Nincs többé Google Analyticator?

Nagyjából három héttel ezelőtt azt vehettük észre, hogy a Google Analyticator bővítmény helytelenül működik, a Vezérlőpulton nem jelenik meg többé a statisztika, helyette az a hibaüzenet látszik, hogy nem sikerült a hitelesítés a Google Analytics-szel. Vártuk, hogy a fejlesztő megoldja a problémát, de ez sajnos nem történt meg, és kétséges, hogy lesz-e még egyáltalán frissítés.

Utánanéztem a WordPress support fórumon, hogy mások mire jutottak. Először néhányan arra gondoltak, hogy a hiba amiatt történt, hogy a Google frissítette az API-ját a 3.0 verzióra, és mivel a WordPresshez írt Analytics-bővítmények mind a régi változattal működtek, ezért omlottak össze. Az egyik fórumozó azt írta, több, mint tíz bővítményt kipróbált, és egyik sem működött. Végül a Google Analytics for WordPress by Yoast nevű bővítmény bizonyult sikeresnek, annak azonban nincs widgetje a Vezérlőpulton.

Valójában a Google Analyticator azóta is működik, legalábbis a követőkódot továbbra is beilleszti a WordPress oldalak forráskódjába, így a statisztika folyamatos, az Analytics oldalán megtekinthető. Csak az a csinos áttekintő panel tűnt el a Vezérlőpultról, amelyet annyira megszerettünk…

És ez a probléma fennáll (vagy legalábbis fennállt) az összes bővítménnyel. Amelyik bővítménynek hitelesítésre (autentikációra) volt szüksége, az az új Google API miatt nem működött. Többen ajánlották a Google Analytics Dashboard bővítményt (http://wordpress.org/extend/plugins/google-analytics-dashboard/), a fejlesztője ezt azóta frissítette is az új API-hoz, így most elvileg jól működik.

De vajon mi történt a Google Analyticatorral? Mint kiderült, ez a történet nem most, augusztus végén kezdődött. Ronald Heft, a bővítmény fejlesztője, már június elején hivatalosan közölte a blogjában, hogy időhiány miatt nem készít több frissítést. Augusztus 25-én mégis azt írta hozzászólásban, hogy “talán jó hírekkel tud szolgálni“, majd 29-én azt, hogy “nézzetek vissza szeptember 10-én“, ami valószínűleg azt jelentette, hogy tárgyalásban van valakivel, aki folytatná a népszerű bővítmény fejlesztését.

Sajnos ez az időpont már elmúlt és nem történt semmi – kivéve, hogy szeptember 11-én Ronald újabb hozzászólásban biztatta a várakozókat:Jön a bejelentés, de ez már nem rajtam múlik. Remélhetőleg még ezen e héten.

Szurkolunk 🙂

 

Mindenesetre a leglényegesebb információ ezzel kapcsolatban: a Google Analyticator hitelesítés nélkül is működik, a követőkód ott van az oldalakon, a statisztikák élnek, csak nem láthatóak a Vezérlőpulton. Tehát pánikra nincs ok, nem kell másik bővítményt keresned, csak kényelmetlenebb lett az életed annyiban, hogy át kell lépned az Analytics oldalára, ha kíváncsi vagy a weblapod látogatottságára.

Ha pedig mázlink lesz, valaki tényleg folytatja Ronald Heft munkáját, amelyért mindenesetre ezúton is köszönetet mondunk – mindkettőjüknek! 🙂

 

U.i. Kb egy hete jött ki a Sociable nevű bővítmény 4.3.3-as verziója. Aki frissített, rosszul járt, mert a plugin hibás volt… Mostanra azonban itt az újabb frissítés, sőt, rögtön kettőt ugorhatunk: a jelenleg elérhető 4.3.3.2 már biztonságos, jól működik, úgyhogy nyugodtan frissítsd, ha használod.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta