Tehenes WordPress (mu :-)

A 3.0 verziójú WordPress kiadás óta a “sima” WordPress és a többfelhasználós (multiuser, azaz mu) egy rendszerbe került. De mi is ez a “tehenes” dolog? 🙂 Mire való a WordPress MU, hogyan kell kezelni, és hogyan alakíthatjuk WordPressünket többfelhasználós blogrendszerré?

Először röviden az elnevezésről és a fenti, enyhén idegbajos címről (bocs, nem bírtam kihagyni 🙂 ): igazából a görög “mű” betűről van szó, amit angolul “mjú”-nak kell ejteni, ugyanúgy, mint a multiuser rövidítését, de ez magyarul elég viccesen hangzik…

 

Mire való a WordPress MU?

A többfelhasználós WordPress értelme az, hogy egy rendszeren belül kezelhetünk több blogot. Az egyes felhasználók maguk szerkesztik a saját blogjukat, akár saját domain-nevük is lehet, ami a tartalmukra mutat, vagy kaphatnak aldomaint is, de a saját weblapjuk tartalmát maguk tölthetik fel és a beállításokat is maguk szerkeszthetik – már amit a rendszer tulajdonosa megenged nekik.

A “szuperadmin” ugyanis meghatározhatja, hogy az egyes blogok adminjai milyen jogokat kaphatnak. Megengedheti vagy letilthatja a sablonok feltöltését, a bővítmények telepítését, és még számos beállítási lehetősége van.

Az egyes blogtulajdonosok oldaláról a Vezérlőpult ugyanúgy néz ki, ugyanazok a funkciók vannak benne (ha csak a szuperadmin le nem tiltja), mint amelyek a normál WordPressben is vannak, a használata megegyezik az egyfelhasználós változattal.

A WordPress MU hivatalos magyar oldalán a következőket olvashatod:

WordPress MU ki számára ideális?

 • Újságok és magazinok, Jó napom van!.
 • Egyetemeknek, mint a Harvard.
 • Blog hálózatoknak, mint az SFBlogs.net.

 

Hogyan telepíthetünk többfelhasználós WordPresst?

A fenti hivatalos oldalról (erről a linkről) lehet letölteni a motort (ugyan azt írja ki, hogy “A WordPress MU legfrissebb verzió az 2.7”, de ne higgy neki, a legutóbbit, jelen pillanatban a 3.1 verziót kapod 🙂 ), és a szokásos módon kell telepíteni. (Minden szükséges információt kiír telepítés közben, ahogyan azt a “sima” WordPressnél megszokhattuk.)

Egyetlen “apró” hiányossága van a dolognak – nincs languages mappa! Így aztán hiába szeretnéd, nem lesz magyar nyelvű a WordPress MU! Nem hagyhattam annyiban, gondoltam, kizárt, hogy nincs hozzá magyar fordítás. Nem volt egyszerű, de végül megtaláltam a magyar nyelvi fájlt (ide kattintva Te is letöltheted), létrehoztam a wp-content alatt egy languages könyvtárat, bemásoltam a magyar nyelvi fájlokat, visszaléptem a Vezérlőpultba – és még mindig angolul volt. (Természetesen a wp-config.php-ban előtte beírtam a WPLANG-ra a hu_HU beállítást, és mégis.)

Grrrr… Mielőtt kardomba dőltem volna, átfutottam a Vezérlőpultot még egyszer. Ha “Hálózati adminisztráció” nézetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciókat látod, akkor a Beállítások menüpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy új menüpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállításai” – és itt lehetett kiválasztani a magyart 🙂

Ha a társaságot érdekli a dolog, folytathatom a tapasztalataim ismertetését a MU-ról – de csak ha tényleg érdekel Titeket. Írjátok meg a hozzászólások között!

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Tehenes WordPress (mu :-)” bejegyzéshez 39 hozzászólás

 1. Az, hogy egy rendszeren belül több blogot kezelhetünk az azt jelenti, hogy például az egyes oldalakon külön blogot lehet írni?

  Ha így van érdekelne a dolog.

 2. Érdekel, de pár dolgot nem értek.
  1. Lesz egy főblog és több mellékblog? Vagy mindegyik egyedi blogként tekinthető, egyik blog se foglal el kitüntetett szerepet.
  2. Írtad a pluginok telepítését is. Ha valaki feltelepít egyet, akkor azt mindenki tudja használni? Mindenki más beállítással tudja használni?
  3. Mi az, amit egy blog saját magára tud szabni? Gondolom a sablon lehet ilyen.
  Engemet érdekel, de még nem tudom, hogy mire számíthatok. A kérdéseim is erre utalnak.

