Hasznos apróságok

Folytatjuk a WP-Suli Klub tagjainak szóló bejegyzéseket – az idei őszi félévben először két hasznos bővítményről ír vendégszerzőnk, Pári Balázs. Az egyik akkor fog tetszeni, ha hosszú oldalakat készítesz – vele a weblapod olvasója egy kattintással visszakerülhet az oldal tetejére. A másik pedig a WordPress beépített szövegszerkesztőjéhez ad hasznos kiegészítőket.

Sziasztok!

Ez az első vendégcikkem itt a WP Suli blogban. Nézzétek el, ha valami nem tökéletes, nem vagyok még profi cikkíró 🙂

Írásomban két hasznos pluginről lesz szó.

Az első neve RRF Scroll To Top. Miután feltelepítettük és bekapcsoltuk, az oldalunkon görgetés után megjelenik egy kis nyíl a böngésző jobb alsó sarkában. Ha rákattintunk, automatikusan visszagörget helyettünk az oldal tetejére. Hosszabb bejegyzéseknél nagyon hasznos lehet.

Ez a bővítmény telepítés után az admin felületen nem hoz létre új menüpontot, nem is tudsz rajta semmit beállítani.

Azonban bizonyos helyzetekben nem a legszerencsésebb az, hogy ha a nyíl fölé viszi az olvasó a kurzort, ez az angol nyelvű szöveg jelenik meg: Scroll to top. Ezt nagyon könnyen orvosolhatjuk. Mivel a bővítmény szabványos nyelvi fájlokkal nem rendelkezik, ezért a jquery.scrollUp.min.js nevű javascript fáljban kell átírni a szöveget.

Erre kétféle lehetőséged van. Az egyik az, ha a tárhelyeden a fájlok messziről, tehát a Vezérlőpultról is írhatóak (ha tudsz frissíteni, akkor ez biztosan így van) – ekkor a Bővítmények -> Szerkesztő menüpontban ki tudod választani a bővítményt, majd a megfelelő fájlt, és közvetlenül ott, a Vezérlőpultban át tudod írni az angol nyelvű szöveget magyarra.

Ha ez nem lehetséges, akkor a tárhelyről kell levenni a szükséges fájlt, a saját gépeden átírni, majd visszatölteni. Nézzük lépésről lépésre, hogy hogyan kell ezt csinálni:

1. Kapcsolódj fel a tárhelyedre egy FTP / SFTP kliens segítségével (például Total Commander vagy WinSCP).
2. Nyisd meg a …/wp-content/plugins/rrf-scroll-to-top elérési útvonalon található mappát (ez a bővítmény fájlainak helye).
3. Nyisd meg az itt található js mappát.
4. Töltsd le, és nyisd meg az itt található jquery.scrollUp.min.js nevű fájlt. (Erre a PSPad Editort, vagy a Notepad++-t ajánlom – sima Jegyzettömb, pláne Word nem jó!!!)
5. Állítsd a fájl karakterkódolását UTF-8 ra.
6. A 12. sor eleje felé (a sor 156. karakterétől kezdődően) találsz egy ilyen részt: scrollText: “Scroll to top”. Itt az idézőjelben levő szöveget nyugodtan átírhatod, amire akarod (például: “Ugrás az oldal tetejére”).
7. Mentsd el a fájlt és másold fel a tárhelyedre, lecserélve az ott lévő korábbi változatot.

Ez lesz az eredmény:

Scroll To Top

 

A mai vendégcikk második részében a kedvec WYSIWYG szerkesztőmről, a TinyMCE Advanced-ről írok. (WYSIWYG = What You See Is What You Get, azaz “azt kapod, amit látsz” – magyarán: ahogyan a szerkesztőben kinéz, úgy fog kinézni majd a weboldalon is.)

Az átlagos felhasználóknak, bloggereknek általában nincs szükségük ilyen fejlett vizuális szerkesztőre. Azonban azok számára, akik portált építenek, esetleg összetettebb vállalati honlapokat készítenek, rendkívül hasznos lehet ez a kis bővítmény. Segítségével kibővíthetjük a szerkesztőnk eszköztárát. Táblázatokat, horgonyokat szúrhatunk be, nagyon egyszerűen írhatunk alsó vagy felső indexbe is.

A telepítés és bekapcsolás után, az admin felületen a beállítások menüpontban létrejön egy TinyMCE Advanced nevű almenüpont. Itt elvégezhetjük a szerkesztő finomhangolását, beállíthatjuk, hogy a szerkesztő felületen mely eszközök jelenjenek meg. A legtöbb esetben a speciális beállításokat nem kell módosítani, megfelelő az alapértelmezett beállítás.

 

TinyMCE

 

A beállítások elvégzése után a számunkra fontos eszközök jelennek meg a szerkesztő felületen:

TinyMCE

 

(Megjegyzés Monitól: én annyira nem szeretem ezt a szerkesztőt, elsősorban azért, mert néhány ügyfelemnél összeakadt más bővítményekkel, és végül le kellett kapcsolni. De azért sem, mert ha valakinek nincs természetes ízlése, akkor ezzel alaposan elcsúfíthat egy weboldalt. Tehát csak okosan: két-három színnél és két betűtípusnál többet ne használj, mert zavaros, túlzsúfolt benyomást fog kelteni a weboldalad.)

 

Szerző:

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Javasolt eszközök:

Banner250x250.png
Elementor Pro
Generatepress Logo White Asset
GeneratePress
Divi 4.0
Divihello
Prémium támogatás és ajándék Divi licence
Adatvedelem.png
ADATVÉDELEM minta
Aszf.png
Webshop ÁSZF minta