Saját menük létrehozása

Korábban már írtam arról, hogy a WordPressben a kategóriákból illetve a statikus oldalakból lehet a legegyszerűbben menüt létrehozni, ezeket a legtöbb sablon magától meg is teszi. Saját menük létrehozására is van azonban lehetőség, mégpedig kétféleképpen: egy html widget segítségével, vagy legújabban – a 3.0 verzió megjelenése óta – a Menük funkcióval is.

Néha szoktak olyat kérdezni tőlem, hogy hogyan lehetne elérni azt, hogy például az oldalsávban állandóan legyen kint egy bejegyzés címe, vagy szeretne a megrendelő egy olyan menüt, amelyben például a munkái vannak felsorolva, és ezek egy-egy bejegyzésben lesznek, de erre nem jó a “Legfrissebb bejegyzések” widget, hiszen lesznek majd újabbak, és akkor a régiek eltűnnek.

Az ehhez hasonló kérésekre az a válasz, hogy bárhová el lehet helyezni egy linket, amely például egy kiemelni kívánt bejegyzésre mutathat. Ha a sablonod oldalsávját használod, a kellő helyre beírhatod azt a html sort, amely a feladatot végrehajtja; ha pedig az oldalsávod saját widgetekből áll, akkor egy Szöveg (Tetszőleges szöveg vagy html) típusú widgetet használhatsz erre a célra.

Mindkét esetben azt kell tudnod, hogy hogy néz ki egy link kódja. Erre a megfelelő html parancs az <a href>, amelyet a következőképpen kell használnod:

<a href=”http://www.domainnev.hu/kategorianeve/bejegyzes-cime“>Link szövege</a>

A pirossal írt részek a html kód részei, a zölddel jelzett az adott cél teljes címe, a kék pedig az, ami az oldalon meg fog jelenni. Akármennyi ilyen sort beírhatsz egymás alá, ezáltal máris létrehoztál egy saját menüt.

A WordPress 3.0 verziójának egyik újdonsága, hogy a saját menü létrehozására egy egyszerűbb módszert is kínál, mégpedig – és ez benne a legjobb – úgy, hogy a menüben gond nélkül keverheted a kategóriákat, az oldalakat és a saját linkeket. Ehhez már csak egy olyan sablon kell, amely támogatja a menüket.

Sajnos ugyanis a korábban használt sablonok ezt még nem tudják, hiszen amikor készültek, ez a funkció még nem létezett. Ha tehát ki akarod használni a saját menük könnyebbségét, olyan sablont kell választanod, amely kompatibilis a 3.0 verzióval – például a TwentyTen nevűt, amely a 3.0 verzió telepítőcsomagjában is megvan.

Frissítés: A régebbi sablonok is képesek kezelni az új Menük-funkciót, ha beillesztesz a kódba néhány php sort. Olvasd el erről Kiss Viktor (Milu Design) bejegyzését!

Ha viszont a TwentyTen-t használod, vagy más, új sablont, akkor a Menükre kattintva az alábbi ablak fogad:

Saját menük létrehozása

Először el kell nevezned valaminek az új menüt, majd a bal oldali ablakokban ki kell jelölnöd, hogy mely elemeket akarod beletenni a menübe. Látható, hogy választhatod akármelyik statikus oldalt, akármelyik kategóriát, és saját linkeket is megadhatsz. (A Főoldal csak akkor jelenik meg a listában, ha az Összes megjelenítése feliratra rákattintasz.) Válassz ki néhány elemet, és ne felejts el a Menü mentése gombra kattintani!

Saját menük létrehozása

A módszer szépséghibája, hogy egyszerre csak egy menü lehet ott, ahol eddig az alapértelmezett menü volt (jelen esetben a fejléckép alatti fekete sávban), tehát ha továbbra is szeretnéd látni az összes oldalt vagy kategóriát, és a saját menüdet is, akkor ezután is keverned kell a módszereket, de ne legyünk telhetetlenek. Van, akinek az egyik megoldás lesz jó, és van, akinek a másik. A fenti menü így fog kinézni az oldalon:

Saját menü létrehozása

Természetesen az oldalsávba továbbra is elhelyezheted a saját widgetjeidet, például az Oldalak vagy a Kategóriák felsorolását, és akkor már rendben is van minden – a káposzta is jóllakik, meg a kecske is megmarad 🙂

Frissítés: Megjelent a WordPress 3.0.1 karbantartó-csomag. Ha ezt telepíted, most már régebbi sablonnal is tudsz Menüt létrehozni, a különbség csak annyi, hogy a menü létrehozása után azt csak az oldalsávba tudod beilleszteni, egy “Egyedi Menü” nevű widget segítségével .

