Levélküldés a WordPressből

Úgy gondolom, hogy akinek honlapja van és szeretné kézben tartani a kommunikációt a látogatóival, az tisztában van vele, hogy levélküldő szoftverre márpedig szüksége van. Csak az a kérdés, mi értelme külső programot használni (általánosan használt nevükön: autorespondert), amikor ezt a feladatot meg lehet oldani WordPress bővítményekkel vagy akár néhány sornyi php kódolással is.

Korábban már kétszer is írtam erről a témáról: először az alapokról az “RSS, Feedburner, hírlevél” című cikkben, azután két kapcsolódó bővítményről az “Iratkozzanak fel, de hogyan?” című bejegyzésben. Utóbbinál egy kis játékot is hirdettem, amelynek a megfejtése a zárt tagi oldalon részletesebben bemutatott WP Responder nevű levélküldő plugin volt.

Van tehát több lehetőségünk is rá, ha ingyenes WordPress bővítményekkel akarjuk megoldani a kapcsolattartás feladatát. Azonban ezeknek a megoldásoknak van egy közös jellemzőjük, amiért őket kizárólag kezdetben, kis számú feliratkozó esetén javaslom, és ez az, hogy a php programozási nyelv mail() nevű függvényét használják, mégpedig az adott weblapot kiszolgáló tárhelyen futtatva.

Mi ezzel a gond? A php.net ajánlásában a következőket írja: “Érdemes megjegyezni, hogy a mail() funkció nem alkalmas nagyobb e-mail-mennyiség ciklusban történő küldéséhez. Ez a funkció megnyitja és lezárja az SMTP socketet minden e-mailnél, ami nem túl hatékony.”

Tudom, ez nem sokat mond azoknak, akik nem programozói, pláne nem tárhelyszolgáltatói szemmel tekintenek a folyamatokra. Hadd fordítsam le a fentieket “emberi” nyelvre, azaz hadd mutassam meg, mi történik, ha valaki ezzel az eljárással küld ki rengeteg levelet – nem Te, hanem valaki más, akinek ugyanazon a szerveren van a tárhelye, mint a Tiéd…

Az történik ugyanis, hogy amikor a mail() függvénnyel rengeteg levelet kezdenek el kiküldeni, akkor minden egyes levél esetében SMTP-socketet, azaz újabb adatszálat nyit a mail(). Így egy idő után betelik a mail-ütemező, tehát megkezdődik a levelek kézbesítésének teljes leállása, bedugulása. Azoké is, akik normálisan küldenek, kis mennyiségben. Innentől fogva akár fél napra is leállhat a levélküldés, és egyre nagyobb lesz a káosz. Ezen pedig csak úgy lehet segíteni, ha a rendszergazda törli az összes levelet az ütemezőből. A fejlesztőknek sokszor fogalmuk sincs erről a php.net szakmai ajánlásról, a legegyszerűbb módszerhez nyúlnak, hiszen őket nem érdekli, hogy a szerverrel mi történik. Szakmai szemmel nézve – finoman fogalmazva – ez hanyagság.

Tehát a php mail() funkció regisztrációs, visszaigazoló levelek kiküldésére tökéletes, de másra nem. Nagyon kevés az olyan szoftver, ami figyelembe veszi az amúgy sok éve a php.net oldalon lévő ajánlást, miszerint PEAR mail-csomagokat kell használni. Még a hazai piacvezető szoftverek sem így készültek, részint a fejlesztői figyelmetlenség miatt, másrészről pedig sokuk nem szerver-üzemeltető, így csak másodkézből, saját ügyfeleik által értesülhetnek a problémákról, ha egyáltalán értesülnek.

(A szakmai segítségért, a fentiek megfogalmazásáért köszönet Antal Bélának!)

 

Mi a megoldás?

Olyan levelezőszoftverre van tehát szükségünk, ha biztonságosan, hatékonyan, és másokat sem zavarva akarunk leveleket küldeni az érdeklődőinknek, amely:

  • nem php-alapú,
  • külön erre a feladatra dedikált szerveren fut, nem a tárhelyes szerveren,
  • a fejlesztést olyanok végezték, akiknek szerverüzemeltetési tapasztalatuk is van,
  • van lehetőség akár saját IP-cím (saját SMTP-szerver) beállítására is.

Ezek azok az okok, amelyek miatt (mint tárhelyszolgáltató és mint WordPress oldalak készítője és üzemeltetője is) én a Silihost Autorespondert választottam és ezt ajánlom mindenkinek, aki erről kérdez – és ez az oka annak is, hogy a március 16-i tréningen a haladók szekciójában éppen ezt a rendszert mutatom be, és azt, hogy hogyan tud együtt dolgozni a WordPress alapú weblapokkal. Én már évek óta használom teljes elégedettséggel, tulajdonképpen nemcsak levélküldőként, hanem teljes megrendeléskezelőként – ha az alábbi nagy piros gombra kattintasz, hogy jelentkezz a tréningre, akkor is a Silihost Autoresponder fog Neked válaszolni 🙂

Jelentkezés a tréningre

 

Várlak tehát 2011. március 16-án, szerdán a Lurdy Házban – és mindent elárulok a Silihost Autoresponderről meg a WordPressről, amit mindig is tudni akartál róluk, de sosem merted megkérdezni 🙂

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta