Jogosultságok, tagi szintek

 

A WordPress öt különböző felhasználói (jogosultsági) szintet ismer: a rendszer felhasználója lehet Adminisztrátor, Szerkesztő, Szerző, Közreműködő és Feliratkozó. Ők különböző mértékig nyúlhatnak bele a honlap vagy blog szerkesztésébe. Van azonban megoldás arra is, ha az olvasóidnak szeretnél különböző tagi jogosultságokat adni, hogy mindenki csak azt a tartalmat láthassa, amelyet neki szánsz.

A legkevesebb joggal a Feliratkozó rendelkezik: ő csak a Vezérlőpultot látja, és a menüpontok közül a saját Adatlapját, amelyet szerkeszteni is tud. Ennek a szerepkörnek igazi jelentősége akkor van, ha zárt tagi oldalt hozunk létre (erről már írtam korábban), amelyet csak a feliratkozottak láthatnak. A feliratkozást természetesen köthetjük tagsági díj fizetéséhez is, ahogy az nálunk a WP-Suli Klubban is történik.

Ezt látja a Feliratkozó:

Ezt látja a Feliratkozó

 

A Közreműködő az első olyan szintű felhasználó, aki már bejegyzéseket is adhat a bloghoz, bár csak korlátozott módon: ő nem tölthet fel képeket vagy más médiát (az ezekhez tartozó ikonok meg sem jelennek a szerkesztőfelületén), nem hozhat létre linkeket, és nem állíthat a bővítményeken sem. A többiek bejegyzéseit csak megtekintheti, a sajátjaihoz viszont természetesen teljes joga van.

Ez a kép fogadja a Közreműködőt:

Ez a kép fogadja a Közreműködőt

 

A Szerzőnek már valamivel több jogosultsága van: a többiek bejegyzését és a bővítményeket ő sem módosíthatja, de már tölthet fel médiaelemeket, és ezek ikonjai a saját bejegyzés-szerkesztőjében is megjelennek.

Ilyen a Szerző Vezérlőpultja:

Ilyen a Szerző Vezérlőpultja

 

A Szerkesztő még mindig nem látja az Adminisztrátor számára fenntartott lehetőségeket, a sablonokat, a bővítményeket (kivéve egyet-kettőt, mint például a Contact Formot vagy a Thread Comments-et) és a többi beállítást, viszont nemcsak a saját maga által írt bejegyzéseket, hanem a többiekét is tudja szerkeszteni, módosítani, vagy akár törölni. Ezenkívül média-elemeket tölthet fel, linkeket hozhat létre, és még statikus oldalakat is hozzáadhat a weblaphoz.

Ilyen a Szerkesztő Vezérlőpultja:

Ilyen a Szerkesztő Vezérlőpultja

 

Végül pedig az Adminisztrátor minden menüpontot lát a Vezérlőpulton, ahogyan azt a legtöbben megszokhattuk. (Erről hadd ne csatoljak képet… 🙂 )

 

A WordPressben alapból megtalálható jogosultságok mellett egyéb módon is lehet szabályozni, hogy melyik felhasználód mit tehessen, mit láthasson. Vannak olyan bővítmények, amelyek akár többféle tagsági szintet is képesek kezelni, ha akarod, összekötik ezeket a WordPress felhasználói szintjeivel is, és segítségükkel meghatározhatod, hogy ki melyik tartalmadhoz férhet hozzá. Így akár többszintű előfizetéses üzleti modellt is képes lehetsz kezelni a WordPress segítségével.

Erre a célra ajánlom a WP eMember elnevezésű bővítményt, amellyel például megoldható, hogy egy bejegyzés első néhány mondatát mindenki láthassa, a folytatást azonban csak a tagok, több tagi szintet is tud kezelni (például ingyenes tagság, ezüst tagság, arany tagság) és meghatározhatod, hogy a weblapod melyik bejegyzését, oldalát láthassák az egyes tagi szinten lévők, de ezenkívül még számtalan okos funkciója van. A bővítmény további jó tulajdonsága, hogy rendszerben kezeli a vállalkozásodat, ha megvásárolod hozzá a WP eStore webshop modult és a viszonteladóidat kezelő WP Affiliate Platform bővítményt.