Hozzáteszem még, hogy a régebbi sablonok fejlesztői sorban adják ki a frissítéseket, így egyre több sablon tudja már helyesen kezelni az új Menüket, sőt, a legtöbb már két külön menüt is engedélyez. Amikor sablont választasz, keresd a “kompatibilis a 3.0 menükkel” jelzést, akkor biztosan jót fogsz választani.

További jó pancsolást!

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Saját menük létrehozása” bejegyzéshez 50 hozzászólás

  • Kösz, Viktor, nagyon hasznos bejegyzés a Tiéd is!

   (Mellesleg jelzem, hogy ez volt a WP-Suli oldalon a 44. bejegyzés, és a Tiéd volt az 555. hozzászólás 🙂 Csak érdekességképpen.)

 1. Szia, Moni!
  Frissítettem a WP-t (néhány plugint is) és eltűnt a Kezdőlap menü pontom (a szerkesztőben megvan a leírás). A vezérlőpulton megtaláltam a Menüt, beírtam, mert nem találtam a menüpontok között, jött az üzenet, hogy frissítve a Kezdőlap, de mincs sehol. Tudnál segíteni? e-mailben is jelzem majd. Volt még egy olyan jelzés, hogy a sablon nem támogatja új menük létrehozását, de ez régi volt, csak “eltűnt”.
  Üdvözlettel
  Pap Zsuzsa

  • Szia!
   Sajnos nem tudom, mire gondolsz, én látom a kezdőlapodat. Megnéztem a beállításoknál, a “Rend vagy zűrzavar” című oldal van beállítva kezdőlapnak, és az is jelenik meg. Nem így akartad?
   Az All-In-One-SEO-Packodat csak be kellett kapcsolni, azért adott hibaüzenetet.

  • Mert nem azzal az e-mail címmel írtál (chello), amihez az avatar hozzá van rendelve. Menj el a gravatar.com-ra és add hozzá ezt az e-mail címedet is (a haztartas-ma végűt).

 2. Szia Móni!
  A Twentytennel lehet almenüket létrehozni? Olyan legördülő megoldásra gondolok… Ha nem, akkor a Kis Viktor kódja megfelelő lenne?
  köszi
  Melinda

  • Bármelyik sablonnal létre lehet hozni almenüket, amelyik képes a menük kezelésére (Viktor kódja nem ezt csinálja, hanem azt, hogy amelyik sablon nem kezeli a menüket, azt rábírja, hogy kezeljék).

   Úgy kell almenüpontot csinálni, hogy kissé jobbra húzod az adott menüpont dobozát.

   Viszont hogy legördülő lesz-e vagy sem, az már a sablon programozásán múlik. A TwentyTen szerencsére támogatja ezt – lásd a http://www.web4mlm.hu/ tesztblogot, ott ha az Állatok menüpontra mutatsz az egérrel, meglátod, hogyan működik.

 3. Ha megy egy kicsit a php, vagy legalább a wordpress codex-ből tudsz szemezgetni akkor a daiko’s text widgettel szinte mindent ki lehet listázni, mert befogadja a php kódokat.
  Korlátlan darabot használhatsz, és nem kell a sablonválasztásnál figyelni a verzióra.

  • Itt inkább olyanok olvasnak, akiknek kínai a php 🙂 (én is csak akkor használom, ha tényleg muszáj), ezért igyekszem olyan módszereket bemutatni, amelyeket programozói tudás nélkül is lehet használni (ez a szlogenem is: “Saját honlap létrehozása programozói tudás nélkül”), de azért kösz az ötletet.

