Hurrá, költözünk!

Még körültekintő szolgáltató-választás esetén is előfordulhat bárkivel, hogy a szépen felépített WordPress honlapját valamely okból új tárhelyre kell költöztetnie. Mivel itt nemcsak néhány html oldalról, hanem egy tartalomkezelő rendszerről van szó, ezért nem elég pusztán átmásolni a tárhelyünkön lévő fájlokat. Ilyenkor sem kell megijedni, nem bonyolult a WordPress átköltöztetése, de azért oda kell figyelni a lépések helyes sorrendjére.

FIGYELEM: Ezt a bejegyzést akkor kell használni, ha másik tárhelyre költözöl!!! Ha ugyanazon a tárhelyen belül maradsz, csak másik alkönyvtárba akarod rakni a WordPresst, akkor a “Tesztelünk és élesítünk” című bejegyzésben leírtakat kell követni: https://wp-suli.hu/alapok/tesztelunk-es-elesitunk/

Alapvetően kétféle eset létezik: nem mindegy, hogy csak a tartalmat akarod-e megmenteni, vagy a beállításokat is. Nézzük sorban, mikor melyek a tennivalók!

Első eset: bejegyzések, oldalak, hozzászólások vannak szép számmal, de alaposan átalakított bővítmények, WordPress levelező-bővítmény által gyűjtött feliratkozók és hasonlók nincsenek.

1. Export a meglévő WordPress oldalból.

Vezérlőpult -> Eszközök -> Exportálás. Kattints az “Export fájl letöltése” gombra és mentsd el a fájlt valahová, ahol könnyen megtalálod.

Ha a domain-név is változik, akkor nyisd meg az export fájlodat (blogodneve.wordpress.2010-11-10.xml alakú lesz a neve, persze a dátum az aktuális lesz) a Jegyzettömbbel vagy a PSPad Editorral (Word, WordPad, Dreamweaver és hasonlók természetesen szóba sem jöhetnek), és egy Csere funkcióval cseréld le a domaint az újra. Mentsd el más néven, hogy meglegyen az eredeti és az új is (biztos, ami biztos).

2. Fájlok elmentése a tárhelyedről.

Menj fel FTP-vel a tárhelyedre. A tárhelyed főkönyvtárában (gyökerében) lévő összes fájl, valamint a wp-admin és a wp-includes könyvtárak tartalma a WordPress rendszerfájljai, ezeket nem kell lementened. Egyszerűség kedvéért mentsd le az egész wp-content könyvtárat: ebben vannak a nyelvi beállítások, a bővítmények, a sablonok és a feltöltött médiafájlok (a webshop termékek is).

3. Másold fel a WordPress fájlokat az új tárhelyedre.

Töltsd le, ha nincs meg a legfrissebb verzió, csomagold ki, másold fel FTP-vel (a wp-content könyvtárat most hagyd ki), állítsd be a wp-config.php fájlt az új tárhelyszolgáltatódtól kapott adatbázis-adatokkal. Még ne menj tovább a telepítés befejezésére!

4. Másold fel a saját fájljaidat is.

A régi, lementett wp-content könyvtárad teljes tartalmát is másold fel oda, ahová való: oda, ahol az előző lépésben felmásoltad a többi WP-motor-fájlt és könyvtárat. Ezután lépj fel az oldalra és fejezd be a telepítést a szokásos módon.

5. Import az új WordPress oldalba.

Vezérlőpult -> Eszközök -> Importálás -> WordPress. Ezzel az eljárással a bejegyzések, az oldalak, a hozzászólások, a linkek, a kategóriák és a címkék egy pillanat alatt visszakerülnek a helyükre.

6. Beállítások.

Fusd végig a Beállítások menüpontot, ellenőrizz és módosíts mindent ízlésed szerint. Kapcsold be a sablonodat, állítsd be a funkcióit, ha vannak.  Állítsd be a widgeteket. Kapcsold be a bővítményeket, állítsd be, amit be kell. Hozd létre a szükséges felhasználókat. Ellenőrizd végig az összes menüpontot. Nézz utána, helyesek-e a hivatkozások és a képek linkjei. És kész.

 

Második eset: a tartalmon kívül rengeteg bővítményed, beállításod van, feliratkozók adatai, szavazások eredményei, fórum bővítmény és így tovább.

Ilyenkor nincs mese, bele kell nyúlnod az adatbázisba. Nyugalom, nem fog fájni 🙂

Az 1. lépésben nem a tartalmat, hanem az adatbázist kell exportálni.

Ehhez be kell lépned a tárhelyeden futó phpMyAdmin alkalmazásba (kérj segítséget a tárhelyszolgáltatódtól, ha nem tudod, hogy kell), és ott használd az adatbázis export funkciót.

Most is PSPad Editorral vagy hasonlóval cseréld a domain-nevet az adatbázis fájlban (.sql kiterjesztésű lesz), ha szükséges.

A 2., 3. és 4. lépés marad ugyanaz, mint fent.

Az 5. lépésben az importálás ismét az adatbázisra vonatkozik, nem az xml tartalom-fájlra.

Most az új tárhelyeden futó phpMyAdminba lépj be, és használd az adatbázis import funkciót.

A 6. lépés is ugyanaz, de elvileg nem kell semmit beállítanod, mert mindent áthozott az adatbázis export-import; mindenesetre ellenőrizd végig az egészet.

Egyetlen dolgot nem mentettél még el, és ezt szándékosan hagytam a végére, mert nagyon fontos: ha van saját készítésű “Szöveg vagy html” típusú widgeted, azt külön mentsd el (legjobb, ha már az elkészítésekor elmented a saját gépedre), hogy biztosan meglegyen! Saját, szomorú tapasztalat alapján mondom ezt… 🙂

A cikk megírásában segítséget nyújtott Bossányi Tibor (andio.biz), valamint sokat tanultam a WPML.org és különösen a WordPress Migration című oldalakról.

 

FRISSÍTÉS (2018): a fenti cikk megírásakor még csak nagyon drága költöztető szoftverek voltak kaphatóak, de ma már ingyenes bővítmények is vannak erre a célra: például a Duplicator vagy a WP Clone.

 

Oszd meg Te is:

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on linkedin

Szerző:

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Hurrá, költözünk!” bejegyzéshez 69 hozzászólás

 1. Végigolvastam 🙂 Eszembe se jutott még, hogy így is lehetne 🙂 Jól elbonyolítottad Móni 🙂

  Én még sose telepítettem új WordPress-t költöztetésnél 🙂

  Válasz
  • Minden csütörtököm azzal indul: na, Ádám most mit fog beszólni?! 😉

   Majd ha egyszer lesz egy komplex oldalad, fórummal, webshoppal, kismillió feltöltött média-anyaggal, többszáz bejegyzéssel és többezer hozzászólással, na, akkor majd fogsz költöztetni Te is 🙂

   Válasz
 2. Ne haragudj, nem beszólni akartam! 🙂 Csak nem értem, hogy a hagyományos módszer (dokumentacio.word-press.hu/wordpress-koltoztetes.html) miért nem jó? Szerintem sokkal egyszerűbb. De majd az olvasók eldöntik!

  ui.: Nem írtam, hogy nem költöztettem még WP-t, elég sokat költöztettem már 🙂 Csak azt írtam, hogy soha nem kellett telepítenem miatta új WordPress-t!

  További szép napot, és elnézést ha kötekedésnek vetted!

  Válasz
  • Nem veszem rossznéven, semmi gond. Jó az, ha több szempontból megvitatunk egy kérdést.

   Csakhogy a “hagyományos módszer” nem tér el attól, amit én leírtam, csak másként fogalmaz, számomra nem annyira érthető, azért “fordítottam le” köznapibb nyelvre. Ami a dokumentációban le van írva, az is tartalmazza az új WP telepítését. Mert amikor azt írja, hogy
   “•feltöltöd a WP fájlokat az új helyre
   •ha szükséges, előtte szerkeszted és módosítod a wp-config.php fájlt”
   – az tulajdonképpen a telepítés. Hiszen az ennyiből áll. A doksi pontosan ezt írja le, amit én is: export, új telepítése, import, csak nem hangsúlyozza, hogy ezzel csak a szöveges részek jönnek át, míg a phpMyAdmin export-importjával a beállítások is.

   Egyszóval nagyjából ugyanaz van a doksiban, mint amit itt leírtam, csak szerintem az enyém logikusabb 🙂

   Válasz
 3. Egyszer már vacakoltam ilyennel, szerencsére a tárhelyszolgáltalóm (az új) segítőkész volt és megcsinálta helyettem. 🙂

  Amúgy +1 pont a női logikának, a wp oldalon leírtakat én sem sikerült megértsem.

  Köszönöm Móni, ha esetleg valamit költöztetni kell majd, nem felejtem el hova nézzek be.

  Válasz
 4. Szia Moni!

  Ez alapján megcsináltam a WP költöztetést – az SQL mentést kihagytam. Kérdésem az lenne:

  Feltettem az új tárhelyre a fényképeket is, de a WP Admin-ban a Médiánál nem jelennek meg. Miért van ez? Mit lehet tenni?

  Válasz
  • Ha FTP-vel teszed fel a képeket, akkor nem fognak megjelenni a Média menüpontban. Hivatkozz rájuk direktben. Én egyébként mindig így szoktam, alapból, hogy előbb feltöltöm a képeket, aztán szúrom be a bejegyzésbe, úgy, hogy linkkel hivatkozom rájuk. Ezek nekem sem jelennek meg a Médiában, pedig ugyanott vannak. (Azért szeretem így, mert különben különböző méretekben elmenti a WP a képeket, mindenféle béna néven 🙂 – és én szeretem, ha rend van a tárhelyemen 🙂 ).