A WP eMember, a WP eStore és a WP Affiliate Platform bővítményeket részletesebben a  WP-Suli Klub zárt tagi oldalán elemzem. Érdekel? Légy a tagunk, és már olvashatod is! 🙂

A fenti három bővítmény nem ingyenes, de ha üzleti célra akarod használni a WordPress oldaladat, és szeretnéd ezt automatizáltan, kényelmesen tenni, akkor bőven megérik az árukat. Az eMember ára 49,95 $ (kb 10.300 Ft); az eStore 39,95 $ (kb 8.200 Ft), a kettő együtt 65 $ (kb 13.400 Ft); az Affiliate szintén 39,95 $ (kb 8.200 Ft), de ha a hármat egyszerre veszed meg, akkor mindössze 79,95 $ (kb 16.500 Ft) az egész rendszer, amellyel létrehozhatod a többszintű zárt tagi oldaladat, automatizáltan árusíthatod a termékeidet, és még meg is sokszorozhatod a bevételeidet viszonteladók alkalmazásával.

 

Oszd meg Te is:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ezek is érdekesek lehetnek számodra: 

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta

“Jogosultságok, tagi szintek” bejegyzéshez 36 hozzászólás

 1. Móni!

  Ugye csak a példa kedvéért nyitottad meg az Internet Explorert?

  Nyugtass meg, hogy nem használod! 🙂

  “Végül pedig az Adminisztrátor minden menüpontot lát a Vezérlőpulton, ahogyan azt a legtöbben megszokhattuk. (Erről hadd ne csatoljak képet…” – de szeretnék látni róla képet, de úgy, hogy a “Beállítások” fül nyitva van, már csak a kíváncsiság kedvéért is 🙂

  Ádám

  • Többször próbáltam már a Firefoxot és egyebeket, de nagyon idegesítettek, egy csomó minden nem ment velük, úgyhogy a végén mindig visszatértem az Explorerhez. Tudom, hogy sikk utálni, de én még mindig a legjobbnak tartom. Bocs, hogy a lelkedbe gázoltam 🙂

   (És bocs, hogy csak most válaszolok, nem vettem észre, hogy spambe kerültél 🙂 )

   • Nem tudom, miért került Ádám hozzászólása spambe, de az biztos, hogy elég erős a védelme az oldalamnak. Úgy látszik, néha túlbuzgó 🙂

   • Remélem nem veszed sértésnek, de közel tizenöt év webfejlesztői tapasztalattal a hátam mögött azért fohászkodom, hogy tűnjön el a föld színéről ez a szörnyeteg.

    Szinte bármi, amit megcsinálsz gond nélkül fut a böngészőkön KIVÉVE a IE különböző verzióit.

    Vannak elfogadott nemzetközi szabványok amiket az IE rendszeresen figyelmen kívül hagy, mert úgy gondolják, hogy ők megtehetik.

    Ezért ha egy fejlesztő korrekt oldalt akar készíteni, akkor mindenhol extra munkára kényszerül.

    Még olyan egyszerű dolgokban, mint a szélesség/magasság sem képes az IE a szabványhoz igazodni.

    “W3C defines “width” and “height” as the area where the text/image content fits (the lime area below); padding, margin and border are all outside this region. Internet Explorer treats the “width” and “height” to define the size of the content, padding and border area combined.”

    Nézzed meg ezt a példát! Mindenhol ugyanazt fogod látni KIVÉVE az Microsoft böngészőjét.

    http://forbrains.co.uk/browser_differences/width_padding_margin_differences

    sok sikert

    BGDS

   • Azért az ugye átment, hogy ez a cikk és a hozzászólások közel öt éve íródtak? 🙂 Akkor az IE határozottan jobb volt a FF-nál. De már évek óta Chrome-ot használok, és ma már (ha jól emlékszem, kb két éve) a WordPress sem támogatja az IE-t.

