Export-import finomságok

Többször volt már szó WordPress weboldalak költöztetéséről (a legteljesebb összefoglalót itt találod; ha pedig a Google blogszolgáltatójából, a Bloggerből szeretnél váltani, akkor ezt olvasd el), de az élet a legjobb blogger, feldobja újra a fontos témákat. Néhány apró, de lényeges tudnivalóval egészítem ki most a fenti bejegyzéseket, amelyekről jó, ha Te is tudsz.

Mire valók az Eszközök?

A WordPress Vezérlőpult Eszközök menüpontja alatt alapértelmezésben két almenüpontot találsz, Importálás és Exportálás néven. (Később bizonyos bővítmények is beköltözhetnek ide, például a TablePress, vagy a Subscribe To Comments feliratkozói.) Ha a tartalmaidat (bejegyzések, oldalak, kategóriák, címkék, hozzászólások, stb) akarod átköltöztetni az egyik WordPress oldaladból a másikba, vagy ha korábban a blogspot.com-on készítettél magadnak blogot, és onnan váltanál WordPressre, akkor lesz szükséged ezekre az eszközökre.

Tárhelyváltás esetén a legkönnyebben persze akkor úszod meg a költözést, ha a wp-content mappa tartalmát FTP-vel le tudod menteni, és az adatbázishoz is hozzáférsz a phpMyAdmin felületen keresztül. Csakhogy ez nem mindig lehetséges: sajnos mostanában többször is előfordult, hogy egy másik “weblapkészítő” feladta, félkész állapotban hagyta egy ügyfele weboldalát, és amikor a kárvallott hozzám fordult segítségért, a korábbi vállalkozó nem volt hajlandó megadni a szükséges hozzáféréseket a költöztetéshez.

Ezekben az esetekben sajnos nincs más megoldás, mint menteni, ami menthető

Az Exportálás funkció

A WordPress a tartalomból egy úgynevezett WXR fájlt készít (kiterjesztett RSS fájl, a formátuma .xml) – ez tartalmazza az összes bejegyzést, oldalt, kategóriát, címkét, a hozzászólásokat, a meta adatokat, az egyedi mezőket, a szerző(k) adatait és még sok minden mást (például a termékeket is, ha webáruházad van). Nem tartalmazza viszont a bővítmények beállításait – és lehet, hogy ez zavar, mert újra be kell mindent állítgatnod, de jó oldala is van: ha valamilyen megmagyarázhatatlan hibába ütközöl, és semmi nem segít, akkor a legjobb technikailag újrahúzni az oldalt.

Az Importálás funkció

WordPress Import

Az exportáláshoz nem kell semmi különös előkészület, csak rákattintasz és követed az utasításokat; az importálásnál viszont először telepítened kell a megfelelő bővítményt: a WordPress Importert vagy a Blogger Importert (a többi lehetőséggel nálunk nem sokat lehet kezdeni). Ezután fel kell töltened a WXR (.xml) fájlodat – ne türelmetlenkedj, ilyenkor sokáig nem látszik különösebb haladás, legfeljebb a bal alsó sarokban ennyi:

WordPress ImportEgészen nagy fájlok is keletkezhetnek, a feltöltésük időbe telik, pedig még nem is említettem a legnagyobb idő- és sebességrablókat: a képeket!

Mi lesz a csatolmányokkal?

Tulajdonképpen a csatolmányok is jönnek az .xml fájllal együtt (igazából csak a linkjük jön, nem maga a kép); azonban könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül az áthozásuk: nagy .xml fájlok (sok bejegyzés) esetén időtúllépésbe futhatunk bele, és az egész folyamat összeomlik. Ennek a problémának a megoldására készült az Attachment Importer bővítmény, amely a csatolmányokat egy külön munkamenetben tölti le az eredeti helyükről és tölti fel az új weboldal Médiatárjába.

Ha tehát sok és/vagy nagyméretű képed, hanganyagod, videód, e-könyved van, akkor először futtasd le a normál importálót, de ne jelöld be a csatolmányok letöltését, azaz a “Download and import file attachments” lehetőséget:

Ne jelöld be!

Amikor az importálás elkészült, menj újra az Eszközök -> Importálás menüpontba, és most válaszd a legfelső lehetőséget, az “Attachment Importer“-t (persze csak akkor látod, ha már telepítetted ezt a bővítményt). Válaszd ki a WXR (.xml) fájlodat, és jelöld ki a felhasználót, akihez rendeli majd a feltöltő a képeket (alapesetben ez a jelen felhasználó). Érdemes bepipálni, hogy az egyes lekérések között hagyjon legalább 5 mp szünetet, hogy a szerver, amelyen a képek vannak, nehogy tévesen DDOS támadásnak észlelje az importálást.

DDOS ellen

Ezután már csak hátra kell dőlnöd, és kivárni, amíg a rendszer dolgozik. Ha esetleg hibát észlelsz a folyamat során, akkor próbáld meg újra lefuttatni az importálót. A bővítmény kiszűri azokat a fájlokat, amelyeknek egyforma a neve, a fájlneve, a feltöltési dátuma és a mérete, így nem kell aggódnod, hogy esetleg valami duplán kerül fel.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Ne maradj le semmiről, iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Export-import finomságok” bejegyzéshez 12 hozzászólás

 1. Témába vág a kérdés, hátha tudja valaki a megoldást:

  Webmatrix alatt saját gépen elkészítettem egy komplett oldalt. Minden szép és jó…

  Admin felületről az Export funkcióval kiexportáltam az adatbázist és a webes tárhelyre beimportáltam.

  A csatolmányok azonban nem jöttek….

  Leszedtem az Attachment Imprter bővítményt is, ami arra lenne hivatott, hogy az XML-ben említett csatolmányokat beimportálja, de a localhost:2226 forrással valami baja van ennek is, ugyanúgy, ahogy a WordPress importernek is.

  A következő hibaüzenet fogad minden egyes bővítménynél:

  “xxx.jpg could not be uploaded because of an error. (import_file_error: Remote server did not respond)”

  Van arra lehetőség, hogy egy Webmatrix-ban elkészített és működő oldal-t úgy kiexportáljunk, hogy a csatolmányok is jöjjenek vele? (Gondolom ugyanaz vonatkozik a Wampserver-re is,)

 2. Sima WordPress költöztetés megoldja. Vagy klónozás. Véleményem szerint localhostról nem fogja áthúzni a képeket semmi, de ez a két módszer segít, egy az egyben olyan lesz a weben a weboldal, mint localhoston.

 3. Addig eljutottam, hogy kiexportálva a bejegyzéseket az XML fájlban kicseréltem a hivatkozásokat localhostól weboldalam.hu-ra illetve FTP-n felmásoltam a mellékleteket és így minden bejegyzésben tökéletesen megjeleníti a képeket.

  A gond azzal van, hogy a médiatárba nem kerültek bele, ez üres maradt.

  Érdekes módon a bejegyzésekben oldalt a “kiemelt kép” helyén sincs semmi, mint ha nem is lett volna megadva ilyesmi korábban. Létezik, hogy bejegyzés exportálásakor ezeket a hivatkozásokat nem menti el?

  Arra próbálok most megoldást találni, hogy a médiatár tartalmát hogy lehet exportálni és importálni,

  • Helló.

   1. Localhostról másold fel ftp-re a ” www ” mappában lévő oldalad mappájának a tartalmát .

   2. Oldalad MySql -jéből exportáld ki a adatbázist!

   3. Importáld fel a letöltött MySql a új helyére

   4. A felimportált adatbázisban keressed meg a “wp_options” és kattints rá!

   5. “siteurl” és a “home” táblában lévő url-t írd át a új url-re

   6. Oldalad file-jaiban lévő “config-php ” -ban a Mysql adatokat írd át az Újra

   Ennyi lenne … ezek után ugyan úgy megjelenik a weben az oldalad mint a localon

 4. Blogspotos blogból költöztetnék, de persze túl nagy lett az xml fájl. Azonban több darabra szétosztva sem eszi meg a blogger importáló. Mit nem tudok?

  • Pontosan hogyan nem eszi meg? Mit csinál, mit ír ki?
   Mert ha csak szétvágtad, de esetleg nem jó helyen, akkor az lehet a baj.
   Vagy ha nincs fejléce mindegyik darabnak.
   Legalábbis WP-importnál kell fejléc az összes darabhoz.

  • Rá akartam vágni, hogy sajnos nem, de aztán elbizonytalanodtam (mostanában már nem ezzel exportálok, hanem a Duplicator bővítménnyel, mert az visz mindent), úgyhogy inkább kipróbáltam. Mindenkit átvisz, aki a szerzője oldalnak vagy bejegyzésnek, de a sima feliratkozókat (ha nincsenek megjelölve semelyik tartalomnál szerzőként) nem viszi át.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..