 4. Szia!

  Adott egy WP téma, amiben van egy menü, egy vízszintes sorban, 6-8 menüpontból áll.
  Van benne néhány szülő menüpont, amire kattintva legördülnek az almenüpontok.
  Kérdésem a következő:
  Meg lehet-e azt csinálni valahogy, hogy az almenük NE egymás alatt legyenek, hanem a főmenüsorhoz hasonlóan egy vízszintes vonalban, közvetlenül a főmenü alatt? (Ne adj isten akár még ezeknek is lehetne almenüje, ami szintén alatta lenne, egy 3. sorban.)
  Ez megoldható egyáltalán WordPress-ben?

  • Csak azért írom be ide is, hogy ha később valaki pont ezt találja meg, legyen itt a válasz.

   Igen, megoldható, a sablon style.css fájljának kell megmondani, hogy hogyan írja ki a menüt. Tehát programozási feladat.

   (Elég egyszer feltenni a kérdést, válaszolok rá akkor is 🙂 – csak nem hétvégén 🙂 )

 5. Menükészítés során felmerülhet az igény, hogy a szülő menüpontoknak csak a nevét írja ki a rendszer, de NE LEGYEN KATTINTHATÓ, azaz ne kapcsolódjon hozzá link, csak az alatta lévő gyerek menüpontokhoz.

  Erre találtam is a net-en egy jó megoldást:

  jQuery(function($) {
  $(“li.page-item-***”).children(“a”).attr(‘href’, “javascript:void(0)”); });

  Itt mindössze annyi a dolgunk, hogy a *** helyére beírjuk a lap ID-jét és működik is.

  Igen ám, de mi van akkor, ha valaki egy kész sablont használ, ami nem a wp_list_pages-el, hanem a wp_nav_menu paranccsal generálja a főmenüt?
  Elvileg ilyenkor is működnie kellene ennek a módszernek, de vajon egészen pontosan mit kell rajta módosítanunk?
  Tudnátok segíteni?

  • Az egyik javascript, a másik php, sőt, egy előre megírt WP-függvényre hivatkozik, tehát ez már egészen más, mély php programozási téma.

   Viszont vannak olyan sablonok, amelyek ezt alapból tudják, a menüjükben kattintással beállítható ez a lehetőség. Ilyenek például az Elegant Themes prémium kategóriás, valóban elegáns és nagy tudású sablonjai. Ezek fizetősek, de az alacsony éves díjért (kb 7.000 Ft + ÁFA) cserébe az összes sablont letöltheted, az újakat is, amelyek a tagságod ideje alatt kijönnek. Ha az alábbi linken keresztül mész, még egy kis jutalékot is kapok 🙂 – http://www.elegantthemes.com/affiliates/idevaffiliate.php?id=8177

   Nekem fejlesztői hozzáférésem van, ami azt jelenti, hogy az ügyfeleimnek továbbadhatom a munkám részeként bármelyik sablont, tehát ha nem akarod az összeset, csak egyet, arra is van lehetőség, ha közvetlenül tőlem rendeled.

 6. Köszi a választ. Megértettem amit írtál, de már szinte kész a teljes oldal, csak gondoltam jobban nézne ki, ha úgy működne, amit fentebb akartam.
  E miatt most nem fogok új sablont választani, de legközelebbre jó az ötlet.

 7. Szia!

  Azt szeretném tudni, hogy a menüben hogyan lehet az egyik menüpont színét megváltoztatni? Pl.: a Megrendelés menüpont legyen piros, a többi pedig sárga színű?

  Köszönöm!

 8. Szia!
  Először is köszönet a rengeteg hasznos információért!
  Azt szeretném kérdezni, nem ismersz-e véletlenül olyan trükköt, amivel a widget-be, oldalsávba helyezett egyéni menü esetén kiválasztható, hogy legördülő legyen-e vagy sem, mint pl. a kategóriák widget esetén.
  köszönöm előre is!
  Gábor

  • Szia!
   Örülök, hogy hasznos számodra az oldal 🙂
   Sajnos most nem leszek a hasznodra, mert ilyet nem tudok kapásból, legalábbis bővítményben nem – nem mintha ismerném az összes, közel húszezer bővítményt, úgyhogy még az is lehet simán, hogy van ilyen. A http://wordpress.org/extend/plugins oldalon próbálj meg rákeresni.
   Viszont programozhatsz ilyet html-ben, és beteszed Szöveg widgetként. Nem nehéz, a http://w3schools.org oldalon találsz hozzá leírást, segítséget.

