ami nem jön be:

  http://vonbirken.net78.net/cscribendi/

  (Kb. így kellene kinéznie: http://cscribendi.comlu.com/ )

  A posztoldalak bejönnek viszont:

  http://vonbirken.net78.net/cscribendi/2011/11/26/hello-vilag/

  Válasz
  • Szia!

   Teljes biztonsággal nem tudom megmondani így kívülről, de a másodikon az alkönyvtár tartalmát (index) látom, ami arra utal, hogy nincs telepítve vagy nem jól van telepítve a WordPress – valószínűleg a Beállítások menüpontban a WordPress címet és a Honlap címet, és/vagy a .htaccess-t kellene javítani.

   Válasz
   • Szia.

    Köszönöm, azóta már sikerült megoldanom, és valószínűleg azért nem találtál semmit, mert közben töröltem és megváltoztattam dolgokat. A fönti linkek már nem aktuálisak, és jelenleg az oldal sem üzemel, mert a szolgáltatónál túlléptem az adatforgalmat… (Majd szerdán upgrade-elem prémiumra, és akkor látható lesz már.)

 16. Sziasztok!

  Mi akkor a teendő, ha én egy régebben telepített oldalt akarok Mu-vá tenni (frissítés a legújabb wp-re megtörtént.). Ugyan úgy jártam, mint Te Móni, csak én alkönyvtáras verziót szeretnék csinálni. Nekem nem dobja fel az opciót, hogy Sub-domain vagy sub-directories … nekem csak subdomain van! De nekem az alkönyvtáras szerkezet kellene.

  Válasz
   • Köszi az előző választ!

    Az idő rövidsége miatt beletörődtem a sorsomba és maradtam a subdomain -nál.

    Egy kérdésem lenne még. Mi a különbség a kettő között? Miért válasszam az egyiket és miért a másikat? Nekem a subdomain nem szimpatikus, talán azért mert ugye balról jobbra olvasunk. De nem jöttem rá, hogy miért jó vagy jobb az egyik a másiknál. Van erre magyarázat ? Seo szempontjából van jelentősége vagy …. ???

    Most ha új oldalt készítek valakinek, akkor egyből elkészítem a Multisite -ot, hogy esetleg később ha kell kihasználhassam az előnyeit.

    Erre tudsz nekem válaszolni?

   • SEO szempontból nem ajánlják az aldomaint, ha pl egy cég különböző tevékenységeiről vagy üzletágairól van szó, hanem ilyenkor azt mondják, inkább mindegyiknek legyen saját domainje. De ez más helyzet, és itt igazából nincs jelentősége, szerintem. Az üzleti célodtól függ, hogy melyik a jobb Neked. És/vagy az ügyfeleid szokásaitól. Vagy ilyesmitől. Pl az imami oldalak. A fő domain az imami.hu, és van pl kaposvar.imami, meg debrecen.imami és így tovább. Helyi anyukák oldalai. Hasonló az ihirek.hu. Ha egybeolvasod, megérted. Nekik is és nekem is a pagony.net esetében az aldomaines változat volt a jó. De szerintem a Te esetedben mindegy. Persze ez csak az én meglátásom, igazából anélkül, hogy jól ismerném a Te célodat.

    Tehát a válaszom egy határozott talán… 🙂

 17. Szia Móni,én hiába illesztem be a kódot nem jelenik meg a hálózati beállítás menü.Mit tegyek?Természetesen a legfrissebb wordpresem van

  Válasz
  • Szia! Bocs, de ennyiből fogalmam sincs… Rengeteg mindentől függhet. Sem a blogbejegyzésben, sem a hozzászólások között nem találtál olyasmit, ami a Te esetedre hasonlít? Mert akkor erre sajnos csak úgy tudok válaszolni, ha megbízol az oldalad rendbetételével.