   Ha a képeket a gépedről feltöltve szúrod be, akkor megjelennek a Média menüpontban (akár közvetlenül itt, akár bejegyzésben töltöd fel), viszont a WP átnevezheti őket.

   Ízlés dolga, ki melyiket választja.

   Válasz
   • Köszi Moni! 🙂 Akkor feltöltöm újra azokat a képeket, amik kellenek, max. duplán lesznek fent. 😀 Mivel már sok oldal és bejegyzésem van, amiben ott vannak a képek, macerás lenne őket megint egyenként belinkelni.

   • Ha ott vannak a képek, ahová a linkek mutatnak, akkor nem kell feltöltened még egyszer! Csak legyenek pontosan ugyanolyan struktúrában, akkor látszani fognak. Az nem érdekes, hogy a Média menüpontban nincsenek ott, az a lényeg, hogy a bejegyzésekben lévő link helyes legyen, akkor nem kell hozzányúlni!

  • Ádám már beírta a dokumentáció linkjét, és válaszoltam is rá, hogy az nem volt érthető számomra, azért írtam meg másként. Miért is lustaság az olvasóimtól, ha nem az egyik oldalon tanulnak valamiről, hanem a másikon? 🙂

   Különben a keresőbarátságáról csak jókat tudok mondani, és számtalan ügyfelem példája is ugyanezt mutatja. Két héten belül első oldalra kerülnek a legfontosabb keresőszavakra.

   Csak azon csodálkozom, miért veszed magadnak a fáradtságot, hogy a WP-Sulit olvasd, ha sosem használnád a WP-t? De hát mindenki azt olvas, amit akar, és ahhoz szól hozzá, amihez akar.

   Legközelebb légyszíves legyél kicsit építőbb jellegű, ha hozzászólsz, és vállald a neved és az arcod. Itt ez a szokás. Köszönöm.

   Válasz
 5. Szerintem ez felesleges a blogzapper nevű nem éppen plugin, inkább csak egy fájl. Egyszerű és trükkmentes az oldalamon vannak jó tanácsok hozzá, illetve a fejlesztő oldalán videó is van a használatról 😀

  Válasz
  • De amit én leírtam, az is megcsinálja.

   És megjegyzem a Blog Zapper teszi mindezt 37 dollárért, és a tetejében kell egy kis számítástechnikai tudás hozzá, mert van vele pár dolog, amit külön meg kell érteni. (Közben végigolvastam, amit írtak róla a felhasználók.)

   Persze az általam írtakhoz sem árt, ha valaki tudja, mit csinál, viszont ingyen van.

   Válasz
 6. A google helyezés nem a kódolástól függ. A lányom lótenyésztő szakmunkás, és itt, Chilében azzal tölti az idejét, hogy magyar lovas szakkönyvet fordít, és spanyolul blogol. Nagyon egyszerűen, nagyon tartalmasan. Megtanítottam a kulcsszavazásra. Egy év alatt eljutott oda, hogy bármely lovas tárgykörben az ő blogja első oldalon van, már napi kétszáz látogatónál tart, hatvan országból vannak látogatói. A titka: mindennap molyol valamit a blogon, nyomja a kulcsszavakat, rengeteget linkel, és állandóan ellenőrzi a linkeket, nehogy döglött legyen közte. Közben pedig élvezkedik, mert imádja a lovakat, akármilyen nyelven beszéljenek 🙂
  Ami a nyelvet illeti: nagyon-nagyon egyszerű szövegeket rak fel, emiatt gondolom, hogy a Google fordító kevés hibát vét, ezért jönnek sok nem spanyol nyelvű országból is. A Fülöp-szigetektől kezdve Thaiföldön át Afrikáig mindenhonnan.

  Válasz
  • Nem vagyok SEO szakember, de azért ezt szeretném pontosítani, mert közkeletű tévedés.

   Igen, nagyon fontos a releváns tartalom. DE ha a weboldal felépítése nem keresőbarát, önmagában ez kevés. Kell a belső és a külső optimalizálás is, és ennek igenis nagyon fontos része a helyes kódolás, a linkek szerkezete stb.

   Ha nem lenne fontos a kódolás, akkor nem kerülhetnének a kereső első oldalára új WordPress oldalak két hét alatt. Nyilvánvalóan két hét alatt nem lehet annyi tartalmat felnyomni, hogy az versenyezzen egy egyéves weblappal. És mégis.

   Válasz
 7. Az All in One SEO Pack -ot és a Google XML Sitemaps-et használjuk mindketten a blogjainkhoz, és szorgosan kitöltünk minden kategóriát, kulcsszót, a képekhez is, és mindenhez. Használjuk a Post Teaser-t, az AddToAny: Share/Bookmark/Email Button-t, az fbLikeButton-t, és Robots Meta-t. Így már jó?

