Jogosultságok, tagi szintek

 

A WordPress öt különböző felhasználói (jogosultsági) szintet ismer: a rendszer felhasználója lehet Adminisztrátor, Szerkesztő, Szerző, Közreműködő és Feliratkozó. Ők különböző mértékig nyúlhatnak bele a honlap vagy blog szerkesztésébe. Van azonban megoldás arra is, ha az olvasóidnak szeretnél különböző tagi jogosultságokat adni, hogy mindenki csak azt a tartalmat láthassa, amelyet neki szánsz.

A legkevesebb joggal a Feliratkozó rendelkezik: ő csak a Vezérlőpultot látja, és a menüpontok közül a saját Adatlapját, amelyet szerkeszteni is tud. Ennek a szerepkörnek igazi jelentősége akkor van, ha zárt tagi oldalt hozunk létre (erről már írtam korábban), amelyet csak a feliratkozottak láthatnak. A feliratkozást természetesen köthetjük tagsági díj fizetéséhez is, ahogy az nálunk a WP-Suli Klubban is történik.

Ezt látja a Feliratkozó:

Ezt látja a Feliratkozó

 

A Közreműködő az első olyan szintű felhasználó, aki már bejegyzéseket is adhat a bloghoz, bár csak korlátozott módon: ő nem tölthet fel képeket vagy más médiát (az ezekhez tartozó ikonok meg sem jelennek a szerkesztőfelületén), nem hozhat létre linkeket, és nem állíthat a bővítményeken sem. A többiek bejegyzéseit csak megtekintheti, a sajátjaihoz viszont természetesen teljes joga van.

Ez a kép fogadja a Közreműködőt:

Ez a kép fogadja a Közreműködőt

 

A Szerzőnek már valamivel több jogosultsága van: a többiek bejegyzését és a bővítményeket ő sem módosíthatja, de már tölthet fel médiaelemeket, és ezek ikonjai a saját bejegyzés-szerkesztőjében is megjelennek.

Ilyen a Szerző Vezérlőpultja:

Ilyen a Szerző Vezérlőpultja

 

A Szerkesztő még mindig nem látja az Adminisztrátor számára fenntartott lehetőségeket, a sablonokat, a bővítményeket (kivéve egyet-kettőt, mint például a Contact Formot vagy a Thread Comments-et) és a többi beállítást, viszont nemcsak a saját maga által írt bejegyzéseket, hanem a többiekét is tudja szerkeszteni, módosítani, vagy akár törölni. Ezenkívül média-elemeket tölthet fel, linkeket hozhat létre, és még statikus oldalakat is hozzáadhat a weblaphoz.

Ilyen a Szerkesztő Vezérlőpultja:

Ilyen a Szerkesztő Vezérlőpultja

 

Végül pedig az Adminisztrátor minden menüpontot lát a Vezérlőpulton, ahogyan azt a legtöbben megszokhattuk. (Erről hadd ne csatoljak képet… 🙂 )

 

A WordPressben alapból megtalálható jogosultságok mellett egyéb módon is lehet szabályozni, hogy melyik felhasználód mit tehessen, mit láthasson. Vannak olyan bővítmények, amelyek akár többféle tagsági szintet is képesek kezelni, ha akarod, összekötik ezeket a WordPress felhasználói szintjeivel is, és segítségükkel meghatározhatod, hogy ki melyik tartalmadhoz férhet hozzá. Így akár többszintű előfizetéses üzleti modellt is képes lehetsz kezelni a WordPress segítségével.

Erre a célra ajánlom a WP eMember elnevezésű bővítményt, amellyel például megoldható, hogy egy bejegyzés első néhány mondatát mindenki láthassa, a folytatást azonban csak a tagok, több tagi szintet is tud kezelni (például ingyenes tagság, ezüst tagság, arany tagság) és meghatározhatod, hogy a weblapod melyik bejegyzését, oldalát láthassák az egyes tagi szinten lévők, de ezenkívül még számtalan okos funkciója van. A bővítmény további jó tulajdonsága, hogy rendszerben kezeli a vállalkozásodat, ha megvásárolod hozzá a WP eStore webshop modult és a viszonteladóidat kezelő WP Affiliate Platform bővítményt.

A WP eMember, a WP eStore és a WP Affiliate Platform bővítményeket részletesebben a  WP-Suli Klub zárt tagi oldalán elemzem. Érdekel? Légy a tagunk, és már olvashatod is! 🙂

A fenti három bővítmény nem ingyenes, de ha üzleti célra akarod használni a WordPress oldaladat, és szeretnéd ezt automatizáltan, kényelmesen tenni, akkor bőven megérik az árukat. Az eMember ára 49,95 $ (kb 10.300 Ft); az eStore 39,95 $ (kb 8.200 Ft), a kettő együtt 65 $ (kb 13.400 Ft); az Affiliate szintén 39,95 $ (kb 8.200 Ft), de ha a hármat egyszerre veszed meg, akkor mindössze 79,95 $ (kb 16.500 Ft) az egész rendszer, amellyel létrehozhatod a többszintű zárt tagi oldaladat, automatizáltan árusíthatod a termékeidet, és még meg is sokszorozhatod a bevételeidet viszonteladók alkalmazásával.

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

Elkészült az ingyenes alapozó tanfolyamunk és elérhető a YouTube csatornánkon amíg az új weboldal készül.