  • Ez olyan, mint a wordpress.com vagy a blog.hu vagy a blogger.com. Bárki regisztrálhat magának egy saját blogot (akinek megengeded), és azt úgy kezeli, mintha egy külön telepítésű WP oldal lenne. Ő, a felhasználó egy sima WP oldalt lát, és minden, amit beállít, csak az ő blogjára lesz igaz. Te pedig, mint tulajdonos, látod mindenki blogját, és bele is nyúlhatsz, ha valami nem tetszik, meg adhatsz és elvehetsz jogosultságokat.

   • Akkor tulajdonképpen olyan, mintha ő feltelepített volna egy wordpress blogot és azt használná. Csak van egy szuperadmin, aki ő felette áll. Illetve gondolom frissíteni a rendszert nem tudja, csak a blogjához tartozó bővítményeit.

   • Valami ilyesmi 🙂 Amint többet tudok, megosztom Veletek (olyan vagyok most, mint a régi orosztanárok, egy leckével a diákok előtt 🙂 )

 3. Moni, gondolom a WordPress-es fiúknak is feltűnt, hogy nem jól hangzik az MU, ezért inkább hivatalosan is átnevezték MS-nek :))) Szóval sok igazság van a cikkben, de nehéz a téma, hadd segitsek pár gondolattal, hiszen jó, ha néhány fogalmat eredetükből kiindulva tisztázunk és akkor később sem keverednek össze.

  A WordPress már 2010! elején eldöntötte, hogy az addig meglévő MultiUser fejlesztési oldalágát beleolvasztja a fősodorba. Korábban a multiuser install rendkivül extra erőfeszitéseket igényelt admin oldalról, amin a BuddyPress téma önálló projektként való elindulása enyhitett valamit (buddypress= wpmu+socialnetworkfunctions). Másrészt a WordPress segiteni akart azokon a többsite tulajokon IS, akik egy admin helyről szerették volna menedzselni több blogot tartalmazó farmjaikat.

  Igy lett a WP v2.9.1 és WPMU v2.7 közös utódja a WP v3, amit már lehet single-site VAGY multi-site (WordPress MS) telepitésként installálni. Ha a MultiSite mellett döntünk, akkor az EGY db WordPress motor telepítést jelent, melyről akárhány domaint menedzselhet a SuperAdmin és a site-ok SubDomain-ként, vagy SubDirectory-ként lesznek kezelve. Mindegyik site-nak lehet más a Témája, lehetnek mások a Pluginjaik, lehetnek mások a User-ek, lehet más az Adminja, lehetnek egészen más domaineken a site-ok, stb. Ezzel egyidőben a WordPress hivatalos szóhasználatában a multiuser (MU) szót felváltotta a multisite (MS) kifejezés (Lásd: http://mu.wordpress.org.)

  Másrészt WP v3 támogatja a korábban fontos multiuseres témák továbbélését úgy, hogy a BuddyPress projekt pluginné konvergálódott (ld. buddypress.org), amit letölthetünk akár multisite-os, akár singlesite-os WordPress-hez is és jelenleg 250+ további plugin tartalmaz további részleges multiuser ill. buddypress támogatást, az igazi multiuseres guruk pedig szerinetm a wp.mu oldalon találhatóak, ahonnan akár telepitett WPMS+BuddyPress is rendelhető és üzemeltethető.

  • Miklós, köszönöm szépen ezt az értékes kiegészítést, illetve a MU/MS történetét!

   Semmiképp nem kívánok multiuser-guruként fellépni, sőt, hiszen én is éppen csak ismerkedem még a témával. Viszont úgy gondolom, értékes lehet az ez iránt érdeklődő olvasóim számára, ha megosztom itt esetlen kezdő lépéseimet a (hívjuk ezentúl így) WPMS berkeiben.

   Úgy gondolom, sokat lehet tanulni abból, ha valaki egy lépéssel előttünk jár és nem kell beleesnünk a hibáiba. Csak ennyi a szándékom ezzel, remélem, hasznotokra lesz!

 4. Ez jó arra is, hogy szegmentálni lehessen egy bizonyos területet. Az oldalak létrehozhatók úgy, hogy ezekre a blogokra mutasson. Nem emlékszem,hogy például lehet e a valami.hu/kukorica helyen lévő blognál létrehozni valami.hu és valami.hu/macska oldalra mutató oldalakat. Mert akkor az oldalak linkjei mindenhol ugyanaz lenne. Van olyan sablon, ahol az oldalak linkjei egy menüsort alkot.
  Érdemes kísérletezni, mert lehet olyan eset, amikor ez a rendszer nagyon hasznos lehet.