  Válasz
  • Persze, hogy jó, ezek mind nagyon hasznosak. A lányod témájában nehéz jó helyezést elérni, hiszen nagyon sok tartalom van a lovakkal kapcsolatban. Ezért (nagyon helyesen) rengeteg tartalmat tesz fel és ezeket a kategóriákkal, kulcsszavakkal, képaláírásokkal meg a SEO bővítményekkel rendszerezi is (belső optimalizálás) és a külső linkekre is ügyel (külső optimalizálás). Remek munkát végzett, nyilvánvalóan, sosem állítottam az ellenkezőjét.

   De azt továbbra is fenntartom, hogy a WordPress rendszernek keresőbarát a kódolása (a felépítése), a közvetlen linkelési rendszere, és hogy a fent említett beállításokat sokkal könnyebb elvégezni vele, mint más rendszerekkel, és ennek következtében jobb helyezést lehet vele elérni, mint más, nem WordPress alapú oldalakkal. Pusztán az első mondatoddal szálltam vitába, hogy “A Google helyezés nem a kódolástól függ.” De igen: attól IS.

   Szerintem egy malomban őrlünk 🙂

   Válasz
   • Örülök, hogy ezt mondod. Próbálkoztam más szisztémákkal is, de mindig visszatértem a WP-hez. Az utóbbi időben már CMS-nek is teljesen megfelel, nem csak blognak.

 8. Sziasztok!

  Erdemesnek talalom megemliteni egy esetleges hiba kikuszoboleset.
  En 2 napja probalom atkoltoztetni,s mindig sql synactic hibara vonatkozoan 2 kulonbozo server is elutasitotta a modositott sql tablat.
  A Lenyeg ay,hogy ha ilyen jellegu hiba felmerul a modositott sql tabla feltoltesenel,akkor erdemes megnezni az ujj es a rego sql file meretet.
  Nalam az tortent,hogy valamiert a linux rendszeremben az sql t most nem firefox al hanem mas bongeszovel mentettem,s eszre sem vettem,hogy a szokasos 5-7MB os file 1kb ra sikeredett.
  ezert a serverek mindig elutasitottak olyan hibaval,amivel teli vannak a net forumok,de a megoldast senki sem irta meg le,pedig a legalapvetobb,ami nekem sem jutott eszembe.
  vesd ossze a backup sql es a modositott meretet max 0,3mb lehet kulonbseg,felteve ha az ujj db bol kivettel 3 tablat mint en is.
  ha neked ilyen hibad van,akkor mentsd az ujj tabladat firefox al,s garantaltan el fogja fogadni a phpmyadmin -t futtato ujj tarhelyed servere!
  udv sxpiv

  Válasz
   • Sziasztok!
    Szeretném megosztani a költöztetés egyik legegyszerűbb formáját: Duplicator plugin-nak hívják, nem kell semmit külön mentegetni exportálni, majd fordítva az új tárhelyen, de akár a sajáton, csak almappában. Kb olyan, hogy elindít-tovább-tovább-befejez:)
    El kell indítani a duplicator-ban az új mentést – semmit nem kell beállítani, vagy megadni, alapesetben menti a teljes fájlszerkezetet, adatbázist, beállításokat, hozzászólásokat, stb. Mikor a mentéssel elkészült megjelenik egy ablak, ahol mind a két fájl-t le kell tölteni. Az üres tárhelyre – az legyen saját, vagy másik tárhely, de üres – fel kell másolni ezt a két fájl-t, majd a címsorba beírni az adott domain-t/installer.php. Elindul, ablakban megjelenik a régi domain, régi tárhely adat, alatta új domain, új tárhely adat. Itt viszont meg kell adni az adatbázis nevét, felhasználói nevét, és jelszavát. Javaslom ennek tesztelését mielőtt a telepítést elkezditek. Ha minden jó, akkor alul pipa, és telepítés. Kb az egész eljárás – nekem 340 MB – 5 perc:)
    Remélem segíthettem
    üdv

   • Kösz a kigészítést!
    Én ugyan ilyen feladatoknál nem nagyon szeretem az automata vagy félautomata megoldást, de azért jó tudni, hogy van ilyen is.
    (Helyesebben azt tudtam, hogy van ilyen, de eddig csak fizetősről tudtam.)

 9. Megint kérdeznék… Az egész wp oldalt át szeretném tenni ugyanazon domain-en egy másik alkönyvtárba. (Mivel a “gyökérben” van egy index.html, ami miatt nem látszik maga a zárt wp oldal, bejelentkezés után sem.) Total Commanderben létrehoztam az új alkönyvtárat, letöltöttem és odamásoltam a wp mappákat és fájlokat, ahogy szoktam. Az install.php-n megcsináltam a kért config.php-s módosításokat, kattintottam az indulhat a telepítésre, erre közli velem kedvesen, hogy már telepítve van… ???

  De hol? az új könyvtár linkjére kattintva ürességet látok…

  Válasz
  • és még ezt írja: Új telepítéshez először törölni kell a táblákat a régi adatbázisból.
   de hát nem szeretném törölni… legalábbis amíg nem importáltam sikeresen az új helyre…

   Válasz
   • Nemnemnemnemnem!!! Mindjárt kiteszek egy figyelmeztetőt az oldal tetejére. Ezt a bejegyzést akkor kell használni, ha másik tárhelyre költözöl!!! Ha ugyanazon a tárhelyen belül maradsz, csak másik alkönyvtárba akarod rakni a WordPresst, akkor a “Tesztelünk és élesítünk” című bejegyzésben leírtakat kell követni: https://wp-suli.hu/alapok/tesztelunk-es-elesitunk/

    Most mindenesetre ezt kell tenned:
    A gyökérből ki kell törölni az index.html-t.
    Le kell másolni a működő WP-könyvtárból az index.php-t és a .htaccess-t.
    Át kell ezeket írni úgy, ahogy a “”Tesztelünk”-bejegyzésben van.
    Fel kell másolni őket a gyökérbe.

    Ha nem megy, szólj, inkább megcsinálom, de így le fogod gyalulni az egészet…

   • Jaaaaaaaaaajjjjjjjjj!!!!! 😀
    Akkor fölöslegesen telepítettem?? Mindjárt megnézem, mi ez a bejegyzés. Szólok, ha elakadok. Köszi, már a piros gombon volt az ujjam! 😀

   • szokásos monológom… a régi adatbázisát írtam véletlenül a config.php-ba… úgyhogy ez a része oké. Települt. Viszont nálam is különböző oldalakra vonatkoztatva a hibaüzenet:
    Warning: Cannot modify header information – headers already sent by
    Megnéztem a notepad+++-ban. a 3 kérdőjeles hibát nem látom. más is lehet a gond?
    kezdek fáradni…:/

   • töröltem az egész config.php-t és újracsináltam. el se hiszem, hogy kész. Most jön az export-import. Van okom izgulni? 😀

 10. Szervusz!

  Szerintem nagyon jó, és érthető kis leírást csináltál. Ennek ellenére van egy dolog, amely számomra nem kerek. Ez pedig a média megjelenésével kapcsolatos rész.
  A leírás alapján a “Második eset”-tel kísérletezem már sokadszorra, amely szerint a 6. pont végül is nem szükséges, hiszen az importált XML alapján, automatikusan átmentődnek a beállítások is. Ebből én azt gondolnám, hogy a Média résznél ugyanúgy meg kellene jelennie a korábbi helyen már feltöltött tartalomnak.
  Vagy pedig rosszul értelmezem, és a csatolásokat így vagy úgy mindenképpen meg kell csinálni???
  Bocsásd meg értetlenségemet, de ez az első éles műveletem WP-ben, eddig csak Drupal-lal foglalkoztam.
  Eredeti célom pedig egy komplett portál localhost-ra másolása lenne, amin kikísérletezhetném az igényelt átalakításokat.

  Köszönettel:
  P.Péter

  Válasz
  • Szia!

   4. lépés: a teljes wp-content mappát másold át.
   És ha a domainnév ki van cserélve az adatbázisban az újra, akkor ennek működnie kell.

   A feltöltött médiafájlok ott vannak a tárhelyen, még ha nem is látszanak a Médiatár menüpontban. Erről már írtam feljebb, Gerbovics Péter kérdésére válaszolva.

   De sajnos localhost esetében nem tudom, mi van, én csak igazi szervereken próbáltam, virtuálison nem. (Már ha jól értettem, és ilyen értelemben használod a localhost kifejezést.)

   Válasz
 11. Hozzáfűzés:
  És / vagy fentebb olvasom már többedszerre, és próbálom értelmezni, hogy ez esetben hol-mit kellene linkelnem ahhoz, hogy a galériák ugyanúgy jelenjenek meg?

  Köszönettel:
  P.Péter

  Válasz
  • Szia!
   Importálásnál a határ 20 MB, ha saját tárhelyen van az oldalad. De például a WP-Suli teljes tartalma 1,7 MB, pedig két és fél éve működik, tehát fura, hogy a Tiéd nagyobb… Át kellene nézni az adatbázist, hogy nem maradtak-e benne felesleges táblák, amelyek nagyon megnövelik a méretét és le is lassítják az oldalad működését.
   Ha tényleg jogosan ekkora, akkor is fel kell, hogy engedje a WP, ha 20 MB-nál nem nagyobb. Persze, ha wordpress.com-os blogod van, vagy mondjuk a mi gyakorló oldalunkon, a pagony.net-en vagy, akkor ott valóban kisebb fájlméret megengedett, egyszerűen azért, mert nem a saját tárhelyedhez tartozó adatbázisba töltöd fel, hanem csak egy kisebb szeletet kapsz ingyenes használatra.