   Válasz
 18. Szia Móni,most ez a legkisebb gondom.ugye nem sikerült megoldanom a te leírásod szerint ezért letöltöttem a wp oldaláról a multi site bővítményt elkezdtem volna feltelepíteni ki is írta hogy aldomainra vagy mappába ez utóbbit választottam kiírta hogy nem lehetséges és ennyi!
  Uttána le is töröltem na mind1,uttána látom hogy az admin felületen a bővítmények menüpontban eltünt az új bővítmény hozzáadása és a bővítmények törlése,szóval ezek a lehetőségek eltűntek.
  Hogyan tudom visszahozni?valamit itt összekuszált.öröm az ürömben hogy még régebben telepítettem a backup bővítményt és minden nap kétszer az email címemre elküldi az adatbázisomat lementve,szóval ezzel vissza tudnám állítani a multi site bőv-telepítés előtti időszakra de nem tudom hogy hova kellene ezt a mentett adatbázist ftp-keresztül visszatelepíteni?!így néz ki a fájl.:
  a9261822_00000_wp_20120501_429.sql.gz és mikor kitömörítem akkor szövegszerkesztőben nyitja meg.
  Van valami ötleted hogy hová telepítsem vissza?
  Itt a bővítmény honlapja::
  válaszodat előre is köszönöm.Tisztelettel.:Váradi Norbert

  Válasz
  • Szia! Bocs, de azt nem értem, mi az, hogy multisite bővítmény – a wp-configot kell átírni, hogy felajánlja a multisite lehetőséget a WP, nem bővítmény kell hozzá. Én bővítményt ehhez nem használtam még.

   Az sql fájl a teljes adatbázis-export, ezt a tárhelyed adatbázis-kezelőjében, a phpMyAdmin felületen kell importálnod. Ezzel csak az a baj, hogy ha összekutyulódott, akkor ez nem oldja meg a problémádat.

   Volt már rajta sok tartalom? Mert a helyedben én legyalulnám a tárhelyet és az adatbázist is és elölről kezdeném… Velem is megesett már párszor.

   Válasz
 19. Szia Móni.
  Feltelepítettem A MU-t és érdekelne hogy milyen pluginel tudnám az alblogokat megjeleníteni a fő blogon?
  Válaszodat köszönöm

  Válasz
  • Nem tudok erre automata megoldást – ami persze nem jelenti azt, hogy nincs is, hiszen jelenleg már közel húszezer bővítmény van a WP-hez, és én ahhoz képest csak töredéket ismerek, amiket használni szoktam. Próbálj meg rákeresni a http://wordpress.org/extend/plugins/ oldalon, de ha nincs nagyon sok alblog, akkor meg tedd be őket egyszerűen egy link-kategóriába egyenként, és a Linkek widgettel jelenítsd meg őket az oldalsávban.

   Válasz
 20. Szia Móni.
  Nem ide vág a téma de látom hogy ide válaszoltál utoljára:)
  Szeretnék egy blog plugint.Tudsz ilyet ajánlani?
  Úgy értem hogy blog a blogban,(blog in blog wordpress plugin nem jött be)
  Tehát vannak a regisztrált felhasználóim és szeretném ha tudnának blogot vezetni az oldalamon.nekem csak egy sima blog plugin kellene,ad neki egy címet leírja, amit akar tele tűzdeli képekkel és amikor kész van akkor amit nyitottam blog című oldalt ott megjelenik mindez és így tovább és így tovább felhasználónként…
  Tudsz nekem ilyet ajánlani?

  Válasz
  • Szia! Sajnos ilyet nem ismerek, eddig még nem merült fel a téma. De a WP-nek öt felhasználói szintje van, a Szerző tud írni cikket, és képet is fel tud tölteni hozzá, és megmondhatod neki, hogy csak a saját kategóriájába írjon, és ezzel át lehet hidalni a dolgot. Nekem is van egy ilyen többszerzős blogom, ha értelmesek a szerzőtársak, akkor nincs vele gond.

   Válasz
  • Szia!
   Bocs, a nyári hozzászólások nagy része eltűnt valahogy a süllyesztőben, ez is csak most ugrott a szemem elé…
   De igazából nem, nem szeretnék erről írni… Elég technikai, keveseket érint, és őszintén szólva egy csomót kellene tesztelnem hozzá, hogy kiderítsem, és erre most nincs kapacitásom.
   De ha valaki kipróbálja és megírja, a vendégcikkeket mindig szívesen fogadom 🙂

   Válasz
 21. Találkoztatok már olyannal, hogy a multisite esetében nem működik a képfeltöltés? Ha ftp-n ellenőrzöm, a blogsdir mappában ott vannak a képek, viszont az adminban és az oldalon is hibás linknek érzékeli…

  Válasz
 22. Sziasztok!

