Tehenes WordPress (mu :-)

A 3.0 verziójú WordPress kiadás óta a “sima” WordPress és a többfelhasználós (multiuser, azaz mu) egy rendszerbe került. De mi is ez a “tehenes” dolog? 🙂 Mire való a WordPress MU, hogyan kell kezelni, és hogyan alakíthatjuk WordPressünket többfelhasználós blogrendszerré?

Először röviden az elnevezésről és a fenti, enyhén idegbajos címről (bocs, nem bírtam kihagyni 🙂 ): igazából a görög “mű” betűről van szó, amit angolul “mjú”-nak kell ejteni, ugyanúgy, mint a multiuser rövidítését, de ez magyarul elég viccesen hangzik…

 

Mire való a WordPress MU?

A többfelhasználós WordPress értelme az, hogy egy rendszeren belül kezelhetünk több blogot. Az egyes felhasználók maguk szerkesztik a saját blogjukat, akár saját domain-nevük is lehet, ami a tartalmukra mutat, vagy kaphatnak aldomaint is, de a saját weblapjuk tartalmát maguk tölthetik fel és a beállításokat is maguk szerkeszthetik – már amit a rendszer tulajdonosa megenged nekik.

A “szuperadmin” ugyanis meghatározhatja, hogy az egyes blogok adminjai milyen jogokat kaphatnak. Megengedheti vagy letilthatja a sablonok feltöltését, a bővítmények telepítését, és még számos beállítási lehetősége van.

Az egyes blogtulajdonosok oldaláról a Vezérlőpult ugyanúgy néz ki, ugyanazok a funkciók vannak benne (ha csak a szuperadmin le nem tiltja), mint amelyek a normál WordPressben is vannak, a használata megegyezik az egyfelhasználós változattal.

A WordPress MU hivatalos magyar oldalán a következőket olvashatod:

WordPress MU ki számára ideális?

  • Újságok és magazinok, Jó napom van!.
  • Egyetemeknek, mint a Harvard.
  • Blog hálózatoknak, mint az SFBlogs.net.

 

Hogyan telepíthetünk többfelhasználós WordPresst?

A fenti hivatalos oldalról (erről a linkről) lehet letölteni a motort (ugyan azt írja ki, hogy “A WordPress MU legfrissebb verzió az 2.7”, de ne higgy neki, a legutóbbit, jelen pillanatban a 3.1 verziót kapod 🙂 ), és a szokásos módon kell telepíteni. (Minden szükséges információt kiír telepítés közben, ahogyan azt a “sima” WordPressnél megszokhattuk.)

Egyetlen “apró” hiányossága van a dolognak – nincs languages mappa! Így aztán hiába szeretnéd, nem lesz magyar nyelvű a WordPress MU! Nem hagyhattam annyiban, gondoltam, kizárt, hogy nincs hozzá magyar fordítás. Nem volt egyszerű, de végül megtaláltam a magyar nyelvi fájlt (ide kattintva Te is letöltheted), létrehoztam a wp-content alatt egy languages könyvtárat, bemásoltam a magyar nyelvi fájlokat, visszaléptem a Vezérlőpultba – és még mindig angolul volt. (Természetesen a wp-config.php-ban előtte beírtam a WPLANG-ra a hu_HU beállítást, és mégis.)

Grrrr… Mielőtt kardomba dőltem volna, átfutottam a Vezérlőpultot még egyszer. Ha “Hálózati adminisztráció” nézetben vagy, tehát a “szuperadmin” funkciókat látod, akkor a Beállítások menüpont alatt meg fogod látni, hogy keletkezett egy új menüpont, ami eddig nem volt ott: “Nyelv beállításai” – és itt lehetett kiválasztani a magyart 🙂

Ha a társaságot érdekli a dolog, folytathatom a tapasztalataim ismertetését a MU-ról – de csak ha tényleg érdekel Titeket. Írjátok meg a hozzászólások között!

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.