Levélküldés a WordPressből

Úgy gondolom, hogy akinek honlapja van és szeretné kézben tartani a kommunikációt a látogatóival, az tisztában van vele, hogy levélküldő szoftverre márpedig szüksége van. Csak az a kérdés, mi értelme külső programot használni (általánosan használt nevükön: autorespondert), amikor ezt a feladatot meg lehet oldani WordPress bővítményekkel vagy akár néhány sornyi php kódolással is.

Korábban már kétszer is írtam erről a témáról: először az alapokról az “RSS, Feedburner, hírlevél” című cikkben, azután két kapcsolódó bővítményről az “Iratkozzanak fel, de hogyan?” című bejegyzésben. Utóbbinál egy kis játékot is hirdettem, amelynek a megfejtése a zárt tagi oldalon részletesebben bemutatott WP Responder nevű levélküldő plugin volt.

Van tehát több lehetőségünk is rá, ha ingyenes WordPress bővítményekkel akarjuk megoldani a kapcsolattartás feladatát. Azonban ezeknek a megoldásoknak van egy közös jellemzőjük, amiért őket kizárólag kezdetben, kis számú feliratkozó esetén javaslom, és ez az, hogy a php programozási nyelv mail() nevű függvényét használják, mégpedig az adott weblapot kiszolgáló tárhelyen futtatva.

Mi ezzel a gond? A php.net ajánlásában a következőket írja: “Érdemes megjegyezni, hogy a mail() funkció nem alkalmas nagyobb e-mail-mennyiség ciklusban történő küldéséhez. Ez a funkció megnyitja és lezárja az SMTP socketet minden e-mailnél, ami nem túl hatékony.”

Tudom, ez nem sokat mond azoknak, akik nem programozói, pláne nem tárhelyszolgáltatói szemmel tekintenek a folyamatokra. Hadd fordítsam le a fentieket “emberi” nyelvre, azaz hadd mutassam meg, mi történik, ha valaki ezzel az eljárással küld ki rengeteg levelet – nem Te, hanem valaki más, akinek ugyanazon a szerveren van a tárhelye, mint a Tiéd…

Az történik ugyanis, hogy amikor a mail() függvénnyel rengeteg levelet kezdenek el kiküldeni, akkor minden egyes levél esetében SMTP-socketet, azaz újabb adatszálat nyit a mail(). Így egy idő után betelik a mail-ütemező, tehát megkezdődik a levelek kézbesítésének teljes leállása, bedugulása. Azoké is, akik normálisan küldenek, kis mennyiségben. Innentől fogva akár fél napra is leállhat a levélküldés, és egyre nagyobb lesz a káosz. Ezen pedig csak úgy lehet segíteni, ha a rendszergazda törli az összes levelet az ütemezőből. A fejlesztőknek sokszor fogalmuk sincs erről a php.net szakmai ajánlásról, a legegyszerűbb módszerhez nyúlnak, hiszen őket nem érdekli, hogy a szerverrel mi történik. Szakmai szemmel nézve – finoman fogalmazva – ez hanyagság.

Tehát a php mail() funkció regisztrációs, visszaigazoló levelek kiküldésére tökéletes, de másra nem. Nagyon kevés az olyan szoftver, ami figyelembe veszi az amúgy sok éve a php.net oldalon lévő ajánlást, miszerint PEAR mail-csomagokat kell használni. Még a hazai piacvezető szoftverek sem így készültek, részint a fejlesztői figyelmetlenség miatt, másrészről pedig sokuk nem szerver-üzemeltető, így csak másodkézből, saját ügyfeleik által értesülhetnek a problémákról, ha egyáltalán értesülnek.

(A szakmai segítségért, a fentiek megfogalmazásáért köszönet Antal Bélának!)

 

Mi a megoldás?

Olyan levelezőszoftverre van tehát szükségünk, ha biztonságosan, hatékonyan, és másokat sem zavarva akarunk leveleket küldeni az érdeklődőinknek, amely:

  • nem php-alapú,
  • külön erre a feladatra dedikált szerveren fut, nem a tárhelyes szerveren,
  • a fejlesztést olyanok végezték, akiknek szerverüzemeltetési tapasztalatuk is van,
  • van lehetőség akár saját IP-cím (saját SMTP-szerver) beállítására is.

Ezek azok az okok, amelyek miatt (mint tárhelyszolgáltató és mint WordPress oldalak készítője és üzemeltetője is) én a Silihost Autorespondert választottam és ezt ajánlom mindenkinek, aki erről kérdez – és ez az oka annak is, hogy a március 16-i tréningen a haladók szekciójában éppen ezt a rendszert mutatom be, és azt, hogy hogyan tud együtt dolgozni a WordPress alapú weblapokkal. Én már évek óta használom teljes elégedettséggel, tulajdonképpen nemcsak levélküldőként, hanem teljes megrendeléskezelőként – ha az alábbi nagy piros gombra kattintasz, hogy jelentkezz a tréningre, akkor is a Silihost Autoresponder fog Neked válaszolni 🙂

Jelentkezés a tréningre

 

Várlak tehát 2011. március 16-án, szerdán a Lurdy Házban – és mindent elárulok a Silihost Autoresponderről meg a WordPressről, amit mindig is tudni akartál róluk, de sosem merted megkérdezni 🙂

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.