 9. Szia Móni!

  A kérdésem az lenne, hogy a menük, saját linkek létrehozásánál , a cimketulajdonságok hoz kell írni hogy új ablakban nyíljon meg pl.: egy pdf doc?

  Válaszod előre is köszönöm!
  Joe

  • Linknél a kódba bele kell írni, hogy target=”_blank”, vagy ha a bejegyzésszerkesztő vizuális (grafikus) nézetében hozod létre, ott pedig kattintással kiválaszthatod, hogy új ablakban nyíljon meg.

   Menüpontnál, ha kódban adod meg, ugyanígy, ha Egyedi menüt hozol létre, akkor pedig a Képernyő beállításai rolón pipáld be, hogy mutassa a Link tulajdonságokat is, és akkor ott is meg tudod adni, hogy új ablakban nyíljon.

 10. Szia

  Egy nem tudom mennyire buta kérdést fogok feltenni, de felteszem azért. Most ismerkedek a WP-el. Blogot akarok írni. Beállítottam próbálkozásnak az alap sablont, a TwentyTwelv-et. Ez eddig rendben is lenne, írtam egy teszt bejegyzést. És csináltam 4 további oldalt. Kérdésem az lenne, hogy van valami megoldás arra, hogy az oldalakon, ami fent a vízszintes menüsorban van: KEZDŐLAP, TÚRÁIM STB minden oldalra úgy lehessen írni bejegyzéseket mint az alap Kezdőlapra? A kezdőlapon vannak a bejegyzések, de szeretném ha a többi oldalra is lehetne külön posztolgatni. Mert ezek, amit én láttam állandó oldalak, egy tartalommal. Ennél jobban nem tudom elmagyarázni mit akarok 🙂 Köszi a választ.

  • Szia!

   Világos, mit szeretnél: a menüpontoknak nem statikus oldalaknak, hanem kategóriáknak kell lenniük. Tehát pl legyen egy Túráim kategória, ebből készíts egy menüpontot, és ott csak azok a bejegyzések fognak megjelenni, amelyek a Túráim kategóriában vannak. Sok sikert!

 11. Drága Móni:)

  Ezt kerestem egész délután:

  “Úgy kell almenüpontot csinálni, hogy kissé jobbra húzod az adott menüpont dobozát.”
  Most hajnali két óra van, de sikerült:)

  Köszönöm:)

  a

 12. Szia Móni:)

  Két röpke kérdésem lenne még mindig oldal ügyben:

  Az ” Oldalak” widgetnél ugye arra nincs lehetőség, hogy ne mindegyikoldal jelenjen meg benne?

  A másik..honnan lehet tudni, hogy engedélyez-e két menüt a sablon?-bocs, ez amatőr kérdés.

  Az oldalsávba szeretnék kirakni néhány oldalt, de nem mindet:és erre keresek valami lehetőséget.

  Köszönöm most is, mint mindig:)

  a

  • Az elsőt már megtudtad közben 🙂 – be lehet írni ID-szám szerint, hogy melyik oldal ne jelenjen meg az Oldalak widgetben.

   De erre van egy egyszerűbb megoldás is: hozz létre egy újabb menüt a szükséges oldalakkal, és az Egyéni menü widgettel tedd ki ezt az oldalsávba.

   A másik lehetőség a Linkek (Hivatkozások) widget használata. Ez az újabb WP-ből kikerült, csak akkor van Hivatkozások menüpontod most már, ha régen is használtad ezt a funkciót, de bővítményként továbbra is elérhető.

   Azt, hogy egy sablon hány menühelyet támogat, azt abból látod, hogy hány helyre tudod elhelyezni az elkészített menüidet. A menü alján tudod bepipálni a helyét, vagy a “Menü megjelenési helyek kezelése” fülön is. Végtelen számú menüd is lehet akár, ezekből elhelyezel a menühelyeken annyit, amennyit lehet, a többit pedig az oldalsávban.

 13. Szia

  Azt szeretném kérdezni, hogy azt hogyan lehet megcsinálni, hogy pl a főmenüsor egyik menüjénél megjelenik egymás alatt A, B, C, D widget egy másik menüpontra kattintva pedig más widgetek jelennek meg, pl. B, D, E, F…

  Köszi a választ

 14. Szia!
  Sajnos valami miatt nem működik, hogy a bejegyzésem a kezdőlapon kívűl, még egy adott menüben is látszódjon.
  Kérlek nézd meg: https://dianalandry73.wordpress.com/
  Az utolsó bejegyzés egy könyvkritika, amit szeretnék a könyvkritika menüben látni, de helyette a Nem bújhatsz el menü alatt van. Az a gond, hogy a bejezéseimet mindig a hozzá tartozó menűben szeretném látni.
  Köszönöm

 15. Szia Móni!
  Köszönöm a válaszodat, ami rávezetett arra, hogy újra gondoljam az egészet, illetve azt hogy mit is szeretnék.
  Azt az előző hozzászólásban nem írtam, hogy nagyon tetszik a WP suli és igazán jó, hogy van kihez fordulni. 🙂

 16. Szia!
  Abszolút nemrég kezdtem használni a WordPress-t és kis segítségre lenne szükségem.
  A honlapomon található menüpont pl.: a Novelláim, alatta vannak az almenüpontok. De én azt szeretném, ha a Novelláimra kattintok, akkor egyből az első almenü jöjjön be. (jelen esetben a Rejtély című alpont)
  Ezt hogy tudom kivitelezni?
  előre is köszönöm!

  • Szia!
   Csináld azt, hogy a Rejtélyt kétszer add hozzá a menühöz. Az elsőt nevezd át Novelláimra (ehhez a jobb sarkában lévő lefelé nyílra, azaz kicsi szürke háromszögre kell kattintanod), a második nevét hagyd meg, a menüpontot húzd jobbra, hogy almenüpont legyen.
   Megjegyzem, nem értem, ez mért jó… Ha lesz (vagy már van) fent több novellád, akkor is a Rejtély jelenik meg a Novelláimra kattintva? Vagy mindig másik és folyton cserélgeted? Plusz az olvasó is csalódott lesz, ha ő az össze novelládat látni akarja egymás alatt…
   Én inkább úgy csinálnám a helyedben, hogy az egyes novellák legyenek bejegyzések, mindegyikben legyen bent pár sor után a –more– azaz Tovább olvasom tag, a főmenüpont legyen a Novelláim kategória, és az almenüpontok legyenek az egyes bejegyzések. Így aki akar, az megvárja, hogy legördüljön a menü és kiválasztja az őt érdeklő novellát, aki pedig a Novelláimra kattint, az látja egymás alatt az összeset, legelöl a legfrissebbet.
   Olvasd el a témában még ezt a bejegyzést is:
   https://wp-suli.hu/kezdoknek/tartalomkezeles-szerkesztes/wordpress-menuk/
   Sok sikert!

   • Köszönöm a segítséget!

    Nem, ezzel az lett volna a célom, hogy egyből egy novella jelenjen meg, ha rákattint valaki a Novelláim menüpontra. A legördülő menüben ott lesz a többi novella is, azokat is lehet olvasni, csak ha valaki külön rákattint a Novelláim menüpontra, akkor ne üres oldal jöjjön ki, vagy valami másik szöveg, hanem egyből az első novella.
    De lehet azt próbálom ki, amit írtál. 🙂

   • …vagy a felső szintű menüpont ne is legyen kattintható – azt, hogy ezt hogyan kell csinálni, a másik bejegyzésben leírtam.

 17. Szia!

  Azt szeretném kérdezni, hogy létezik-e módszer arra, hogy az egyéni menümben (vagy sima szöveges widget-ben, ami elfogad html-t) más színnel jelöljem a linket, ha épp az adott oldalon vagyok? Tehát, ha pl. a valami oldalon vagyok, akkor ez a valami link eltérő legyen a többitől?

  Bernadett

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..