 2. Szia!

  Segítséget kérnék…
  Az oldalamon több felhasználónak is adtam, közreműködő jogosultságot. Én ezt úgy értelmezem, hogy megírja a bejegyzést és nekem jön egy értesítés, hogy hagyjam jóvá a megjelenést. De nem kapok értesítést! (e-mail címem, jó, a felhasználó létrehozásáról kaptam levelet)
  Mi lehet a gond?

  Köszönöm:
  Éva

  • Szia! Nem fog értesítést küldeni, ezt a funkciót nem tudja a WP. Mondd meg a közreműködőidnek, hogy tegyék Vázlatba, amit írtak, és majd Te fogod publikálni átnézés után. De erről értesítést nem fogsz kapni, ez nem automatikus.

 3. Hol lehet beállítani azt, hogy a Vezérlőpult elemeit a különböző jogosultsággal rendelkezők miként lássák? Vannak makacs elemek, amik még a Feliratkozónak is megjelennek és “megijedhet” tőle.
  Pl. A “Magyar WordPress Planet” híreivel nem akarom fárasztani azokat, akiknek csak az a dolguk, hogy bejegyzést vigyenek fel.

  • Sajnos sehol. Ez ilyen. Ugyan ha belépsz egy felhasználóba, akkor a “Képernyő beállításai” rolót lehúzva (az oldal tetején jobbra található) kiveheted a pipát a fölös elemek elől, és akkor azok nem fognak megjelenni, de ha a felhasználó maga lép be, akkor magának átállíthatja. Másrészt ez egy-két felhazsnálónál még hagyján, de több száznál biztos nem fogsz egyesével belépni és kikapcsolgatni…

   Inkább érdemes egy rövid útmutatót készíteni, ha fontos, hogy regisztrált emberek lépjenek be Hozzád: elmondani nekik, hogy mit fognak látni és mit hol találnak.

   Amúgy alapértelmezetten a saját adatlapját látja, aki belép (feliratkozóként), meg a Vezérlőpult menüpontot, de ha elmagyarázod, hogy belépés után kattintson az oldal tetején a szürke csíkban az oldal nevére (a W jel mellett), akkor rögtön az oldalon kívül találja magát, és eszébe se jut a Vezérlőpult menüpontra kattintani.

 4. Felmerült egy újabb kérdésem, részben kapcsolódik ehhez a témához.
  Amikor egy Közreműködő szintű felhasználó cikket ír és elküldi megtekintésre, azt én csak a Bejegyzések listájában látom. Sehol máshol.
  Nem jelenik meg a Vezérlőpulton, pedig van ott egy klassz áttekintőablak gondolom erre a célra. Nem kapok róla emailt. Talán ez pluginnel orvosolható?

   • Értem, köszönöm.
    Kár, pedig hasznos lenne. Van a Vezérlőpulton egy olyan ablak (box?), ami a Legutóbbi vázlatokat mutatja. De sajnos csak a sajátomat. Pedig fontos lenne, ha nem csak a bejegyzésekbe kattintva látnám, hogy más írt valamit.
    Gondolom ez azért ilyen elhanyagolt terület, mert a WP inkább egyéni szerkesztésre lett kitalálva és a sokszerkesztős-közreműködős dolog kicsit háttérben van.

    Mindegy, majd az lesz, hogy küld egy emailt arról, hogy írt egy Vázlatot és nézzem át.

 5. Annyit hozzátennék hogy amikor mebegyünk az Adminize menüjébe akkor mutat mindent ezért érdemes új fülön nyitni egy admint és ott bárhova máshova lépni az adminunkban. Ott lehet frissítgetni és látszik mit tüntettünk el. 🙂

 6. Na még egy kis hasznos ötlet. A téma az előző, nézegettem az ajánlott plugint és vagy egy másik is. Az előbbi is elég sokrétű lekapcsolhatóak benn ilyenek amit HUNOR mondott. Amúgy szerintem is teljesen érthető igény. Na ebben meg az összes ilyen frissítés, verzió stb lekapcsolható. Ettől függetlenük ez is ugyanazt tudja.