   Válasz
 12. Szia, Moni!

  Ez alatt mit értesz: “ha van saját készítésű “Szöveg vagy html” típusú widgeted”?

  Azon aggódom, hogy mivel a honlap egy része teljesen widgetekből van (tartalomépítő), minden linket újra kell majd írnom benne. Mivel ez összesen 20 termék indexképe plusz rövid leírása egy Tovább gombbal (nem webshop, csak így oldottuk meg), nem szeretnék minden képet és gombot kétszer feltölteni + linkelni…

  Hogy lehet a widget beállításokat, adatokat külön elmenteni? (a kép és gomb hivatkozásokat eddig mindig újra kellett írnom, bár azok tárhelyen belüli átirányítások voltak csak.)

  Válasz
  • Szia!

   Pontosan azt értem, amit Te is írtál: hogy saját widgeteid vannak (a termékek leírása és fényképe van bennük).

   Ez esetben a második megoldást kell használnod, az SQL export-importot, mert az viszi az összes beállítást, a widgetekét is. (Elvileg. Régebben ezt valamiért nem csinálta meg jól, ezért hasznos, ha van egy mentésed a widgetjeidről, de ha jól emlékszem, mostanában már nem volt ebből gond, úgyhogy ez valószínűleg egy olyan hiba volt, amit a cikkem megírása óta kijavítottak.)

   Válasz
 13. Szia Moni!
  Költöztetem a WP.com-ról a blogom új tárhelyre, új domainnel. Sajnos a beállításaim elvesztek csak a szöveg és a képek maradtak meg. Hogyan tudom exportálni az adatbázist WP.com-ról? (a 2. megoldásodat követve)

  Válasz
  • Sajnos sehogy 🙁 A .com nem ad erre lehetőséget. Én is költöztettem már onnan, egyszerűen kézzel beállítottam mindent ugyanúgy, ahogy a .com-on volt, az egyik böngészőfülön a régi, a másikon az új oldal Vezérlőpultja volt megnyitva. Ennél jobb erre nincs sajnos.

   (Legalábbis tudomásom szerint, de nem találtam a .com-on erre vonatkozó lehetőséget. Ha valaki tudja, írja meg!)

   Válasz
 14. Szia Móni!

  A történés az, hogy szeretném elköltöztetni a wordpress-be készített weboldalamat, mely kb 80 %-ban kész. Van benne működő webshop is. Az adatbázis exportálást, site url megváltoztatását, tárhely lementését megcsináltam, és importáltam-másoltam az új tárhelyre. …de a webshop nem működik, és az admin felületet sem tudom megnyitni, ezt a hiba üzenetet kapom mind a kettőnél: Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/mercibonto/web/wp-config.php:1) in /home/mercibonto/web/wp-includes/pluggable.php on line 896

  Az új helyen ideiglenes domain-em van még, és ezzel kapcsolatban nem találtam szinte semmit. Vagyis egy leírást találtam, mely azt írta, hogy alapból nem működik az admin felület, de illesszem be az ott leírt kódokat és működni fog. Sajnos nem működött.
  Kérlek segíts…

  köszönettel Jani

  Válasz
   • megnéztem notepad++-al, de nekem semmilyen karakter nincs a <?php előtt.

    nekem a weblap a webshopon, és az admin felületen kívül működik, a webshop-on, és az admin felület meghívásakor pedig nem üres képernyő töltődik be, hanem ez a hibaüzenet van rajta:

    Warning: Cannot modify header information – headers already sent by (output started at /home/mercibonto/web/wp-config.php:1) in /home/mercibonto/web/wp-includes/pluggable.php on line 896

   • Akkor máshol van a hiba. Egy biztos: nem ott, ahol a hibaüzenet írja, azaz a pluggable.php fájl 896. sorában, mert az egy WP-motor fájl, és az ilyen hibaüzenetek mindig valami másra utalnak. Javaslatom: másold le az összes bővítményedet a tárhelyről FTP-vel, majd töröld a bővítményeket, és próbáld ki úgy. (Mert valószínűleg valami összeakad valamivel.) Ha így jó, akkor másold vissza FTP-vel a bővítményeket. Ekkor már be tudsz lépni az adminba, ott egyesével kapcsold be a bővítményeket, és mindegyik után nézd meg, jó-e még a weboldal. Így ki tudod szűrni, hogy melyik bővítmény okozta a hibát.