  Ezek szerint, ha jól értelmezem az MS rendszer alkalmas többnyelvű oldalak létrehozására?

  Az elképzelésem a következő:
  1. berakok egy index.html fájlt, ahol ki lehetne választani a nyelvet. Esetleg tudtok jobb módszert a felhasználó nyelvének megállapítására (pl. hely alapján,stb…)?

  2. Felrakom az MS rendszert és a nyelveknek megfelelő almappákba irányítom át a felhasználókat (pl. német –> domain.net/de; magyar –>domain.net/hu).

  3. A különböző nyelvekhez tartozó oldalakat persze külön fejleszteném.

  Válasz
  • Szia!
   Erről írtam már feljebb, két kérdezőnek is válaszul. Néhány oldal esetében nem éri meg a MS nyűgjeivel vacakolni, egyszerűbb a külön telepítés külön alkönyvtárakba. És én nem index oldalba tenném a nyelvválasztást, hanem mindegyiknek a tetejére egy csinos váltót, pl mint itt: http://decor-factory.com/

   Válasz
 23. Szia Móni!

  Köszi a választ. Biztosan átsiklottam a hozzászólások felett. Esetleg nem tudsz valami módot a látogató helyének meghatározására, mint pl. valamelyik időjárás előre jelző oldalon?
  Köszi: Balázs

  Válasz
 24. Köszi a leírást. Ez alapján sikerült ugyan átalakítani az egyik wordpress-emet tehenesre, de valami miatt csak elvileg hozza létra a blogokat, gyakorlatilag nem jönnek létre (404-et ír ki, amikor megpróbálom megnyitni a létrehozott blogot). Mi lehet a hiba oka?

  Válasz
  • Nálam ezt az okozta, hogy a telepítéskor www-vel volt megadva a weblapcím, és aldomaines szerkezetet választottam. Azóta mindig www nélkül telepítek.

   A Közvetlen linkek be vannak állítva? .htaccess fájl rendben létrejött a tárhelyeden?

   Válasz
 25. Sziasztok!

  Olyan problémám akadt, hogy feltelepítettem a multisitest és egy új aldomaint, működik is, de a Bővítmények menüpontból eltűnt az “új bővítmény hozzáadása” menüpont. Magyarul nem tudok új bővítményt hozzáadni. Ha rákattintok akkor két menü van csak benne Telepített bővítmények és akisment semmi több. Ezt hogy tudom megoldani?
  Üdv:
  Krisztián

  Válasz
  • Szia!
   A multisite-nál az aloldalak nem tudnak saját bővítményt hozzáadni. A főoldalon kell telepíteni a bővítményeket (a superadmin belépésével), és Hálózatban inaktív állapotban hagyni őket, akkor az egyes aloldalak tulajdonosai be tudják maguknak kapcsolni, ha akarják. A sablonokkal is ugyanez van, csak a szuperadmin által feltett sablonok közül választhatnak a felhasználók.

   Válasz
 26. Sziasztok!

  A leírás alapján megcsináltam az aldomain-es multisite változatot. Egy gond van nálam: az én WP-m alapból aldomainen van, azaz blog.tegyjot.hu. Ha ezután létrehozok egy al-wp-t, akkor már kupaktanacs.blog.tegyjot.hu lesz. Ez így nem valami jó… 🙂 Van arra megoldás, hogy 1 WP üzemeljen mindfelett és a blog.tegyjot.hu szolgálja ki a kupaktanacs.tegyjot.hu -t is?

  Válasz
  • (Bocsánat, a sok link miatt moderációs sorba tette a hozzászólásodat a rendszer, és nem vettem észre…)

   Ez így nem lesz megoldható, a multisite-nak legfelül kell lennie. (Már amennyire én tudom, mert azért nem ez a fő profilom…) Én a Te helyedben a főoldalt, a tegyjot.hu -t eleve átalakítanám WP-re, és azt tenném a multisite főnök-oldalává. A blog lesz a Te sajátod, a többieké pedig a többi aldomain. Jobb ötletem sajnos nincs…

   Válasz
 27. Szia Moni,

  A leiras alapjan eljutottam a ‘Create a Network of WordPress Sites’ pontig, viszont itt nem ad valasztasi lehetosegett az oldal aldomain es alkonyvtar kozott. En alkonyvtarat szeretnék, de ezt a felszolitast kapom:

  Because your install is not new, the sites in your WordPress network must use sub-domains. The main site in a sub-directory install will need to use a modified permalink structure, potentially breaking existing links.

  Lehet ezzel kezdeni valamit?

  Elore is koszonom a választ!

  Válasz
  • Szia!
   Csak attól félt Téged, hogy a jelenlegi közvetlen link-szerkezeted összeakad majd az alkönyvtárakba tett új al-oldalakkal.
   A megoldás (amit ez az üzenet is felkínál) az, hogy a közvetlen linkjeid struktúrájának válassz olyat, amely biztosan nem ütközik majd az al-oldalak linkjeivel. De ha ez nem segít, és nem engedi létrehozni az alkönyvtáras szerkezetet továbbra sem, akkor sajnos tényleg nem lehet vele mit tenni, és egy friss WordPressen kell létrehoznod a hálózatodat.

   Válasz
 28. A leírás teljesen jó. Nagyon egyszerűen végigvezet a megoldásig. A körítésnek beírt rátalálási út is remek, hiszen bárkit inspirálhat az önálló megoldások megtalálásában. Köszi!

  Válasz
 29. Kedves Móni!

  Nagyon hasznos és alapos a cikked.
  Ha nem probléma, szeretném a véleményedet kérni ebben az ügyben.

  Tanácsadás jellegű szolgáltatással foglalkozom, van egy egész szép helyezéseket elérő weboldalam, ami elsősorban a tartalomra fókuszál. (A blog része szépen fejlődik és gyakran igyekszem frissíteni)

  Szeretném bővíteni a tevékenységi kört egy oktató kurzussal, amihez egy online education WP sablont telepítenék (annak minden előnyével és nyűgével) 🙂

  Én úgy érzem, hogy mindenképpen hasznos lenne subdomaint használni erre a célra.
  (pl: oktatas.oldalam.hu), mivel ez egy egészen újfajta terméktípus, illetve nem egy-két aloldalról van szó ebben az esetben, hanem egy komplett webkurzus rendszerről, Woocommerce sablonnal, banki felülettel, regisztrációval, letöltésekkel stb.

  Viszont tartalomban, kulcsszavakban ha nem is egy az egyben, de erősen lennének átfedések a két oldal között. Ez szerinted nem jelent problémát seo szempontjából a jövőben? (Tehát a két oldal nem fog egymással “harcolni” egy kulcsszóban mondjuk a keresőkben?)

  Az aloldalas megoldást (oldalam.hu/kepzes) is megvalósíthatónak gondolom, külföldön van erre példa a témában, illetve teljesen független domain néven futó online kurzusra is láttam példát. (pl: kepzes.hu), aminek csak akkor tudod, hogy köze van az eredeti oldalhoz, ha onnan kattintasz.

  Köszönöm a válaszodat és további szép napot!
  Babi

  Válasz
  • Kedves Babi!

   Azt gondolom, hogy teljesen mindegy, melyik megoldást használod. Sem SEO szempontból, sem az ügyfelek kényelme szempontjából nincs jelentősége. Szerintem elegánsabb az aldomaines megoldás (nálam például a tanfolyam.wp-suli.hu oldalon van az oktatás), egyes esetekben a külön domain is jó lehet. Az alkönyvtárast inkább nem választanám, már csak azért sem, hogy ne akadhasson össze két cím, amelynek véletlenül így egyforma lehet a linkje.

   Azonban nem használnék rá multisite-ot, semmi értelme, több vele a macera, mint amennyi az előnye. Külön telepítésen legyen a tanfolyam.