   • Mármint hogy miért ne lehetne akárhol létrehozni akármilyen linket? Belinkelhetem én a Te weblapod egyik aloldalát is a menümbe, ha akarom, pedig nem egy MU alatt vagyunk.

    Vagy valamit félreértek abból, amit írtál.

   • Igazából egy egységes menürendszerre gondoltam, ami mindegyik blog esetén ugyanazt tartalmazza. Leginkább felső menüsorban gondoltam.
    Van olyan sablon, amiben nem jobb oldalra rakja az oldalak linkjeit. Tudod, a Vezérlőpultban lehet oldalakat is létrehozni. Nem blogokat.:)
    Például minden blogban felül a következő menüpontokat lehet választani: fesztiválok, receptek, éjszakai baglyok stb.
    De ez a megoldás csak akkor jó, hogyha nem akarunk 10-nél több linket felrakni, mert akkor vagy nem jelenik meg mindegyik vagy lehet a vízszintes gördítősávot alul használni. Vagy új sorban kezdi.

 5. “Mielőtt kardomba dőltem volna, átfutottam a Vezérlőpultot még egyszer. Ha “Hálózati beállítások” nézetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciókat látod, akkor a Beállítások menüpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy új menüpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállításai” – és itt lehetett kiválasztani a magyart :-)”
  Alapból minden angolul van, úgyhogy angol menüpontokkal előrébb jutnék.:D Hogy van angolul, hogy “Hálózati beállítások”?
  Ha a szuperadmin az, amit a telepítéskor a belépő nevet és jelszót megadtam, akkor oké. De semmi változást nem érzek a smi wordpresshez képest.

  • Megoldottam ezt a nyelvet másképp.:D
   A wp-config.php fájlban megkerestem ezt a sort:
   define(‘WPLANG’, ”);
   amit erre cseréltem:
   define(‘WPLANG’, ‘hu_HU’);
   Na most ott vagyok, hogy új blogot hozzak létre. Erre kell rájönnöm.:D

  • A Hálózati adminisztráció nyilván Network administration vagy hasonló. A MU abban különbözik első ránézésre, hogy a képernyő tetején, ott, ahol az Üdvözlet János! mellett csak a Kijelentkezést látod a sima WP-nél, ott a MU-nál van egy Hálózati adminisztráció, vagy ha abban vagy, akkor egy Adminisztráció felirat.

   Nyelv:
   János, ne bosszants: persze hogy ezt csináltam én is!!! Letöltöttem a magyar nyelvi fájlokat, feltöltöttem a languages könyvtárba, és a wp-configban természetesen be volt állítva a hu_HU, de ennek ellenére nem volt magyar nyelvű!!! Ezután jött az, amit leírtam, hogy a Beállításokban IS ki kell választani a magyar nyelvet, ennek NEM ELÉG, ha csak a configban van benne a nyelv! Irgumburgum, ennyire ne nézz már kezdőnek.

   És új blogot úgy hozol létre, hogy megintcsak átváltasz a Hálózati adminisztrációba (bocs, nem beállítások, hanem adminisztráció), és rákattintasz a megfelelő linkre – ezt igen ravaszul Új honlap létrehozása néven írják ki 🙂

   • Nekem ez látszik:
    http://kepfeltoltes.hu/110307/admin_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    weboldal/multi/wp-admin/ címen léptem be, mert a multi könyvtárba telepítettem a http://mu.word-press.hu/letoltes/ oldalról letölthető változatot.
    Nálam nem volt berakva a config fájlban úgy, ahogy mondtad. Megnéztem a sample-config fájlban is és ott sincs benne. Nekem annyi volt a gond, hogy írásvédett volt a könyvtár és nekem kellett létrehoznom a config fájlt azzal a legenerált tartalommal, amit a telepítés után készített.
    Berakom azt, ahogy kinéz az egész a belépés után:
    http://kepfeltoltes.hu/110307/komplett_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
    Én semmi különbséget nem érzek. Nem tudom, hogy miért lehet ez. És nem kevertem a hagyományos wordpressel sem, mert az nem latest.zip néven van, hanem wordpress-3.0-hu_HU.zip.

   • De, összekeverted 🙂 A MU csomag neve nem latest.zip, de nem is wordpress-3.0-hu_HU.zip, mert ez utóbbi a sima WP (azt telepítetted), hanem ha onnan töltötted le, amit írtam, akkor kattintás után valójában nem a latest.zip nevű fájlt kapod (pedig az látszik a státuszsorban), hanem egy wordpress-3.1.zip nevű fájlt. Na, az az igazi MU. Te egy simát telepítettél.