  WP Admin UI Customize 1.5
  http://wordpress.org/plugins/wp-admin-ui-customize/screenshots/

  A screenshotokban látszik is az összes bigyusz. 🙂

 7. Móni!
  Lehet máshova kéne írnom akkor bocsi. 🙂 Túl sok időt fordítottam már Oldeltérkép plugin kipróbálásokra. Tucatjával telepítettem és egyik sem tudta az alapjait ami pont kéne. Extrákat tudott több is 🙂 Tudnál ajánlani egyet? Nagy segítség lenne. Annyit kéne csak tudjon, hogy:

  Oldalak (tite árírható)

  Oldal 1 (+ aloldalak)
  Oldal 2
  Oldal 3

  (itt elválasztja)

  Kategóriák (title átírható)

  Kategória 1
  Kategória 2
  Kategória 3

  Amiket próbáltam egyiket pont nem tudja, vagy nincs kategória listája vagy ha van oldal és kategória is egybe listázza az egészet. Nincs tördelve.

  Nagyon köszi ha tudsz segíteni.

  • Sajnos nem tudok konkrét ajánlást adni, nekem nincs bevált kedvencem. A saját oldalaimon nem használok ilyet. Ha mégis kell, akkor pedig az Elegant Themes sablonok beépített oldaltérkép oldalsablonját használom (mivel általában Elegant Themes sablonokból indulok ki), ezért is nem kerestem még rá külön bővítményt.

   De talán valakinek van bevált kedvence, amit megoszt velünk.

 8. Sziasztok!
  Olyan Plug-in-t keresek, amivel meg tudom oldani azt, hogy a regisztrált felhasználónak addnék egy oldalt és azt (és csak azt) tudja a felhasználó szerkeszteni…. esetlegesen, csak a saját maga álltal feltöltött képeket lássa.
  ismertek ilyet?

 9. Üdv.
  Én azt szeretném kérdezni, hogy hogyan adhatom át teljes mértékben a blogot egy másik adminisztrátornak?
  Van egy blogom, amit már nem szeretnék szerkeszteni a jövőben, és úgy döntöttem, átadom egy olyan embernek, akinek már előzőleg admin jogot adtam. A probléma az, hogy mivel magát a blogot én hoztam létre, képtelenség eltávolítani, de még csak lefokozni sem lehet a felhasználói körből.
  Hogyan oldhatnám meg, hogy az utódom a blog egyedüli teljes jogú adminisztrátora legyen?

  • Te nem tudod saját magadat törölni (ha a saját felhasználóneveddel és jelszavaddal vagy belépve), az új admin viszont meg tudja ezt tenni minden probléma nélkül (illetve Te is, ha az ő felhasználónevével és jelszavával lépsz be).

   Feltéve persze, hogy saját telepítésű WP-ről beszélsz, és nem wordpress.com -os blogról. Annál nem tudom, kérdezzétek meg a supportot. Megoldás lehet még: exportálni a teljes tartalmat, és az új tulajdonos hozzon létre egy saját blogot, majd importálja a Te tartalmaidat.

 10. Kedves Móni!
  Buddypresst használok egy kis közösséghez, milyen megoldást javasolsz a tagok jogosultságához és expiration time-jához? Szeretném, ha csak akkor látnák a felhasználók a rejtett tartalmakat, amikor erre admin engedélyt ad (miután fizettek), és a lejárati időn túl automatikusan elvenné tőlük ezt a jogosultságot, ne kelljen kézzel állítgatni.

  A buddypress vmely extensionja tud-e ilyet, vagy legyen egy pmpro plugin pluszba, esetleg a wp felhasználók (ebben a wp verzióban most nincs pending felhasználói szerepköröm vmi miatt)?

  • Kedves Cili!
   BuddyPresst életemben egyszer használtam csak, kipróbálásból, de sosem dolgoztam vele, nincs vele tapasztalatom, így sajnos ebben a kérdésben nem tudok Neked segíteni…

 11. Kedves Móni!

  Kezdő vagyok nagyon a WP-ben és van egy alap problémám. Szeretném ha mindenki olvashatná a bejegyzéseimet, nem csak regisztrált felhasználó. Ha új bejegyzést adok hozzá, ott a jogosultság “nyilvánosra” van állítva. Átnéztem már véleményem szerint minden beállítást, de nem találom a megfelelőt.