   A SEO kérdésedre: ha az oktatás nem ingyenes, akkor az oldalát gondolom úgyis zárttá teszed, és akkor a keresők sem látják a tartalmát. Tehát nem áll fenn a másolás veszélye (amit a Google nagyon figyel) és a két oldal nem fog harcolni egymással a helyezésért, hiszen a tanfolyam nem fog látszani, csak azoknak, akik már beléptek.

   Sok sikert hozzá!

   Válasz
 30. Sajnos az első lépésnél elakadtam. Beleraktam a define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true); kódot a megfelelő helyre, és már hibaüzenet Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /homepages/14/d271799933/htdocs/konyvtar/plus/wp-config.php:1) in /homepages/14/d271799933/htdocs/konyvtar/plus/wp-login.php on line 424 és ehhez hasonlók.
  Az a durva, ha kiszedem a sort, attól még megmarad a hiba. Mi okozhatja, hogy lehet kivédeni, van-e esetleg más megoldás multisite-ra? Le kell gyalulnom most mindent, hogy eltüntessem a hibaüzenetet?
  A legújabb wp-t telepítettem, és most legutóbb semmit nem állítottam, semmi theme, semmi plugin, csak ezt.
  Köszi a segítséget.

  Válasz
 31. Szia Móni!

  Olyanban szeretném a segítségedet kérni, ami nem biztos hogy multisite téma, de a kereső nem dobott fel nagyon más eredményt magyarul.
  Olyan két weboldalt szeretnék létrehozni, amely részben közös adatbázisból működne.
  Ez azt jelentené hogy az egyik halmaz a másikban van, tehát része, de nem az egész. Hűűű, jól megaszontam, de talán érthető. Ez két ingatlanos oldal lenne, ahol az egyiken lenne minden ingatlan a másikon pedig csak egy területre szűrt rész. Azt szeretném megvalósítani, hogy ne kelljen minden közös hirdetést kétszer felvinni, hanem egy kezelőfelületről lehetne felvinni, és az egyikben minden a másikban a területileg szürt jelenne meg. Nem tudom ez Google szempontjából pl. gáz-e.
  Előre is köszönöm a segítségedet!
  Üdv.
  Neo

  Válasz
 32. Szia Neo!
  Hű, ezzel feladtad a leckét… Nem tudom, hogy ezt meg lehet-e oldani egyedi programozás nélkül – tartok tőle, hogy nem. Ha kell jó programozó, az egyediszoftverek.hu csapatát ajánlom.
  Google szempontjából a duplikált tartalom sosem jó, de végül is az ingatlanhirdetések mindig fent vannak több weboldalon is, és elég rövidek, tehát nem hinném, hogy ez sok mindent befolyásolna. Mindenesetre azt javaslom, hogy a szűrt oldalt nagyon a területre optimalizáld, tehát az adott települések nevére.
  Remélem, ez segít valamit, bár sok mindent nem tudtam mondani… 🙁

  Válasz
 33. Kedves Móni!

  A segítségedet kérném. Egy multisite-ot építek éppen és remélhetőleg, ha elkészül, akkor rengetegen használják majd és hoznak létre saját aloldalakat. A kérdésem az, hogy milyen tárhely fogja elbírni a magas terhelést, adatforgalmat és adatot? Javasolnál nekem erre megfelelőt (ahol nem vágnak ki a weboldalammal együtt egy szó nélkül, és van megfelelő védelem is). Vagy virtuális vagy saját szerver bérlés lenne ilyenkor a legcélszerűbb? Mit javasolsz? Ti mit használtok a pagony.net-nél?
  Előre is köszönöm a segítséget.

  Válasz
  • Kedves Eszter!

   A pagony.net nem túl nagy oldal, gyakorolni használják az ügyfeleink, és egy idő után már nem kell nekik az oldaluk és törlik, így sajnos nincs saját tapasztalatom arról, hogy milyen terhelést bírna el a tárhelyünk.

   A virtuális vagy saját szerver persze jó ötlet, ha üzletileg is megéri, de kezdéskor szerintem elég, ha egy SSD tárhelyet választasz, ahol PHP 7 fut. Azután válthatsz nagyobb, erősebb vasra, ha a tapasztalatod majd ezt mutatja célszerűnek.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..