   • Persze, nekem sem volt eleve berakva a wp-config.php fájl WLPANG sorába a hu_HU, azt én raktam be. És languages alkönyvtár sem volt, azt is én hoztam létre és másoltam bele a po és mo fájlokat. De utána még mindig nem volt magyar, amíg a Vezérlőpulton ki nem választottam a magyar nyelvet.

 6. Fantasztikus ez az informatika.:D
  Már nem lehet egy normális csomagot leszedni wget-tel, mert trükköznek.:D
  Holnap este beszámolok, hogy hogyan ment. Ezúttal nem fog ki rajtam.:D

 7. Megoldottam, de nálam nem jött be minden elsőnek.
  Ott kezdődött a balhé, hogy úgy települt fel, mint egy sima wordpress esetén és tényleg semmivel nem különbözött tőle. Aztán használtam ezt: http://codex.wordpress.org/Create_A_Network
  Amikor a wp-admin/network.php-ra mentem, akkor kiírta, hogy engedélyeznem kell a Multisite-ot a wp-config.php-ban. Ott a /* That’s all, stop editing! Happy blogging. */: után kellett beszúrnom a define(‘WP_ALLOW_MULTISITE’, true);
  Utána már a wp-admin/network.php átirányított a wp-admin/network/setup.php-ra és értelemszerűen be kellett állítanom. Már működik rendesen minden. Kipróbálom majd az aldomain-nel is, hogy az is sikerül e.

 8. Én azt tapasztaltam, hogy nem lehetnek mindenkinek más pluginjai. Néztem egy létrehozott blog tulajdonosának az admin felületet a nevével és jelszóval belépve. Csak aktíválni a kikapcsolni lehet a pluginokat. A sablon forráskódját se lehet módosítani, csak fejlécet meg ilyen alapvető dolgokat.
  Elképzelhető, hogy az alapértelmezett beállítás miatt tapasztaltam csak ezt.

 9. A domain dologra is kíváncsi leszek. Nagyon megkönnyítené a dolgokat, hogyha nem kéne minden oldalon frissítenem a blogokat vagy új pluginokat felrakni, azaz karbantartani.
  De ott van az a bizonyos kérdés is, hogy mi van ha egy blog teljesen el akar szakadni ettől a rendszertől, mert mondjuk új tulajdonosa lesz, aki másik tárhelyre akarja vinni és komoly változtatásokat eszközölni rajta.
  Elvileg ha jó az adatbázis szerkezete, akkor ez is megoldható.

 10. Jó, de mi a kérdés? 🙂

  János, végül is nekem ez teljesen jó: megírod helyettem a cikket 🙂 Kíváncsian várjuk a további tapasztalataidat, én meg addig elmegyek napozni 🙂

  Egyébként frissítésről már van tapasztalatom: a szokásos frissítés után megjelenik egy szöveg, azaz egy link, hogy “Hálózat frissítése”, katt, és akkor az egész hálózaton mindent frissít.

  Testre lehet szabni, hogy a felhasználók (a blogtulajdonosok) mit állíthatnak át és mit telepíthetnek.

  Természetesen nem lesz egységes a blogok menüszerkezete, épp ez a lényeg, hogy minden blog más, csak egy tárhelyen vannak.

  No de arról volt szó, hogy majd írok a tapasztalataimról, de nem most 🙂 még előbb meg kell szereznem azokat a tapasztalatokat 🙂

  Úgyhogy igazán nem bánom, ha “előredolgozol”, csak ne várd, hogy tudok is válaszolni 🙂

 11. Pluginok használatát be lehet szabályozni a exclude-plugin-nal, a menük megjelenését a admin-menu-editor pluginnal. Most azon küzdök, hogy a témákkal is ugyanezt megtudjam tenni. Van egy theme-visibility-manager plugin, de ez a szerveren minden témát letilt, hiába állítom át hiddenről.
  A MultiUser módban néhány plugin nem képes működni.
  Nagyon hasznos viszont a pluginok hálózatos üzemeletetési lehetősége, illetve mu-plugins mappában való működtetése.
  Engem most napi szinten foglalkoztat ez a téma. Ezért írtam róla egy kicsit többet. Sziasztok! Zs. Á.