  Segítségedet előre is köszönöm!

  Üdv Robi

  • Szia!
   Bocs, ezt nem értem. Alapértelmezésben is mindenki olvashatja a bejegyzéseket. Ezt jelenti, hogy a bejegyzés nyilvános.
   Éppen ahhoz kell bővítmény, ha azt akarod, hogy NE tudja bárki olvasni.
   Vagy félreértem a kérdésedet?

   • Nekem is ez lenne logikus. Miután bejegyzetem pár dolgot gondoltam megmutatom egy ismerősömnek és másik gépen nem admin ként néztem meg. Semmi sem megjeleníthető, csak az oldalak.

    http://anyaleszek.com/?p=830&loggedout=true

    Belinkeltem egy bejegyzésem, ezt írja.

    Lehet, hogy mivel feltettem egy fórum bővítményt, azzal valamiféle jogosultság bővítmény is felkerült?

    Köszönöm a válaszod!
    Üdv Robi

   • Ja, persze, így mindjárt más. Egy “wpmem” (valószínűleg WP Member) nevű bővítmény van bekapcsolva, azért van a korlátozás.

 12. Kedves Moni,

  lehet, hogy a kérdésemre itt van valahol a válasz, csak nem találtam meg, akkor elnézést kérek.
  Van egy oldalam, ahol én vagyok az adminisztrátor. Rajtam kívül van még két adminisztrátor, akik a programozásban vettek részt.
  A hozzászólásokkal van problémám: néha-néha kapok email-t, hogy moderációra várakozik egy hozzászólás, de gyakran nem. Olyankor csak véletlenül veszem észre, hogy ott várakozik. Ennek mi lehet az oka? Hol találom azt a beállítási pontot, ahol meg van adva, hogy milyen email címre jöjjön az értesítés? Mert már az is felmerült bennem, hogy talán a többi adminisztrátor is kap értesítést? Vagy ők kapnak és én nem? (de néha meg igen)
  A másik kérdés: van szerző jogkörű tag. Ő kap értesítést, ha hozzászólás jön? Vagy kap értesítést, ha az ő cikkéhez érkezik hozzászólás?
  Ezt hol lehet beállítani?
  Azt szeretném, ha kapnék minden hozzászólásról értesítést, és csak én engedélyezhetném őket.

  Válaszát előre is köszönöm,

  Jázmin

  • Kedves Jázmin!
   A Beállítások menüpontban lehet megadni azt az admin e-mail címet, ahová az értesítések jönnek.
   A Beállítások -> Interakció menüpontban pedig, a “Kapjak e-mail értesítést, ha” részben tudod megadni, hogy miről kérsz e-mailt, valamint azt is, hogy a hozzászólások milyen feltételekkel erülhetnek ki az oldalra.
   A többi szerző, adminisztrátor, stb nem kap értesítést, csak a saját bejegyzéseihez érkező hozzászólásokról, de ők is csak akkor, ha a sablon tudja, vagy van arra egy bővítmény, hogy bárki feliratkozhat a hozzászólásokra.

 13. Kedves Móni!
  Be lehet azt állítani valahol, hogy belépés után a felhasználók ne a ronda admin panelt (adatlap, vezérlőpult), hanem egy nyitóoldalt. Amit akkor látnának, ha nem lenne belépéshez kötve a tartalmak nézése. Ha igen, akkor hol és hogyan? (Pl. a legjobb, amit eddig találtam, a WP Admin UI bővítmény, amivel kevésbé rondára lehet állítani, letiltani felesleges opciókat, de itt is az adatlapra visz. Sok óra kísérletezés után el tudtam érni, hogy a kezdőlapra kerüljön belépés után a felhasználó (ez lenne a cél!), de sajnos így meg egyáltalán nem tudott a saját admin felületére bemenni.)
  Köszönöm válaszod!

  • Használd a Theme My Login bővítményt – én is azt használom ezen az oldalon. Ha egy Tagoknak szóló cikket próbálsz elolvasni, a User Access Manager ezt nem engedi, be kell lépned. Ha a belépésre kattintasz egy ilyen cikknél, akkor meglátod, milyen a Theme My Login élesben.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..