Export-import finomságok

Többször volt már szó WordPress weboldalak költöztetéséről (a legteljesebb összefoglalót itt találod; ha pedig a Google blogszolgáltatójából, a Bloggerből szeretnél váltani, akkor ezt olvasd el), de az élet a legjobb blogger, feldobja újra a fontos témákat. Néhány apró, de lényeges tudnivalóval egészítem ki most a fenti bejegyzéseket, amelyekről jó, ha Te is tudsz.

Mire valók az Eszközök?

A WordPress Vezérlőpult Eszközök menüpontja alatt alapértelmezésben két almenüpontot találsz, Importálás és Exportálás néven. (Később bizonyos bővítmények is beköltözhetnek ide, például a TablePress, vagy a Subscribe To Comments feliratkozói.) Ha a tartalmaidat (bejegyzések, oldalak, kategóriák, címkék, hozzászólások, stb) akarod átköltöztetni az egyik WordPress oldaladból a másikba, vagy ha korábban a blogspot.com-on készítettél magadnak blogot, és onnan váltanál WordPressre, akkor lesz szükséged ezekre az eszközökre.

Tárhelyváltás esetén a legkönnyebben persze akkor úszod meg a költözést, ha a wp-content mappa tartalmát FTP-vel le tudod menteni, és az adatbázishoz is hozzáférsz a phpMyAdmin felületen keresztül. Csakhogy ez nem mindig lehetséges: sajnos mostanában többször is előfordult, hogy egy másik “weblapkészítő” feladta, félkész állapotban hagyta egy ügyfele weboldalát, és amikor a kárvallott hozzám fordult segítségért, a korábbi vállalkozó nem volt hajlandó megadni a szükséges hozzáféréseket a költöztetéshez.

Ezekben az esetekben sajnos nincs más megoldás, mint menteni, ami menthető

Az Exportálás funkció

A WordPress a tartalomból egy úgynevezett WXR fájlt készít (kiterjesztett RSS fájl, a formátuma .xml) – ez tartalmazza az összes bejegyzést, oldalt, kategóriát, címkét, a hozzászólásokat, a meta adatokat, az egyedi mezőket, a szerző(k) adatait és még sok minden mást (például a termékeket is, ha webáruházad van). Nem tartalmazza viszont a bővítmények beállításait – és lehet, hogy ez zavar, mert újra be kell mindent állítgatnod, de jó oldala is van: ha valamilyen megmagyarázhatatlan hibába ütközöl, és semmi nem segít, akkor a legjobb technikailag újrahúzni az oldalt.

Az Importálás funkció

WordPress Import

Az exportáláshoz nem kell semmi különös előkészület, csak rákattintasz és követed az utasításokat; az importálásnál viszont először telepítened kell a megfelelő bővítményt: a WordPress Importert vagy a Blogger Importert (a többi lehetőséggel nálunk nem sokat lehet kezdeni). Ezután fel kell töltened a WXR (.xml) fájlodat – ne türelmetlenkedj, ilyenkor sokáig nem látszik különösebb haladás, legfeljebb a bal alsó sarokban ennyi:

WordPress ImportEgészen nagy fájlok is keletkezhetnek, a feltöltésük időbe telik, pedig még nem is említettem a legnagyobb idő- és sebességrablókat: a képeket!

Mi lesz a csatolmányokkal?

Tulajdonképpen a csatolmányok is jönnek az .xml fájllal együtt (igazából csak a linkjük jön, nem maga a kép); azonban könnyen előfordulhat, hogy nem sikerül az áthozásuk: nagy .xml fájlok (sok bejegyzés) esetén időtúllépésbe futhatunk bele, és az egész folyamat összeomlik. Ennek a problémának a megoldására készült az Attachment Importer bővítmény, amely a csatolmányokat egy külön munkamenetben tölti le az eredeti helyükről és tölti fel az új weboldal Médiatárjába.

Ha tehát sok és/vagy nagyméretű képed, hanganyagod, videód, e-könyved van, akkor először futtasd le a normál importálót, de ne jelöld be a csatolmányok letöltését, azaz a “Download and import file attachments” lehetőséget:

Ne jelöld be!

Amikor az importálás elkészült, menj újra az Eszközök -> Importálás menüpontba, és most válaszd a legfelső lehetőséget, az “Attachment Importer“-t (persze csak akkor látod, ha már telepítetted ezt a bővítményt). Válaszd ki a WXR (.xml) fájlodat, és jelöld ki a felhasználót, akihez rendeli majd a feltöltő a képeket (alapesetben ez a jelen felhasználó). Érdemes bepipálni, hogy az egyes lekérések között hagyjon legalább 5 mp szünetet, hogy a szerver, amelyen a képek vannak, nehogy tévesen DDOS támadásnak észlelje az importálást.

DDOS ellen

Ezután már csak hátra kell dőlnöd, és kivárni, amíg a rendszer dolgozik. Ha esetleg hibát észlelsz a folyamat során, akkor próbáld meg újra lefuttatni az importálót. A bővítmény kiszűri azokat a fájlokat, amelyeknek egyforma a neve, a fájlneve, a feltöltési dátuma és a mérete, így nem kell aggódnod, hogy esetleg valami duplán kerül fel.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.