   • Ha már biztatsz, akkor még egy kis adalék az MU-hoz.
    Az mu-plugins mappát külön létre kell hozni a wp-content mappán belül. Amelyik plugint ide bámásolod az automatikus lefut minden belépéskor (bárki is lépbe).
    Előny: csak a super admin szabályozhatja ezen pluginok ki és bekapcsolását
    Hátrányok:
    1: ha túl sok plugin van itt, nagyon lelassítja a bejelentkezést
    2: csak a multiuser módban is működtethető pluginok kerülhetnek ide
    Létezik egy Multi-themes plugin is a themes szabályozáshoz. Ennek működéshez egy ms-themes mappa kialakítása szükséges. Ezen belül a site ID-nek megfelelő almappába kell bemásolni azt a témát amit ahhoz a site-hoz szeretnél rendelni, és többi site-nak nem akarod bemutatni.
    Hát most ennyire futotta. Az az én véleményem is, hogy az MU annak ideális aki, több független site-ot szeretne üzemeltetni egy tárhelyen. Aki csak leszeretné egyszerűsíteni a tárhelyén működő blog, vagy webáruház, vagy céges weboldal stb. adminisztrálását egy CMS-sel annak elég az alap WordPress is.

 12. Azt hiszem félreérthető volt az oldallal kapcsolatos kérdésem.

  “oldal”-on jelen pillanatban azt értem, amit menüsorként felteszel egy wordpresses weboldalon. Mivel úgy írja az adminban, hogy “oldal létrehozása”. Mostanáig úgy értettem, hogy ezek közül egyetlen egy lehet blog, a többi pedig statikus oldal.

  A bejegyzésed viszont azt sejteti, bár nem egészen egyértelműen, hogy talán ezúttal már az ilyen aloldalakon is lehet egy-egy külön blogot vezetni.

  Te is erre gondoltál, vagy tényleg félreérthettük egymást?

  • Nem erről van szó. Van három domain, bármelyiket beírod a böngésződbe, egy WordPress weboldalt látsz, amelyben minden van, statikus oldalak és bejegyzések vegyesen. Az egyes WP weboldalak tulajdonosai ugyanolyan Vezérlőpultot látnak, ha belépnek, mint a szokásos.

   A hálózati szuperadmin számára viszont más a helyzet. A három blogot nem három külön helyről kezeli, hanem egy admin felülete van, és ott lát mindent, a közös dolgokat is és a három külön WP weboldalt is.

   Ha akarod, éppen megcsinálhatod azt is, hogy van egy fő WP weboldal, és annak a menüpontjai az egyes al-blogokra mutatnak, de valójában nem erre találták ki.

   Ha egy olyan weboldalt szeretnél, amelyben van néhány statikus oldal, valamint több olyan menüpont, amelyről “rész-blogokat” lehet elérni, akkor ezek a menüpontok legyenek kategóriák, és a három különböző téma bejegyzései legyenek három különböző kategóriában. Így bármelyikre kattint valaki, azt a “rész-blogot” látja, és akár ne is legyen meghatározva blog-oldal, amin minden bejegyzés látszik, csak a kategória-oldalak.

   De ehhez megint csak nem kell a MU, ez egy sima WP weboldallal megcsinálható.

 13. Azért nyitok egy másik hozzászólást, mert továbbra sem bírok a theme-visibility-manager pluginnal. Az alábbi címen szintén találtam egy segélykérést, ami megerősíti az én gondom is.
  http://wordpress.org/support/topic/plugin-theme-visibility-manager-wpmu-new-registrants-get-only-default-theme-visibility
  Teljesen új regisztrációt követően az új felhasználó nem látja csak az alapértelmezett témát. Mit kellene átírni a pluginban?

 14. Az volna akérdésem, hogy azt hogyan lehet megvalósítani, hogy a feltölthető adat a főoldalra jelen esetben az audiblog.hu-ra ne vonatkozzon, csak az újonnan regisztráltakra.
  Köszönöm válaszát!

  • Bocs, ezt nem egészen értem, kérlek, fogalmazd meg másképp. Milyen feltölthető adat?
   Ha valaki a saját blogján adminisztrátor, akkor ott tud csak dolgozni, a szuperadmin tud a főoldalon is és az al-blogokon is.
   De szerintem nem ezt kérdezed…

   • Van egy olyan opció, ahol be tudom állítani, hogy egy-eyg regisztrált oldalhoz mekkora mappaméretet engedélyezek. Csak az a bajom, hogy a fő domainen lévő oldalra is alkalmazza a wp ezt a beállítást. De én csak az aldomainen lévő oldalakat szeretném korlátozni, a sajátom nem.
    Tehát. Van az audiblog.hu oldal, ahová mostmár lehet saját oldalt regisztrálni. Mivel a tárhelyem méretei korlátoltak, megszabtam, hogy az újonnan rkezőknek max. mekkora lehet méretben a honlap. De azt szeretném, hogy a főoldalon, ahol a regisztráció is van, ne legyen érvényben ez a korlát.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..