 15. Szia Móni!
  Nagyon szépen köszönöm a segítséget. Sajnos nem oldotta meg a problémát. …de, a régi tárhelyen fejlesztett honlapnak voltak hibái, még az ügyben is kértem a segítségedet: webshop telepítése. …illetve más hibák is voltak pl a wordpress-t nem tudtam frissíteni, mert hibával leállít. Most 2 nap alatt gyorsan megcsináltam újra, mely szebb lett, jobb lett, és kész is lett – már a tartalma. Még hátra van a SEO. De most megnéztem, rettenetesen sok link van benne, mely a wordpress cím, és a honlap cím átírásával nem íródnak át. Pl a kiexportált adatbázisfájlban is sokat találtam, mely még a régi domain-re mutatott. Még egyszer köszönöm a segítséget
  üdvözlettel Jani

  Válasz
 16. Sziasztok! Új tárhelyre költöztünk, mi lehet az oka annak, hogy a www. előtaggal és anélkül nem ugyanaz a tartalom jelenik meg? A tárhelyszolgáltatóval való egyeztetés során egyszer már sikerült elérnünk azt az állapotot, amikor mindkettőn az új tartalom volt látható, de akkor bejelentkeztem a wordpress irányítópultba, és a www. oldal visszaállt a régi tartalomra. Mi lehet ennek az oka?
  Köszi ha tudtok segíteni.
  Rita

  Válasz
  • Szia! Ez csak és kizárólag a tárhelyszolgáltatón és/vagy a domain-regisztrátoron múlik. Manapság már “illik”, hogy a www-s és a www nélküli cím ugyanoda mutasson. Ezt a tárhelyszolgáltató / domain regisztrátor tudja beállítani: létre kell hozni egy-egy A recordot, ugyanazzal az IP-címmel, az egyiket a domainneved.hu. -hoz, a másikat a www.domainneved.hu. -hoz (a pont fontos a végén!), vagy ezt Te magad is megteheted, ha van cPanel vagy hasonló a tárhelyhez. Mindenesetre a WordPressnek ehhez nincs köze.

   Egyébként mi volt az a másik tartalom, ami megjelent a www-nél? Nem egy szervízoldal? (Olyasmire gondolok, hogy “Ezt a tárhelyet a tulajdonosa még nem vette használatba” vagy hasonló üzenet.) Mert még egy dolog bekavarhat: ha a tárhelyen van egy index.html fájl, ami ezt az üzenetet kiírja – ezt törölni kell.

   Válasz
 17. Kedves Móni!

  Azt szeretném megkérdezni, hogy egy wp weboldal tartalmát – megőrizve a linkeket a szép és a valós id akármicsodát is -, hogyan lehet feltölteni egy új wp oldalra? Persze, egyszerre gondolom… Azért lenne erre szükség, mert aki készítette azzal megromlott a kapcsolat és nem tudom, hogy miket mahinált át benne. A jövőben mindenképpen nélküle szeretné dolgozni a weboldallal, mert többször hónapokat kellett rá várni egy-egy apróbb módosításnál.

  Köszönöm

  Üdv:

  István

  Válasz
 18. Kedves Móni!

  Elég gyors voltál… Nagyon hálás vagyok érte!

  Köszönöm szépen, még ma nekilátok. Ha elakadok, akkor pedig még kérnék majd egy kicsi segítséget.

  Köszönöm

  Üdv:

  István

  Válasz
  • Nem vagyok mindig ilyen gyors, ne szokj hozzá 🙂 Csak éppen gép előtt voltam.

   Ha végigcsinálod a lépéseket, akkor nem lesz gond, de persze szívesen segítek, ha elakadnál.
   Sok sikert!

   Válasz
 19. Sziasztok!

  Egy olyan kérdésem lenne, hogy az oldal költöztetése során /másik tárhelyre, másik domain-nel/ az adatbázis importálása után meg változik a domain.hu/wp-admin oldalhoz tartozó felhasználónév és jelszó is?

  válaszokat előre is köszi

  Válasz
 20. Kedves Móni!

  Nekem egy olyan problémám merült fel a költöztetésnél, hogy az -sql importálásánál az alábbi hibaüzenetet dobja ki:

  Hiba

  SQL-lekérdezés:


  — A tábla adatainak kiíratása `wp_blogs`

  INSERT INTO `wp_blogs` ( `blog_id` , `site_id` , `domain` , `path` , `registered` , `last_updated` , `public` , `archived` , `mature` , `spam` , `deleted` , `lang_id` )
  VALUES ( 1, 1, ‘www.probahonlap.eu’, ‘/’, ‘2015-04-29 19:02:10’, ‘2015-05-10 19:14:30’, 1, 0, 0, 0, 0, 0 ) ;

  A MySQL mondta: Dokumentáció
  #1062 – Duplicate entry ‘1’ for key ‘PRIMARY’

  Segítenél kérlek, hogy mi lehet az oka és mit tudok csinálni?

  Köszönöm!

  Üdv.: Annamária

  Válasz
  • Kedves Annamária!
   Teljesen üres adatbázisba importálsz? Ne legyen benne semmi, de legalább ugyanazzal a tábla előtaggal ne.
   Ha üres az adatbázis, akkor az is lehet, hogy a MySQL nincs jól beállítva. Be kell kapcsolnod az “auto increment” funkciót. Ezt a következőképpen tudod megtenni:
   – megnyitod a phpMyAdmint,
   – kiválasztod a WordPress adatbázist,
   – kiválasztod a “wp_comments” táblát,
   – megkeresed azt a sort, amelyben a “comments_id” van,
   – a sor utolsó legördülő menüjéből kiválasztod az “auto_increment” lehetőséget,
   – elmented;
   majd ugyanezt megismétled a többi táblával is.

   Válasz
  • Nincs ezzel gond, a “Második eset”-ben leírtakat kell alkalmaznod, és csak egy plusz lépést kell beiktatnod a költöztetési folyamatba. A 2/2. lépés után lesz egy 2/3. lépésed: nyisd meg az sql adatbázist Jegyzettömbbel, PSPad Editorral, TextWranglerrel vagy hasonló szerkesztővel (semmiképpen ne Worddel!!), és cseréld le az összes valami.eu -t valami.hu -ra. Utána mentsd el, és majd így importáld az 5/2-es lépésben.
   Sok sikert!

   Válasz
 21. Kedves Móni!

  A költöztetést a saját gépről élesbe ugyanígy csináltam, de nekem az a gondom, hogy a sablon beállításokat nem viszi magával (a widgeteket – már én is rájöttem, hogy újra be kell lőni), Azt felismeri, melyik sablon van kiválasztva, de kb egyik képernyőn az egyik verzió, másikon a másik és elég hosszadalmas néha. Adatbázist én úgy szoktam költöztetni, hogy letöltöm, Notepad++-ban átítom benne, amit kell (keres-csere) és utána feltöltöm az új helyre. Config file-ban átírom, ami kell meg a .htaccess-ben és kész. A WP-t nem szoktam újra telepíteni, hanem bemásolom a saját gépen egy Tárhelyre c. mappába a WAMP-ról, ott beállítok mindent és feltöltöm az új tárhelyre. Ugyanígy, a mentéseknek van saját mappája és ha költöztetni kell, csak készítek egy új xy-tarhelyre mappát és ott átkódolom, aztán új helyre fel. Ez alig pár perc… De a sablon beállításokat juszt se viszi át Wampról élesbe… Egyszer egy videóban láttam ezt a Notepad++ megoldást. azóta nagyon gyorsan megvagyok vele.

  Válasz
  • Kedves Ágnes!

   A sablon beállításokat is át kellene vigye, de ezt sokszor az új helyen nem veszi figyelembe, és valóban csak az “egyik képernyő- másik képernyő” módszer marad. A jobb (prémium) sablonokban viszont szokott lenni olyan lehetőség, hogy sablon beállítások exportja és importja, és az már átviszi. Például az ElegantThemes esetében ez megvan.

   Két megjegyzés:

   WP újra telepítés = fájlok felmásolása az új helyre és wp-config fájl beállítása az új adatbázis-adatokkal 🙂 Úgyhogy de igen, Te is újra szoktad telepíteni a WP-t 🙂 De ez részletkérdés. (Jó, persze a végén az a két kattintás elmarad, amit az üres WP-nél még meg kell tenni.)

   Természetesen az adatbázisban keres-csere megoldással kell átírni a domaint, ezt ítam én is az “Első eset” 1. pontjában. Úgyhogy egyetértünk 🙂 Csak én nem Notepad++-t írtam, hanem Jegyzettömböt vagy PSPad Editort, de az teljesen mindegy.

   Válasz
 22. Ja, így mindent visz, a médiából is elérem. Az engem is zavar, hogy megsokszorozza a képeket.De ekkor ezt elolvasom, hogy lehet kikerülni.. Ez egy agyrém. Egy másik CMS-nél ezt nem csinálta a rendszer, volt egy kép azt slussz. A költöztetésnél szerencsére nem szívtam még a média tartalommal, viszont.. . Így, hogy az adatbázist export-piszkál-import megoldással csináltam, a sablon beállításain kívül mindent átvisz tökéletesen és az elérési úttal sincs gond. Viszont tény, hogy a kódpiszkálós módszer biztosabbés alaposabb. Mindkét módszerrel kellett már költöztetni, sőt másik CMS_ből is, ingyen – van fizetős pugin rész is, de azt sikerült kikerülni. Lehet, megéri, mert akkor a usereket is viszi szépen a régi CMS-ből. Az egy külön sztori a user management.

  Válasz
  • Csak azért sokszorozza meg a képeket, mert a sablon feltöltéskor legyárt minden képből minden olyan méretet, amelyet a sablon használni fog, és így gyorsabban töltődik be az oldal. Ez nem hibája, hanem tulajdonsága, mégpedig jó tulajdonsága.

   De ettől még egy kép csak egyszer lesz bent a Médiatárban. (Ha nem, akkor ott valami más gond van: nem volt üres a Médiatár vagy az adatbázis.)

   Az adatbázis export-import a felhasználókat is átviszi.

   Válasz

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..